-->

ΣΒΠΕ: Προκλήσεις, πρωτοβουλίες, λύσεις για την κλιματική κρίση

Το Συνέδριο με τίτλο «Πλαστικά & Ανακύκλωση: Ο οδικός χάρτης προς την Κλιματική Ουδετερότητα», έφερε σε πρώτο πλάνο τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πλαστικών και συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και τα βήματα που είναι αναγκαία για την υπέρβασή της.  Όπως έκανε γνωστό ο συντονιστής των εργασιών του Συνεδρίου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος, «σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τρία πράγματα: α) τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, β) τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί από τη βιομηχανία πλαστικών και γ) τις λύσεις που μπορούν να δοθούν».

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ Βασίλης Γούναρης, απέδωσε στα πλαστικά τη θέση του συμμάχου της κοινωνίας στην προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, παρότι, όπως είπε, «έχουν εξελιχθεί στον βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δεινά που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΣΒΠΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας και να αναδειχθούν τα οφέλη των πλαστικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το πλαστικό, αλλά μπορούμε να επενδύσουμε στην τεχνολογία για να συμβάλει και το πλαστικό στους κλιματικούς στόχους. Έχουμε πολύ σημαντικές βιομηχανίες του κλάδου στην Ελλάδα και επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη βιομηχανία μας περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά ανταγωνιστική» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης.

Στη μεταφορά τεχνολογίας από τα δημόσια εργαστήρια στην κοινωνία αναφέρθηκε ο Γιώργος Νούνεσης, πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ενώ στις προκλήσεις του σήμερα επικεντρώθηκε ο πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Ο κλάδος έχει πολλές, καλές και σοβαρές επιχειρήσεις, έχει εξωστρέφεια και ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων. Αν η χώρα τρέξει πιο γρήγορα στην κυκλικότητα, το οικονομικό όφελος, πέρα από το περιβαλλοντικό, θα είναι πολύ σημαντικό» τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Στις σημαντικές τάσεις για τις επόμενες δεκαετίες αναφέρθηκε ο Λουκάς Ζιώμας, Partner της McKinsey Ντόχα ενώ ο Γενικός Διευθυντής της HELIOSRES, Νεκτάριος Τζωρτζόγλου, ανέδειξε τα σημαντικά οφέλη του Net Metering. Ακόμη, ο Άρης Γκορόγιας, τεχνικός υπεύθυνος της Thermolysis S.A. και πρόεδρος του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών παρουσίασε την καινοτομία της θερμόλυσης για παραγωγή καυσίμων ανακυκλωμένου άνθρακα από πλαστικά απόβλητα. Στο δεύτερο μέρος, τον λόγο είχαν οι φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό, όπως ο Marjan Ranogajec, Υπεύθυνος Έργου στον European Plastics Converters και Ευρωπαίος Συντονιστής MORE, ο Jan Laperre, Πρόεδρος της PolyCert κι ο Alexandre Dangis, Διευθύνων Σύμβουλος της European Plastics Converters (EuPC). Το Διεθνές Συνέδριο του ΣΒΠΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα τις «Προκλήσεις προς την Κλιματική Ουδετερότητα».

Mevaco: Εκτοξεύθηκε ο κύκλος εργασιών το γ΄ τρίμηνο

Σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών της και στην κερδοφορία της κατέγραψε η εταιρεία Mevaco στο εννεάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσεως 2022 ανήλθε σε 13,3 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 86% σε σχέση με τα μεγέθη της προηγούμενης περιόδου. Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο ανήλθε σε 32,3 εκατ. ευρώ έναντι 17,05 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 90%. Παράλληλα, τα EBITDA για το γ΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 819.260 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 53%. Όσον αφορά το εννεάμηνο ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,07 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 67 %.

Όπως συμπεραίνει η Mevaco η δραστηριότητα της και τα οικονομικά μεγέθη της δεν επηρεάσθηκαν ουσιωδώς από την ενεργειακή κρίση, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις συνθήκες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εν γένει. Αντιθέτως η εταιρεία εκτιμά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, πως κεφαλαιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία, την ευελιξία και προσαρμοστικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, τις ισχυρές οργανωτικές δομές και παραγωγικές της υποδομές, τη μακροχρόνια εμπειρία ως προς την επιτυχή υλοποίηση σύνθετων έργων, καθώς και τον στρατηγικά στοχευμένο και συστηματικά επιδιωκόμενο εξαγωγικό προσανατολισμό της, κατάφερε να επιτύχει ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της, γεγονός που είχε άμεση και θετική επίδραση στο σύνολο των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της.

Landis+Gyr: Επενδύει σταθερά στην Ελλάδα

Μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα φαίνεται πως έχει χτίσει ο ελβετικός όμιλος Landis+Gyr, ο οποίος κλείνει 50 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη χώρα μας εστιάζοντας στην κατασκευή μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Την παγίωση της σχέσης αυτής επιβεβαιώνουν και οι επενδύσεις του ομίλου στο εργοστάσιο της Κορίνθου που από το 2015 έως σήμερα ανέρχονται σε 38 εκατ. ευρώ ενώ προσμετρώντας τη μεταφορά εξοπλισμού από άλλα εργοστάσια της Landis+Gyr προς την Ελλάδα, η επένδυση ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι μόνο όμως o όμιλος που δείχνει εμπιστοσύνη στο επενδυτικό όραμα στη χώρα μας, είναι και το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αισίως σήμερα έχει ξεπεράσει τα 740 άτομα μόνο στην Ελλάδα, με τις απώλειες σε προσωπικό να βρίσκονται κάτω του 1% σε σύνολο ομίλου. «Έχουμε μια πολύ καλή μαγιά ανθρώπων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστείδης Παππάς, Managing Director της Landis+Gyr Ελλάδας, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του εργοστασίου της Κορίνθου με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων. Επισήμανε δε, πως ο όμιλος παρέμεινε πιστός στο επενδυτικό του σχέδιο για τη χώρα μας ακόμα και την δύσκολη περίοδο της εποπτείας. Τους ανθρώπους αυτούς θέλησε να συγχαρεί από κοντά κι ο CEO του ομίλου Landis+Gyr, Werner Lieberherr, ο οποίος για τον εορτασμό αυτού του οροσήμου βρέθηκε στην Κόρινθο και ανέλυσε το όραμά του για το ελληνικό εργοστάσιο.

Πεδίο επενδύσεων το εργοστάσιο στην Κόρινθο
«Θεωρούμε το εργοστάσιο της Κορίνθου ως τον διεθνή κόμβο παραγωγής της Landis+Gyr για την περιοχή EMEA καθώς και ως ένα ισχυρό υποψήφιο για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων μας» τόνισε ο κ. Lieberherr. «Ό,τι έχουμε οικοδομήσει εδώ, στηρίζεται σε τρία βασικά συστατικά που χαρακτηρίζουν τη σχέση με τη μητρική εταιρεία: συνέπεια, διαφάνεια και εμπιστοσύνη» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παππάς.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο, έκτασης 56.000 τ.μ., διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα περισσότερων των 7 εκατομμυρίων μετρητών ετησίως. Παράλληλα, οι γραμμές παραγωγής ξεπερνούν τις 30 ενώ υπάρχει η ευελιξία της γρήγορης αλλαγής τους ανάλογα με τις customized παραγγελίες προς εκτέλεση. Το επενδυτικό πλάνο της ελληνικής εταιρείας για το άμεσο μέλλον, όπως παρουσιάστηκε από τα στελέχη του ομίλου, είναι σαφές. Κύριο συστατικό αυτού η συνεχής ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως οι έξυπνοι μετρητές, με στόχο την αύξηση του όγκου παραγωγής, η διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και η επένδυση σε νέους τομείς όπως οι EV φορτιστές. Συνάρτηση όλων των παραπάνω αλλά και βασικό μέλημα της Landis+Gyr η ανάπτυξη καινοτόμων προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής.

Έρχονται κι οι φορτιστές για EV
Αφουγκραζόμενη τις τάσεις και ανάγκες της εποχής, η Landis+Gyr, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία ακόμη σημαντική επένδυση στο εργοστάσιο της Κορίνθου, καθώς αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η γραμμής παραγωγής φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα, μέρος της οποίας θα μεταφερθεί από το εργοστάσιο του ομίλου στη Σλοβενία. Σημειώνεται πως η Landis+Gyr έχει ήδη ενισχύσει τη θέση της στην αγορά EV μέσω εξαγοράς των Etrel d.o.o. και True Energy.