Η FAMAR, με στρατηγικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ως προς τη μείωση του αποτυπώματος CO2 κατά 30% για την περίοδο 2020-2030. Παράλληλα, η κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2021 και συνεχίζεται, έχει ξεπεράσει σε αρκετές περιπτώσεις το 200%. Για τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει έξι παραγωγικές εγκαταστάσεις, η ενέργεια είναι απολύτως κρίσιμη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την παραγωγή, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων της. «Καθώς το ενεργειακό τοπίο αλλάζει επηρεάζοντας σημαντικά τη βιομηχανία, στη FAMAR επιλέγουμε να προσπαθούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο της ESG στρατηγικής μας, η οποία ανάμεσα σε άλλα θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει, σε Ελλάδα και Ισπανία, δύο υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ 4.500 KWp και ετήσια παραγωγή ενέργειας 5.500.000 KWh και στόχος είναι να συνεχίσουμε με πρωτοβουλίες που θα μας βοηθήσουνε να ανταποκριθούμε στις ενεργειακές προκλήσεις, ενώ θα συμβάλουμε στους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050» σημειώνει στο INDUSTRY, ο κ. Απόστολος Σαγιάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FAMAR.
Η εταιρεία, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ως ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της διαχείρισης της ενέργειας και τη μείωση του CO2 αποτυπώματός της, με νέα στρατηγική στόχευση, σημαντικές επενδύσεις, εκσυγχρονισμό των έξι εγκαταστάσεων που διαθέτει στην Ελλάδα, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, δημιουργία εσωτερικών μικτών ομάδων και επίτευξη υψηλών στόχων. Οι στόχοι αυτοί, ενεργοποίησαν μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση μέσα στην εταιρεία, ανθρώπων και διαδικασιών, έτσι ώστε να:
• Εντοπιστούν οι ευκαιρίες για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης του CO2 αποτυπώματος.
• Επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων.
• Εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής Ανανεώσιμης Ενέργειας ώστε να μειώσει το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση από τα εγχώρια δίκτυα διανομής ενέργειας.
• Μεταφερθούν καλές πρακτικές διαχείρισης ενέργειας μεταξύ των δραστηριοτήτων του ομίλου.
• Μειωθεί το οικονομικό αντίκτυπο της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
• Διατηρήσει την εταιρεία ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.
• Συμβάλει στη προστασία του περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν 100%, με σειρά ενεργειών και μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ γύρω από έξι βασικούς πυλώνες: Κοινότητες Ειδικών στη Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοπλισμός καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, Επικεφαλής Διαχείρισης Ενέργειας, Ενεργειακές Επιθεωρήσεις, Εργαλεία παρακολούθησης ενέργειας – βιβλιοθήκες καλών πρακτικών.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα για την περίοδο 2022-2023, καταγράφηκε 10% μείωση του αποτυπώματος CO2 το 1ο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 (χρονιά βάση) ενώ όλες οι εγκαταστάσεις παρουσίασαν μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2021 κατά μέσο όρο 15%.