-->

ΡΑΕ: Η σειρά διακοπής φυσικού αερίου στη βιομηχανία σε περίπτωση κρίσης

Σε Δημόσια Διαβούλευση έθεσε η ΡΑΕ τα κριτήρια για τη σειρά διακοπής καταναλωτών του καταλόγου Σημαντικών Βιομηχανιών, καθώς και τη διαδικασία διακοπής/περικοπής παροχής τους σε Κατάσταση Συναγερμού 3 του ΕΣΦΑ. Σημειώνεται πως η ΡΑΕ έλαβε αιτήσεις από εταιρείες για ένταξή τους στη λίστα Σημαντικών Βιομηχανιών. Κατόπιν αξιολόγησης, προχώρησε στην ομαδοποίηση των εταιρειών του καταλόγου σε κλάσεις κρισιμότητας. Η κλάση 8 αποτελεί την υψηλότερη ενώ η 1 την χαμηλότερη και κατατάσσονται ως εξής:

• Κλάση 8: Σημαντικές υποδομές για την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού (καύσιμα), της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και άμυνας της χώρας.

• Κλάση7: Καταστροφικές ζημιές σε εξοπλισμό ή υποδομή της εγκατάστασης λόγω διακοπής παροχής φυσικού αερίου. Για την επανεκκίνηση της παραγωγής απαιτείται αντικατάσταση ή χρονοβόρες επισκευές του εξοπλισμό ή της υποδομής.

• Κλάση 6: Απαραίτητα αγαθά για κάλυψη καθημερινών ζωτικών αναγκών. Παραγωγική δραστηριότητα στους τομείς: Βασικά είδη διατροφής και αγροτικά προϊόντα, Φάρμακα, Προϊόντα ατομικής υγιεινής, Προϊόντα στην αλυσίδα εφοδιασμού των παραπάνω αγαθών και στην έγκαιρη παράδοσή τους στον καταναλωτή.

• Κλάση 5: Απώλεια πρώτων υλών εντός της γραμμής παραγωγής ή παραγωγή ακατάλληλου τελικού προϊόντος σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Οι πρώτες ύλες ή το τελικό προϊόν απορρίπτονται, προκαλώντας οικονομική ζημία.

• Κλάση 4: Διακοπή της γραμμής παραγωγής λόγω διακοπής τροφοδοσίας. Δεν προκαλείται καταστροφή των πρώτων υλών ή παραγωγή ακατάλληλου τελικού προϊόντος.

• Κλάση 3: Δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά ένα ποσοστό, όπως έχει δηλωθεί στις αιτήσεις των εταιρειών του καταλόγου Σημαντικών Βιομηχανιών. Η μείωση θα πραγματοποιείται κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης από τον Διαχειριστή του δικτύου. Η τροφοδοσία θα συνεχίζεται μειωμένη κατά το ποσοστό αυτό, ενώ η περικοπή του θα πραγματοποιείται σε ανώτερο επίπεδο κλάσης, για το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις.

• Κλάση 2: Λοιπές παροχές φυσικού αερίου, που δεν κατατάσσονται σε κάποια από τις παραπάνω κλάσεις.

• Κλάση 1: Παροχές φυσικού αερίου με δυνατότητα άμεσης εναλλαγής καυσίμου και συνέχισης λειτουργίας της παραγωγής τους.
Από τον κατάλογο Σημαντικών Βιομηχανιών εξαιρούνται οι Μικρομεσαίες με ετήσια κατανάλωση μικρότερη των 10.000 ΜWh ετησίως.

 

Μάρμαρα Θράκης: Επεκτείνει τη μονάδα επεξεργασίας στο Πετροχώρι

Μια νέα επένδυση με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής της δυνατότητας ετοιμάζει η εταιρεία «Μάρμαρα Θράκης Α.Β.Ε.Ε.» η οποία έλαβε και το πράσινο φως για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Ε’ κύκλος) του επενδυτικού σχεδίου της «Μάρμαρα Θρακης Α.Β.Ε.Ε.».

