-->

ΗΠΕΙΡΟΣ: Τέσσερις διακρίσεις στα βραβεία DLG

Τέσσερα προϊόντα της ΗΠΕΙΡΟΣ, ξεχώρισαν στα DLG Awards 2023. Συγκεκριμένα, η ΗΠΕΙΡΟΣ Φέτα ΠΟΠ, η ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα ΠΟΠ και το ΗΠΕΙΡΟΣ Κατσικίσιο Λευκό Τυρί έλαβαν χρυσό βραβείο ενώ το χειροποίητο τυρί σχάρας Ταλαγάνι Αποστόλου από 100% ελληνικό πρόβειο γάλα απέσπασε ασημένιο βραβείο.  Η DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – Γερμανική Γεωργική Εταιρεία) ιδρύθηκε από τον μηχανικό και συγγραφέα Max Eyth το 1885.

Σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων αριθμώντας πάνω από 30.000 μέλη.Κάθε χρόνο η DLG εξετάζει περισσότερα από 20.000 προϊόντα από όλο τον κόσμο αξιολογώντας την ποιότητά τους, σε συνεργασία με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο.  Η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΗΠΕΙΡΟΣ, Μαρία Γιαννακοπούλου, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά τόσο δυναμικά – με μια σπουδαία διεθνή βράβευση για 4 από τα προϊόντα μας. Στόχος μας και για το 2023 είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και διατροφικής αξίας, πάντα με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη μας τις νέες καταναλωτικές τάσεις και συνήθειες».

 

Dicarta: Νέα μονάδα παραγωγής χάρτινων στην Κατερίνη

Στην ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής ποτηριών, πιάτων και συναφών ειδών από χαρτί ή χαρτόνι προχωρά η εταιρεία από την Κατερίνη «Dicarta I.K.E.», με διακριτικό τίτλο «Paper Cup Company», με τις «ευλογίες» του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για ένα πόνημα συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 458.500 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Γ΄ κύκλος), επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Dicarta I.K.E.», που αναφέρεται στην «Ίδρυση μονάδας παραγωγής ποτηριών, πιάτων και συναφών ειδών από χαρτί ή χαρτόνι». Η υλοποίηση της επένδυσης γίνεται στον Δήμο Κατερίνης του Νομού Πιερίας.

ΕΤΕ: Υψηλές αντοχές για τον κλάδο της βιομηχανίας

Οι ελληνικές ΜμΕ εμφανίζουν κραταιά στοιχεία ανθεκτικότητας, παρά την αδιαμφισβήτητη πίεση από τις διαδοχικές κρίσεις, σημειώνει η Εθνική Τράπεζα σε νέα ανάλυσή της.
Ειδικότερα, καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση αναγνωρίζουν οι ελληνικές ΜμΕ, με το Δείκτη Εμπιστοσύνης να είναι σε πτωτική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο (-5 μονάδες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022). Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ οι προσδοκίες επιχειρηματικού κλίματος έχουν περάσει σε αρνητικό επίπεδο στην ΕΕ, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ελληνικών ΜμΕ παραμένει σε θετικό έδαφος (δηλαδή, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δηλώνει θετικές προσδοκίες) και υψηλότερα (κατά 8 μονάδες) από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.

Σχετικά υψηλότερη εμφανίζεται η πίεση στις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σημειώνουν την εντονότερη επιβάρυνση στην τρέχουσα συγκυρία (παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα δείκτη σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις). Πάντως, από πλευράς κλάδων εντονότερα πλήττεται η ζήτηση του τομέα υπηρεσιών, ενώ υψηλότερες αντοχές εμφανίζει ο κλάδος της βιομηχανίας.

Tesla: Κοντά σε συμφωνία για εργοστάσιο στην Ινδονησία

Η Tesla βρίσκεται κοντά σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής στην Ινδονησία, χωρητικότητας 1 εκατ. μονάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ο υπουργός Επενδύσεων της χώρας φέρεται δε να επιβεβαιώνει τις συνομιλίες με την μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία και πρωτοπόρο στην ηλεκτροκίνηση. Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και το Υπουργείο Επενδύσεων της Ινδονησίας, αρνήθηκαν ωστόσο να σχολιάσουν την είδηση στο πρακτορείο.

Η Tesla κατασκευάζει ήδη τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα στα εργοστάσιά της στη Σαγκάη, στο Όστιν, στο Βερολίνο και στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο εργοστάσιο στην πολιτεία Νουέβο Λεόν του Μεξικού. Ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Νότια Κορέα ήταν μεταξύ των κορυφαίων υποψήφιων τοποθεσιών για ένα εργοστάσιο που σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Ασία. Πάντως, έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υλικών για τις μπαταρίες της από εταιρείες επεξεργασίας νικελίου στην Ινδονησία.

 

Θ. Δημητρουλάκος ΑΒΕΕ: Η τεχνολογία στην παραγωγή μεταλλικών ραφιών

Η Θ. Δημητρουλάκος ΑΒΕΕ είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 σαν συνέχεια της εταιρείας του Θεόδωρου Δημητρουλάκου, ο οποίος ασχολείται με τον τομέα των μεταλλικών ραφιών και κατασκευών από το 1981. Έχοντας σαν βασικό πυλώνα της την ποιότητα και την αντοχή των υλικών της, χρησιμοποιώντας τεχνολογικό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται πλήρως στο Industry 4.0, η εταιρεία παράγει καθημερινά προϊόντα που διανέμονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό διαθέτει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, εμπειρία, ιδιόκτητα γήπεδα 18.000 τ.μ, κτίρια 7.000 τ.μ , μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που εξυπηρετούν 24/7 ενώ επεξεργάζεται 3500 τόνους λαμαρίνας ετησίως. Ανάμεσα στον εξοπλισμό που αξιοποιεί η εταιρεία βρίσκονται μηχανήματα λέιζερ με ρομποτικά συστήματα 24/7, ρομπότ συγκόλλησης, ρομπότ ηλεκτροστατικής βαφής, πολυκαμπτικά μηχανήματα αυτόματης τροφοδοσίας και CNC εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας.

Η Θ. Δημητρουλάκος ΑΒΕΕ καταγράφει αύξηση του τζίρου από το 2014, δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για επενδύσεις, όπως η αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, νέων γηπέδων, με τελευταίο το 2020, με στόχο τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονων και αυτόνομων κτιριακών υποδομών. Σκοπός όλων αυτών, η ακόμα αποδοτικότερη παραγωγή, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η συνεχής βελτίωση πολιτικής ποιότητας και περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως η εταιρεία έλαβε Bronze βραβείο για την «Τεχνολογία στην υπηρεσία της ποιότητας παραγωγής μεταλλικών ραφιών», στα Manufacturing Excellence Awards 2022.

Τι ετοιμάζει η Como στη Θεσσαλονίκη

Με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Como Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.». Η επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, στον Δήμο Χαλκηδόνος του Νομού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 2.183.203 ευρώ.

Η εταιρεία Como ιδρύθηκε το 1995 με τη νομική μορφή Ο.Ε και μετασχηματίστηκε το 2016 σε ΙΚΕ χωρίς να χάσει τον οικογενειακό της χαρακτήρα, ο οποίος της προσέδωσε την ευελιξία και προστιθεμένη αξία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίου. Κατασκευάζει υλικά στρωματοποιϊας με σύγχρονο εξοπλισμό και αποτελεί μια από τις λίγες εταιρείες στον ελληνικό χώρο που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, ενώ από το 2021 έχει μπει ενεργά και στην παραγωγή χειρουργικών μασκών.

Η Como άρχισε να έχει εξαγωγική δραστηριότητα το 1996 και σήμερα εξάγει σε περισσότερες από 20 χώρες. Εξάγει περίπου το 50% της παραγωγής της. Πελάτες της είναι οι εταιρείες που κατασκευάζουν στρώματα και καναπέδες, ανάμεσά τους ορισμένες από τις μεγαλύτερες εγχώριες εταιρείες του κλάδου. Προμηθευτές της είναι εταιρείες ανακύκλωσης ινών και παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 2.678.237 ευρώ, με το Περιθώριο Μικτού Κέρδους να διαμορφώνεται σε 28,31%.

 

Vanos: Το Health and Safety είναι ο πυρήνας της δουλειάς μας

Η VANOS SA είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Σήμερα, κι ενώ τα ηνία έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην τροφοδοσία, στη ναυτιλία και σε άλλους κλάδους, αλλά και στην παροχή λύσεων πλοήγησης. Από το 2014, όπως αναφέρει στο INDUSTRY o κ. Θεόφιλος Κουρούνης, Business Development Manager της VANOS, η εταιρεία ξεκίνησε να αναπτύσσεται και σε νέες αγορές, πάντα με συνδετικό κρίκο την ασφάλεια.

Στο τομέα αυτό, και συγκεκριμένα του Health and Safety, φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει ακόμη ένα βήμα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κουρούνη, παραμένει πάντα καίρια η συζήτηση της επιλογής του σωστού εξοπλισμού. Όπως σημειώνει η εταιρεία, πέραν από αξιόπιστος συνεργάτης, θα πρέπει να έχει και έναν συμβουλευτικό ρόλο. «Να μπορούμε να δίνουμε και μία προστιθέμενη αξία, η οποία είναι συμβουλευτική και εκπαιδευτική και στην επιλογή του εξοπλισμού» αναφέρει και προσθέτει πως «η εκπαίδευση για θέματα υγείας και ασφάλειας δεν είναι μόνο μια κανονιστική απαίτηση αλλά και μια διαρκής πρόκληση».

Σημειώνεται πως η εταιρεία διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο σε συνεργασία με τους πελάτες της αλλά και ανεξάρτητα.
«Το επόμενο που θέλουμε σε αυτή την αλυσίδα είναι να πιστοποιήσουμε τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουμε» υπογραμμίζει ο κ. Κουρούνης καθώς όπως λέει «το Health and Safety είναι ο πυρήνας της δουλειάς μας».

Τέλος, όσον αφορά στις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας για το 2023, αυτές είναι η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού κέντρου και η διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών της προκειμένου να προσφέρει προγράμματα διεθνούς κύρους, αλλά και η παρουσίαση της εταιρείας Industrial Scientific στην ελληνική αγορά, που αφορά στη μέτρηση κι ανάλυση των αεριών σε επικίνδυνες καταστάσεις, με έξυπνους μετρητές.

Επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδος από τον όμιλο Σαράντη

Παρά τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες, οι προτεραιότητές πίσω από τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής και της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου, προστατεύοντας παράλληλα τα περιθώρια κερδοφορίας, παραμένουν αμετάβλητες. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος δεσμεύεται πίσω από τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς του στόχους για την περαιτέρω επέκτασή του. Η έμφαση είναι εστιασμένη, όπως πάντα, στην ανάπτυξη, είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών, στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς του στη γεωγραφική του περιοχή, στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών του εξόδων, στις οικονομίες κλίμακας, στις συνέργειες και στην λειτουργική μόχλευση (operating leverage). Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου 2022, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 9,95% και ανήλθαν σε €327,27 εκατ. από €297,64 εκατ. που είχαν διαμορφωθεί κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι πωλήσεις υποστηρίχθηκαν από τις προϊοντικές κατηγορίες του Ομίλου που σχετίζονται με την Προσωπική Φροντίδα και Υγιεινή και την Οικιακή Φροντίδα, όπως είναι η περιποίηση προσώπου, η αντιηλιακή περιποίηση, η περιποίηση μαλλιών, τα αποσμητικά, οι σακούλες απορριμμάτων, είδη συσκευασίας τροφίμων καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής.
Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 7,55% φτάνοντας τα €113,76 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2022 συγκριτικά με €105,77 εκατ. το εννεάμηνο του 2021, που υποστηρίχθηκε από ανάπτυξη στην αγορά της υγείας & φροντίδας, καθώς και στο κανάλι εξαγωγών και επιλεκτικής διανομής.

EZA: Τα 80 εκατομμύρια λίτρα και η «στροφη» στη μπίρα χωρίς αλκοόλ

«Ανέβασε» επίπεδο η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης το 2022, ενισχύοντας το παραγωγικό της δυναμικό -το οποίο είχε ήδη αγγίξει τα 80 εκατομμύρια λίτρα ζύθου με την τελευταία επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ- με μια νέα γραμμή για την παραγωγή μπίρας χωρίς αλκοόλη. Υπενθυμίζεται ότι η EZA, σε πείσμα των καιρών, συνέχισε να επενδύει στην εξέλιξή της, ολοκληρώνοντας εν μέσω Covid το 2020-2021 μια γραμμή παραγωγής εμφιάλωσης ζύθου κόστους 10 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 28.000 φιαλών την ώρα σε νέο κτίριο 4000 μ2.

Σε συνέχεια αυτού, υλοποίησε το 2022 επένδυση που ξεπέρασε τα 500.000 ευρώ για την παραγωγή μπίρας χωρίς αλκοόλη με κλασματική απόσταξη, εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνολογία για τα ελληνικά δεδομένα. Η δυναμικότητα της γραμμής είναι 7.200.000 λίτρα ετησίως. Η μονάδα είναι ένα ολόκληρο συγκρότημα με πολλαπλά μηχανικά μέρη και δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας, ενώ περιλαμβάνει αυτοματοποιημένους ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής και ποιοτικό έλεγχο. Πρόκειται για μια επένδυση που αντανακλά την φιλοσοφία πρωτοπορίας που διακρίνει την ΕΖΑ, καθώς η μπίρα χωρίς αλκοόλη έχει αυξανόμενο μερίδιο αγοράς στην εσωτερική και εξωτερική αγορά και δίνει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η νέα γραμμή παραγωγής μπίρας χωρίς αλκοόλη απέσπασε βραβείο στην κατηγορία «Καινοτομία & δημιουργικότητα» στα Manufacturing Excellence Awards 2022.

Η Mengia επενδύει στο 3D printing

Το πράσινο φως στην υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Mengia A.E.» στον Αναπτυξιακό Νόμο άναψε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η επένδυση αναφέρεται στη διαφοροποίηση της παραγωγής υφιστάμενης μονάδας σε κατασκευή εξαρτημάτων 3D printing που προορίζονται για το χώρο της βιομηχανίας, στο Δήμο Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 789.060 ευρώ. Η Mengia ιδρύθηκε το 2011 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΥ. Το κύριο αντικείμενό της είναι η κατασκευή άλλων μερών και εξαρτημάτων για μηχανοκίνητα οχήματα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και βιομηχανίας.

Πιο αναλυτικά, τα εμπορευόμενα προϊόντα, η παραγωγική διαδικασία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκ μέρους της εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς: κατασκευή μερών μηχανοκίνητων οχημάτων συντήρηση και επισκευή αυτών, κατασκευή παρεμβυσμάτων στεγανοποίησης, εργασίες υπεργολαβίας στο πλαίσιο της διαδικασίας κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μερών αυτών, εργασίες υπεργολαβίας στο πλαίσιο της διαδικασίας κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων μάχης, λιανικό και χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων, επισκευές άλλων μηχανημάτων.

Μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ΔΕΗ, μηχανουργεία κ.ά.
Το 2021 οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 7,8%, ο δείκτης μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 56,09%, από 38,44% το 2020, τα αποτελέσματα προ φόρων για τη χρήση 2021 ανήλθαν σε κέρδη 73.020,55 ευρώ έναντι κερδών 70.599,24 ευρώ, το μικτό κέρδος αυξήθηκε 57,29% και τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 30,82%. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 67,68%, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα την 31/12/2021 ήταν μειωμένα κατά 18,16% σε σχέση με το 2020.