Ο ΣΒΕ διοργανώνει την εκδήλωση «Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Βιομηχανία – Προοπτικές και Προκλήσεις», τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 και ώρα 17:00’ – 19:00’ στο Κτίριο του ΣΒΕ (26ης Οκτωβρίου 21, Παλαιά Σφαγεία). Την εισαγωγική τοποθέτηση θα πραγματοποιήσει η Ζωή Καμπούρη, Υπεύθυνη Ενεργειακής Διαχείρισης, ALUMIL, και θα ακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες στη διαχείριση της παραγωγής.
Issue: Industry0467
Άνοιξε τους χώρους παραγωγής για επίσκεψη η Milkplan
Οι σπουδαστές του ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Milkplan. Η επίσκεψη των σπουδαστών ξεκίνησε απο το service center όπου ενημερώθηκαν για τα προϊόντα της Milkplan, καθώς επίσης και για την πορεία της εταιρείας τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ στο τέλος επισκέφτηκαν τους χώρους παραγωγής όπου είχαν την ευκαιρία να δουν πως κατασκευάζονται τα προϊόντα της εταιρείας. Η Milkplan είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της κατασκευής και εμπορίας κτηνοτροφικού εξοπλισμού, δεξαμενών μεταφοράς και ψύξης γάλακτος, ψυκτικών συστημάτων και τεχνολογικών εφαρμογών για κτηνοτροφικές μονάδες.
ΑΔΜΗΕ: Επενδύει στον κλάδο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Μέσω της GRID Charge, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ επενδύει στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου και ισχυρού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η GRID Charge θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της υπερταχείας φόρτισης, εγκαθιστώντας σε επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα φορτιστές σύγχρονης τεχνολογίας (Superchargers DC, Ultra-rapid DC chargers). Παράλληλα, η GRID Charge θα προχωρήσει στη δημιουργία και ενός δικτύου συμβατικής φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (Fast AC chargers). «Ο μετασχηματισμός του ΑΔΜΗΕ σε έναν Όμιλο Εταιρειών που παράγει αξία από το σύνολο των υποδομών του και αξιοποιεί πλήρως την τεχνογνωσία και τις οικονομικές τους δυνατότητες, αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τον Διαχειριστή», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.
Λύσεις στα ζητήματα της εξορυκτικής βιομηχανίας
Η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί την κεντρική επιλογή για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Κύριο ρόλο σ΄ αυτή τη μετάβαση διαδραματίζουν τα μέταλλα και τα ορυκτά γενικότερα, ενώ είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας που αφορά στις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι παραγωγικές αλυσίδες που αναπτύσσονται από τη χώρα μας χαρακτηρίζονται είτε από μοναδικότητα σε όλη την Ευρώπη είτε σε υψηλές θέσεις παγκόσμια. Ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Για να μπορούμε όμως να συζητάμε για την περαιτέρω αναπτυξιακή συνεισφορά στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς να βοηθήσουν στην εύρεση λύσεων για τα προβλήματα και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας για πολλά χρόνια».
Στρατηγικη συνεργασία EDP Renewables και Google
Η Google και η EDP Renewables (EDPR), μέσω της EDPR NA Distributed Generation (EDPR NA DG), της μονάδας κατανεμημένης ηλιακής παραγωγής της EDP Renewables North America, υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο με στόχο την ανάπτυξη και εγκατάσταση περισσότερων από 80 κατανεμημένων φωτοβολταϊκών έργων με περίπου 650 MWp (500 MWac).
Τα πρώτα ηλιακά έργα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στο Οχάιο, όπου η Google διαθέτει και λειτουργεί ένα κέντρο επεξεργασίας δεδομένων στο New Albany και μια μονάδα Google Cloud στο Columbus.
Τα έργα θα επεκταθούν συνολικά σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ. Η EDPR NA DG θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων, με τα πρώτα έργα να έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2024. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα χρηματοδοτηθεί επίσης μερικώς από την εξαγορά εκ μέρους της Google Πιστοποιητικών Ανανεώσιμης Ενέργειας (Impact Renewable Energy Certificates – RECs), ενός μέσου που πιστοποιεί ότι ένας συγκεκριμένος αγοραστής έχει τα δικαιώματα στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ένα έργο ΑΠΕ.
Η Google ξεκίνησε συνεργασία με την EDPR πριν από σχεδόν δύο χρόνια για την ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας καθαρής ενέργειας που προωθεί την ενεργειακή ισότητα και μειώνει την ενεργειακή επιβάρυνση, στο πλαίσιο του ImpactRec, ενός μοντέλου συναλλαγών Ανοιχτού Λογισμικού. Αυτά τα τοπικά ενεργειακά έργα θα μειώσουν, επίσης, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για περίπου 25.000 οικογένειες χαμηλού ή μετρίου εισοδήματος. Οι δικαιούχοι θα καθοριστούν εν ευθέτω χρόνω, καθώς τα έργα θα αναπτύσσονται.
Σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών
Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα πλαστικών συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της ευκολίας χρήσης που προσφέρει σε καταναλωτές παρά τις ανησυχίες του συνόλου του πληθυσμού σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις επισημαίνει έρευνα της KPMG στην Ελλάδα, “The Future of Industry: Focus on Plastics Manufacturing” Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, ο κλάδος βρίσκεται σε μια σύνθετη και πολύπλευρη κατάσταση, με το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται να κρύβει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για το μέλλον της.
Βασικά σημεία της έρευνας
• Η παγκόσμια ζήτηση για πλαστικά προϊόντα αυξάνεται σταθερά, ενώ ο κλάδος μετασχηματίζεται για να ξεπεράσει τους κινδύνους και τα ρίσκα της αγοράς. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς πλαστικών εκτιμήθηκε σε 585 δισ. δολάρια το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 753 δισ. δολάρια έως το 2026, με ρυθμό ανάπτυξης CAGR 5,2%.
• Οι μεταποιητές πετρελαϊκών και χημικών προϊόντων, οι παραγωγοί α’ υλών και σύνθετων υλικών πλαστικού, οι παραγωγοί έτοιμων τελικών προϊόντων και οι φορείς διαχείρισης της ανακύκλωσης προϊόντων, διαμορφώνουν την αλυσίδα αξίας του κλάδου. Η έρευνα εστιάζει αποκλειστικά στους παραγωγικούς βιομηχανικούς φορείς του ελληνικού κλάδου των πλαστικών.
• Ο εστιασμένος ελληνικός κλάδος πλαστικών, αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,5% από το 2017 έως το 2021, με 224 εταιρείες να εντοπίζονται ως βασικοί παίκτες του κλάδου.
• Ο ελληνικός κλάδος πλαστικών το 2021 παρουσίασε ετήσια ανάπτυξη 16,2% σε σχέση με το 2020, ενώ το μέσο EBITDA margin διαμορφώθηκε σε 9,6%. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην υψηλή συμβολή των παραγωγών πλαστικών στην παραγωγή υγειονομικών μέσων ατομικής προστασίας στη διάρκεια της πανδημίας.
• Ο κλάδος αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο το 1% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Οι κυριότερες προκλήσεις και ευκαιρίες
• Αύξηση των τιμών της ενέργειας και του κόστους των υλικών.
• Αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και το νομικό πλαίσιο.
• Απουσία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών.
• Διαχείριση του τελικού σταδίου των προϊόντων και του κύκλου ανακύκλωσης.
• Εναλλακτικοί τρόποι ανακύκλωσης, όπως η χημική ανακύκλωση.
• Εστίαση και επένδυση σε πρωτοβουλίες ESG.
Συμπερασματικά, η υφιστάμενη κατάσταση στη βιομηχανία των πλαστικών χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη ζήτηση, περιβαλλοντικές ανησυχίες, αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και ευρύτερη απουσία κατάλληλης υποδομής ειδικά στην τελική φάση της ανακύκλωσης. Σε ό,τι αφορά το μέλλον της, αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και απαιτήσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για καινοτομία, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων πιο βιώσιμων πλαστικών υλικών και στην υιοθέτηση μοντέλων κυκλικής οικονομίας. Η επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την μεγάλη πρόσκληση της εξισορρόπησης της οικονομικής της ανάπτυξης με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη.
ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Πού ποντάρει η εταιρεία για τη φετινή χρονιά
Για το 2023 ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία των αποτελεσμάτων είναι δύσκολο να γίνουν, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αναφέρει η διοίκηση της ΕΛΑΣΤΡΟΝ.
Τι έδειξε το πρώτο τρίμηνο του 2023
Η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων του Ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σημειώνει άνοδο οδηγούμενη τόσο από την εγχώρια όσο και από τις αγορές του εξωτερικού με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται σε 35% περίπου του κύκλου εργασιών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση του χρηματοοικονομικού κυκλώματος.
Αντιθέτως, τα περιθώρια κερδοφορίας είναι μειωμένα έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου αντικατοπτρίζοντας την χρονική υστέρηση προσαρμογής του κόστους αποθεμάτων στις τρέχουσες τιμές αγοράς.
Για το υπόλοιπο του έτους, οι εκτιμήσεις της Διοίκησης ως προς την πορεία της ζήτησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, το αυξημένο κόστος χρήματος, το ενδεχόμενο μιας απευκταίας κυβερνητικής αστάθειας ως αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς και διεθνείς γεωπολιτικούς παράγοντες αποσταθεροποίησης. Αντιθέτως, η επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΤΑΑ και του ΕΣΠΑ κατά το τρέχον και τα επόμενα έτη από τομείς όπως υποδομές (αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικές υποδομές και λιμάνια), logistics, ενέργεια και τουρισμός αναμένεται να αποτελέσουν τους σημαντικότερους πυλώνες ζήτησης χαλυβουργικών ειδών. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος ΕΛΑΣΤΡΟΝ διαθέτει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, τεχνογνωσία και παραγωγική δυναμικότητα για την κάλυψη κάθε ενδεχόμενης μελλοντικής ζήτησης.
Η πορεία του επενδυτικού πλάνου
Κατά τη διάρκεια του 2022 συνεχίστηκε το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου με την ολοκλήρωση της κατασκευής νέων ιδιόκτητων αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων για τη στέγαση υφιστάμενων και νέων γραμμών παραγωγής που εμπλουτίζουν τη γκάμα των προσφερόμενων χαλυβουργικών ειδών και αυξάνουν την παραγωγική δυναμικότητα μέσω βελτίωσης του χρόνου παραγωγής και διανομής.
Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η πώληση μη λειτουργικού βιομηχανικού ακινήτου στον Σκαραμαγκά Αττικής, καθώς και Φ/Β σταθμού επί στέγης του εν λόγω ακινήτου, έναντι ποσού 6,9 εκατ. ευρώ, το οποίο βελτιώνει τη ρευστότητα του Ομίλου, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί στη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι στην πενταετία 2018 – 2022 υλοποιήθηκαν επενδύσεις σε αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους, καθώς και σε μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής, συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και διαφοροποίηση καθώς και την προοπτική του κλάδου ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και υπό τις τρέχουσες συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας.
Άνοδος στον κύκλο εργασιών το 2022
Πέρυσι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 181 εκατ. ευρώ από 163,3 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας άνοδο 10,8%. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκεσε 27,4 εκατ. ευρώ ή 15,2% επί των πωλήσεων, έναντι 31,9 εκατ. ευρώ ή 19,6% επί των πωλήσεων το 2021. Όσον αφορά τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 16,6 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 19,3 εκατ. ευρώ έναντι 22,6 εκατ. ευρώ το 2021.
Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε 14,2 εκατ. ευρώ έναντι 18,7 εκατ. ευρώ.
Βενέτης: το deal Με τη Δωδώνη και το αναπτυξιακό πλάνο
Στο deal για την εξαγορά των Παγωτών Δωδώνη αλλά και στο τετραετές επενδυτικό πλάνο της επιχείρησής του αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ξεκαθαρίζοντας πως: «Δεν είμαστε βιομηχανία, θέλουμε να μείνουμε μια μεγάλη βιοτεχνία». Αυτή τη στιγμή ο Όμιλος διαχειρίζεται συνολικά 17 εταιρείες ενώ, έχει έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της Παγωτά Δωδώνη. Όσον αφορά το αναπτυξιακό πλάνο του Ομίλου Βενέτη, που ξεκίνησε από ένα φούρνο στην Κηφισιά το 1948 και έχει παγιώσει τη θέση της στην εστίαση, αυτό αγγίζει σχεδόν τα 80 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά αυτό αφορά:
• Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων νέας μονάδας παραγωγής 15.000 τμ (15 εκατ. ευρώ).
• Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού νέας μονάδας παραγωγής (5 εκατ. ευρώ)
• Προμήθεια εξοπλισμού γραμμών παραγωγής νέων προϊόντων (14 εκατ. ευρώ).
• Δαπάνες για μελέτες – αδειοδοτήσεις (500.000 ευρώ).
• Εξαγορά εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη» και αναβάθμιση δικτύου διανομής καταστημάτων (10 εκατ. ευρώ).
• Προμήθεια νέου εξοπλισμού και ανάπλαση υφιστάμενων κτιριακών μονάδων παραγωγής (5 εκατ. ευρώ).
• Ίδρυση νέων εταιρικών καταστημάτων (10 εκατ. ευρώ).
• Εξαγορά δικτύου καταστημάτων εστίασης (20 εκατ. ευρώ).
Hellenic Cables: Σύμβαση με την RWE για το Thor στη Δανία
Η Hellenic Cables, σε κοινοπραξία με τη Jan de Nul, επελέγη από την RWE να παραδώσει το σύνολο του έργου που αφορά το υποβρύχιο και χερσαίο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς (export cable system) καθώς και το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών (inter-array cable system) στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας.
Με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 MW, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας, σε απόσταση 22 χλμ. περίπου από το Thorsminde, στη δυτική ακτή της Γιουτλάνδης. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η οποία προγραμματίζεται το αργότερο έως το τέλος του 2027, το Thor θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να προμηθεύσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά της Δανίας.
Το έργο με το κλειδί στο χέρι περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την παραγωγή, την προμήθεια, την μεταφορά, την εγκατάσταση, την σύνδεση, τον τερματισμό και τη δοκιμή του καλωδιακού συστήματος μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος υπό τάση 275kV και του καλωδιακού συστήματος μεταξύ των γεννητριών υπό τάση 66kV. Το καλωδιακό σύστημα μεταφοράς αποτελείται από δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 30 χλμ. έκαστο, χερσαία καλώδια συνολικού μήκους περίπου 26 χλμ. και συναφή εξαρτήματα. Το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών αποτελείται από περίπου 200 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων και συναφών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, σταδιακά μεταξύ 2023-2025.
Ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που η RWE επέλεξε την Hellenic Cables σε συνεργασία με το συνεργάτη μας Jan De Nul για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor. Με περισσότερα από 70 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στην ολοκλήρωση μερικών από τα πιο εμβληματικά έργα παγκοσμίως, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Hellenic Cables θα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις του έργου και θα συμβάλει ουσιαστικά στους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Δανίας».