-->

GEMINOX: Στην ελληνική αγορά ως προμηθευτής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών

Η GEMINOX ανακοίνωσε την είσοδό της στην ελληνική αγορά ενέργειας. Ως προμηθευτής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, η GEMINOX θα παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας υψηλής ποιότητας. Οι συνεργάτες της είναι εγκαταστάτες, εργολάβοι EPC, μεταπωλητές, χονδρέμποροι, διανομείς και κατασκευαστές. «Φέρνουμε τις πιο πρόσφατες έξυπνες τεχνολογίες στην αγορά μέσω στενής συνεργασίας με μερικούς από τους κορυφαίους κατασκευαστές του κόσμου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της εταιρείας.

 

EY: Πρωτοβουλία αντιμετώπισης του χάσματος δεξιοτήτων

Η EY ανακοίνωσε την έναρξη μιας πρωτοβουλίας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να γεφυρώσουν το αυξανόμενο χάσμα δεξιοτήτων, εξοπλίζοντας συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό τους με ζωτικές νέες δεξιότητες. Το EY Skills Foundry συγκεντρώνει τα εργαλεία που είναι απαραίτητα ώστε οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις ανάγκες δεξιοτήτων τους, σε μία πλατφόρμα. Η πλατφόρμα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning technology) για να χαρτογραφήσει την έκταση και τη μορφή του χάσματος δεξιοτήτων ενός οργανισμού. O μηχανισμός συγκριτικής αξιολόγησης επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συγκρίνουν τις δεξιότητες που οι ίδιες διαθέτουν με ένα παγκόσμιο, διακλαδικό, σημείο αναφοράς, και να διαμορφώνουν την πολιτική κατάρτισης, με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα.

 

ΔΕΣΦΑ: Ισχυρό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες για το 2023-2027

Ισχυρό ενδιαφέρον προσέλκυσε η διαδικασία δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας για την περίοδο 2023-2027. Τον προηγούμενο μήνα οριστικοποιήθηκε ο ετήσιος προγραμματισμός για τα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026, ενώ ολοκληρώθηκε και η σχετική διαδικασία για το 2027.
Χαρακτηριστικά, για το έτος 2023, δεσμεύτηκαν και τα 26 slots που προσφέρθηκαν και αντιστοιχούν στην εκφόρτωση συνολικής ποσότητας 19ΤW. Στη διαδικασία συμμετείχαν 8 συνολικά χρήστες, με το σύνολο των προσφερόμενων slots να δεσμεύεται εν τέλει από 4 εγχώριους και 3 διεθνείς χρήστες. Λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοπρασίες της προηγούμενης χρονιάς, για το έτος 2023 έχουν δεσμευτεί συνολικά 43 slots για την εκφόρτωση ποσότητας ύψους 36 TW από 4 εγχώριους χρήστες και 3 διεθνείς. Η δεσμευμένη Δυναμικότητα Αεριοποίησης για το 2023 μικότητας Αεριοποίησης (regasification) του Τερματικού Σταθμού.

BAK Battery: Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στην Κίνα

Ο κινεζικός κατασκευαστής μπαταριών BAK Battery σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για κυλινδρικές κυψέλες με ετήσια χωρητικότητα 30 γιγαβατώρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, περίπου 13 δισ. γουάν (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) θα επενδυθούν στις εγκαταστάσεις παραγωγής και σε ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται στον λογαριασμό της εταιρείας στο WeChat, το συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων στην πόλη Changzhou στην κινεζική επαρχία Jiangsu. Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της επένδυσης. Δεν είναι επίσης σαφές τι είδους κυψέλες θα παράγει εκεί η BAK. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η εταιρεία έχει «προωθήσει δυναμικά» την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και την εφαρμογή στην αγορά μεγάλων κυλινδρικών μπαταριών μετά και την παρουσίαση της κυψέλης 4680, δίνοντας ένα στίγμα για το ποιο μπορεί να είναι το αντικείμενο της παραγωγής.

ΕΕ: Παρουσίασε το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας

Η Κομισιόν παρουσίασε το «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας», το οποίο στοχεύει σ’ ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης. Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: ένα προβλέψιμο και απλουστευμένο ρυθμιστικό περιβάλλον, στην επιτάχυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και στο ανοιχτό εμπόριο για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Στον πρώτο πυλώνα του σχεδίου η Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, έναν νόμο «Net-Zero Industry Act» για τον προσδιορισμό στόχων για την καθαρή μηδενική βιομηχανική ικανότητα και για την παροχή ενός κανονιστικού πλαισίου κατάλληλου για την ταχεία ανάπτυξή του, διασφαλίζοντας απλοποιημένη και ταχεία αδειοδότηση, προώθηση ευρωπαϊκών στρατηγικών έργων και ανάπτυξη προτύπων για την υποστήριξη της κλίμακας αναβάθμισης τεχνολογιών σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Στο δεύτερο πυλώνα προτείνει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση για παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της πολιτικής ανταγωνισμού, η Επιτροπή στοχεύει να εγγυηθεί ίσους όρους ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς, διευκολύνοντας τα κράτη μέλη να χορηγήσουν την απαραίτητη βοήθεια για ταχεία παρακολούθηση της πράσινης μετάβασης. Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ενίσχυση των δεξιοτήτων και η Επιτροπή προτείνει τη σύσταση Ακαδημιών «Net-Zero Industry» για ανάπτυξη προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων σε στρατηγικούς κλάδους. Τέλος, ο τέταρτος αφορά το ανοιχτό εμπόριο για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Έτσι, η Επιτροπή θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ και άλλες μορφές συνεργασίας με εταίρους για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης.

