Ψήφο εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση φαίνεται να έχει η φαρμακευτική κάνναβη, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει λόγο από το βήμα της ΔΕΘ για «δισεκατομμύρια σε εξαγωγές» τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται σχεδόν καθημερινά οι επενδύσεις που εγκρίνονται προς υλοποίηση, ή εντάσσονται προς ενίσχυση στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Εντός των επόμενων ημερών, ο υπουργός Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της πρώτης ολοκληρωμένης… κανναβιδοειδούς επένδυσης στη χώρα μας, ένα εγχείρημα ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ με την «υπογραφή» της Tikun Olam Ελλάδος. Η μονάδα την Κορινθία θα δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, κάτι που μεταφράζεται σε 20 θέσεις εργασίας.
Χρηματοδοτήσεων συνέχεια
Νωρίτερα αυτό το μήνα, δόθηκε μέσω του Διαύγεια το πράσινο φως για τη δημιουργία δύο αντίστοιχων μονάδων από τις εταιρείες Orenda Lab MIKE και Hellenic Pharmaceuticals Corporation, κατόπιν απόκτησης από τον ΕΟΦ της άδειας δυνατότητας παραγωγής και της αντίστοιχης ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας.
Ως επιστέγασμα, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταχθεί προς ενίσχυση στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου ακόμα τρεις επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου:
Canmed: Η επένδυση αφορά στην «Ίδρυση Καθετοποιημένης Μονάδας Παραγωγής Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, η οποία θα ενισχυθεί με 9.586.568 ευρώ.
Kannaoil Creta: Η κρητική εταιρεία θα λάβει μέσω του αναπτυξιακού νόμου ενίσχυση ύψους 9.090.000 ευρώ για την ίδρυση μονάδας παραγωγής κάνναβης στο Ηράκλειο, και συγκεκριμένα στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων.
Agrafa Botanicals: Η επένδυση της υπό σύσταση εταιρείας αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας παραγωγής εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων βιομηχανικής κάνναβης και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 5.357.077 ευρώ.
Ο «πράσινος» χάρτης
Με βάση τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί 128 εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με τις περισσότερες να αφορούν στη Στερεά Ελλάδα και κυρίως στη Βοιωτία. Πιο αναλυτικά, έχουν δοθεί 32 εγκρίσεις για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (21 αφορούν στη Βοιωτία, 5 στην Εύβοια, 1 στη Φωκίδα και 5 στη Φθιώτιδας) 13 στη Δυτική Ελλάδα (4 Αχαϊα, 5 Ηλεία και 4 Αιτωλοακαρνανία), 15 στην Πελοπόννησο (7 στην Κορινθία, 3 στην Αρκαδία, 1 στην Αργολίδα, 2 στη Λακωνία και 2 στη Μεσσηνία), 24 στη Θεσσαλία (6 στη Λάρισα, 8 στη Μαγνησία, 3 στα Τρίκαλα και 7 στην Καρδίτσα), 3 στην Ήπειρο (1 στην Πρέβεζα και 2 στη Θεσπρωτία), 5 στη Δυτική Μακεδονία (4 στην Καστορία και 1 στην Κοζάνη), 25 στην Κεντρική Μακεδονία (3 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Χαλκιδική, 14 στο Κιλκίς, 2 στην Πέλλα και 2 στην Ημαθία), 2 στην Αττική και συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική, 4 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (1 στη Ροδόπη, 1 στην Καβάλα, 1 στην Ξάνθη και 1 στον Έβρο), 4 στην Κρήτη (2 στα Χανιά και 2 στο Ηράκλειο) και 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στην Πάρο.