Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) η 1η ενιαία ταυτότητα του ελληνικού μαρμάρου “Greek Marble | Then. Now. Forever.” Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Ιουλία Χαϊδά, και η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, παρότρυναν τις εταιρείες του κλάδου, να υιοθετήσουν την ενιαία ταυτότητα σε όλες τους τις επικοινωνίες, ώστε να καθιερωθεί και αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα χρήσης κοινού εμπορικού σήματος από όλα τα μέλη του κλάδου όπως η άμεση αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό ως συνώνυμο υψηλής ποιότητας προϊόντος, η σημασία της κοινής ταυτότητας στην ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου και η αξιοποίηση του momentum που έχει δημιουργηθεί.
Issue: Industry0449
SARMED: Ανανέωση συνεργασίας με τη NOYNOY
Η SARMED προχώρησε σε ανανέωση της συνεργασίας της με την εταιρεία FrieslandCampina Hellas – ΝΟΥΝΟΥ για 7η συνεχή χρονιά. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία αφορά τη διανομή των προϊόντων της κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και σε μικρά σημεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον τομέα της ανασυσκευασίας και αποθήκευσης.
H FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ αποτελεί μέλος της FrieslandCampina, μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο με βαθιά παράδοση 150 χρόνων.
Στην Ελλάδα η εταιρεία ιδρύθηκε το 1983 και έκτοτε καταγράφει μακροχρόνια και επιτυχή πορεία στην αγορά. Σήμερα, διαθέτει προϊόντα με τις επωνυμίες ΝΟΥΝΟΥ, FRISO, MILNER, FINA, καθώς και τα επαγγελματικής χρήσης DEBIC, FRICO, ΜΙΚΡΗ ΟΛΛΑΝΔΕΖΑ, FRAU ANTJE, NOYNOY BARISTA’S GOLD, TOP PRO. Επιπλέον, από το 2004 λειτουργεί η παραγωγική της μονάδα στην Πάτρα, το Πρότυπο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ, με τις αυστηρότερες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας, εφαρμόζοντας, παράλληλα, προγράμματα βιωσιμότητας για την προστασία του περιβάλλοντος.
convoy technologies: Επελεξε το windsor για τη νεα μοναδα
Η Convoy Technologies Inc. ανακοίνωσε ότι επέλεξε την περιοχή του Windsor ως την ιδανική τοποθεσία για κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής. Η εταιρεία με έδρα την Ιντιάνα αναμένει ότι το νέο εργοστάσιο της θα λειτουργήσει αυτό το φθινόπωρο. «Αξιολογήσαμε το Windsor, την Ιντιάνα και το Μεξικό και, αφού εξετάσαμε τα πάντα, το Windsor ήταν το πιο λογικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Convoy Technologies, Ron Harker. «Το Windsor βρίσκεται κοντά στο κέντρο διανομής μας στο Fort Wayne (Ιντιάνα). Δεν αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ασφάλειας που θα είχαμε στο Μεξικό. Υπάρχει μια καλή αγορά εργασίας εδώ.
Η κατασκευαστική υποδομή υπάρχει στον τομέα του αυτοκινήτου που μπορούμε να αξιοποιήσουμε» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την εταιρεία, θα ξεκινήσει να λειτουργεί με 15 υπαλλήλους και θα φτάσει μέχρι περίπου 50 άτομα. Η Convoy κατασκευάζει κάμερες, οθόνες και αξεσουάρ για να παρέχει υπηρεσίες τηλεματικής που βασίζονται σε cloud και συστήματα εκπαίδευσης οδηγών που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη για βαρέα επαγγελματικά οχήματα εντός και εκτός δρόμου.
Π. Βαρελίδης: Για πρώτη φορά θεσπίζεται εθνική στρατηγική για τα ύδατα
Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στο εθνικό κοινοβούλιο ο νέος νόμος που αφορά στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ με τη συμπερίληψη, μεταξύ άλλων, των υπηρεσιών ύδατος (υδροδότηση και αποχέτευση) στο αντικείμενό της, ως ένας διακριτός, ουσιαστικά ανεξάρτητος, κλάδος. Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης μίλησε στο INDUSTRY για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος αυτός νόμος στη διαχείριση του νερού αλλά και ειδικότερα ως προς το κομμάτι της διαφάνειας στη διαδικασία εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.
