Με σταθερά βήματα προς την επόμενη χρονιά, παρά τις δυσχερείς μακροοικονομικές συνθήκες του 2022, προχωράνε οι μεταλλουργικές εταιρείες, όπως προκύπτει κι από τα αποτελέσματα του εννεάμηνου. Απαντώντας δε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τις επιπτώσεις του γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος στα οικονομικά τους, οι περισσότερες σημειώνουν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να διακρίνουν κίνδυνο για τις προοπτικές τους.
Πώς κινήθηκαν ο τζίρος και τα κέρδη
Σταθερά ανοδική πορεία σημείωσαν στον κύκλο εργασιών τους μερικοί από τους σημαντικότερους παίκτες στον τομέα των μετάλλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσφάτως δημοσιευθέντα στοιχεία του ομίλου ΣΙΔΜΑ, ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο κινήθηκε στα 208,5 εκατ. ευρώ, 28,7% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Επιπροσθέτως, μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 246,7 εκατ. ευρώ από 197,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 25,1% σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, τα κέρδη/ζημίες προ φόρων, χρημ/κων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ) έφτασαν τα 15,17 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι για το αντίστοιχο διάστημα είχαν διαμορφωθεί στα 24,095 εκατ. ευρώ Για την ίδια περίοδο, η ΕΛΑΣΤΡΟΝ, όπως καταγράφεται στα οικονομικά της αποτελέσματα, σημείωσε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 136,6 εκατ. ευρώ έναντι 116,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 17%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 16,8 εκατ. ευρώ έναντι 17,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021.
Υπενθυμίζεται πως αξιοσημείωτη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους σημείωσαν και ο μεταλλουργικός κλάδος της Βιοκαρπέτ, ήτοι 29,3 % το εννεάμηνο του 2022 έναντι της ίδιας περιόδου του 2021, αλλά και η Alumil, της οποίας η αντίστοιχη αύξηση άγγιξε το 38,4%. Οι συγκεκριμένες δε εταιρείες είδαν και «εκτόξευση» στα EBIT τους, κατά 65,93% για την μεταλλουργία της Βιοκαρπέτ και κατά 64,7% για την Alumil.
Προβλέψεις, επενδύσεις κι ευκαιρίες
«Αναφορικά με το υπόλοιπο του έτους, θεωρούμε ότι τα περιθώρια μικτού κέρδους θα βελτιώνονται καθώς φθηνότερα εμπορεύματα εισέρχονται στις αποθήκες μας μειώνοντας το μέσο κόστος κτήσης των αποθεμάτων» σημειώνει για το άμεσο μέλλον ο όμιλος ΣΙΔΜΑ. Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣΤΡΟΝ εκτιμά πως η προοπτική απορρόφησης πόρων του ΤΑΑ, η ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και επέκτασης των ΑΠΕ, τα δρομολογούμενα έργα υποδομών και ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως ενδεικτικά το real estate, ο τουρισμός και τα logistics, αναμένεται να διατηρήσουν τις θετικές προοπτικές του χαλυβουργικού κλάδου.
Με τη σειρά της η Βιοκαρπέτ διαμηνύει πως υλοποιεί με σταθερά βήματα το επενδυτικό πλάνο της για εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας στο κλάδο της μεταλλουργίας και στον κλάδο της πράσινης ενέργειας, μέχρι το τέλος του 2023. Τέλος, η διοίκηση της Alumil, «εκτιμά ότι παρά το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του ομίλου και της εταιρείας, θα διατηρήσουν την ανοδική πορεία και στο δ’ τρίμηνο της οικονομικής χρήσης του 2022, επισφραγίζοντας την ισχυρή θέση που κατέχει στην αγορά».