-->

Ο «Παλιός» και η νέα επένδυση 1,73 εκατ. ευρώ

Σε επέκταση της τυροκομικής μονάδας του προχωρά το τυροκομείο «Παλιός» στον Τύρναβο, μετά την έγκριση της υπαγωγής του στον Αναπτυξιακό Νόμο. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61. Η απόφαση αφορά σε επένδυση για επέκταση της δυναμικότητας τυροκομικής μονάδας (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 10.51.4, Παραγωγή τυριού και τυροπήγματος (πηγμένου γάλακτος για τυρί) με συνολικό επιλέξιμο κόστος 1,73 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί πλήρως από την ενίσχυση. Σύμφωνα με την απόφαση οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 1,00 Ε.Μ.Ε.

Η ιστορία των τυριών «Παλιός» ξεκίνησε από τα βουνά της Μακεδονίας το 1955 και τον κτηνοτρόφο Χρήστο Παλιό. Το 1959 ο κτηνοτρόφος εγκαταστάθηκε σε χωριό της Θεσσαλίας στους πρόποδες του Ολύμπου και άνοιξε τυροκομείο απορροφώντας σχεδόν όλο το γάλα των κτηνοτρόφων της περιοχής. Το 1980 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του γιου του Γιώργου και το τυροκομείο εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε. Σήμερα, η τρίτη γενιά, συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της επιχείρησης προσπαθώντας να διατηρήσει την ίδια ποιότητα στα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες, 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα και ακολουθώντας πιστά το σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000.

Περεταίρω επέκταση της Sunlight στις ΗΠΑ

Η Sunlight Group, εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ανακοινώνει την περαιτέρω επέκτασή της στην αγορά της Αμερικής με τη δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας. Η επένδυση ύψους $40 εκατ. (εντάσσεται στο συνολικό επενδυτικό πλάνο $150 εκατ.) θα δημιουργήσει ένα νέο, υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά της Αμερικής.

Στη νέα μονάδα θα εγκατασταθούν πέντε γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών ιόντων λιθίου, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής και μιας γραμμής όπου θα συναρμολογούνται Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα των γραμμών θα είναι αρχικά 1GWh, ενώ αναμένεται να αγγίξει σταδιακά τις 3GWh μέχρι το 2026.

Το δεύτερο εργοστάσιο της Sunlight στις ΗΠΑ διαθλέτει υπερσύγχρονο, αυτοματοποιημένο εξοπλισμό συγκόλλησης με λέιζερ. Βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η ευελιξία ζσε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής. Η αυτοματοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης διαθέτει εργαλεία που εναλλάσσονται και επανατοποθετούνται ώστε να παράγουν νέα και διαφορετικά προϊόντα, γεγονός που μειώνει σημαντικά το χρόνο παραγωγής, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα, και ανταποκρίνεται στις διαφοροποιημένες ανάγκες της αγοράς.

 

Νέα τυροκομική μονάδα και εργοστάσιο ζωοτροφών στο δυναμικό της ΔΕΛΤΑ

Την υπογραφή προσυμφώνου αγοράς από τη ΔΕΛΤΑ του 70% των μετοχών της τυροκομικής εταιρείας Κουρέλλας Α.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Όμιλος Vivartia. Σημειώνεται ότι το 30% της εταιρείας θα παραμείνει στην οικογένεια Κουρέλλα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια ανερχόμενη εταιρεία, η μεγέθυνση της οποίας θα βοηθηθεί ιδιαίτερα από τις συνέργειες που θα αποκτήσει με την ένταξή της στην οικογένεια της ΔΕΛΤΑ.

Οι υπεσύγχρονες εγκαταστάσεις που αποκτά η ΔΕΛΤΑ
Η εταιρία Κουρέλλας Α.Ε. είναι μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα 4.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων στα Γρεβενά, με 90% εξαγωγική δραστηριότητα. Η γκάμα της αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βιολογικά & φυτικά (plant based) προϊόντα, διακρίνεται δε για την καινοτομία και την εξωστρέφειά της ενώ τα προϊόντα της εταιρίας εξάγονται σήμερα σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό (Ευρώπη, Αραβικές χώρες, Αμερική). Σημειώνεται επίσης ότι η Κουρέλλας Α.Ε. διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών 3.000 τ.μ. σε έκταση 10 στρεμμάτων, καθώς και μια πρότυπη φάρμα παραγωγής βιολογικού αγελαδινού γάλακτος 4.000 τ.μ. σε έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή των Γρεβενών.

Τέλος, η Κουρέλλας Α.Ε. έχει δημιουργήσει από το 2013 το concept MIA FETA – FETA BAR, με το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη να αποτελεί pilot store για την προβολή των προϊόντων της εταιρίας και την ανάδειξη της Ελληνικής γαστρονομίας. Η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων και προϊόντων της ΔΕΛΤΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και τις τάσεις του Έλληνα καταναλωτή. Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της εξαγοραζόμενης εταιρείας, η Κουρέλλας το 2021 πέτυχε τζίρο της τάξεως των 12.500 εκατ. ευρώ, με EBITDA στα 1.500 εκατ. ευρώ.