«Με το νέο νόμο εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο διακυβέρνησης στα θέματα πολιτικής υδάτων. Για πρώτη φορά θεσπίζεται εθνική στρατηγική για τα ύδατα που θα αφορά όλες τις κύριες χρήσεις του νερού συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στη βιομηχανία, καθώς και υποχρέωση για τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος σύνταξης πενταετούς masterplan (που συνοδεύεται από επενδυτικό πλάνο) και ετήσιας έκθεσης προγραμματισμού» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αναφορικά με το τι αλλάζει με τον συγκεκριμένο νόμο.
Μεγαλύτερη διαφάνεια
Σύμφωνα με τον κ. Βαρελίδη, ο νόμος αυξάνει τη λογοδοσία και την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος ενισχύει τη διαφάνεια της υδατικής πολιτικής, παράλληλα θωρακίζει τον έλεγχο του κράτους επί των υπηρεσιών ύδατος και αναβαθμίζει τη θέση των καταναλωτών μέσω της θέσπισης μηχανισμού υποβολής καταγγελιών καθώς και διαδικασιών συμμόρφωσης και επιβολής κυρώσεων. Ταυτόχρονα βέβαια, διασφαλίζει και τον έλεγχο των αναπτυξιακών – επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών. «Στόχος μας είναι η ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων και η συγκράτηση τους κόστους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει η πολιτεία» συμπληρώνει ο κ. Βαρελίδης.
Ενίσχυση των συνεργασιών
Πέραν των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος νόμος για τις υπηρεσίες ύδατος, «προωθεί επίσης και τις συνεργασίες μεταξύ των παρόχων ή ακόμα και τις συνενώσεις με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους και τη βελτίωση της διαχειριστικής επάρκειάς τους, συντελώντας στην προώθηση συνθηκών ίσης πρόσβασης, της ασφάλειας εφοδιασμού και της εξοικονόμησης ύδατος».
Έρχονται σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών
Παράλληλα, όπως κάνει γνωστό ο Γενικός Γραμματέας, εντός του Απριλίου θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση και τα επικαιροποιημένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών όπου λαμβάνεται μέριμνα για την ισόρροπη χρήση του νερού από το σύνολο των χρηστών αλλά και την σωστή αποτίμηση του κόστους πόρου και του περιβαλλοντικού κόστους, στοιχεία απαραίτητα για την ορθή κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδατος. Τέλος, εντός του Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί κι η νέα υπουργική απόφαση για τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος (μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της ΚΥΑ του 2017) με στόχο την κατάλληλη συμβολή των διαφόρων χρήσεων ύδατος, διακρινόμενων, ιδίως σε βιομηχανία, νοικοκυριά και γεωργία, στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος.
ΔΕΗ: Έργα ΑΠΕ 1GW μέχρι το τέλος του 2023
«Αναφορικά με τη συμφωνία εξαγοράς στην Ρουμανία, επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής έως το τρίτο τρίμηνο του 2023 και αμέσως μετά θα παρουσιάσουμε το επικαιροποιημένο μας συνολικό στρατηγικό σχέδιο στην επενδυτική κοινότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.
Τα EBITDA της ΔΕΗ σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 953,7 εκατ. ευρώ πέρσι, αυξημένα κατά 82 εκατ. (9,4%) σε σχέση με το 2021. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 26 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 149,8 εκατ. ευρώ το 2021 και τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 8,9 εκατ. έναντι ζημιών 18,4 εκατ. το 2021.
«Η ΔΕΗ κατάφερε μέσα στο 2022 να ανταπεξέλθει στις άνευ προηγουμένου συνθήκες μεταβλητότητας και αβεβαιότητας που επικράτησαν στις αγορές όλη τη χρονιά, υλοποιώντας παράλληλα το επιχειρηματικό της σχέδιο, ενώ συνέβαλε και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με συνεισφορά συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για την δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε σχετικά ο κ. Στάσσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΗ προχωρά το επενδυτικό της σχέδιο στις ΑΠΕ στην Ελλάδα με έργα περίπου 600MW, είτε σε λειτουργία, είτε κατασκευασμένα, με στόχο να προσεγγίσει το 1GW περίπου μέχρι το τέλος του 2023.
Νέες συσκευαστικές λύσεις για τη Γ. Σαμαράς ΑΒΕΕ
Η Γ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΒΕΕ, προχώρησε στην εγκατάσταση συσκευαστικής λύσης της SEALED AIR, και συγκεκριμένα τριών «SEALED AIR Brand Protective Packaging Fill Air Rocket™». Για την εγκατάσταση εμπιστεύθηκε την εταιρεία Θεοδώρου Υλικά Συσκευασίας. Η Γ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΒΕΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται στον κλάδο των ιατρικών αερίων από το 1968, κατέχοντας σήμερα το 85% του μεριδίου της εγχώριας αγοράς, ενώ έχει ολοκληρώσει ένα πλήθος έργων στο εξωτερικό και πλέον διαθέτει μια εκτεταμένη λίστα αναφοράς έργων. Το εργοστάσιο, τα γραφεία του προσωπικού και η αποθήκη στεγάζονται σε ένα κτίριο 4.000m2 στην Βιομηχανική Περιοχή Θέρμης, Θεσσαλονίκη.
Το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας αποτελείται από ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς, οικονομολόγους μεταπτυχιακής ειδίκευσης, αδειούχους συγκολλητές και ηλεκτρολόγους. Η Γ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΒΕΕ έχει στην κατοχή της πιστοποιητικά ISO 9001:2008 και ISO 13485:2003. Όλα τα προϊόντα παράγονται και ελέγχονται σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς και φέρουν το σήμα CE. Επιπλέον, όπου αυτό είναι υποχρεωτικό ή απαραίτητο, ορισμένα προϊόντα έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες IIa και IIb ιατροτεχνολογικών προιόντων.
Η εταιρεία Θεοδώρου Υλικά Συσκευασίας (Theodorou Bros Packaging) προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για υλικά συσκευασίας, που περιλαμβάνουν όλα τα στάδια, από την ασφαλή τοποθέτηση του προϊόντος στο χαρτοκιβώτιο μέχρι και την τελική φάση της παλετοποίησης.
NEOPLAST: Στο δυναμικό της τρεις νέες σύγχρονες μηχανές
Ολοκληρώθηκε κι επίσημα η επένδυση της εταιρείας NEOPLAST στην παραγωγή της ενώ οριστικοποιήθηκε και το κόστος της. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Αττικής, πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης «NEOPLAST – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «NEOPLAST Α.Ε.».
Τι αφορά η επένδυση κι οι όροι ενίσχυσης
Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής πλαστικών ειδών συσκευασίας στη Μάνδρα Αττικής, μέσω της προσθήκης τριών σύγχρονων μηχανών παραγωγής πλαστικών φιαλών. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 745.161,50 ευρώ, το συνολικό ενισχυόμενο κόστος επίσης σε 745.161,50 ευρώ και η συνολική ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής σε 298.064,60 ευρώ με τους εξής όρους:
1. Ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι η 30-11-2021.
2. Το συνολικό οριστικοποιημένο επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό 738.792,55 ευρώ και των 738.792,55 ευρώ αντίστοιχα.
3. Το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας ανέρχεται στο ποσό των 738.792,55 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 100,00% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης.
4. Το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της ωφέλειας φορολογικής απαλλαγής συμβατικής επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 295.517,02 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 40,00% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης.
5. Η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 46.800.000 τεμάχια/έτος (πλαστικές φιάλες – πώματα) και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 1.227,81 kW.
6. Πληρούται ο όρος της παρ. 2 του άρθρου 6 της απόφασης υπαγωγής περί διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Με την ίδια απόφαση (231455/23-02-2023) εγκρίνεται το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής συμβατικής επένδυσης μέχρι του ποσού των 295.517,02 ευρώ στην επιχείρηση NEOPLAST Α.Ε. Για την έκδοση της απόφασης δεν απαιτείται Γνωμοδοτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 122 του ν. 4887/2022, όπως ισχύει.
Ποια είναι η NEOPLAST
Η Neoplast είναι μια εταιρεία παραγωγής πλαστικών φιαλών και ειδών συσκευασίας που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1971 από τον Αναστάσιο Βλασσόπουλο με την μορφή ατομικής επιχείρησης και στη συνέχεια συνεχίζοντας την δραστηριότητά της άλλαξε νομική μορφή σε ανώνυμη εταιρεία, με τα ηνία να αναλαμβάνει πλέον η δεύτερη γενιά. Η εταιρεία παράγει φιάλες για τις βιομηχανίες απορρυπαντικών, χημικών, τροφίμων, καλλυντικών, ορυκτελαίων καθώς και πολλές κοινόχρηστες φιάλες για διάφορες χρήσεις. Επίσης η παράγει πώματα. H Neoplast επενδύει συνεχώς σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς στόχος της είναι να εισάγει τη νεότερη τεχνολογία στην παραγωγική της διαδικασία, τόσο για την μείωση του κόστους παραγωγής και την παροχή ανταγωνιστικών τιμών όσο για και για την παραγωγή προϊόντων ολοένα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.