-->

ΕΨΑ: Στόχος το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

«Η ΕΨΑ ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της κυκλικής οικονομίας και στοχεύει πάντα στο ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και πολλές δεκαετίες δίνει πολύ σημασία στη συσκευασία της επιστρεφόμενης γυάλινης φιάλης – μιας συσκευασίας που έχει το ελάχιστο απόρριμμα, αφού πλένεται και επαναχρησιμοποιείται», σημειώνει ο Μιχάλης Τσαούτος, Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ Α.Ε.

Παράλληλα, όλες οι συσκευασίες της ΕΨΑ είναι πλήρως ανακυκλώσιμες. Εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται σε λειτουργία βιολογικός καθαρισμός, ενώ συλλέγεται προς ανακύκλωση οτιδήποτε είναι ανακυκλώσιμο – από τις συσκευασίες έως τα χαρτιά και τις μπαταρίες. Ο κ. Τσαούτος τονίζει ότι: «πολύ σημαντικό είναι και το έργο επαναχρησιμοποίησης του βιολογικά επεξεργασμένου νερού από την παραγωγή μας, το οποίο οδεύει προς την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ για την ψύξη στην παραγωγή τους, μειώνοντας ισόποσα την ανάγκη για άντληση φρέσκου ύδατος».

Ποιος είναι ο μελλοντικός σχεδιασμός της εταιρείας; «Τα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο πλαστικό rPET στις πλαστικές φιάλες ΡΕΤ που εμφιαλώνουμε, σε ποσοστό τουλάχιστον 25%. Ανανεώνουμε τον στόλο των αυτοκινήτων μας με υβριδικά, χρησιμοποιούμε 100% πράσινη ενέργεια, ενώ προσπαθούμε διαρκώς να μειώσουμε την οποιαδήποτε σπατάλη σε υλικά συσκευασίας, νερό, ενέργεια, κ.λπ. Σε βάθος χρόνου, η εταιρεία μας προσπαθούμε να γίνει κλιματικά ουδέτερη», καταλήγει ο κ. Τσαούτος.

Κομισιόν: 3 δισ. σε έργα καθαρής τεχνολογίας

Την τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας, στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με προϋπολογισμό που διπλασιάστηκε σε 3 δισ. ευρώ, η πρόσκληση θα ενισχύσει την ανάπτυξη βιομηχανικών λύσεων για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης, χρηματοδοτώνυας έργα που καλύπτουν: Γενική απανθρακοποίηση (προϋπολογισμός: 1 δισ. ευρώ) με την επιδίωξη καινοτόμων έργων στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, των ενεργοβόρων βιομηχανιών, της αποθήκευσης ενέργειας ή της δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης CO2, καθώς και προϊόντων που υποκαθιστούν προϊόντα υψηλής έντασης άνθρακα.

Καινοτόμος εξηλεκτρισμός στη βιομηχανία και υδρογόνο (προϋπολογισμός: 1 δισ. ευρώ) με την επιδίωξη καινοτόμων έργων στον τομέα των μεθόδων εξηλεκτρισμού για την αντικατάσταση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία, καθώς και στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου ή της χρήσης υδρογόνου στη βιομηχανία. Κατασκευές καθαρής τεχνολογίας (προϋπολογισμός: 0,7 δισ. ευρώ) με την επιδίωξη καινοτόμων έργων για την κατασκευή κατασκευαστικών στοιχείων, καθώς και τελικού εξοπλισμού για ηλεκτρολυτικές κυψέλες και κυψέλες καυσίμου, ανανεώσιμη ενέργεια, αποθήκευση ενέργειας και αντλίες θερμότητας. Πιλοτικά έργα μεσαίου μεγέθους (προϋπολογισμός: 0,3 δισ. ευρώ) με την επιδίωξη έργων υψηλής καινοτομίας σε ανατρεπτικές ή ρηξικέλευθες τεχνολογίες για βαθιά απανθρακοποίηση σε όλους τους επιλέξιμους τομείς του Ταμείου.

Μαΐλλης: Ολοκληρώθηκε έργο net metering στα Οινόφυτα

Φωτοβολταϊκό (Φ/Β) έργο τύπου net metering υλοποίησε η Μ. Ι. Μαΐλλης ΑΕΒΕ, με συνολική μέγιστη ισχύ 999.54 kWp, στις εγκαταστάσεις της στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων.
Ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος, που δραστηριοποιείται στον χώρο κατασκευής βιομηχανικού εξοπλισμού και συσκευασίας, διαθέτει πλέον σε πλήρη λειτουργία φωτοβολταϊκό σταθμό ενεργειακού συμψηφισμού επί των στεγών του εργοστασίου της.

Πιο αναλυτικά στο έργο τοποθετήθηκαν 1.851 ΦΒ πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου LR5-72HBD από την LONGI με ισχύ 540 Wp έκαστο. Το έργο αναμένεται να παράξει 1600000kwh ανά έτος. Οι αντιστροφείς που χρησιμοποιήθηκαν είναι της εταιρείας Huawei, ενώ το σύστημα έδρασης των ΦΒ πλαισίων επί βιομηχανικής στέγης που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από την εταιρεία EUROPA.

Η συγκεκριμένη βάση κατασκευάζεται από υψηλής ανθεκτικότητας κράμα αλουμινίου προσφέροντας στιβαρότητα και αντοχή στο χρόνο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προηγήθηκε σχεδιασμός και αναλυτική μελέτη για την επιλογή του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού προς ελαχιστοποίηση των απωλειών, ενώ εξασφαλίστηκε η παροχή της βέλτιστης οικονομοτεχνικής λύσης τηρώντας όλα τα εθνικά και διεθνή πρότυπα απαιτήσεων για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

O σχεδιασμός του έργου έγινε με κριτήριο το σεβασμό στο περιβάλλον τηρώντας τις Εθνικές νομοθεσίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες που ισχύουν ειδικά στο χώρο του έργου και την εργασία σε ύψος. Οι εργαζόμενοι ακολούθησαν όλες τις οδηγίες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, έλαβαν εκπαίδευση με την εκκίνηση του έργου για τις απαιτήσεις που παρουσιάζει και τέθηκε επικεφαλής τεχνικός ασφαλείας με ανάλογη εμπειρία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία Dimkat ανέλαβε τις υπηρεσίες σχεδιασμού και μελέτης, προμηθειών του απαραίτητου εξοπλισμού για την κατασκευή, εργασιών εγκατάστασης και παράδοσης σε πλήρη λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού.