-->

Οι κύριοι πυλώνες δράσεων της EEL για τη διετία 2023-2024

Τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις, με φόντο την πρόσφατη επανεκλογή του στην προεδρεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL) δίνει στο INDUSTRY ο Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης.

Ποιοι είναι οι κύριοι πυλώνες δράσεων της EEL για τη διετία 2023-2024;

Η εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΕΕL σηματοδοτεί μια νέα περίοδο δράσης του οργανισμού που θα εμπεριέχει τόσο τη συνέχιση των πρωτοβουλιών μας από την προηγούμενη θητεία του ΔΣ, όσο και νέες δράσεις. Ειδικότερα, το νέο ΔΣ έχει κατηγοριοποιήσει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν σε 5 πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την υποστήριξη και την ενδυνάμωση της σχέσης με τα πολυάριθμα μέλη του οργανισμού μέσω δράσεων εκπαίδευσης και δικτύωσης. Ένας δεύτερος πυλώνας είναι η οργάνωση δράσεων εξωστρέφειας με έμφαση σε roadshows στην επαρχία, συμμετοχές αλλά και οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και συνεδρίων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι έχουμε εξαγγείλει, στο πλαίσιο του πρόσφατου 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας, μια πρωτοβουλία υποστήριξης των ελληνικών Logistics μέσω της δημιουργίας προωθητικού υλικού και ιστότοπου «Invest in Greek Logistics», μέσω των οποίων αποσκοπούμε να συνδέσουμε εγχώριες εταιρείες με ενδιαφερόμενα μέρη από την παγκόσμια αγορά.

Στον τρίτο πυλώνα εστιάζουμε στη σύσφιξη των σχέσεων και σε συνέργειες με άλλα σωματεία και φορείς καθώς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών με έμφαση στον τομέα της Ναυτιλίας. Στον τέταρτο πυλώνα έχουμε συμπεριλάβει δράσεις που αφορούν στη συνεισφορά της EEL στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την Εφ. Αλυσίδα, μέσω της συμμετοχής μας στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής αλλά και σε πολλαπλές επιτροπές που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο και την Εθνική στρατηγική για τον Τομέα. Ο τελευταίος πυλώνας δράσης αφορά στην αριστοποίηση της εσωτερικής οργάνωσης της EEL με μια σειρά από διαδικασίες όπως πιστοποίηση κατά ISO9001, δημιουργία Advisory Board, κτλ.

Ποιες είναι οι βασικές τάσεις και προκλήσεις του κλάδου για φέτος;

H μετάβαση από την ελληνική οικονομική κρίση, στην πανδημία και από εκεί στο γεμάτο disruptions επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαμόρφωσαν νέα δεδομένα για την εφοδιαστική αλυσίδα που οφείλει κατά την γνώμη μου να αντιμετωπίσει με την αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση διαδικασιών που σχετίζονται με τα κάτωθι:

– Ψηφιακός μετασχηματισμός της αλυσίδας εφοδιασμού.
– Δημιουργία ευέλικτων (agile) και ανθεκτικών (resilient) αλυσίδων εφοδιασμού
– Διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data).
– Δυνατότητα επικοινωνίας και ύπαρξη ορατότητας σε όλο το κύκλωμα εφοδιασμού.
– Αειφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα.
– Εκπαίδευση εργαζομένων και διαχείριση της αλλαγής (change management).

Δεδομένου ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο, τι θα ζητούσατε από τη νέα κυβέρνηση;

Οι προτάσεις μας ως EEL αφορούν ενέργειες που μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα από διαμετακομιστικό κέντρο, σε πύλη εισόδου και προσέλκυσης διεθνούς φορτίου από την Ασία προς την Ν.Α και Κεντρική Ευρώπη. Αυτές περιλαμβάνουν: εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που επηρεάζει τα logistics, προσέλκυση διεθνούς φορτίου και παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο διερχόμενο φορτίο, ολοκλήρωση της απαραίτητης υποδομής για τον εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, κίνητρα για ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών με έμφαση σε φορτηγό-τρένο, δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων logistics εθνικής εμβέλειας, νομοθεσία για City logistics με έμφαση στη λειτουργία Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων (ΑΚΕΕ) και Δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Ελληνικών Logistics.

