-->

Pfizer: Συνεργασίες του CDI με ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε δύο συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικά ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα: το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για τις πρώτες συμφωνίες συνεργασίας του CDI με εταίρους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίες διευρύνουν το δίκτυο συνεργασιών του Κέντρου με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του από την έναρξη της λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Πλαστικά Κρήτης: Επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ

Η Γενική Συνέλευση της Πλαστικά Κρήτης ενέκρινε την Παρασκευή ομόφωνα τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 12.320.640 ευρώ, με επιστροφή μετρητών στους μετόχους και τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 0,45 ευρώ από 1,43 σε 0,98 ευρώ. Μετά από αυτά, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα ανέλθει σε 26.831.616 ευρώ και θα αποτελείται από 27.379.200 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,98 ευρώ. Στις 29 Αυγούστου η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου.

Παγωτά Δωδώνη: Προχωρά η πώληση των δανείων

Προχωρά η πώληση των δανείων της Παγωτά Δωδώνη με προτιμητέο επενδυτή να αναδεικνύεται ο Α. Κατσιώτης της ΕΛΓΕΚΑ, ο οποίος πρόσφερε 3,5-4 εκατ. ευρώ για τα δάνεια που βαρύνουν την εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαδικασίας, πολύ κοντά στην απόκτηση της Παγωτά Δωδώνη έφθασαν επίσης η ΚΡΙ ΚΡΙ και η εταιρεία Βενέτη. Ο δανεισμός από τραπεζικά ιδρύματα ανέρχεται σε 32,396 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και την εταιρεία, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 36,122 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται και στο ύψος του κουρέματος του δυσθεώρητου ανοίγματός της προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

ΔΕΣΦΑ: Στο επίκεντρο η ανάδειξη της χώρας σε κόμβο εφοδιασμού

Σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ τέθηκε το νέο δεκαετές (2022-2031) πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, το οποίο έχει προϋπολογισμό ύψους 856 εκατ. ευρώ, έναντι 543 εκατ. του προηγούμενου δεκαετούς. Η σημαντική αύξηση (+57%) θέτει στο επίκεντρό των στόχων του την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εφοδιασμού για τις χώρες των Βαλκανίων. Αιτίες της αύξησης είναι η προσθήκη νέων έργων για την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και την εσωτερική αγορά (+126 εκατ.) καθώς και η αύξηση του κόστους των υλικών λόγω της διεθνούς κρίσης (+196 εκατ.).
Στα νέα έργα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή ενώ προβλέπεται και δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι συνδέσεις με τον αγωγό EastMed και με τους πλωτούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο, η αναβάθμιση της διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ, κ.ά.

Stellantis: Τίτλοι τέλους για την κοινοπραξία της με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία GAC

Μόλις τέσσερις μήνες αφότου δήλωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό της στην εταιρεία, η Stellantis ανακοίνωσε τον τερματισμό της ζημιογόνου κοινοπραξίας της με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία GAC, η οποία κατασκευάζει τα οχήματα Jeep. Η στροφή αυτή έρχεται αφότου η GAC επέπληξε την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως τον Ιανουάριο, για το ότι ανακοίνωσε τα σχέδια αύξησης του ποσοστού της στο 75% από το 50%, δηλώνοντας πως τα δύο μέρη δεν είχαν ακόμη υπογράψει μια επίσημη συμφωνία.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ήταν καλύτερα να κλείσουμε την κοινοπραξία», τόνισε εκπρόσωπος της Stellantis, προσθέτοντας ότι η κοινοπραξία ήταν ζημιογόνα και ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να λειτουργεί στην Κίνα μέσω του δικτύου προμηθευτών της. Η GAC ξεκίνησε τη συνεργασία το 2010 με την Fiat Chrysler, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με την PSA για να σχηματίσει τη Stellantis.

Ισχυρό επενδυτικό χαρτί της Ελλάδας οι ψηφιακές υποδομές

Οι υποδομές μεταφορών και logistics, οι τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδομές, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Στον αντίποδα, ως λιγότερο ελκυστικά στοιχεία αναδεικνύονται η ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας (46%), η γεωπολιτική θέση της χώρας (47%), το εκπαιδευτικό σύστημα (48%) και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και σε διαθεσιμότητα κεφαλαίων (48%). Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνει το ΕΥ European Investment Monitor της ΕΥ, αυτή η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού επιβεβαιώνεται στην πράξη: το 2021 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων.

Με βάση τους κλάδους της οικονομίας, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η αγροδιατροφή (20%), οι μεταφορές και τα logistics (20%) και οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής (17%). Πρόκειται για τρεις κλάδους, που συνδέονται με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: την ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων, τη γεωγραφική της θέση και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συνολικά, το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 30 άμεσες ξένες επενδύσεις, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της χώρας από την έναρξη της έρευνας το 2000, μετά τον αριθμό ρεκόρ των 39 επενδύσεων το 2020. Αθροιστικά, οι επενδύσεις της τελευταίας διετίας αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια.
Μάλιστα, οι επενδυτές εκτιμούν ότι για να βελτιώσει τη θέση της, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (40%), την υποστήριξη των κλάδων της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (37%), τη μείωση της φορολογίας (33%) και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (27%).

Συνεργασία Ελλάδας – Ευρωπαϊκών χωρών για την διατροφική σήμανση

Στο πλαίσιο της αναμενόμενης νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής για μια εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, με ορίζοντα το τέλος του 2022, πέντε κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ρουμανία) συντονίζουν τις θέσεις τους ενόψει της τελικής διαβούλευσης. Βασικός στόχος είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, για το διατροφικό περιεχόμενό του, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, μέλι, κλπ).

Το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί πρέπει να βασίζεται σε ολοκληρωμένα επιστημονικά κριτήρια και να είναι τεκμηριωμένο, αντικειμενικό, αμερόληπτο και συνεπές με τις εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι ουδέτερο και να περιορίζεται στη μεταφορά της πληροφορίας που αποτυπώνεται στον πίνακα διατροφικής δήλωσης κάθε τροφίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη, προετοιμάζουν την αποστολή κοινού εγγράφου προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Επιτροπής, με σκοπό να ληφθούν επαρκώς υπόψη οι ανωτέρω αρχές, κατά την επεξεργασία της επικείμενης νομοθετικής πρότασης.

Ελ. Χρυσός: Σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει ότι από την 15η Ιουλίου τίθεται στη δημοσιότητα η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (εφεξής ΜΠΚΕ) που αφορά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας, βάσει της αναβαθμισμένης Επενδυτικής Συμφωνίας που η εταιρεία συνυπέγραψε με την Ελληνική Κυβέρνηση. Η ΜΠΚΕ είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη που έχει συνταχθεί σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των κοινωνικών εταίρων της Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται για μια άκρως διεξοδική και σε βάθος αποτύπωση όλων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων του έργου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Σκοπός της είναι να παρέχει σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, πληροφορίες σχετικές με το σχεδιασμό του έργου, τα αναμενόμενα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, τις πιθανές επιπτώσεις και τα μέτρα για το μετριασμό τους, καθώς και τις δεσμεύσεις της εταιρείας για τη διαχείριση και παρακολούθηση αυτών – από την κατασκευή και τη λειτουργία έως και το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Κατά το επόμενο διάστημα, η μελέτη θα τεθεί από την εταιρεία σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο, με πρόσκληση όλων των κοινωνικών εταίρων, και με στόχο οι πληροφορίες που παρέχονται στην ΜΠΚΕ να επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του Έργου και να ενθαρρύνουν την ουσιαστική ανατροφοδότηση προς την εταιρεία.

Επαναπιστοποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της PepsiCo απο την TÜV Hellas

Την PepsiCo Hellas M.A.B.E.E. επαναπιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Συγκεκριμένα, ο φορέας πιστοποίησης επιθεώρησε με επιτυχία τις εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής της PepsiCo Hellas στον Άγιο Στέφανο Αττικής, για την επανέκδοση των πιστοποιητικών FSSC 22000 V5.1 και ISO 22000:2018 τα οποία αφορούν στην Ασφάλεια των Τροφίμων.

Το πεδίο εφαρμογής είναι η «Παραγωγή και Συσκευασία Τσιπς Πατάτας, Προϊόντων Καλαμποκιού, Δημητριακών και Σνακς σε Εύκαμπτο Υλικό Συσκευασίας». Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της PepsiCo Hellas M.A.B.E.E. περιλαμβάνονται τα εμπορικά σήματα Lay’s, Cheetos, Ruffles, Doritos, Tasty Snacks, Tasty Nat Nut, και Quaker, τα οποία και αποτέλεσαν αντικείμενο της σχετικής πιστοποίησης.

Η Κατερίνα Κοσμά, Διευθύντρια Ποιότητας της PepsiCo Hellas M.A.B.E.E. ανέφερε: «Mέσω των πιστοποιήσεων των διεθνών προτύπων, επιβεβαιώνεται ότι η εταιρεία PepsiCo Hellas M.A.B.E.E. διασφαλίζει την παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας προϊόντων, προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργεί πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος». Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία ανάμεσα στην PepsiCo Hellas M.A.B.E.E. και την TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει ξεκινήσει ήδη από το 2007.

Έργο Business Intelligence για τη Loulis Food Ingredients

Η αλευροβιομηχανία Loulis Food Ingre­dients, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, με τέσσερις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στη Σούρπη, το Κερατσίνι, τη Θήβα και το Toshevo της Βουλγαρίας, προχωρά τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Ειδικότερα, ο όμιλος υλοποίησε με τη βοήθεια της Bewise ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στο σύστημα Business Intelligence με χρήση του Power BI και σύνδεση με το υπάρχον SAP HANA, που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Το σύστημα παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες σε καθημερινή βάση:

• Πληροφορίες πωλήσεων με βάση την χρονική ανάλυσή τους
• Στοχοποίηση πωλητών και επίτευξη στόχων
• Χρήση AI δυνατοτήτων του Power BI για την πρόβλεψη πωλήσεων και την επεξήγηση των γραφημάτων
• Ανάλυση αγορών
• Financial reports – PnL – Cashflow – Ανάλυση υπολοίπων πελατών
• Κοστολόγηση παραγωγής
• Ανάλυση αποθεμάτων – Εικόνα αποθήκης σε μία δεδομένη στιγμή στο παρελθόν. Σύγκριση αποθεμάτων και τάσεων ανά προϊοντική κατηγορία, εργοστάσιο και αποθηκευτικό χώρο.

Όπως δήλωσε o Νικόλαος Λούλης, Πρόεδρος της Loulis Food Ingredients: «Ο όμιλός μας, υλοποιεί εδώ και καιρό με μεθοδικότητα το έργο επένδυσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Με τη βοήθεια της BEWISE καταγράψαμε τις ζωτικές ανάγκες της επιχείρησης και προχωρήσαμε μαζί στο στάδιο υλοποίησης του έργου. Σε κάθε φάση του, η BEWISE λειτούργησε επίσης ως σύμβουλος, κατανοώντας σε βάθος τις business ανάγκες της επιχείρησής μας».