Τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις, με φόντο την πρόσφατη επανεκλογή του στην προεδρεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL) δίνει στο INDUSTRY ο Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης.
Ποιοι είναι οι κύριοι πυλώνες δράσεων της EEL για τη διετία 2023-2024;
Η εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΕΕL σηματοδοτεί μια νέα περίοδο δράσης του οργανισμού που θα εμπεριέχει τόσο τη συνέχιση των πρωτοβουλιών μας από την προηγούμενη θητεία του ΔΣ, όσο και νέες δράσεις. Ειδικότερα, το νέο ΔΣ έχει κατηγοριοποιήσει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν σε 5 πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την υποστήριξη και την ενδυνάμωση της σχέσης με τα πολυάριθμα μέλη του οργανισμού μέσω δράσεων εκπαίδευσης και δικτύωσης. Ένας δεύτερος πυλώνας είναι η οργάνωση δράσεων εξωστρέφειας με έμφαση σε roadshows στην επαρχία, συμμετοχές αλλά και οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και συνεδρίων.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι έχουμε εξαγγείλει, στο πλαίσιο του πρόσφατου 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας, μια πρωτοβουλία υποστήριξης των ελληνικών Logistics μέσω της δημιουργίας προωθητικού υλικού και ιστότοπου «Invest in Greek Logistics», μέσω των οποίων αποσκοπούμε να συνδέσουμε εγχώριες εταιρείες με ενδιαφερόμενα μέρη από την παγκόσμια αγορά.
Στον τρίτο πυλώνα εστιάζουμε στη σύσφιξη των σχέσεων και σε συνέργειες με άλλα σωματεία και φορείς καθώς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών με έμφαση στον τομέα της Ναυτιλίας. Στον τέταρτο πυλώνα έχουμε συμπεριλάβει δράσεις που αφορούν στη συνεισφορά της EEL στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την Εφ. Αλυσίδα, μέσω της συμμετοχής μας στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής αλλά και σε πολλαπλές επιτροπές που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο και την Εθνική στρατηγική για τον Τομέα. Ο τελευταίος πυλώνας δράσης αφορά στην αριστοποίηση της εσωτερικής οργάνωσης της EEL με μια σειρά από διαδικασίες όπως πιστοποίηση κατά ISO9001, δημιουργία Advisory Board, κτλ.
Ποιες είναι οι βασικές τάσεις και προκλήσεις του κλάδου για φέτος;
H μετάβαση από την ελληνική οικονομική κρίση, στην πανδημία και από εκεί στο γεμάτο disruptions επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαμόρφωσαν νέα δεδομένα για την εφοδιαστική αλυσίδα που οφείλει κατά την γνώμη μου να αντιμετωπίσει με την αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση διαδικασιών που σχετίζονται με τα κάτωθι:
– Ψηφιακός μετασχηματισμός της αλυσίδας εφοδιασμού.
– Δημιουργία ευέλικτων (agile) και ανθεκτικών (resilient) αλυσίδων εφοδιασμού
– Διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data).
– Δυνατότητα επικοινωνίας και ύπαρξη ορατότητας σε όλο το κύκλωμα εφοδιασμού.
– Αειφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα.
– Εκπαίδευση εργαζομένων και διαχείριση της αλλαγής (change management).
Δεδομένου ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο, τι θα ζητούσατε από τη νέα κυβέρνηση;
Οι προτάσεις μας ως EEL αφορούν ενέργειες που μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα από διαμετακομιστικό κέντρο, σε πύλη εισόδου και προσέλκυσης διεθνούς φορτίου από την Ασία προς την Ν.Α και Κεντρική Ευρώπη. Αυτές περιλαμβάνουν: εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που επηρεάζει τα logistics, προσέλκυση διεθνούς φορτίου και παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο διερχόμενο φορτίο, ολοκλήρωση της απαραίτητης υποδομής για τον εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, κίνητρα για ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών με έμφαση σε φορτηγό-τρένο, δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων logistics εθνικής εμβέλειας, νομοθεσία για City logistics με έμφαση στη λειτουργία Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων (ΑΚΕΕ) και Δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Ελληνικών Logistics.