-->

Πρωτοβουλία 30 εταιρειών για μετατροπή του στόλου τους σε ηλεκτρικό

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες παίρνουν μέρος σε μία κοινοπραξία 30 οργανισμών που έχουν ως στόχο τη μετατροπή του στόλου τους σε ηλεκτρικό. Έστειλαν, μάλιστα, και επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την επισήμανση όλα τα νέα εταιρικά αυτοκίνητα και φορτηγά να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030. Η An Post, η AstraZeneca, η Coca-Cola, η Grundfos, η IKEA, η SAP, η Tesco και η Unilever ήταν μερικές από τις εταιρείες που έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο για την μετατροπή του στόλου τους σε ηλεκτρικό το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συγκεκριμένες εταιρείες προτείνουν, επίσης, όλα τα νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035, με δεσμευτικούς στόχους αγοράς για στόλους άνω του συγκεκριμένου μεγέθους.

«Χρυσή ευκαιρία» για τη μείωση εκπομπών
Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι ο εξηλεκτρισμός των στόλων αντιπροσωπεύει μία χρυσή ευκαιρία για τη γρήγορη μείωση των εκπομπών, τη μείωση της κλίμακας κόστους μετακίνησης και την ανάπτυξη μίας αγοράς μεταχειρισμένων με οικονομικά προσιτά EV. Υπενθυμίζεται ότι, πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του πακέτου “Fit for 55” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θέτει στόχο 55% μείωση του CO2 από τα αυτοκίνητα και 50% μείωση για τα φορτηγά έως το 2030, σε σύγκριση με το 2021, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μείωση 100% των ρύπων έως το 2035.

Εγκρίθηκε η «κατά παρέκκλιση του νόμου» κτιριακή επέκταση της Χατζόπουλος

Το «πράσινο φως» των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας έλαβε η «κατά παρέκκλιση του νόμου» κτιριακή επέκταση της μονάδας της Α. Χατζόπουλος Α.Ε. στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, με σχετικό ΦΕΚ κατοχυρώθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3982/2011 (Α’ 143) της γνωστής βιομηχανίας υλικών συσκευασίας, αναφορικά με την κατά παρέκκλιση κτιριακή επέκταση της μονάδας της εταιρείας που λειτουργεί επί της οδού Σταδίου 21.

Με την εν λόγω απόφαση, οι αρμόδιοι υπουργοί επιτρέπουν να ανεγερθούν: νέο κτίριο για την αποθήκευση πρώτων και βοηθητικών υλών, συνολικής κάλυψης 3.388,50 τ.μ., νέο αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, συνολικής κάλυψης 24.00 τ.μ. και νέο μεταλλικό στέγαστρο, που θα συνδέει το νέο βιομηχανικό χώρο με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της δραστηριότητας, συνολικής κάλυψης 2.695,74 τ.μ. Η κτιριακή επέκταση θα γίνει στο αγροτεμάχιο υπ’ αρ. 952 του γηπέδου εγκατάστασης της μονάδας.

Η κτιριακή επέκταση που θα γίνει κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, αφορά την υπέρβαση ύψους του νέου κτιρίου αποθήκευσης, το συντελεστή κάλυψης και τα πλευρικά όρια. Η Χατζόπουλος καλείται να υλοποιήσει την εν λόγω επένδυση εντός πέντε ετών από την απόφαση της έγκρισης, ενώ δεσμεύεται να δημιουργήσει 45 νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με το έτος 2021 υπολογιζόμενες σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ).

Κοινωνική Ντουλάπα Skip και Fabric Republic Συγκεντρώνουν ρούχα για τους σεισμόπληκτους

Πρόσκληση άμεσης συγκέντρωσης ρουχισμού για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχασαν τα πάντα στον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας απευθύνει το Skip, μέσα από την πρωτοβουλία Κοινωνική Ντουλάπα. Aπό χθες, 16/2, έως και τη Δευτέρα 27/2, τα ρούχα που θα συγκεντρώνονται σε κάθε «Κοινωνική Ντουλάπα Skip» θα πλυθούν και θα ετοιμαστούν από τη Fabric Republic για να σταλούν στους σεισμόπληκτους.

Εκδήλωση: Οι προοπτικές της βιομηχανίας πλαστικών μετά τις εθνικές εκλογές

Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος» θα διοργανώσει ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Οι προοπτικές της βιομηχανίας πλαστικών μετά τις εθνικές εκλογές» την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο ξενοδοχείο «Golden Age» (Μιχαλακοπούλου 57). Στην εκδήλωση, η οποία θα διοργανωθεί στο πλαίσιο της 61ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΠΕ θα αναδειχθούν θέματα όπως το όραμα των πολιτικών κομμάτων για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των οποίων η ενέργεια είναι σημαντική παράμετρος κόστους και η ανάγκη αύξησης των δεικτών ανακύκλωσης.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ

Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δέσμη των συγκεκριμένων δράσεων ξεκινάει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Στόχος της Δράσης είναι η αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση (FiFo) και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φθάνει και το 60%.

ΙΟΒΕ: Βελτιωμένες προσδοκίες στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

Βελτίωση των προσδοκιών στην ελληνική βιομηχανία, στις 107,4 μονάδες τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, από 100,4 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022, διαπιστώνει η έκθεση του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αμετάβλητη είναι η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ καταγράφεται υποχώρηση 1,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 0,5% στην ΕΕ27, με παράλληλη άνοδο για την εγχώρια Μεταποίηση 4,2% (y-o-y). Επίσης, υπήρξε ενίσχυση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 35,2% τον Νοέμβριο (y-o-y) αλλά και άνοδος του εμπορικού ελλείμματος στα €4,1 δισ., από €3,4 δισ. ένα έτος πριν. Σε ειδική ανάλυσή για το ενεργειακό το ΙΟΒΕ σημειώνει πως το μερίδιο ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα, έναντι χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνη, ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα τη διετία 2019-2020.

Αναφορικά με τους κλάδους, που καταγράφεται το υψηλότερο μερίδιο κόστους ενέργειας την πρωτιά κατέχουν τα Ορυχεία – Λατομεία με 14,6% κατά μέσο όρο την περίοδο 2019-2021.
Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν τα Μη μεταλλικά ορυκτά και τα Βασικά μέταλλα, με μερίδιο ενεργειακού κόστους 13,5% και 12,4%, αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι Κλωστοϋφαντουργικές ύλες και τα Πλαστικά προϊόντα, με το ενεργειακό κόστος να αποτελεί το 7,1% και 5,8%, αντίστοιχα, του κόστους παραγωγής. Αντίθετα, στους κλάδους βιομηχανίας με το χαμηλότερο μερίδιο κόστους ενέργειας αναδείχθηκαν τα Φαρμακευτικά προϊόντα (1,0%), και τα Μηχανήματα και εξοπλισμός και τα Προϊόντα καπνού, με 1,3% αμφότερα. Τέλος, ελαφρώς υψηλότερα οι Η/Υ και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, με το ενεργειακό κόστος να αποτελεί το 1,6% του κόστους παραγωγής, καθώς και ο Ηλεκτρικός εξοπλισμός 1,7%.

Επισκόπηση της interpack 2023: Ραντεβού στο Duesseldorf τον Μάιο

Περίπου 2.700 εταιρείες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο Duesseldorf από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 2023, για να παρουσιάσουν τις τεχνολογίες αιχμής και τις τάσεις της συσκευασίας από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, να αναδείξουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να απαντήσουν στις προκλήσεις του κλάδου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης interpack 2023.
Η interpack θα προσφέρει και πάλι στη βιομηχανία συσκευασίας και τις συναφείς διεργασίες, τη μεγαλύτερη διεθνή επισκόπηση της αγοράς, κερδίζοντας έτσι με το παραπάνω το motto της “simply unique”.

Μάλιστα, η interpack 2023, της οποίας οι εκθεσιακοί χώροι είναι πλήρως κρατημένοι, διαθέτει ένα concept για τα περίπτερα που βασίζεται σε σαφή σημεία εστίασης για κάθε κλάδο. Για να βοηθηθούν οι επισκέπτες να προσανατολίζονται πιο εύκολα στα 18 περίπτερα της εμπορικής έκθεσης, τα περίπτερα διαθέτουν μια προσαρμοσμένη αντίληψη με βάση τις βασικές κατηγορίες: Τρόφιμα, ποτά, ζαχαρωτά και αρτοσκευάσματα, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα εκτός των τροφίμων, καλλυντικά και βιομηχανικά προϊόντα.

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα
Οι επισκέπτες θα βρουν διαδικασίες και μηχανήματα για τη συσκευασία ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων κυρίως στα περίπτερα 1, 3 και 4 της interpack. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, ένα σημαντικό ζήτημα είναι οι βιώσιμες λύσεις.

Τρόφιμα, ποτά, προϊόντα εκτός των τροφίμων και βιομηχανικά αγαθά
Ο τομέας των τροφίμων συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αγαπημένων κατηγοριών προϊόντων των επισκεπτών της interpack, και θα βρίσκονται μαζί με τα ποτά και τα προϊόντα εκτός των τροφίμων, στα περίπτερα 5 και 6, καθώς και στα περίπτερα 11 και 14. Περίπου το 20% των επισκεπτών της interpack ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις λύσεις για τα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία βρίσκονται στα ίδια περίπτερα.

Φαρμακευτικά και καλλυντικά
Οι φαρμακευτικές εταιρείες χρειάζονται καθολικές λύσεις και αυτές θα τις βρούν στα περίπτερα 15 έως 17 της interpack, όπου το επίκεντρο είναι η παρουσίαση διαδικασιών και μηχανημάτων για τη συσκευασία φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών.

Υλικά συσκευασίας και συσκευασία
Τα περίπτερα 7 και 7a, 8a, 9 και 10 της interpack έχουν ύψιστη σημασία για τον κλάδο. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των εκθετών με όλα τα υλικά τους και τα τελικά προϊόντα συσκευασίας τους.

Ετικέτες, σήμανση, φινίρισμα
Η συσκευασία μεταφέρει πληροφορίες.
Οι εκθέτες στα περίπτερα 8a και 8b παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό για διαφορετικά προϊόντα και απαιτήσεις.

Components (εξαρτήματα)
“Every part counts” (Κάθε εξάρτημα είναι σημαντικό) είναι το motto της εμπορικής έκθεσης components, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την interpack ως δική της εκδήλωση. Το προσωρινό περίπτερο 18, που βρίσκεται μεταξύ των περιπτέρων 10 και 16, καθιστά την εμπορική έκθεση προσβάσιμη από μια κεντρική τοποθεσία

Η καλύτερη προετοιμασία
Οι εκθέτριες εταιρείες μπορούν να παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους ξεχωριστά και να παρουσιάσουν τους υπεύθυνους επικοινωνίας τους στην interpack και τις καινοτομίες των προϊόντων τους στη βάση δεδομένων εκθετών και προϊόντων κατά την προετοιμασία της έκθεσης. Η βάση δεδομένων εκθετών και προϊόντων είναι πλέον διαθέσιμη στη διεύθυνση https://www.interpack.com/ και ενημερώνεται συνεχώς με νέες πληροφορίες και προϊόντα.

 

«Έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Hellenic Cables & Prysmian

Τις συμβάσεις για την προμήθεια των καλωδιακών τμημάτων της διασύνδεσης Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου υπέγραψαν, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου και ο Senior Vice President Projects Business του Ομίλου Prysmian κ. Detlev Waimann. Στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας φάσης του μεγάλου ενεργειακού έργου συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ θα διασυνδέσει τα τρία νησιά με τη Σαντορίνη και το Λαύριο έως το 2025, ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης.

Η σύναψη των συμβάσεων για τη μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση των υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV AC, ύψους 345 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μετά την προβλεπόμενη έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0, που συγχρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο με 106,5 εκατ. ευρώ. Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Η πράσινη αυτή επένδυση του Διαχειριστή θα προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια στα νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα επιτρέψει την απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος στις Κυκλάδες που χρησιμοποιούν μαζούτ και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το πολύτιμο τουριστικό προϊόν τους».

Future of Plastics Conference: Το μέλλον του πλαστικού είναι εδώ

Ο ρόλος που θα διαδραματίζουν τα πλαστικά υλικά στη στήριξη και υλοποίηση των αναπτυξιακού προγραμματισμού μιας μακράς σειράς κλάδων της ελληνικής οικονομίας μέχρι και το 2030 παρουσιάστηκε στο Future of Plastics Conference που διεξήχθη στην OTE Academy, στις 14 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο, παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ανακύκλωση, την παραγωγή και τον σχεδιασμό των νέων πλαστικών προϊόντων, ενώ παράλληλα, ανώτατοι αξιωματούχοι από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ αποκάλυψαν την στρατηγική που πρόκειται να ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΓΓ Μανώλης Γραφάκος τόνισε τη σημασία των νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν δημοπρατηθεί και κατασκευάζονται, ενώ, από την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ιωάννης Αντωνόπουλος, ανέλυσε τις προτάσεις που επεξεργάζεται η Κομισιόν για τη νέα Κοινοτική Οδηγία των πλαστικών συσκευασιών.

Στο Future of Plastics Conference συμμετείχαν διακεκριμένοι παράγοντες του παγκόσμιου κλάδου των πλαστικών, όπως η Maryam Mansoori, General Manager Rebound Plastic Exchange, του νέου εναλλακτικού χρηματιστηρίου πλαστικών, που έχει αναπτυχθεί με τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΑΕ και ο Frans Stokman, Εκτελεστικός Διευθυντής της Petrochemicals Europe, CEFIC, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος της Shell επί 25 χρόνια.

Ακόμη, ο George Theodosopoulos, Senior Project Leader στην TWI Ltd, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον σχεδιασμό πολυμερών υλικών και η Fuensanta Monzo, επικεφαλής του Up-PET Project, αποκάλυψε την πλέον πρωτότυπη και τεχνολογικά προηγμένη μέθοδος ανακύκλωσης μετα-καταναλωτικών πλαστικών. Το συνέδριο φιλοξένησε Στρογγυλό Τραπέζι με ορισμένους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών, με τη συμμετοχή του Γιώργου Λυσσαίου, Εκτελεστικού Διευθυντή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), του Σεραφείμ Ζιώμα, Διευθύνοντος Συμβούλου του South East Europe PVC Forum, του Γιώργου Σιδέρη, Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Πλαστικά Θράκης και του Γιώργου Βεζυράκη, Διευθυντή Logistics της RIVULIS.

Χορηγοί του Future of Plastics Conference ήταν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η Πέτρος Πετρόπουλος, ενώ υποστηρίχθηκε από την Οrbit Polymers. Το Future of Plastics Conference διοργανώθηκε υπό την αιγίδα Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ).
Το μέλλον του πλαστικού είναι εδώ!

 

HELLENiQ ENERGY: Συνεργασία με την EGPC

Σημαντική διμερή συμφωνία για την προμήθεια Αιγυπτιακού αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ, υπέγραψαν στο Κάιρο ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αιγύπτου EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation) κ. Alaa El Batal, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της γειτονικής χώρας, κ. Tarek El Molla.

«Παρά το γεγονός ότι η αναπτυξιακή έμφαση δίνεται στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας, η μεγαλύτερη δραστηριότητά μας εξακολουθεί να είναι τα πετρελαιοειδή, ενώ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας αργού για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στη συμφωνία που επεκτείνει και ενισχύει τη σχέση του ελληνικού Ομίλου με την EGPC. Η υπογραφή της διμερούς συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του ενεργειακού Φόρουμ “EGYPS”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Κάιρο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El Sisi, με τη συμμετοχή πολλών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Στην αποστολή της HELLENiQ ENERGY συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία είχαν σειρά επαφών και συζητήσεων για θέματα πετρελαιοειδών και υπηρεσιών engineering.

Mε ενισχύσεις έως 70%
Νέο Καθεστώς ενισχύσεων: «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΜΕΤΑΒΑΣΗ» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022
Δημοσιεύθηκε το προσχέδιο του Καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 με σκοπό την έγκυρη και ομαλή προετοιμασία των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών, καθώς οι υποβολές προβλέπεται να πραγματοποιούνται με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του καθεστώτος.

Το Καθεστώς Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» καλύπτει χωρικά τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Ως εκ τούτου, προβλέπεται να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις περιοχές Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, τα οποία συνοδεύουν το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης-ΠΔΑΜ/ΕΣΠΑ 2021-2027 και πιο συγκεκριμένα σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος ανέρχεται σε τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ (380.000.000€).
Στα πλαίσια της πρόσκλησης, το συνολικό ποσό ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα ανά επενδυτικό σχέδιο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των τριάντα επτά εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (37.500.000). Το ίδιο ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά οι παρεχόμενες σε ένα φορέα ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ενισχύσεων σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Τα επενδυτικά σχέδια του εν λόγω καθεστώτος δύναται να ωφεληθούν με τα κίνητρα της επιδότησης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης με ποσοστά 50% έως 70%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Επιλέξιμες για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης στο παρόν καθεστώς είναι, πέραν των μικρών επιχειρήσεων, οι μεσαίες και οι Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στους προαναφερόμενες περιοχές Ε.Σ.ΔΙ.Μ.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την αγορά και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου εξοπλισμού, τις τεχνικές και ειδικές εγκαταστάσεις, τα μεταφορικά μέσα της εντασσόμενης μονάδας, την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας. Επιπλέον, αφορούν το μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας, τις αμοιβές συμβούλων καθώς και τις δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική και καινοτομία, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, για αποκατάσταση μολυσμένων χώρων και δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση. Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του ΠΣ.Αv (https://opsan.mindev.gov.gr). Αναμένεται το προσεχές διάστημα, η ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης και λήξης των υποβολών αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς. Δείτε εδώ αναλυτικότερες πληροφορίες ή επικοινωνήστε μαζί μας.