Βιομηχανικές Περιοχές: Θεσμικό πλαίσιο «όλα σε ένα» με νέα υπουργική απόφαση

Τέλος στα διάφορα καθεστώτα που διέπουν τις βιομηχανικές περιοχές θέτει έως το 2027 το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κάτι που μεταφράζεται σε ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ). Σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη υποχρεώνει κάθε ΟΥΜΕΔ, όπως για παράδειγμα βιομηχανικές περιοχές, επιχειρηματικά πάρκα, βιοτεχνικά πάρκα κ.ο.κ. να υπάγεται σε έναν πλαίσιο και συγκεκριμένα, στο ν. 4982/2022 που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά συνέπεια, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2027, όλοι ο ΟΥΜΕΔ, θα πρέπει να υπάγονται στο νόμο αυτό και εκ του αποτελέσματος θα πάψουν να ισχύουν οι νόμοι 4458/1965, 2545/1997 και 3982/2011 καθένας εκ των οποίων, αφορούσε συγκεκριμένους ΟΥΜΕΔ. Για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο, δίνεται προθεσμία πέντε ετών, ώστε οι υφιστάμενοι ΟΥΜΕΔ να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους στην Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οποία σχηματίζεται και τηρείται φάκελος ανά ΟΥΜΕΔ, σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή.

Ολικό «λίφτινγκ» στα Βιομηχανικά Πάρκα
Τα παραπάνω «κουμπώνουν» στη δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την ανάπτυξη νέων. Η εν λόγω δράση υλοποιείται στο ευρύτερο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, από την γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την υποστήριξη της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

EXALCO: ελαβε εξοπλισμο απο την hermis

Η εταιρεία HERMIS, που δραστηριοποιείται στον χώρο της κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλων, ολοκλήρωσε την παράδοση προηγμένου εξοπλισμού στη Βιομηχανία Αλουμινίου EXALCO. Σκοπός της παράδοσης είναι τα μηχανήματα να αποτελέσουν μέρος της εκπαίδευσης και επίδειξης των συστημάτων της EXALCO σε κατασκευαστές αλουμινίου. Η HERMIS ευχαρίστησε την ΕXALCO για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση της στα μηχανήματά της.

ΣΕΒ: Νέο ηλεκτρονικό εργαστήριο “Πώς να γίνετε Export Experts”

Ο κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Πώς να γίνετε ExportExperts» του ΣΕΒ συνεχίζεται τον Μάρτιο. Τo επόμενο σεμινάριο, που έχει θέμα «Εμπόδια Εισόδου σε Ξένες Αγορές», παρέχει στους συμμετέχοντες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γνώσεων και παραδειγμάτων για τις πιθανές προκλήσεις και τα εμπόδια εισόδου που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε αγορές όπως η Ε.Ε., η Μέση Ανατολή και η Ν/Α Ασία, αλλά και πώς μπορούν να τα αποφύγουν, με την κατάλληλη στρατηγική πληροφόρηση. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2023, 15.00 – 17:00 μ.μ., με ηλεκτρονική συμμετοχή μέσω zoom.

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο υπουργείο ενέργειας

Επιστολή στο Υπουργείο Ενέργειας απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ, καταγράφοντας τις θέσεις της αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ παρατηρεί ότι το νομοσχέδιο καταργεί τον ενεργειακό συμψηφισμό για μονάδες ΑΠΕ ως 3 μεγαβάτ, ενώ δεν προσφέρει εναλλακτική λύση καθώς οι βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση δεν μπορούν να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα.

«Επί της αρχής το νομοσχέδιο φέρεται ότι εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές οδηγίες 944/2019 και 2001/2018. Πλην όμως ταυτόχρονα καταργεί ένα υφιστάμενο μέτρο που ισχύει για τις βιομηχανίες ΜΤ, ήτοι τον ενεργειακό συμψηφισμό ενέργειας παραγόμενης από μια μονάδα ΑΠΕ έως 3 MW, εγκατεστημένης κύρια εντός της εγκατάστασης χωρίς υποχρέωση ταυτοχρονισμού με την καταναλισκόμενη ενέργεια» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή.

I. Παπαδοπούλου: Αποκλείει πώληση της Μπισκότα Παπαδοπούλου

Την πιθανότητα πώλησης της εταιρείας της απέκλεισε η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Μπισκότα Παπαδοπούλου. Η κα Παπαδοπούλου, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή του ΣΕΒ, απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα να πουληθεί η εταιρεία ώστε να στραφεί σε κάτι άλλο «άσχετο», όπως είπε. «Να το πουλήσουμε, να κάνουμε τι; Για να καθίσουμε; Αποκλείεται. Να φτιάξουμε τι; Τα πάντα είναι φτιαγμένα. Να στραφούμε σε κάτι άλλο άσχετο;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της οικογενειακής εταιρείας σημειώνοντας πως: «το πλεονέκτημα μιας μεγάλης οικογενειακής εταιρείας που τα μέλη της οικογένειας είναι παρόντα, δουλεύουν απ’ το πρωί ως το βράδυ εκεί μέσα γιατί αγαπάνε τη δουλειά τους, βρίσκουν τον τρόπο και ελίσσονται πολύ πιο εύκολα. Παίρνουν τις αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα από μία πολυεθνική». Τέλος αναφέρθηκε και στη δυσκολία που αντιμετωπίζει να βρει προσωπικό, κάνοντας λόγο για «λαμπρά μυαλά τα οποία πάνε να ξεκινήσουν κάτι που μπορεί να πετύχει, μπορεί να μην πετύχει».

Οι προκλήσεις του 2023 για την ελληνική βιομηχανία

Το συμπέρασμα πως η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, διατηρώντας την ανοδική της πορεία, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, εξάγεται από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία μέσα στο 2023.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τη βιομηχανία
Οι προκλήσεις που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει η ελληνική βιομηχανία το τρέχον έτος είναι σημαντικές και προέρχονται, κυρίως, από το εξωτερικό περιβάλλον. Η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τις κοινές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για την απεξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η αβεβαιότητα, ωστόσο, που απορρέει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένει, καθώς το ενεργειακό κόστος βρίσκεται ακόμη σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης της κάθε χώρας προς τις βιομηχανίες εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικός παράγοντας για αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις διαφόρων διεθνών οργανισμών, ο ρυθμός μεγέθυνσης τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις διαβρώνουν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, πλήττοντας την ιδιωτική κατανάλωση και, κατά συνέπεια, τις εξαγωγές αγαθών των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023, ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών, σε σταθερές τιμές, αναμένεται να αυξηθούν για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο έτος το 2023, κατά 2,1%.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, το τρέχον έτος και ενδεχομένως και τα επόμενα χρόνια, είναι ο νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), ο οποίος υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 στις ΗΠΑ. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει μέτρα συνολικού ύψους 369 δισ. δολαρίων (χρηματοδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα) για επενδύσεις σε «καθαρές» μορφές ενέργειας και αφορά επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στις ΗΠΑ έναντι τρίτων χωρών. Μολονότι πρωταρχικός στόχος του IRA πιθανότατα είναι ο επαναπατρισμός επιχειρήσεων από την Κίνα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μετανάστευσης επιχειρήσεων από την επικράτειά της προς τις ΗΠΑ.

Τα μέτρα που λαμβάνονται στην ΕΕ
Η ΕΕ σκοπεύει να χαλαρώσει τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση και να αποφευχθεί η φυγή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ υπό εξέταση τελεί η προοπτική χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ. Επιπρόσθετα, προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ παρουσίασε στις αρχές Φεβρουαρίου ένα νέο σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία (Green Deal Industrial Plan), με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, την ενσωμάτωση τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών αερίου και τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Το σχέδιο συμπληρώνει προηγούμενες πρωτοβουλίες όπως το REPowerEU και προβλέπει την απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την διευκόλυνση του εμπορίου.

 

HELLENiQ ENERGY: Κατέγραψε ιστορικά υψηλή κερδοφορία

Η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου για το 2022. Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώνονται στα €465 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €261 εκατ. στο Δ’ Τρίμηνο. Τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά, σε €1,6 δισ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε 1,06 δισ.

