-->

Σε τροχιά το μεγαλύτερο ως τώρα επενδυτικό πλάνο της Plastimak

Προχωρά το πλάνο επέκτασης δυναμικότητας της βιομηχανίας Plastimak, στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής επενδυτικού σχεδίου στην ιστορία της εταιρείας.
Πρόσφατα, με σχετική απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επενδυτικού σχεδίου της Plastimak συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 915.883 ευρώ. Από αυτά, τα 503.736 ευρώ θα δοθούν με τη μορφή της επιχορήγησης. Το εν λόγω έργο αναφέρεται στην «επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής πλαστικών ειδών συσκευασίας», στο Δήμο Νέας Προποντίδας του Νομού Χαλκιδικής, όπου και εδρεύει η εταιρεία, ειδικευόμενη στη φλεξογραφική εκτύπωση, το λαμινάρισμα, τη ρολοκοπή και τη σακουλοποίηση εύκαμπτων υλικών συσκευασίας.

Τις προθέσεις της Plastimak να εντάξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο στον αναπτυξιακό είχε προαναγγείλει στο INDUSTRY η κα Πολυξένη Μακρή, Οικονομική Διευθύντρια της εταιρείας. Σύμφωνα με την ίδια, το σχέδιο περιλαμβάνει: 1. Νέα επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με την προσθήκη αποθηκευτικών, παραγωγικών και βοηθητικών χώρων. 2. Μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της δυναμικότητας αλλά και της γκάμας των τελικών προϊόντων με νέες εφαρμογές στη συσκευασία. 3. Λογισμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την ψηφιακή αναβάθμιση. 4. Εγκατάσταση συστήματος net metering, φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων ενεργειών, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Plastimak, ακολουθώντας τις προσταγές του Industry 4.0, δίνει σταδιακά βάρος στην αυτοματοποίηση, ακόμα και των διαδικασιών μη προστιθέμενης αξίας, στη δημιουργία συστήματος ελέγχου παραγωγής τύπου SCADA, στη μετάβαση σε paperless διαδικασίες και καταγραφές, για να επιτύχει την αξιοποίηση όλων των δεδομένων της παραγωγικής διαδικασίας και του ελέγχου αυτής.

Ορέστης Ομράν: «25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση»

Σε μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η ενέργεια έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα συζήτησης, επηρεάζει και επηρεάζεται από την οικονομία, τη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις και επιδρά στην καθημερινότητα όλων μας, ο Ορέστης Ομράν αποκωδικοποιεί την ενεργειακή κρίση και απαντά σε 25+1 βασικά ερωτήματα που τη συνθέτουν. Το βιβλίο «25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση», από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ αποτελεί ένα εγχειρίδιο-πυξίδα για να κατανοήσουμε όσα πολυδιάστατα συμβαίνουν γύρω μας και ξεκινούν από τον χώρο της ενέργειας, αλλά τελικά αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και αλλάζουν τις ζωές μας.

Έναρξη 2ου κύκλου εκπαίδευσης & πιστοποίησης Αποθηκάριου

Οι περισσότερες εταιρείες που λειτουργούν αποθήκες, δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, με ικανότητες χειρισμού των όλο και πιο σύγχρονων συστημάτων που εγκαθιστούν. Η εκπαίδευση των εντελώς ανειδίκευτων εργαζομένων κρίνεται δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη, σε συνθήκες έντασης εργασίας. Σε αυτή την ανάγκη φιλοδοξεί να απαντήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης & πιστοποίησης του Supply Chain Institute, το οποίο επαναλαμβάνεται το 2023 με ημερομηνία έναρξης του 2ου κύκλου την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης διάρκειας 33 ωρών (3 εισηγητές).

Χρηματοδότηση 6,4 εκατ. ευρώ για Μεταφραστική Έρευνα σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών

Την απόφαση χρηματοδότησης για την διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών που γίνεται σε συνεργασία με το Center for Bits and Atoms του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”, με προϋπολογισμό 6.433.999,16 ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, δημιουργείται ένα διεπιστημονικό εργαστήριο με παγκόσμιο αποτύπωμα στην προώθηση μεθόδων ψηφιακών διεργασιών, στο οποίο θα οικοδομηθούν υποδομές προηγμένων ψηφιακών κατασκευών και μετρολογίας προσβάσιμων από όλη την κοινότητα καινοτομίας της χώρας, που θα οδηγήσουν στη “δημοκρατικοποίηση” διεργασιών και αυτοματισμών για την κατασκευή επιστημονικών οργάνων και την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων.

