-->

Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Απαιτήσεις για φορείς & επιχειρήσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα – Απαιτήσεις για Φορείς & Επιχειρήσεις», που διοργάνωσε η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ» την Τρίτη 27/9/22, στην Αθήνα. Η ημερίδα -στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Εκπρόσωπος του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κυριάκος Ψύχας (αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας), ενώ επί του θεσμικού πλαισίου τοποθετήθηκε ο Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, για θέματα, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής- εστίασε στην «πράσινη επανάσταση», που θα αλλάξει σταδιακά τον τρόπο ζωής μας, την καθημερινότητα μας και αναμφίβολα θα επηρεάσει καθοριστικά το «επιχειρείν». Δεδομένου ότι το ανθρακικό αποτύπωμα -που θα είναι τα νέο επιχειρηματικό προαπαιτούμενο- τείνει να αποτελέσει το βασικό χαρακτηριστικό κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας και κάθε επιχείρησης, αλλά και των ΟΤΑ.

Βιώσιμες πρακτικές & αναζήτηση χρηματοδότησης
Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», κ. Δημήτρης Σαμαράς κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Με τον κλιματικό νόμο, η χώρα μας αποκτά, την κατεύθυνση, τους θεσμούς, αλλά και τους κανόνες, που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες κλιματικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: «μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς καλούνται να χαράξουν μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και μετάβασης σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Όμιλος “Σαμαράς & Συνεργάτες” θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών, στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κυκλικής Οικονομίας & της Εξοικονόμησης Ενέργειας, που συνδυάζουν, σύγχρονες μεθοδολογίες και ψηφιακές λύσεις, προκειμένου να βοηθήσουν τις εταιρείες και γενικότερα τους πελάτες μας, να αποτυπώσουν το νέο περιβάλλον, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές και να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους για την αναζήτηση χρηματοδότησης».

Στο Α’ μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό. Στο Β΄ μέρος της ημερίδας, υπήρξαν αναφορές σε «Επιτυχημένες πράσινες εφαρμογές» από εταιρείες και ΟΤΑ που ήδη εφαρμόζουν ανάλογες πρακτικές. Η εκδήλωση -χορηγός της οποίας ήταν η EUROCERT και χορηγοί επικοινωνίας τα «energypress.gr», το «GRTIMES», το «ypodomes.com» και το «INDUSTRY»- ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο γενικός διευθυντής της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ», κ. Γιώργος Χριστοφορίδης ερωτηθείς σχετικά με το «πώς θα βρεθούν τα χρήματα και εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, καθώς οι δράσεις συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Εθνικού Κλιματικού Νόμου θα δημιουργήσουν σημαντικά κόστη» απάντησε: «Οι δαπάνες αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα ενίσχυσης. Ο Αναπτυξιακός Νόμος 4887/22 που είναι ήδη σε ισχύ, χαρακτηρίζει ως επιλέξιμες και ενισχύει δαπάνες φιλο-περιβαλλοντικού χαρακτήρα, είτε στο πλαίσιο των περιφερειακών είτε των εκτός περιφερειακών ενισχύσεων». Ο ίδιος υπογράμμισε και τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα μετά τα θετικά αποτελέσματα

Με φόντο τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ συνεχίζει την υλοποίηση του εξαγγελθέντος επενδυτικού του πλάνου. Συγκεκριμένα, ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, το επενδυτικό κοινό πως ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου αποθηκευτικού χώρου προϊόντων αλουμινίου στο Κουλούρι Λάρισας ενώ έχει παραληφθεί η νέα πρέσσα διέλασης αλουμινίου και ξεκινά η εγκατάστασή της ώστε να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, αποπερατώθηκε ο Φ/Β σταθμός 10MW για την εταιρεία ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός του Σεπτεμβρίου ενώ ολοκληρώθηκε και η κατασκευή ενός υποσταθμού δυναμικότητας 100MW. Ακόμη, καταβάλλονται προσπάθειες για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση άδειας για Φ/Β 50 MW αλλά και για την κατασκευή Φ/Β σταθμών 10 MW για την ΕΞΑΛΚΟ και 5MW για την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, σημαντική αύξηση του τζίρου κατά 46% κατέγραψε ο όμιλος κατά το α’ εξάμηνο του 2022 έναντι του 2021, με κέρδη προ φόρων 7,51 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,90 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021. Η δε μητρική ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε., κατέγραψε καθαρές πωλήσεις στο α΄ εξάμηνο του 2022 2,76 εκατ. ευρώ έναντι 1,71 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Πάντως, ο όμιλος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις προβλέψεις του, εκτιμώντας ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κρίση της ενέργειας καθιστούν επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Sunlight Group: Ξεδιπλώνει το νέο επενδυτικό της πλάνο

Συνεχίζει την δυναμική της επέκταση η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου, κινείται και η πρόσφατη συμφωνία κοινοπρακτικής χρηματοδότησης της από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δανειακά κεφάλαια από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Το επενδυτικό έργο της εταιρείας «Επέκταση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας» έχει συνολικό προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία υψηλής καινοτομίας και καθετοποιημένης παραγωγής τεχνολογίας λιθίου σε ελληνικό έδαφος, η οποία θα τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά δημιουργώντας, παράλληλα, αξία στη χώρα. Τα κεφάλαια αυτά στηρίζουν τις τεράστιες επενδύσεις που, ήδη, υλοποιούμε για τη θεμελίωση κέντρων R&D λιθίου, την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων βιομηχανικών υποδομών και “έξυπνων” προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην οικονομία και απασχόληση, στην καινοτομία και την έρευνα – το σύνολο δηλαδή των πυλώνων του Ελλάδα 2.0» δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπίσαλας κάνοντας λόγο για 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, αυτή προκύπτει από τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 140 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 87,5 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και δανειακά κεφάλαια, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank.Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Sunlight, ύψους €35 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς.