-->

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Συμμετοχή σε θαλάσσια άσκηση κατά της ρύπανσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια θαλάσσια άσκηση κατά της ρύπανσης από το Λιμενικό Σώμα Βόλου σε συνεργασία με τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του εργοστασίου Holcim Volos και τις γειτονικές εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. Η ενεργή συμμετοχή του προσωπικού και των δύο εργοστασίων και του «North Aegean Slops E.M.A.E.», εξασφάλισε την ετοιμότητα όλων των μερών.

Vimachem: Νέες προσθήκες στο δυναμικό της

Δύο νέα στελέχη καλωσόρισε η Vimachem στο ανθρώπινο δυναμικό της. Πρόκειται για τον IoT Automation Engineer, Φάνη Σιαφάκα και τον Σωκράτη Κελεμίδη που αναλαμβάνει Junior Software Engineer. Ο κ. Σιαφάκας φέρνει 4 χρόνια εμπειρίας στην ενσωμάτωση συσκευών/αισθητήρων, μηχανών (PLC) και συστημάτων (ERP, MES, WMS). Στόχος του είναι να υποστηρίξει παγκόσμιους πελάτες της Vimachem στην ενσωμάτωση μηχανημάτων και άλλων συσκευών στην υποδομή IT και στα συστήματα MES/ERP που θα επιτρέψουν τη βελτιστοποίηση διαδικασιών βάσει δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Από την άλλη, ο κ. Κελεμίδης φέρνει εμπειρία 1 έτους στην ανάπτυξη λογισμικού. Παράγει καθαρό και αποτελεσματικό κώδικα και θα συνεργάζεται με προγραμματιστές για τον σχεδιασμό αλγορίθμων και διαγραμμάτων ροής.

ΕΒΕΑ & Επιμελητήριο Καβάλας ενώνουν δυνάμεις

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, ξεκίνησε επίσημα η συνεργασία των δύο Επιμελητηρίων για την από κοινού ανάληψη δράσεων και την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σε θέματα νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας “Kick-iT” του Επιμελητηρίου Καβάλας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε για «μια έμπρακτη απόδειξη του καθοριστικού ρόλου που μπορούν να αναλάβουν τα Επιμελητήρια στην τοπική και την ευρύτερη ανάπτυξη: στηρίζοντας τον παραγωγικό κόσμο κάθε περιοχής, συμβάλλοντας στην επώαση και την ανάδειξη νέων, ελπιδοφόρων επιχειρήσεων. Με προϊόντα και υπηρεσίες που ενσωματώνουν γνώση και καινοτομία».

ΕΟΑΝ: Τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος DRS

Τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος επιστροφής εγγύησης που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από το 2023 απαριθμεί ως αρμόδιος φορέας, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ):
• Η εξασφάλιση της χρήσης μηχανημάτων ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, μέσω της θέσπισης αξιόπιστων τεχνικών προδιαγραφών του εξοπλισμού και ελέγχου εφαρμογής τους.
• Η ευελιξία στις μεθόδους ανακύκλωσης, αναλόγως του μεγέθους των καταστημάτων των σημείων επιστροφής εγγύησης.
• Η δημιουργία ψηφιακού τρόπου ελέγχου της γνησιότητας των κουπονιών εγγυοδοτικού αντιτίμου, μέσω της ανάπτυξης ειδικού λογισμικού.
• Η δημιουργία συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού, αφού επιτρέπεται η λειτουργία περισσοτέρων του ενός συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών συστήματος επιστροφής εγγύησης.
• Η ανάπτυξη πλαισίου ελέγχου και εποπτείας λειτουργίας των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών συστήματος επιστροφής εγγύησης, μέσω της θέσπισης αρμοδιοτήτων ελέγχου από τον ΕΟΑΝ.
• Η διαφανής διαχείριση του ποσού των μη εξαργυρωθέντων ποσών εγγυοδοτικού αντιτίμου που καταβάλλουν οι πολίτες από τον ΕΟΑΝ, που τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ.

Sunlight: Νέο R&D Project προϋπολογισμου 800.000€

Το Project SOLIDEL (Στερεοί ηλεκτρολύτες για μπαταρίες ιόντων λιθίου) διερευνά νέες, ριζικές και υψηλής τεχνολογίας μεθόδους για τη βελτίωση της απόδοσης και της ασφάλειας των μπαταριών ιόντων λιθίου. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τη σύνθεση στερεών πολυμερών ηλεκτρολυτών (SPEs) για μπαταρίες ιόντων λιθίου, με την εφαρμογή των αρχών των νανοδομημένων μακρομοριακών υλικών.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη SPE μονού ιόντος που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτότυπων στοιχείων μπαταρίας ιόντων λιθίου με στερεούς ηλεκτρολύτες. Αυτό αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία της επόμενης γενιάς ασφαλών, υψηλής ενέργειας, μπαταριών λιθίου μεγάλης διάρκειας ζωής. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 800.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το SOLIDEL ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2022.

 

Sabic: Συνεργασία με Finboot και Intraplás για πιλοτικό έργο τεχνολογίας blockchain

Η SABIC, παγκόσμιος ηγέτης στη βιομηχανία χημικών, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό έργο με την τεχνολογική εταιρεία Finboot, την προηγμένη πρωτοπόρο στην ανακύκλωση Plastic Energy και την Intraplás, εταιρεία με εξειδίκευση στις συσκευασίες, για να διερευνήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain στην υποστήριξη της ψηφιακής ιχνηλασιμότητας από άκρο σε άκρο της κυκλικής πρώτης ύλης σε προϊόντα πελατών.

Η ανίχνευση του ταξιδιού της πρώτης ύλης μέσω της σύνθετης αλυσίδας αξιών πετροχημικών, είναι επί του παρόντος ένα δύσκολο εγχείρημα. Για να βελτιώσει αυτή τη διαδικασία και να υποστηρίξει την παράδοση των κυκλικών πρώτων υλών της στους πελάτες – μέρος του χαρτοφυλακίου και των υπηρεσιών της SABIC TRUCIRCLE™ –, η SABIC ξεκίνησε αυτό το πιλοτικό έργο για να καταδείξει τη σκοπιμότητα χρήσης μιας εφαρμογής πληροφορικής βασισμένης σε blockchain, αλυσίδας αξίας.

Το SABIC’s είναι το πρώτο έργο του είδους του στη βιομηχανία που ανιχνεύει το προϊόν από την παραγωγή πρώτης ύλης έως τον μετατροπέα, προχωρώντας περισσότερο από προηγούμενες βιομηχανικές εφαρμογές blockchain στην ανίχνευση από άκρο σε άκρο. Η πλατφόρμα προσφέρει μειωμένο κόστος, χρόνο και βελτιωμένη ενοποίηση δεδομένων για όλους τους συνεργάτες της αλυσίδας αξίας.

Steel Dynamics: Επενδύει 2 δις. δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου

Οι ηγέτες της Steel Dynamics Inc. ενέκριναν σχέδια για την εταιρεία με έδρα την Ιντιάνα να δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός επίπεδου ελασματουργείου αλουμινίου στις Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και δύο εγκαταστάσεις ανακυκλωμένου αλουμινίου που θα προμηθεύουν περίπου κατά το ήμισυ σε πρώτες ύλες το νέο ελασματουργείο.

Το εργοστάσιο της Steel Dynamics θα έχει επίσης την ικανότητα να παράγει 650.000 τόνους ετησίως από τις αρχές του 2025 και απαιτεί 900.000 τόνους ανακυκλωμένων πλακών αλουμινίου, οι μισοί από τους οποίους θα προέρχονται από τις εγκαταστάσεις. Τα δύο προγραμματισμένα κέντρα ανακυκλωμένων πλακών θα κοστίζουν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια και θα βρίσκονται στο Νοτιοδυτικό και το Βόρειο Κεντρικό Μεξικό και αναμένεται να βοηθήσουν στο να κλείσει ένα σημαντικό έλλειμμα ανεφοδιασμού σε επίπεδο έλασης αλουμινίου.

 

Κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπογράφηκε την Παρασκευή 22 Ιουλίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου, η σύμβαση για την κατασκευή μιας νέας μονάδας διαχείρισης αποβλήτων, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η μονάδα έχει συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής 31,2 εκατ. ευρώ.
Είναι η 15η κατά σειρά μονάδα διαχείρισης αποβλήτων που κατασκευάζεται στη χώρα, ενώ άλλες 6 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.
Στο νέο έργο περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) που λειτουργεί στο Ηράκλειο αξιοποιώντας το σύνολο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και υποδομών, με στόχο:
α) την εκτεταμένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.
β) τη μείωση του υπολείμματος που οδηγείται στο ΧΥΤΑ.
γ) την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου πιστοποιημένων χαρακτηριστικών που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων του Ηρακλείου θα έχει ονομαστική ετήσια δυναμικότητα 59.200 t/έτος υπολειμματικών αστικών στερεών αποβλήτων. Είναι χωροθετημένη σε βιομηχανική ζώνη, θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας, ενώ μέρος της ενέργειας θα παράγεται και θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών της

Ετήσια δυναμικότητα 59.200 t/έτος
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της μεγαλύτερης υποδομής διαχείρισης αποβλήτων στην Κρήτη. Το νησί της Κρήτης βαδίζει σταθερά στη νέα εποχή της διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με ετήσια δυναμικότητα 59.200 t/έτος, που θα πετύχει ανακύκλωση περίπου 12% και θα συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από 10% των συνολικών παραγόμενων αποβλήτων. Πρόσφατα, μάλιστα, το ΥΠΕΝ εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, με σχέδιο και όραμα, συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τις υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία της μεγαλύτερης υποδομής διαχείρισης αποβλήτων στην Κρήτη αποτελεί σταθμό στη διαχείριση των αποβλήτων στο νησί. Με τη μονάδα αυτή η Κρήτη οδεύει γρήγορα στη σύγχρονη εποχή της κυκλικής οικονομίας που θα έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στη χώρα την τελευταία τριετία.

