-->

Ροδούλα: Eκσυγχρονισμός του τεχνολογικού της εξοπλισμού

Η Ροδούλα δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής artisanal προϊόντων ζύμης και γλυκού τα τελευταία 20 χρόνια. H Πόπη Τρακάδα, Marketing Director της εταιρείας τονίζει ότι: «Σήμερα με τρεις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, δύο κέντρα διανομής στη Θεσσαλονίκη της Κρήτης, φιλοξενεί μέγεθος 15.000 τμ. Η εταιρεία παράγει καθημερινά περισσότερες από 480.000 μερίδες που παραδίδονται σε περισσότερα από 20.000 σημεία πώλησης παγκοσμίως.

Η διασφάλιση της ποιότητας και η συνέπεια των προϊόντων της λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πιστοποιημένων διεθνών συστημάτων διαχείρισης (ISO, BRC, IFS) κατά την παραγωγή». Η εταιρεία πρόσφατα πραγματοποίησε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού της εξοπλισμού, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» με προϋπολογισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Με την παρούσα επένδυση η εταιρεία πέτυχε, μεταξύ άλλων, την επέκταση της αγοράς με την προσθήκη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Η κα Τρακάδα επισημαίνει ότι: «Η εταιρεία προσφέρει καινοτόμες διαφοροποιημένες λύσεις, δημιουργώντας κάθε χρόνο νέα προϊόντα που έχουν φέρει φρέσκο αέρα στην κατηγορία της κατάψυξης. Η μεσογειακή διατροφή είναι κυρίαρχη εδώ και αρκετά χρόνια ως παγκόσμια διατροφική τάση και λόγω της στροφής της αγοράς σε πολλαπλά κανάλια διανομής, οδήγησε την εταιρεία να αυξήσει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες. Με σταθερά βήματα, ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά της σχετικά με τις εξαγωγές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ (εγκρίθηκε από το FDA), τον Παναμά, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή (με πιστοποίηση Halal) με μεγάλη επιτυχία».

Τι ετοιμάζει η BIO T στη Θεσσαλονίκη

Με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας των άρθρων 37 έως 41 αυτού (Ζ κύκλος) επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΒΙΟ ΤΕΚ Ι.Κ.Ε.» με δ.τ. «BIO T». Η επένδυση αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας παραγωγής φυτικών ή ζωικών λιπασμάτων (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 20.15.80, Παραγωγή ζωικών ή φυτικών λιπασμάτων π.δ.κ.α.), στο Δήμο Ωραιοκάστρου του Νομού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.988.297 ευρώ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το Καλοκαίρι του 2019 με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου από αγροτικές πρώτες ύλες, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, υπηρεσίες κομποστοποίησης απορριμμάτων και υπηρεσίες λιπασματοποιήσης απορριμμάτων. Εταίροι της είναι οι: Vipa Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης Χαρτιού Αναλώσιμων και Ανακυκλώσιμων Υλικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Φιλάρετος Φίλιππος Λαζαρίδης και Δημήτριος Γκορτζής. Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 2,00 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

Αυτοματοποίηση και net metering σε πρώτο πλάνο στη νέα μονάδα της Vitex

Σε πλήρη δυναμικότητα λειτουργεί η νέα παραγωγική προσθήκη της γνωστής βιομηχανίας χρωμάτων Vitex στον Ασπρόπυργο, δίνοντας έμφαση στην αυτοματοποίηση και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – οι οποίες ηλεκτροδοτούν ήδη το 100% της παραγωγής. Όπως αναφέρει ο κ. Απόστολος Ζαγγογιάννης, Τεχνικός Διευθυντής της Vitex, στο INDUSTRY, υπάρχουν φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα σε όλη την έκταση του εργοστασίου, ενώ εκκρεμεί η έγκριση της άδειας για επιπλέον έργο net metering στη νέα μονάδα. Το ύψος της επένδυσης θα εξαρτηθεί από την αδειοδότηση, ωστόσο συνολικά τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει η εταιρεία είναι της τάξεως του 1 MW.

To νέο εργοστάσιο παραγωγής έτοιμων σοβάδων του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης VitexΤherm, το οποίο «πήρε μπρος» τον Μάρτιο του 2022, ήταν μέρος μιας επένδυσης συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία ενίσχυσε τόσο την παραγωγική, όσο και την αποθηκευτική δυναμικότητα της εταιρείας. Η μονάδα εκτείνεται σε χώρο συνολικής έκτασης 4.500 τετραγωνικών μέτρων, με πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή έτοιμου σοβά -από τη διαχείριση των πρώτων υλών ως τη συσκευασία- δυναμικότητας 33 τόνων ανά βάρδια. Τα πάντα ελέγχονται από ένα “control room”, με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα και το αντίστοιχο λογισμικό να είναι ισπανικής προέλευσης. Παράλληλα, το αναβαθμισμένο Logistics Center έκτασης 3.150 τ.μ. διαθέτει επαρκή αποθηκευτική ικανότητα για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε υλικά όπως σοβάδες, θερμομονωτικά υλικά κ.ά.

Όπως σημειώνει ο κ. Ζαγγογιάννης, η αποθήκη διαθέτει εγκατεστημένο σύστημα διαχείρισης WMS, με χρήση ασύρματων RF με 3 barcodes, ώστε να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμοτητα των προϊόντων. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου Vitex για το 2021 ανήλθε σε €58,17 εκατ., έναντι €49,74 εκατ. το 2020 (+14,5%), ενώ στο ίδιο διάστημα οι επενδύσεις της μητρικής εταιρείας σε πάγιο εξοπλισμό ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ.