-->

Η Γερμανική Rudolf κατασκευάζει νέες μονάδες στο Μπαγκλαντές

Η γερμανική εταιρεία Rudolf GmbH ενισχύει την παρουσία της στην αγορά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Μπαγκλαντές μέσω σημαντικών επενδύσεων. Έτσι, το 2023 η Rudolf, εταιρεία χημικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, θα ξεκινήσει την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής στο Μπαγκλαντές.
Το νέο εργοστάσιο, εκτιμάται από τη διοίκησή της, ως ένα λογικό και απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα προηγμένο εργοστάσιο με φιλικές διαδικασίες διαχείρισης, τεχνολογίες και εργαστήρια υποστήριξης, με έμφαση στην εξυπηρέτηση πελατών και την ποιότητα του χώρου εργασίας», δήλωσε η Soumitra Ganguly, διευθύνουσα σύμβουλος της Rudolf Bangladesh Ltd. «Το νέο εργοστάσιο θα είναι μέρος των παγκόσμιων υπηρεσιών της Rudolf, ενός ασφαλή και διαφανή εταίρου για εμπορικά σήματα/πωλητές λιανικής και συνεργάτες στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Ford Motor: Κατασκευή νέου εργοστασίου μπαταριών στην Τουρκία

Η Ford Motor θα συνεργαστεί με την LG Energy Solution για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μπαταριών στην Τουρκία, εγκαταλείποντας αντίστοιχη συμφωνία με την SK On, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη μονάδα μπαταριών SK Innovation της SK On σε άλλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δύο εργοστασίων στις ΗΠΑ και της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας σε εργοστάσιο στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο του στόχου να παράγει 2 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα ετησίως μέχρι το τέλος του 2026.

Η εγκατάσταση στην Τουρκία προγραμματίζεται για το 2025, με ετήσια δυναμικότητα 30 έως 45 γιγαβατώρες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Jim Farley έχει δεσμεύσει 50 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Η αυτοκινητοβιομηχανία επιταχύνει την παραγωγή EV και μπαταριών, μεταξύ άλλων με το πρώτο ολοκαίνουργιο εργοστάσιο συναρμολόγησης εδώ και μισό αιώνα και ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών της SK στο Τενεσί. Η SK κατασκευάζει μπαταρίες για το ηλεκτρικό pickup F-150 Lightning της Ford, που παράγεται στο Μίσιγκαν, ενώ η LG προμηθεύει τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τη Mustang Mach-E που κατασκευάζεται στο Μεξικό.

World Star Packaging Awards: Οι ελληνικές εταιρείες που βραβεύθηκαν

O Παγκόσμιος Οργανισμός Συσκευασίας WPO ανακοίνωσε τους νικητές του Διαγωνισμού Συσκευασίας World Star 2023, ενός θεσμού που ξεκίνησε το 1970 και έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τη διεθνή αγορά της Συσκευασίας. Στο φετινό διαγωνισμό καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχών (488), από 41 χώρες. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 6 Μαΐου, στη διάρκεια της διεθνούς Έκθεσης interpack 2023, στο Ντίσελντορφ. Στην ίδια τελετή ο WPO θα ανακοινώσει και τους νικητές για τις ειδικές κατηγορίες: Βραβείο Προέδρου, Βραβείο Βιωσιμότητας, Βραβείο Μάρκετινγκ και Βραβείο Συσκευασίας που Εξοικονομεί Τρόφιμα.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες από την Επιτροπή των 45 εμπειρογνωμόνων, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί μέλος του ΣΥΒΙΠΥΣ. Μάλιστα, τρεις ελληνικές εταιρείες βραβεύτηκαν στις εξής κατηγορίες:
• Προϊόν: Όλυμπος, Φρέσκο γάλα επιλεγμένο – Εταιρεία: HELLENIC DAIRIES SA – Κατηγορία: Food.
• Προϊόν: Borjomi – Εταιρεία: A.S. Strategy, Branding & Communication, A. Skaraki & Co – Κατηγορία: Beverages.
• Προϊόν: Breakfast Box – Εταιρεία:
Breakfast Box – Κατηγορία: Packaging Materials and Components. Σημειώνεται πως δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, έχουν οι βραβευθέντες στα Ελληνικά Packaging Awards,που διοργανώνεται κάθε έτος από την Boussias, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ).

 

Κρι Κρι: Eισήλθε στον δείκτη Athex ESG

Στον δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες που υιοθετούν και προβάλλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, εισήλθε η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι.  Η Κρι Κρι στην Ετήσια Οικονομική έκθεση του 2021 δημοσίευσε στοιχεία που αφορούσαν ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες ESG. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Περιβάλλον γνωστοποίησε στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή κατανάλωση, τη διαχείριση αποβλήτων, τους κινδύνους και ευκαιρίες από την κλιματική κρίση, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συσκευασιών. Όσον αφορά στον πυλώνα Κοινωνία, δημοσιεύτηκαν στοιχεία αναφορικά με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, τις γυναίκες εργαζόμενες, την κινητικότητα προσωπικού, κ.α. Τέλος, τα στοιχεία για την Εταιρική διακυβέρνηση αφορούσαν τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, την εποπτεία βιώσιμης ανάπτυξης, κι άλλα ουσιαστικά θέματα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, δήλωσε τα εξής: «Η είσοδος της Κρι Κρι στον δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί επιβράβευση της αφοσίωσής μας σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Εξάλλου, η Κρι Κρι, από την αρχή της λειτουργίας της δρούσε πάντοτε με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι αρχές της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης θεσμοθετούνται πλέον στον επενδυτικό κλάδο, συμβάλλοντας στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων».

 

NAST: Επενδυτικό πλάνο άνω των 1,3 εκατ. ευρώ

Τα 1,3 εκατ. ευρώ ξεπερνά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας παραγωγής ετικετών NAST ΑΒΕΕ, η οποία υπάχθηκε πριν από λίγο καιρό στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έλαβε το «πράσινο φως» για υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Γ΄ κύκλος), με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η επένδυση αυτή της NAST ΑΒΕΕ αναφέρεται, σύμφωνα και με τη σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ, στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής ετικετών» (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: Κατασκευή αυτοκόλλητων πλακών, φύλλων, μεμβρανών, λεπτών φύλλων, ταινιών, λωρίδων και άλλων επίπεδων μορφών από πλαστικές ύλες, σε ρολά πλάτους <= 20cm).

Η υλοποίηση της θα γίνει στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου του Νομού Θεσσαλονίκης ενώ το επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης είναι 1.306.821,43 €.
Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται για πάνω από 30 χρόνια στην παραγωγή υλικών συσκευασίας. Μεταξύ άλλων, κατασκευάζει αυτοκόλλητες ετικέτες σε χαρτί και πλαστικό (τυπωμένες και μη, σε ρολά και φύλλα).

Τι ετοιμάζει η Κalfoplast στη ΒΙ.ΠΕ.Θεσσαλονίκης

Μια σημαντική επένδυση ετοιμάζει η εταιρεία Kalfoplast, όσον αφορά τη μονάδα της στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, έχει λάβει ήδη έγκριση κι από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Γ’ κύκλος), του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης.

Η επένδυση της εταιρείας, με τον διακριτικό τίτλο Kalfoplast A.Ε., αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας κατασκευής μεταλλικών καλουπιών/μητρών και πλαστικών εξαρτημάτων» (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: Κατασκευή άλλων πλαστικών προϊόντων) και αναμένεται να λάβει χώρα στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της, αυτό ανέρχεται σε 1.107.987,00 €.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια στην κατασκευή καλουπιών και την παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων και συγκεκριμένα από το 1989, με τη επωνυμία «Καλφόπουλος Χρήστος», όπως ονομαζόταν κι ο ιδρυτής της. Σήμερα, έχει μετεξελιχθεί στην Kalfoplast Α.Ε. με τη διαδοχή της νέας γενιάς του Βασίλη Καλφόπουλου και της Σουζάνας Καλφοπούλου.

Mytilineos: Δεκαετής συμφωνία με τη Statkraft

Σε συμφωνία προχώρησαν η Mytilineos και η Statkraft, υπογράφοντας Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA), η οποία θα παράγεται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία.

Τι περιλαμβάνει το πρότζεκτ
Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στις περιοχές Emilia Romagna, Lazio και Campania, συνολικής δυναμικότητας 63 MW. Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση κατασκευής από την Mytilineos. ημερομηνία εμπορικής εκμετάλλευσης (COD) για κάθε ένα από τα έργα αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Η «πράσινη» ενέργεια θα παράξει περισσότερες από 105,8 GWh, περιορίζοντας περισσότερους από 56.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως, αντίστοιχο απομάκρυνσης 95.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους, υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια και συμβάλλοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας. Η Statkraft θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή για να προσφέρει σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες εξατομικευμένες «πράσινες» λύσεις.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Εκτελεστικός
Διευθυντής M Renewables της Mytilineos δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή τη συναλλαγή στην Ιταλία με τη Statkraft, έναν από τους κορυφαίους αγοραστές PPA στην Ευρώπη, καθώς αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην στρατηγική μας φιλοδοξία μας να συμβάλουμε στην ενεργειακή μετάβαση στη χώρα. Η Ιταλία γίνεται πλέον μία ώριμη αγορά PPAs με πληθώρα επιλογών που κυμαίνονται από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως μεγάλες και μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις». Υπενθυμίζεται πως ήδη σήμερα η Mytilineos κατασκευάζει 156 MW στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 127MW αφορούν σε έργα ηλιακής ενέργειας και τα 31MW είναι έργα αποθήκευσης στο πλαίσιο Διαγωνισμού μονάδων Fast Reserve (ταχείας εφεδρικής δυναμικότητας).