-->

Στον ομιλο Coca-Cola τα αναψυκτικά Three Cents

Η Ideal Holdings έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της κατά 100% θυγατρικής της SICC, ESM Effervescent Sodas Management Limited (Three Cents) στην CC Beverages Holdings II B.V. (CCBHC), έναντι συνολικού τιμήματος 45,9 εκατ. ευρώ. «Η εταιρεία Ideal Holdings Α.Ε. σε συνέχεια της από 09.08.2022 ανακοίνωσής της και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3556/2007 και του άρθρου 19 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 και μετά από σχετική γνωστοποίηση της κατά 100% Κυπριακής θυγατρικής της, S.I.C.C. Holding Limited (“SICC”), ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας της SICC, ESM Effervescent Sodas Management Limited (“Three Cents”) στην CC Beverages Holdings II B.V. (“CCBHC”), εταιρεία του ομίλου της Coca-Cola HBC AG, έναντι συνολικού τιμήματος σε μετρητά ευρώ 45,9 εκατ.» αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή. Η Three Cents είναι εταιρεία εμπορίας και προώθησης super-premium ανθρακούχων αναψυκτικών, τα οποία προορίζονται για ανάμιξη με αλκοόλ για τη δημιουργία cocktails και long drinks («mixers & tonics).

Νέα επένδυση από την El-Pack στην Πάτρα

Στην επέκταση της δυναμικότητας σε χαρτοκιβώτια, χαρτόδισκους ή χαρτοτελάρα, στην υφισταμένη μονάδα της προχωρά η εταιρεία El-Pack Ανώνυμος Εταιρεία Ειδών Συσκευασίας. Σχετική απόφαση για την ένταξη της επένδυση στον Αναπτυξιακό Νόμο έλαβε με απόφαση του ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νομών και Αμέσων Ξενών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η επένδυση συνολικού́ επιλέξιμου κόστους ίσου με 7.911.950 ευρώ́ και συνολικού́ ενισχυόμενου κόστους 7.911.950 ευρώ́ θα γίνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Η εταιρεία εμφάνισε πέρυσι τζίρο 48,092 εκατ. ευρώ από 39,058 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη 4,349 εκατ. ευρώ έναντι 2,568 εκατ. ευρώ.
Στις 09/12/2021 με απόφαση της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ του Επιμελητήριου, εγκρίθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής «Χαρτοποιία Φθιώτιδος Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Α.Ε.» από́ την εταιρεία. Η συγκεκριμένη θυγατρική́ τελούσε υπό́ τον πλήρη έλεγχο της μητρικής El-Pack αφού́ συμμετείχε σε αυτή́ με ποσοστό́ 72%. Εν τω μεταξύ στις 31 Δεκέμβριου του 2021 η εταιρεία El-Pack Α.Ε., ήρθε σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση των δάνειων ύψους € 13,5 εκ., με την έκδοση νέου κοινού́ ομολογιακού́ δάνειου, με κοινοπραξία των Εurobank και Πειραιώς το οποίο εκδόθηκε την 29η Μάρτιου 2022.

«Η εσωτερική επιμόρφωση προσωπικού αποτελεί δύναμη για όποιον την κατέχει»

Το Industry 4.0 είναι εδώ και οι απαιτήσεις που φέρνει για τις βιομηχανίες αλλάζουν ραγδαία καθώς «τρέχουν» οι τεχνολογικές εξελίξεις. Μία από αυτές συνδέεται με την εύρεση προσωπικού με γνώση των σύγχρονων τεχνολογιών, φέρνοντας στο προσκήνιο,την ανάγκη εκπαίδευσης εντός της βιομηχανίας. Σε αυτό συμφωνούν, τόσο οι θεσμικοί φορείς της βιομηχανίας, όπως ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, όσο και στελέχη του κλάδου όπως ο κ. Δημήτριος Κούνουπας, Engineering Manager της Elbisco.

Η επένδυση στο κεφάλαιο άνθρωπος
«Στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης, αναφέρουμε όρους ψηφιακού μετασχηματισμού, ρομποτικά και αυτοματοποιημένα συστήματα, με σύνδεση και αλληλεξάρτηση σε επίπεδα cloud. Οι αποφάσεις λαμβάνονται χρησιμοποιώντας τεχνικές Big Data Analytics. Έννοιες άγνωστες στο παρελθόν. Οι επιχειρήσεις επιθυμούν να προσλαμβάνουν καταρτισμένα άτομα, που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν άμεσα. Η εύρεση προσωπικού με άρτια γνώση των εφαρμογών, που να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης είναι καθοριστική, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό» αναφέρει στο INDUSTRY ο κ. Κούνουπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα αμβλύνεται στα πρώτα στάδια επαγγελματικής πορείας, καθώς οι σχολές αδυνατούν να συμβαδίσουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις και να συνδεθούν με το βιομηχανικό περιβάλλον. Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, εκτιμά πως θα πρέπει να ενταχθεί στην στρατηγική των επιχειρήσεων, η εσωτερική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω προγραμμάτων training και upskilling, προγραμμάτων ένταξης.

«Η γνώση υπάρχει ήδη στον οργανισμό, και θα πρέπει να μεταλαμπαδευτεί. Εταιρείες που εφαρμόζουν Lean Μanufacturing επενδύουν στην εσωτερική στελέχωση τμημάτων εκπαίδευσης προσωπικού, γνωρίζοντας ότι αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης τους. Η επιμόρφωση προσωπικού αποτελεί κίνητρο συγκράτησης των ατόμων εντός του οργανισμού, καθώς και δύναμη για όποιον την κατέχει. Η επένδυση στο κεφάλαιο άνθρωπος είναι καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητας μιας επιχείρησης» καταλήγει το στέλεχος της Elbisco. Οι «σχολές για την βιομηχανία» είναι πλέον μια μεγάλη ανάγκη, συμπληρώνει ο κ. Ιωάννου, σχολιάζοντας πως στην Ελλάδα η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν συνδέεται επαρκώς με την αγορά εργασίας, και ειδικότερα με την βιομηχανία.

«Οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ποσοτικές και ποιοτικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό με ειδικότητες και δεξιότητες. Είτε ο αριθμός των αποφοίτων υπολείπεται της ζήτησης, είτε οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτούν δεν ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων» υπογραμμίζει. Παράλληλα, επισημαίνει πως το γεγονός ότι οι σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν αποκτούν δεξιότητες που χρειάζεται η βιομηχανία, συνδέεται και με το ότι θεσμοί μετάβασης των νέων από την εκπαίδευση στην απασχόληση, όπως η μαθητεία και η πρακτική άσκηση, δυσλειτουργούν.

«Είναι προφανές ότι η επαγγελματική εκπαίδευση δεν εξυπηρετεί στον βαθμό που θα έπρεπε τους σπουδαστές της και τις επιχειρήσεις. Αντί να ωφελούνται και οι δύο, χάνουν και οι δύο, κι η εθνική οικονομία και ανάπτυξη» σημειώνει ο κ. Ιωάννου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα αφορά και χιλιάδες ήδη εργαζομένους που θα πρέπει σε μεγάλη κλίμακα να επανεκπαιδευτούν. Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου, συμπλέοντας με την άποψη του κ. Κούνουπα κάνει σαφές πως οι «σχολές για την βιομηχανία» πρέπει να αναδειχθούν ως ανάγκη και ως προτεραιότητα στη ημερήσια διάταξη επιχειρήσεων, ομίλων αλλά και της βιομηχανικής πολιτικής.