Πού οφείλεται η μεγάλη κερδοφορία
Η ιστορικά υψηλή κερδοφορία επιτεύχθηκε εν μέσω ισχυρού περιβάλλοντος διύλισης, βελτιωμένης λειτουργίας των διυλιστηρίων, εξαγωγών, αλλά και ως αποτέλεσμα της στρατηγικής μετασχηματισμού του Ομίλου. Σημαντική συνεισφορά είχαν τα δίκτυα πρατηρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αρχίζουν να εμφανίζουν τη θετική συνεισφορά τους ως νέος κλάδος.

Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 14,3 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και με την αγορά αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων βελτιωμένη, λόγω ανάκαμψης του τουρισμού. Με σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων, η συμβολή της Εμπορίας στην ετήσια κερδοφορία ανήλθε στα €138 εκατ. (+8%). Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε: «Το 2022 χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Σημαντικότερη για το περιβάλλον μας ήταν η ενεργειακή κρίση, ιδιαίτερα μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αλυσιδωτές επιδράσεις σε σειρά κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας – πέρα από τα ενεργειακά – και αυξημένη αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με ένα φιλόδοξο στρατηγικό πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο επέβαλλε τις δικές του απαιτήσεις στην καθημερινότητά μας και, φυσικά, με τις συνεχείς λειτουργικές απαιτήσεις και την πολυπλοκότητα που έχει ένας όμιλος όπως ο δικός μας».

Όμιλος Ηρακλής: Τι περιλαμβάνει το «Project OLYMPUS» των €284,5 εκατ.

Καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα περιλαμβάνει η επένδυση του ομίλου «Ηρακλής – Holcim» με τον επιβλητικό τίτλο «Project OLYMPUS» που ετέθη υπόψη του Enterprise Greece προς ένταξη στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας». Σύμφωνα με την περιγραφή, το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά την εισαγωγή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα («CCS») στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Μηλακίου στην Εύβοια, ενσωματώνοντας καινοτόμες, μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Οι νέες υποδομές θα ενσωματώσουν καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν και από άλλους βιομηχανικούς κλάδους, όπως το Partial Oxyfuel οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών στόχων για καθαρή ενέργεια.

Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε €284,5 εκατ. και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 20 νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ). Η λειτουργία των νέων υποδομών θα υποστηρίξει 1.190 θέσεις εργασίας συνολικά κατά το 2026 (55 θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής, 771 στους σχετικούς κλάδους και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και 364 μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και παρόχων κεφαλαίου).

Δίοπας: Επενδύσεις €6 εκατ. με περιβαλλοντικό πρόσημο

Η αύξηση της εξωστρέφειας και το μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον είναι οι κύριοι στόχοι της βιομηχανίας διχτυών Δίοπας Α.Ε. για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την κα Μαγδαληνή Διαμαντίδου, Marketing & Project Coordinator της εταιρείας. Η Δίοπας Α.Ε. διαθέτει μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής στη Βιομηχανική Περιοχή Μηχανιώνας, που εξειδικεύεται στο δίχτυ και τις κατασκευές του. «Από το 2019 έχουμε προχωρήσει σε μία νέα επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της Δίοπας έκτασης 10.000 τ.μ., προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου», αναφέρει μιλώντας στο INDUSTRY η κα Διαμαντίδου.

Όπως διευκρινίζει η ίδια, σκοπός της Δίοπας είναι να επιτύχει το μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. «Έτσι και το ενυδρείο το οποίο ετοιμάζεται θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών, της αλιείας και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών, που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία. Κάθε σύγχρονη εταιρεία, πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία προϊόντων που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά. Το εγχείρημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Παράλληλα με τη σημαντική δραστηριότητά της στο κομμάτι της έρευνας & ανάπτυξης, η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία αξιοποιεί το εργατικό δυναμικό της περιοχής, αναλαμβάνοντας μάλιστα την εξειδίκευσή του. «Η Δίοπας Α.Ε. έχει αναπτύξει προγράμματα εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μηχανιώνας έχει συγκροτηθεί τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών, μέσω του οποίου ειδικευμένο προσωπικό της βιομηχανικής μονάδας διδάσκει εθελοντικά παραδοσιακή ραφή διχτυών σε άνεργους της περιοχής. Τριάντα από τις γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν ενταχθεί στο προσωπικό της επιχείρησης», σημειώνει η κα Διαμαντίδου.