Στο 125,3 % εκτοξεύθηκαν οι εισαγωγές από Ρωσία το 11μηνο

«Άλμα» σημείωσε η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία, για το 11μηνο του 2022, καθώς ανήλθε σε 8.465,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 125,3% σε σχέση με την ίδιο περίοδο για το 2021 που ήταν 3.757,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ανήλθε σε 148,1 εκατ. ευρώ, μείωση 18,8% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021 που ήταν 182,4 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 κατέγραψε έλλειμμα και ανήλθε σε 8.317,6 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία ειδικότερα για τον Νοέμβριο 2022 ανήλθε σε 10,9 εκατ. ευρώ, μείωση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 που ήταν 22,7 εκατ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 715,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 29,2% σε σχέση με τον Νοέμβριο2021 που ήταν 554,1 εκατ. ευρώ. Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας τον Νοέμβριο 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 704,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας έλλειμα.

Έλλειμμα και με Ουκρανία τον Νοέμβριο
Τον Νοέμβριο 2022 η αξία των εισαγωγών από την Ουκρανία ανήλθε σε 44,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 88,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 που ήταν 23,6 εκατ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ουκρανία τον Νοέμβριο 2022 ανήλθε σε 25,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 που ήταν 38,5 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ουκρανίας τον Νοέμβριο 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 19,0 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ουκρανίας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ήταν, ωστόσο, θετικό και ανήλθε σε 38,6 εκατ. ευρώ.’

IDE: Επεκτείνει τη συνεργασία της με την Diehl Defence

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) προχωρά στην επέκταση της συνεργασίας της με την Diehl Defence, με την λήψη νέας παραγγελίας ύψους 14,2 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας του πυραυλικού συστήματος IRIS-T. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτή η νέα επιτυχία της IDE είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας της εταιρίας για την επίτευξη υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας, στην σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων.

Η INTRACOM DEFENSE (IDE), είναι ελληνική εταιρεία στον χώρο των Αμυντικών συστημάτων με αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα. Η IDE χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη προηγμένων προϊόντων στους τομείς των ηλεκτρονικών πυραυλικών συστημάτων, τακτικών συστημάτων επικοινωνιών και πληροφοριών, ολοκληρωμένων λύσεων επιτήρησης, υβριδικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και μη επανδρωμένων συστημάτων. Η IDE συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του NATO, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και έχει επιτύχει να ηγείται σε ευρωπαϊκά έργα χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας.

Ίδρυση μονάδας παραγωγής απολυμαντικών και καλλυντικών από τη Βιομηχανία Πλαστικών ΑΒΕΕ

Στην ίδρυση μονάδας παραγωγής απολυμαντικών και καλλυντικών προχωρά η εταιρεία «Βιομηχανία Πλαστικών ΑΒΕΕ», επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της με τις «ευλογίες» του αναπτυξιακού νόμου. Ειδικότερα, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Β’ κύκλος), επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης, που αναφέρεται στην «Ίδρυση μονάδας παραγωγής απολυμαντικών και καλλυντικών» (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 20.41, Παραγωγή σαπουνιών και απορρυπαντικών, προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης), στον Δήμο Ωραιοκάστρου, του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 2.701.413 ευρώ, εκ των οποίων με τη μορφή της επιχορήγησης θα δοθούν 1.038.749 ευρώ. Η Βιομηχανία Πλαστικών ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 2008 και είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής και εμπορίας πλαστικών συσκευασιών HDPE πολυαιθυλένιου, πολυπροπυλένιου και PET στην Ελλάδα. Η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 7.000 τ.μ. Η παραγωγική δυνατότητά της ξεπερνά τις 150.000 φιάλες ημερησίως και επιτρέπει την ασφαλή ανάληψη και εξυπηρέτηση συμβολαίων συνεργασίας με μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, ενώ η παραγωγή είναι καθετοποιημένη και ιδιαίτερα ευέλικτη.

Στον αναπτυξιακό για €5.6 εκατ. η παραγωγική ενίσχυση της Alumil

Στον Ζ’ κύκλο του καθεστώτος ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας εντάχθηκε επενδυτικό σχέδιο της γνωστής βιομηχανίας αλουμινίου Alumil, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 5.661.019 ευρώ, από τα οποία τα 1.386.949 ευρώ θα δοθούν με τη μορφή της επιχορήγησης. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο αφορά στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στο Κιλκίς και στοχεύει: Α. Στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού που θα επιτρέψει την αύξηση της πραγματικής ωριαίας δυναμικότητας της μονάδας και την καλύτερη ανταπόκριση της παραγωγής στις διακυμάνσεις της ζήτησης και στις θετικές προοπτικές ανάπτυξης σε αγορές του εξωτερικού. Β.

Στη διαμόρφωση ειδικού χώρου όπου θα εδρεύει η ομάδα που ασχολείται με τη συντήρηση της μονάδας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών συντήρησης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι δρομολογεί ένα μεγάλο πλάνο με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τα big data, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου κ. Γιώργο Μυλωνά να έχει εκφράσει τις βλέψεις του για ένταξη μέρους των επενδύσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Την UNISMACK πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Τη βιομηχανία UNISMACK, η οποία δραστηριοποιείται από το 2008 στην παραγωγή υψηλής ποιότητας σνακ και κράκερς, με gluten free και vegetarian status και πρόσφατα επέκτεινε την παραγωγή της στις ΗΠΑ, πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Πιο συγκεκριμένα, έλαβε:

• Πιστοποίηση στο Σύστημα Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο 14001 : 2015 Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης- Απαιτήσεις και Καθοδήγηση για τη χρήση του στο πεδίο εφαρμογής Production (mixing – Baking) of snacks and Crackers and Packaging in Trays and Foil Bags.

• Πιστοποίηση σύμφωνα με τα τεχνικά πρωτόκολλα IFS Food v7, BRC Food v.8, BRC GFCP, FSMA module, COSTCO ADDENDUM στο πεδίο εφαρμογής Production (mixing – Baking) of snacks and Crackers and Packaging in Trays and Foil Bags.

Matrix Pack: Το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής στις ΗΠΑ

Η Matrix Pack & η Virescent Paper Products ανακοινώνουν από κοινού τη στρατηγική τους συμφωνία για τη δημιουργία της Matrix Pack North America με στόχο την εξυπηρέτηση υφιστάμενων και μελλοντικών πελατών. Η Matrix Pack, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα είναι άμεσα σε θέση να παράγει και να παραδίδει καλαμάκια από χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά με στόχο έως το 1ο τρίμηνο του 2023, για να δημιουργήσει χωρητικότητα για το πρώτο έτος, 2 δισεκατομμυρίων χάρτινων καλαμακιών και 5 δισεκατομμυρίων από βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες.

Η παραγωγή για τον επόμενο έτος, θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Virescent στο Κεντάκι. Η Matrix Pack κατά τους πρώτους μήνες του 2023, θα παρέχει όλο τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για την επίτευξη του σκοπού. Έτσι, η Matrix Pack North America στοχεύει να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης στις αγορές των QSR και της HORECA στη Βόρεια Αμερική εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Σύντομα, και εντός του έτους, η Matrix Pack θα μπορεί επίσης να παραδίδει στην αγορά της Βόρειας Αμερικής προϊόντα fiber που παράγονται προς το παρόν στις εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη (καπάκια για ζεστά ροφήματα, μαχαιροπίρουνα κ.λπ.).

Ο Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Matrix Pack, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Stuart και την ομάδα του για την εποικοδομητική στάση και τις ιδέες τους τις τελευταίες εβδομάδες, που επέτρεψαν τη σύναψη αυτής της συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία δίνει μια νέα, εκπληκτική δυναμική στον όμιλο Matrix Pack, ο οποίος σήμερα έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής πάνω από 20 δισεκατομμύρια καλαμάκια σε χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες στην Ευρώπη, έχοντας 5 μονάδες παραγωγής σε 3 χώρες και πολλά υποστηρικτικά κέντρα logistics».