Παραλάβαμε πριν τρία χρόνια μόλις 3 μονάδες σε λειτουργία και άλλες 5 σε κατασκευή. Στα τρία χρόνια οι μονάδες σε λειτουργία έχουν γίνει 6, ενώ 15 συνολικά κατασκευάζονται. Αυτό είναι το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς, που φυσικά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σύντομα θα έχουμε κι άλλα θετικά νέα, που πιστοποιούν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στη διαχείρισης των αποβλήτων».
βιομηχανικής περιοχής.

Νέες επενδύσεις με «άρωμα» Αναπτυξιακού

Νέες επενδύσεις με «άρωμα» Αναπτυξιακού Νέες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και σε επέκταση άλλης μίας εγκρίθηκαν από τον Αναπτυξιακό Νόμο και αφορούν τον τομέα των τροφίμων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις: Gis Ergon Oil: Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Ι ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ» με δ.τ. «Gis Ergon Oil», που αναφέρεται στον «Εκσυγχρονισμό/Επέκταση Ελαιοτριβείου – Τυποποιητηρίου με αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και θεμελιώδη αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας από «τριών φάσεων» σε «δύο φάσεων» μέθοδο επεξεργασίας ελαιοκάρπου στο Δήμο «Ήλιδας» της Περιφέρειας «Δυτικής Ελλάδας», συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 581.500,00 €. Στο επενδυτικό σχέδιο χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης 319.825,00 €.

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ» με δ.τ. «ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ» (υπό σύσταση) που αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας παραγωγής προϊόντων από ξηρούς καρπούς (Παραγωγή μαρμελάδων, ζελέδων και πουρέ και πολτών φρούτων ή καρπών με κέλυφος) στο Δήμο «Βόλου» της Περιφέρειας «Θεσσαλίας», συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 296.904,00 €. Στο επενδυτικό σχέδιο χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης 166.397,20 €.

Επίσης με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στο ίδιο καθεστώς ενίσχυσης επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΑΙ ΦΡΟΥΤ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ» με δ.τ. «ΜΑΙ ΦΡΟΥΤ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», που αναφέρεται στην Ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης φρούτων (Παραγωγή επεξεργασμένων και συντηρημένων λαχανικών και φρούτων, που διατίθενται κομμένα και συσκευασμένα), συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.047.860,00€. Στο επενδυτικό σχέδιο χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης 575.723,00€.

Τέλος, με απόφαση και πάλι του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ», με δ.τ. «ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ», που αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου (Υπηρεσίες επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου), συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 117.241,00€. Στο επενδυτικό σχέδιο χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης 64.232,55€.
Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση των παραπάνω επενδύσεων ανέρχονται σε 6,20 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

Στην Bespoke και επισήμως το 45% της ΙΟΝ

Η Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και οι μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ, ανακοίνωσαν την Παρασκευή την είσοδο της Bespoke στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία, με την απόκτηση ποσοστού 45%, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων των δύο εταιρειών.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για τον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα.
Είναι μεγάλη μας χαρά που θα συμμετέχουμε στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για το μέλλον της εταιρείας, των εργαζομένων, των συνεργατών και των καταναλωτών της είναι εξαιρετικά ευοίωνες», δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στην απόκτηση του ποσοστού. Από πλευράς τους, σε κοινή δήλωσή τους, οι μέτοχοι της ΙΟΝ Α.Ε. ανέφεραν: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η εταιρεία μας αποκτά έναν συνέταιρο, όπως είναι ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος και θα παραμείνει σε αμιγώς ελληνικά χέρια.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις ίδιες αξίες, την ίδια ποιότητα και το ίδιο επιχειρηματικό ήθος, που χαρακτηρίζουν την ΙΟΝ στη μακρά ιστορία της». Μια ημέρα νωρίτερα, ιδρύθηκε η εταιρεία συμμετοχών Juice Invest ΑΕ, μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η επένδυση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι, στην νεοσύστατη Juice Invest συμμετέχει και το EOS Hellenic Renaissance Fund, που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners.