-->

ΕΑΒ: Kick-off meeting για το «Γρύπας»

Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στην Τανάγρα, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη (Kick-off meeting) του προγράμματος «Γρύπας» που αφορά στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή ενός δεύτερου, πιο σύνθετου μη επανδρωμένου αεροχήματος (drone). Στη σύσκεψη για το νέο πρόγραμμα, που αξιοποιεί τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας», συμμετείχαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι και οι συνεργάτες τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και οι αρμόδιοι επιτελείς της ΕΑΒ. Όπως αναφέρει κα σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη σύσκεψη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και δημιούργησε θετικές προσδοκίες για την έγκαιρη και επιτυχή περάτωση του έργου.

 

Χρ. Δήμας: Σημαντική η επένδυση της Landis + Gyr για την Ελλάδα

Στο εργοστάσιο της Landis + Gyr στην Κορινθία βρέθηκαν την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργοστάσιο, που βρίσκεται στην περιοχή του Ισθμού, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Δήμας, είχαν συζήτηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που βρέθηκαν στη χώρα μας από την Ελβετία, ενώ ξεναγήθηκαν και στους χώρους της παραγωγής και τις νέες εγκαταστάσεις.

«Η επένδυση της Landis + Gyr είναι σημαντική όχι μόνο για την Κορινθία, αλλά και για την Ελλάδα» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Δήμας σε ανάρτησή του. Σημειώνεται πως η Landis + Gyr, απασχολούσε περίπου 440 εργαζόμενος το 2018 ενώ σήμερα βρίσκεται στους 850 και έχει ως στόχο να φτάσει τους 1000 ως τέλος του έτους. «Η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας ήταν και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο κ. Δήμας.

Milo’s Tea: Κατασκευάζει και τέταρτο εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η Milo’s Tea, η αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσαγιών και λεμονάδας, ξεκινάει την κατασκευή του τέταρτου εργοστασίου της τον Μάρτιο. Η εταιρεία, με έδρα την Αλαμπάμα, πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 130 εκατ. δολάρια για το νέο εργοστάσιο στη Νότια Καρολίνα. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέχρι το φθινόπωρο του 2024. Η Milo’s Tea ανέφερε σχετικά με την επένδυση, πως αποτελεί συνέχεια της ανάπτυξης που σημείωσε την τελευταία περίοδο.

«Οι πωλήσεις μας για το τσάι αυξήθηκαν κατά 47% σε σύγκριση με πέρυσι και οι πωλήσεις λεμονάδας αυξήθηκαν κατά 56%, που είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη μάρκα τσαγιού ή λεμονάδας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος της Milo’s Tea, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Επικαλούμενη στοιχεία από τη Nielsen, που αφορούν τον τομέα υγρού τσαγιού, η εταιρεία σημείωσε ακόμη ότι το ομώνυμο τσάι της είναι το «νούμερο ένα τσάι ψυγείου» στις ΗΠΑ. Η οικογενειακή επιχείρηση έκανε επίσης γνωστά τα σχέδιά της να προσλάβει 103 άτομα προσωπικό στη νέα μονάδα παραγωγής και διανομής, η οποία θα βρίσκεται στην κομητεία Spartanburg. Έχει ήδη δύο εργοστάσια στην Αλαμπάμα και ένα στην Οκλαχόμα.

Στην «αγκαλιά» της Chiquita τα λαχανικά της Dole

Η Dole πουλά τον τομέα των φρέσκων λαχανικών της στην Fresh Express, θυγατρική της Chiquita έναντι περίπου 293 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, όπως έκαναν γνωστό οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.
Η συναλλαγή θα οριστικοποιηθεί μόλις οι εταιρείες λάβουν τη σχετική έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Τα καθαρά έσοδα από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αποπληρωμή του χρέους της Dole.
Για τους περισσότερους καταναλωτές, το Dole είναι ένα οικείο όνομα. Ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων της Dole προέρχεται από φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες και οι ανανάδες, αγγίζοντας λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των πωλήσεων της, ύψους 9,3 δισ. δολαρίων για το 2021.

Ωστόσο, ο τομέας φρέσκων λαχανικών της, που περιλαμβάνει την επεξεργασία και πώληση προϊόντων, όπως μαρούλια και σπαράγγια, καθώς και σαλάτες και κιτ γευμάτων, απέφερε έσοδα 1,28 δισ. δολαρίων κατά την ίδια περίοδο. Επιπροσθέτως, η Dole διαθέτει γεωργικές δραστηριότητες και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας στις ΗΠΑ ενώ απασχολεί περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Σε δήλωση του αναφορικά με το μεγάλο αυτό deal, ο Carl McCann, Eκτελεστικός Πρόεδρος της Dole, σημείωσε ότι η πώληση «θα ενισχύσει την οικονομική μας θέση και θα αυξήσει την εστίαση και τις επενδύσεις του Ομίλου στις βασικές μας δραστηριότητες». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τη θυγατρική της Chiquita, Fresh Express «θα βελτιώσει την προσφορά και τις υπηρεσίες σε πελάτες και καταναλωτές μέσω αυξημένων επενδύσεων στην καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των τροφίμων». Σημειώνεται ότι η Fresh Express, έχει σημαντική παρουσία σε πολλές από τις αγορές στις οποίες απευθύνει τα προϊόντα του τομέα λαχανικών της η Dole.

 

Το ενεργειακό στην ατζέντα των βιομηχάνων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος είχε πρόσφατα ο τέως Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στα γραφεία του Συνδέσμου, στο Βόλο. Τα θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συνδέσμου και τα οποία τέθηκαν στον κ. Σταθάκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας, το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων για τις υπηρεσίες του ΟΛΒ που οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση, το θέμα διαχείρισης των αποβλήτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυής (start-up) επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα, παραδόθηκε στον τέως Υπουργό, φάκελος με τα πρόσφατα υπομνήματα του Συνδέσμου προς τα αρμόδια Υπουργεία, σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κ. Ευριπίδης Δοντάς (Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΒΕΕ), ο Γενικός Διευθυντής ΣΒΘΣΕ κ. Βασίλης Κλειτσογιάννης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης το «παρών» έδωσαν και τα μέλη του ΔΣ ΣΒΘΣΕ κ.κ. Θωμάς Ζάχος (Χαλυβουργία), Λουκάς Παπαχαραλάμπους (Elikon Transport), Βασίλης Μωραΐτης (Αποστείρωση Α.Ε.), Νατάσσα Καφαντάρη (Καφαντάρης-Παπακώστας ΑΒΕΕ), Λυδία Γαρυφάλλου (Η.Β FULLER ABEE), Σωτήρης Μπαντάς (Centaur Analytics) και ο Επίτιμος Πρόεδρος Κυριάκος Βανέζης.

 

Τι ετοιμάζει η Mithras στην Ημαθία

Στον αναπτυξιακό νόμο προς ενίσχυση ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκε η επέκταση δυναμικότητας της εταιρείας Mithras, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων και συγκεκριμένα των φρούτων. Ειδικότερα, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, και στο καθεστώς ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και

Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Γ’ κύκλος), επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Mithras Commercial Investments».
Η επένδυση αναφέρεται στην «επέκταση δυναμικότητας μονάδας επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων», στη Νάουσα του Νομού Ημαθίας, ενώ πρόκειται για ένα πόνημα συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 2.999.500 ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις με μονάδα διαλογητηρίου, ψυκτικών θαλάμων, μηχανοστασίου και γραφείων στην Μαρίνα Ημαθίας, έκτασης 3.500 τ.μ.

PepsiCo Hellas: Στην ΕΨΑ η παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ

Η PepsiCo Hellas πιστή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της προχωράει σε στρατηγική συνεργασία με την ΕΨΑ, μέσα από την οποία υλοποιεί μία ακόμη δέσμευσή της, αυτήν του επαναπατρισμού της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ σε συνεργασία με μία εμβληματική ελληνική εταιρεία. Από την Άνοιξη του 2023, η συσκευασία κουτιών αλουμινίου θα γίνεται πλέον στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στο Βόλο.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αισιόδοξο μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η τεράστια ενεργειακή κρίση, να υλοποιούνται επενδυτικές κινήσεις που προωθούν την εγχώρια ανάπτυξη και την παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας και σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά την παραγωγική και αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας» υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της PepsiCo Hellas, Δέσποινα Τσαγγάρη.
«Είμαστε πολύ περήφανοι που η Pepsico Hellas εμπιστεύτηκε την ΕΨΑ για την παραγωγή των αναψυκτικών HBH, επιβεβαιώνοντας έτσι την αξιοπιστία και την ποιότητα των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, αναγνωρίζοντας τις επενδύσεις μας σε σύγχρονο εξοπλισμό. Η ΕΨΑ, μια ελληνική εταιρεία από το 1924, έρχεται πιο κοντά με την ΗΒΗ, ένα brand που πλησιάζει και αυτό τον ένα αιώνα ζωής. Τα υψηλά πρότυπα που βάζουμε στην παραγωγή είναι δεδομένα και είναι κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους με τις απαιτήσεις της Pepsico Hellas» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος.

Α. Σαγιάκος (FAMAR): «Επιλέγουμε να προσπαθούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο»

Η FAMAR, με στρατηγικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ως προς τη μείωση του αποτυπώματος CO2 κατά 30% για την περίοδο 2020-2030. Παράλληλα, η κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2021 και συνεχίζεται, έχει ξεπεράσει σε αρκετές περιπτώσεις το 200%. Για τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει έξι παραγωγικές εγκαταστάσεις, η ενέργεια είναι απολύτως κρίσιμη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την παραγωγή, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων της. «Καθώς το ενεργειακό τοπίο αλλάζει επηρεάζοντας σημαντικά τη βιομηχανία, στη FAMAR επιλέγουμε να προσπαθούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο της ESG στρατηγικής μας, η οποία ανάμεσα σε άλλα θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει, σε Ελλάδα και Ισπανία, δύο υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ 4.500 KWp και ετήσια παραγωγή ενέργειας 5.500.000 KWh και στόχος είναι να συνεχίσουμε με πρωτοβουλίες που θα μας βοηθήσουνε να ανταποκριθούμε στις ενεργειακές προκλήσεις, ενώ θα συμβάλουμε στους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050» σημειώνει στο INDUSTRY, ο κ. Απόστολος Σαγιάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FAMAR.

Η εταιρεία, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ως ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της διαχείρισης της ενέργειας και τη μείωση του CO2 αποτυπώματός της, με νέα στρατηγική στόχευση, σημαντικές επενδύσεις, εκσυγχρονισμό των έξι εγκαταστάσεων που διαθέτει στην Ελλάδα, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, δημιουργία εσωτερικών μικτών ομάδων και επίτευξη υψηλών στόχων. Οι στόχοι αυτοί, ενεργοποίησαν μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση μέσα στην εταιρεία, ανθρώπων και διαδικασιών, έτσι ώστε να:
• Εντοπιστούν οι ευκαιρίες για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης του CO2 αποτυπώματος.
• Επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων.
• Εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής Ανανεώσιμης Ενέργειας ώστε να μειώσει το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση από τα εγχώρια δίκτυα διανομής ενέργειας.
• Μεταφερθούν καλές πρακτικές διαχείρισης ενέργειας μεταξύ των δραστηριοτήτων του ομίλου.
• Μειωθεί το οικονομικό αντίκτυπο της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
• Διατηρήσει την εταιρεία ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.
• Συμβάλει στη προστασία του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν 100%, με σειρά ενεργειών και μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ γύρω από έξι βασικούς πυλώνες: Κοινότητες Ειδικών στη Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοπλισμός καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, Επικεφαλής Διαχείρισης Ενέργειας, Ενεργειακές Επιθεωρήσεις, Εργαλεία παρακολούθησης ενέργειας – βιβλιοθήκες καλών πρακτικών.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα για την περίοδο 2022-2023, καταγράφηκε 10% μείωση του αποτυπώματος CO2 το 1ο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 (χρονιά βάση) ενώ όλες οι εγκαταστάσεις παρουσίασαν μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2021 κατά μέσο όρο 15%.