-->

ΣΕΒ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ HEALTHCARE – LIFE SCIENCES MEETUP

Μία νέα πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενδυναμώσει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας σε τομείς που αναπτύσσονται ταχέως σε διεθνές επίπεδο και που ταυτόχρονα η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ξεκίνησε η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ. Πρώτη επιλογή είναι το ελληνικό οικοσύστημα υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών. Στο «1ο Healthcare & Life Sciences meetup», εκπρόσωποι από 51 start ups του κλάδου γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις με την Οργανωτική Επιτροπή, για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική και διεθνή αγορά αλλά και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.

ΣΒΣΕ: Εκδήλωση στη Φωκίδα για το ΕΠΕ Οινοφύτων

Εκδήλωση παρουσίασης του ΣΒΣΕ στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην Π.Ε. Φωκίδας, συν-διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Φωκίδας στις 18/07 στο Ευπάλιο Φωκίδας, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Καταστήματος Ευπαλίου. Οι κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με την ομιλία του Προέδρου του ΔΣ του ΣΒΣΕ, κ. Π. Λώλου, ο οποίος πραγματοποίησε την παρουσίαση του Συνδέσμου στους καλεσμένους, εκπροσώπους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην Π.Ε. Φωκίδας. Ακολούθως, ο ΓΓ του ΔΣ, κ. Α. Λουκάτος, παρουσίασε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης τη μέχρι τώρα πορεία προγραμματισμού και σχεδιασμού της ανάπτυξης του ΕΠΕ Οινοφύτων.

Intracom: Διαψεύδει την εξαγορά της Intracom Defense από Elbit Systems

Η Intracom Holdings προχώρησε σε διάψευση δημοσιεύματος σχετικά με διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή Elbit Systems για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Intracom Defense. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση της σε απάντηση προς ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: «διαψεύδει το από 18.07.2022 δημοσίευμα της ιστοσελίδας EMEA (Sniper) σχετικά με διαπραγματεύσεις της Εταιρείας για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Intracom Defense (IDE) από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Προς τούτο η Εταιρεία, προς προστασία του επενδυτικού κοινού, αλλά σε ανταπόκριση της εμπιστοσύνης που το ευρύ κοινό δείχνει σ΄ αυτήν, τηρούσα τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεις, διαβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι όταν συντρέχει γεγονός, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται εύλογα να επηρεάσει την αγορά των μετοχών της, προβαίνει η ίδια υπεύθυνα στη δημοσιοποίησή του».

EY: Επένδυση $1 δισ. σε τεχνολογική πλατφόρμα επόμενης γενιάς

Η EY ανακοίνωσε επένδυση άνω του 1 δισ. δολαρίων σε τεχνολογική πλατφόρμα επόμενης γενιάς για τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις λοιπές υπηρεσίες διασφάλισης. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς εστίασης της εταιρείας στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ταχεία ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ρυθμιστικών αρχών, των κυβερνήσεων, των φορέων θέσπισης προτύπων, των επιτροπών ελέγχου και των διοικητικών συμβουλίων.

Η επένδυση, διάρκειας τεσσάρων ετών, ενεργοποιείται από ένα ευρύτερο πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε από την EY τον Σεπτέμβριο του 2021. Η επένδυση αυτή θα υποστηρίξει την ενσωμάτωση των υφιστάμενων τεχνολογιών EY Assurance σε μια πλατφόρμα απρόσκοπτης λειτουργίας, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των κορυφαίων παγκόσμιων πλατφορμών ελέγχου της εταιρείας και αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες από συνεργάτες της EY για να τροφοδοτήσει μια νέα γενιά υπηρεσιών ελέγχου και λοιπών υπηρεσιών διασφάλισης, με βάση την ανάλυση δεδομένων.

Η ανάγκη υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος στις εμπορευματικές μεταφορές και ο δρόμος προς την αντιστάθμιση & την ουδετερότητα άνθρακα

Περιβαλλοντικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες δεσμεύονται να ακολουθήσουν την παγκόσμια τάση προς μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους. Πράγματι, όροι όπως “carbon-neutrality”, “net-zero emissions”, “climate positive”, κλπ., έχουν ενταχθεί στη στρατηγική των περισσότερων εταιριών και διαφαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν. Σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκή Ένωσης (Ε.Ε.) μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εφαρμόζοντας μια σειρά από δράσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναλυτικότερα, μέχρι το 2050, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ορόσημα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι η μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2020, κατά 40% έως το 2030 και 60% μέχρι το 2040.

Ελλάδα: Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ΚΥΑ πράσινης εφοδιαστικής
Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με Σχήμα 1 από το 2010 και έπειτα η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ορατή. Η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των εταιριών, σε συνδυασμό με το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτέλεσαν τους δυο βασικούς παράγοντες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παρά τη σημαντική μείωση της τελευταίας δεκαετίας, και στην Ελλάδα ο τομέας των μεταφορών εξακολουθεί να αποτελεί τον κυρίαρχο τομέα συνεισφοράς στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα χαρακτηρίζεται από το μικρότερο ρυθμό μείωσης σε σχέση με τους άλλους τομείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε συνδυασμό με την ανάγκη για άμεση συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει βήματα προς την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον υπολογισμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αέριων ρύπων. Πράγματι, η ενεργοποίηση του ν. 4302/2014 περί Εφοδιαστικής, είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), σχετικά με την Πράσινη Εφοδιαστική (ΦΕΚ Β’ τεύχος, Αρ. 42, 17/01/2018), σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες που έχουν δραστηριότητες εφοδιαστικής (π.χ. εκτελούν μεταφορικό έργο) θα πρέπει να υπολογίζουν (και προαιρετικά να το δηλώνουν σε ειδική βάση δεδομένων στο Υπουργείο Μεταφορών) τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την οδική μεταφορά και τη διανομή εμπορευμάτων (αποτύπωμα άνθρακα/carbon footprint).

Οι εν λόγω εκπομπές εκφράζονται σε συνολικό διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2) και συνολικό διοξείδιο του άνθρακα ανά τόνο-χιλιόμετρο (CΟ2/tn-km) ή ανά κυβικό μέτρο – χιλιόμετρο (CΟ2/m3-km) για μεταφορά/διανομή. Δυστυχώς όμως λόγω μη ύπαρξης της εν λόγω βάσης δεδομένων, η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι ουσιαστικά ανενεργή. Ευελπιστούμε σύντομα όμως να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ η οποία θα υποστηρίξει τις εταιρίες του κλάδου των μεταφορών και των logistics στην πράσινη μετάβαση.

Ανθρακικό αποτύπωμα: υπολογισμός, οφέλη και αντιστάθμιση
Η οικονομική ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Δεδομένου ότι οι εταιρίες (ειδικά όσες παρέχουν μεταφορικό έργο) έχουν σημαντική συμβολή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έχουν παράλληλα την ηθική υποχρέωση να μετρούν και να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και παράλληλα να θέτουν στόχους και να καταβάλουν συνεχώς προσπάθειες προκειμένου να μειώνουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Ωστόσο, εκτός από τη συνεισφορά των εταιριών στην πράσινη / αειφόρο ανάπτυξη, υπάρχουν και μια σειρά από επιπρόσθετους λόγους που ενθαρρύνουν την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Μερικά από τα βασικότερα οφέλη από την υιοθέτηση μιας πράσινης και πιο φιλικής προς το περιβάλλον στρατηγικής, είναι τα εξής:
• Ενισχυμένη εταιρική φήμη / πράσινη εικόνα
• Μείωση του λειτουργικού κόστους – υψηλότερη αποδοτικότητα
• Ελκυστικό περιβάλλον για νέους επενδυτές
• Συμμόρφωση με τη νομοθεσία
• Κάλυψη αναγκών πελατών για ενημέρωση σχετικά με περιβαλλοντικά δεδομένα
• Χρήση του ανθρακικού αποτυπώματος σε προϊόντα και υπηρεσίες
• Δημιουργία πράσινων δεικτών (Green KPIs)

Παράλληλα με τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, οι εταιρίες μπορούν να εφαρμόσουν μια σειρά από δράσεις και ενέργειες προκειμένου να αντισταθμίσουν (carbon offsetting) τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και να καταφέρουν να χαρακτηριστούν ως ανθρακικά ουδέτερες εταιρίες (carbon neutral companies). Μια σειρά από ενδεικτικές δράσεις οι οποίες στοχεύουν προς την αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας εταιρίας μπορεί να περιλαμβάνουν εθελοντικές δενδροφυτεύσεις, συμμετοχή σε προγράμματα αντιστάθμισης μέσω χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. πρόγραμμα Climate Neutral Now), χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς επίσης και την υιοθέτηση ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων (waste management). ‘

 

Βιομηχανία: Ραγδαία αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 53,1% τον Μάιο

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 53,1% έναντι αύξησης 37,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 12,5%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 34,8%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Γιατί η Polygreen εξαγοράζει την ΠΕΡΜΕ HELLAS

Την εξαγορά της Περιβαλλοντικής Μεταφορικής Α.Ε. (ΠΕΡΜΕ HELLAS) ανακοίνωσε η Polygreen. Με την κίνηση αυτή η Polygreen συμπληρώνει ακόμα περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, αποκτώντας σημαντικό πλέον αποτύπωμα και στον τομέα των logistics, αλλά και υποδομές που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αποκομιδής και μεταφοράς αποβλήτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά αυτή είναι η δεύτερη, χρονικά, σημαντική επενδυτική κίνηση της εταιρείας για το 2022, μετά από αυτήν της Βασιλακόπουλος Ανακύκλωση Α.Ε. τον περασμένο Μάρτιο. Με την εξαγορά της ΠΕΡΜΕ HELLAS, η Polygreen ενισχύει το ενεργητικό της με σημαντικές υποδομές, που περιλαμβάνουν έναν στόλο 70 περίπου οχημάτων συλλογής, πάνω από 800 απορριματοκιβώτια προσωρινής αποθήκευσης και 4 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα, εμπλουτίζει το ανθρώπινο δυναμικό της με πάνω από 200 εργαζόμενους, με εξειδίκευση και τεχνογνωσία στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Τέλος, διατηρεί το χαρτοφυλάκιο συνεργασιών της ΠΕΡΜΕ HELLAS, που περιλαμβάνει συμβάσεις με εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης.
Ο κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, Γενικός Διευθυντής της Polygreen ανέφερε σχετικά: «Με την εξαγορά της ΠΕΡΜΕ HELLAS, αναπτύσσουμε το νευραλγικό κομμάτι των logistics και έτσι επιταχύνουμε την οικοδόμηση του συνολικού μας προσφερόμενου προϊόντος, καθετοποιώντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες μας προς τους πελάτες μας. Αυτή θα είναι και η κατεύθυνση των επόμενων επενδυτικών μας κινήσεων στην Ελλάδα, με στόχο τη διαρκή ενίσχυση της θέσης μας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος».

Πώς οι εγχώριες φαρμακευτικές επενδύσεις θωρακίζουν την αυτονομία της Ευρώπης

Την υψηλή σημασία της ερευνητικής δραστηριότητας για την εξέλιξη και αυτάρκεια της ελληνικής και ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας αναγνώρισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με την παρουσία του στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO ΑΒΕΕ, με την ευκαιρία των επίσημων εγκαινίων της εγκατάστασης. «Οι διαδοχικές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, φέρνουν διαρκώς νέες προκλήσεις για τις αλυσίδες εφοδιασμού και κατ’ επέκταση υψηλές πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη. Τα κράτη μέλη, σε συντονισμό με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τη βιομηχανία, πρέπει να συνεργαστούν για να χαράξουν τον δρόμο για μια αυτάρκη Ευρώπη», σχολίασε για την επίσκεψη ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δ. Δέμος.

«Το νέο Ερευνητικό Κέντρο της DEMO είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι εγχώριες φαρμακευτικές επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στην αυτονομία της Ευρώπης στη φαρμακευτική παραγωγή. Το επενδυτικό πλάνο της DEMO δείχνει ξεκάθαρα, την δέσμευση της εταιρείας και του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στις επενδύσεις που αφορούν στην ασφάλεια, την Έρευνα και Ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Δέμος.

Υπενθυμίζεται ότι η DEMO είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει παραγωγή πρώτης ύλης στην Ελλάδα, συμβάλλοντας άμεσα στον στόχο της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της Ευρώπης για αναβάθμιση και επαναπατρισμό της παραγωγής α’ υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης είναι μέρος του πολυδιάστατου επενδυτικού προγράμματος της DEMO ύψους €356 εκατομμυρίων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Τρίπολη.