Επέκταση δυναμικότητας για την Advance Food Technologies

Η Advance Food Technologies, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των μηχανημάτων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων, προχωρά στην επέκταση δυναμικότητας της μονάδας της στη Θεσσαλονίκη, υποβοηθούμενη από τον αναπτυξιακό νόμο. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης που αναφέρεται στην «Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων».
Η μονάδα, με κύριο κλάδο δραστηριότητας την κατασκευή μηχανημάτων επεξεργασίας τροφίμων, ποτών και καπνού, βρίσκεται στο Δήμο Δέλτα, ενώ η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 919.444 ευρώ.

Η εταιρεία Advance Food Technologies συστήθηκε το 2005. Έκτοτε, έχοντας αποκτήσει ισχυρή τεχνογνωσία στην τεχνολογία της 4ης γκάμας, επικεντρώθηκε στην Ελληνική αγορά, διευρύνοντας το πεδίο δράσης της σε ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Το 2013 η εταιρεία προχώρησε στην επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου, ώστε να δημιουργηθεί μία πρότυπη μονάδα επισκευής και ανακατασκευής μεταχειρισμένων μηχανημάτων τροφίμων, σχεδιασμού και παραγωγής ανοξείδωτου εξοπλισμού (ταινίες, ανεβατόρια, τράπεζες διαλλογής), αλλά κύρια για την ανάπτυξη ίδιων συστημάτων (καλουπιών για μηχανές συσκευασίας) όπως format για κάθετες σακουλοποιητικές μηχανές, για οριζόντιες μηχανές επικόλλησης σκαφιδίων (tray sealers) και για μηχανές θερμοδιαμόρφωσης.

Αρχές Φεβρουαρίου τα νέα μη αποσπώμενα καπάκια της Coca-Cola στην Ελλάδα

Η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), πιστή στο όραμά της «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», συνεχίζει να στηρίζει την εθνική προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και υιοθετεί το νέο μη αποσπώμενο καπάκι σε όλα τα αναψυκτικά, ροφήματα και χυμούς που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της. Με το νέο σχεδιασμό, η εταιρεία εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική Ελληνική νομοθεσία έναν χρόνο νωρίτερα από το 2024 που προβλέπουν οι αντίστοιχες προθεσμίες.

Πλέον, 256 εκατ. καπάκια στις πλαστικές συσκευασίες των αναψυκτικών και ροφημάτων της εταιρείας θα είναι μη αποσπώμενα. Με άλλα λόγια, το καπάκι θα παραμένει προσαρτημένο στο δαχτυλίδι ασφαλείας του μπουκαλιού, ώστε να απορρίπτεται ολόκληρη τη συσκευασία με εύκολο τρόπο στους κάδους ανακύκλωσης. Η αλλαγή, που ξεκίνησε από το χαρτοφυλάκιο των χυμών της Coca-Cola Τρία Έψιλον τον Νοέμβριο του 2022, συνεχίζεται με την Coca-Cola Regular 4x500ml + 1.5L στα καταστήματα MyMarket, ενώ σταδιακά μέχρι το τέλος Μαρτίου, τα νέα μη αποσπώμενα καπάκια θα έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις πλαστικές συσκευασίες των αναψυκτικών (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Fuzetea, Powerade).

 

Hellenic Cables: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κατασκευή εργοστασίου στις ΗΠΑ

Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, ανέλαβε τις μεμονωμένες συμβάσεις για δύο υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ με την Ørsted και την Eversource. Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τη μελέτη, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια, περίπου 260 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και όλων τα σχετικών εξαρτημάτων για τα έργα South Fork Wind και Revolution Wind στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η παραγωγή θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2024 σύμφωνα με το πρόγραμμα παράδοσης κάθε έργου.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι, η Hellenic Cables και η Ørsted συνεχίζουν τις συζητήσεις τους σχετικά με μια πιθανή συνεργασία για την κατασκευή εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στο Maryland, ΗΠΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το σχόλιο του κ. Αλέξη Αλεξίου, CEO της Hellenic Cables και της Cenergy Holdings: «H μακροχρόνια συνεργασία μας με την Ørsted και την Eversource αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Hellenic Cables, στην υπεράκτια αιολική αγορά των ΗΠΑ ως βασικό μέρος της επιχειρηματικής μας στρατηγικής μας για το μέλλον».

JTI, Mitsubishi και επενδύσεις με άρωμα ανατολής στον ορίζοντα

Την εκτίμησή του για την επένδυση της Japan Tobacco στην Ελλάδα εξέφρασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Mutsuo Iwai, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Japan Tobacco Inc., στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία και της συνάντησής του με μέλη της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων (KEIDANREN). Κατά τη συνάντηση, ο κ. Mutsuo Iwai εξέφρασε την εκτίμησή του προς την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος. Από πλευράς του ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στην Japan Tobacco International στην Ελλάδα (JTI) για τις εξαγωγικές της επιδόσεις και τη στήριξή της στους εγχώριους καπνοπαραγωγούς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα προωθήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις στην Ελλάδα και θα διατηρήσουν τη βούληση να συνεχίσουν να έχουν ένα επίπεδο αλληλεπίδρασης «βασισμένο στην καλή πίστη».

Παράλληλα, το ενδιαφέρον της Mitsu­bishi Heavy Industries για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και την καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, ως μορφής πράσινης ενέργειας, εξέφρασε ο επικεφαλής της εταιρείας Hitoshi Kaguchi στον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και στην γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στην Ιαπωνία. Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας (MoC) υπέγραψαν η Enterprise Greece και o Japan External Trade Organization (JETRO), o επίσημος φορέας της Ιαπωνίας που προωθεί τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις της χώρας με άλλα κράτη.