-->

Η καινοτομία πρώτων υλών στην πράσινη μετάβασης της ελληνικής βιομηχανίας

Το επίκαιρο ζήτημα της καινοτομίας των πρώτων υλών στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση, ανέδειξε το πλούσιο σε παρουσίες, επιχειρηματικές, ακαδημαϊκές και θεσμικές, πάνελ του 7ου Greek Raw Materials Community Dialogue. Στο επίκεντρό του διαλόγου βρέθηκαν ζητήματα όπως ο εφοδιασμός πρώτων υλών στην Ευρώπη, οι ενέργειες για επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες στη διάρκεια αυτής της μετάβασης.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ «Tackling the raw materials’ innovation potential towards green transition» παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα που έχουν υλοποιηθεί από ελληνικούς οργανισμούς προς την κατεύθυνση αυτή ενώ συζητήθηκαν και οι πρόσθετες ανάγκες για καινοτομία με στόχο την πράσινη μετάβαση.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Ιωάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής, ΕΜΠ & Διευθυντής, του RawMaterials Hub, αναφέρθηκε στα κίνητρα πίσω από την ανάγκη καινοτομίας στον κλάδο της μεταλλουργίας και της εξόρυξης, δηλαδή την ανάπτυξη νέων διαδικασιών που είναι ενεργειακά και οικονομικά αποτελεσματικές ενώ μειώνουν ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως είναι απαραίτητο μια επιχείρηση να γνωρίζει τους στόχους της προκειμένου να προχωρήσει σε μια καινοτομία. Αναφερθείς στις προκλήσεις του εξορυκτικού κλάδου σημείωσε πως η κατανάλωση των raw materials αυξάνεται τη στιγμή που η ανακάλυψη νέων αποθεμάτων μειώνεται. Ξεκαθάρισε δε πως ο «δρόμος προς την καινοτομία είναι μακρύς και δύσκολος» ενώ για τον τομέα της μεταλλουργίας τόνισε πως το υδρογόνο υποδηλώνει «αλλαγή σελίδας».

Παίρνοντας την σκυτάλη, ο κ. Ευθύμης Μπαλωμένος, Senior Consultant Business Unit της Μυτιληναίος και αγγίζοντας από την πλευρά του την έννοια της καινοτομίας στην πράσινη μετάβαση υπογράμμισε πως «Πρέπει να εντοπίζεις το πρόβλημα και την ευκαιρία. Μόλις βρεις την ευκαιρία πρέπει να δεις αν η τεχνολογία αυτή σου ταιριάζει». Ως προς τα σημεία που χρειάζονται προσοχή, ανέφερε πως θα πρέπει κανείς να μελετήσει τι αλλαγές μπορεί να σου φέρει μια καινοτομία αλλά και το να έχεις ένα καλό business plan για να δικαιολογήσεις την επένδυση.

Από την σκοπιά των ελληνικών βιομηχανιών, την άποψή του κατέθεσε ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Διευθυντής Αειφορίας της Viohalco, ο οποίος υπενθύμισε πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο μετάβασης από την οικονομία του υδρογονάνθρακα στην οικονομία των ορυκτών. Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα πρέπει να γίνονται μεγάλες εκτιμήσεις για το μέλλον αλλά για το τι συμβαίνει τώρα ενώ μιλώντας για το ζήτημα της ανακύκλωσης σημείωσε πως αυτή ξεκινά από τον σχεδιασμό του προϊόντος.

Ο Μάριος Σ. Κατσιώτης, Group Innova­tion & Quality Manager, Head of Group
Research, Innovation & Quality Depart­ment της TITAN Greece, εστίασε στους φιλόδοξους στόχους της εταιρείας του με στόχο την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενώ ανέδειξε την προσέγγιση «test & learn» που ακολουθεί η ΤΙΤΑΝ στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της.
Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν και η στρατηγική κλιματικής αλλαγής της Hellas Gold που παρουσιάστηκε από τον Victor Vdovin, Director of Mining της εταιρείας, ο οποίος ανέδειξε ως απαραίτητες τις βιώσιμες τεχνολογίες στην περίοδο του μετασχηματισμού, όπως τη χαρακτήρισε. Έκανε δε σαφές από την πλευρά του πως στόχος της εταιρείας είναι να προοδεύσει η παραγωγική δυναμικότητα καθώς ότι ίσχυε στο παρελθόν δεν είναι πια αρκετό.

Διπλό επενδυτικό χτύπημα από την Arion Chemicals

 

Δεύτερη κατά σειρά επένδυση της Arion Chemicals εντάχθηκε προς ενίσχυση στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, υπό σύσταση εταιρεία προχωρά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής δομικών υλικών/πρόσμικτων» (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 20.13, Παραγωγή άλλων ανόργανων βασικών χημικών ουσιών), στη θέση «Παλαιά Σωτήρα» του Δήμου Θηβαίων, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσaυ με 10.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό με τη μορφή της επιχορήγησης διαμορφώνεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της νέας επένδυσης ανέρχονται σε 41 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.
Πριν μερικούς μήνες, ακόμα μια επένδυση της ίδιας επιχείρησης είχε ενταχθεί στο καθεστώς του Αναπτυξιακού και συγκεκριμένα η ίδρυση μονάδας παραγωγής λιπασμάτων, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 9.436.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, αφορά στην παραγωγή στερεών/ξηρών υδατοδιαλυτών λιπασμάτων δυναμικότητας 12.480.000,00 κιλών/έτος και υγρών λιπασμάτων δυναμικότητας 2.912,00 κυβικών μέτρων/έτος.

Linde: Ξεκινά την πρώτη παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα

Η Linde Hellas ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ηλεκτρόλυση διαλύματος KOH. Η εταιρεία έχει λάβει «Το πιστοποιητικό παραγωγής πράσινου υδρογόνου» από την TÜV SÜD. Το ενδιαφέρον για λύσεις πράσινου υδρογόνου αυξάνεται σημαντικά σε βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, καθώς όλο και περισσότερες χώρες θέτουν φιλόδοξους στόχους ουδετερότητας άνθρακα και αναζητούν λύσεις που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν τους στόχους αυτούς. Το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση προς καθαρότερα καύσιμα.

«Είμαστε υπερήφανοι που η Linde κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την καθιέρωση της οικονομίας πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, επιτρέποντάς μας να προωθήσουμε την ατζέντα βιωσιμότητας σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε η Oana Reiber, Γενική Διευθύντρια της Linde Hellas. «Αυτό ήταν μόνο το πρώτο στάδιο, θα συνεχίσουμε να διερευνούμε νέα έργα και να επενδύουμε στο πράσινο υδρογόνο ώστε να επιτύχουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και της αυτοκίνησης». Η Linde δραστηριοποιείται σε όλη την αλυσίδα αξίας από την ενεργειακή πηγή έως την κατανάλωση, παρέχοντας λύσεις για τη χρήση του υδρογόνου στη βιομηχανία και την αυτοκίνηση.

Σημειώνεται ότι, ως εταιρεία βιομηχανικών αερίων και εφαρμογών, η Linde βοηθά ενεργά τους πελάτες της να απανθρακοποιήσουν τις δραστηριότητές τους με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες υδρογόνου, μέσω παγκόσμιας κλάσης εφαρμογών, των βασικών συμμαχιών και των εγχειρημάτων της. Αξιοποιώντας την υπάρχουσα δραστηριοποίηση σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου, η Linde υλοποιεί έργα καθαρού υδρογόνου σε πληθώρα εφαρμογών και βιομηχανιών.