Το επενδυτικό πλάνο αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας επεξεργασίας μαρμάρων στο Πετροχώρι Ξάνθης. Σημειώνεται πως η επένδυση εντάσσεται στον ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 23.70.11, Κοπή, μορφοποίηση και τελική επεξεργασία μαρμάρου, τραβερτίνη, αλάβαστρου, επεξεργασμένων και προϊόντων τους (εκτός από κυβόλιθους για λιθόστρωτα δρόμων ή πεζοδρομίων, πλάκες για στρώσιμο, πλακίδια, κύβους κ.λπ.) τεχνητά χρωματισμένων κόκκων, χαλικιού.

Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι ίσο με 631.126,13 ευρώ. Η επιχείρηση «Μάρμαρα Θράκης Α.Β.Ε.Ε.» στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις άνω των 30.000 m² ενώ ο σύγχρονος εξοπλισμός και το ειδικά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να παράγει δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μαρμάρου ανά μήνα, εξάγοντας άνω του 50% της παραγωγής της.

Συνεχίζει τις επενδύσεις η Υφαντής

Ο Όμιλος Υφαντή, προς υλοποίηση του επιχειρηματικού́ του σχέδιού, συνεχίζει τις επενδύσεις σε μηχανολογικό́ εξοπλισμό́ και σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Την περασμένη χρονιά συνεχίσθηκαν οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να πραγματοποιηθεί́ με τον εκσυγχρονισμό́ του μηχανολογικού́ εξοπλισμού́ και των κτιριακών εγκαταστάσεων, πλήρης εκμετάλλευση των παραγωγικών χωρών προσδίδοντας βέλτιστο όφελος στο παραγωγικό́ κόστος και βελτίωση των υπηρεσιών διανομής και εφοδιασμού́.

Ο όμιλος, που στα τέλη της περασμένης χρονιάς ίδρυσε θυγατρική στη Γαλλία την Ifantis France SAS, εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 163.205.677,95 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2,62%. Το μικτό́ αποτέλεσμα ανήλθε σε 58.695.061,49 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 0,56% και τα EBITDA ανήλθαν σε 19.648.648,58 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2,31%. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι πωλήσεις αλλαντικών αυξηθήκαν σημαντικά́ στα σούπερ μάρκετ κάτι που συνεχίσθηκε και τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ́ η επαναλειτουργία της εστίασης σε συνδυασμό́ με την επιτυχή́ ανάπτυξη του τουρισμού́ αναμένεται να ενισχύσει περεταίρω την κατανάλωση.

Συνολικά́, η εταιρεία και ο όμιλος κατά́ το 2021 διατηρήσαν το μερίδιο αγοράς τους και με την ενδυνάμωσή της παραγωγής τους τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, επιβεβαίωσαν τη στρατηγική́ μετεξέλιξη τους σε ισχυρό́ όμιλο τροφίμων με έντονο εξωστρεφή́ προσανατολισμό́. Κατά́ την 31.12.2021 το υπόλοιπο των εμπορικών απαιτήσεων μειώθηκε κατά́ 727.825,02 ευρώ ήτοι ποσοστό́ 1,71% για τον Όμιλο και η ταχύτητα κυκλοφορίας απαιτήσεων ανήλθε σε 93 ημέρες για τον Όμιλο ενώ το 2020 ήταν 97 ημέρες.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειωθήκαν για τον Όμιλο σε ποσοστό́ 2,06%, ήτοι σε – 1.282.792,36 ευρώ και αυξηθήκαν για την Εταιρεία σε ποσοστό́ 10,71% ήτοι σε 4.046.050,88 ευρώ. Την τρέχουσα χρήση επιδιώχθηκε η αύξηση του κύκλου εργασιών πάρά τις ιδιαιτέρες αρνητικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική́ αγορά́ και με στόχο την καλύτερη δυνατή́ εκμετάλλευση οικονομίων κλίμακας.