-->

Bayer Ελλάς: Παρουσίασε το Young Advisory Board

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Bayer Ελλάς με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων, παρουσίασε το Young Advisory Board, που δημιούργησε στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συμπερίληψης και διαφορετικότητας, μέσα από την οποία τα νέα και ανερχόμενα ταλέντα μπορούν να αναδειχθούν και να έχουν την ευκαιρία να φέρουν στην εταιρεία τις νέες ιδέες και απόψεις τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτές ακούγονται αλλά και εκτιμώνται.

 

Δίρφυς: Ανακατασκεύασε εποχικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Εύβοια

Η εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Δίρφυς, πραγματοποίησε την πλήρη ανακατασκευή του εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κάτω Στενή Ευβοίας στο όρος Δίρφυς, με στόχο την εξασφάλιση της δυνατότητας διαμονής ομάδας πυροσβεστών ενόψει καλοκαιριού, όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος. Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ευβοίας,
κ. Κουλκουβίνης Περικλής, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τη Δίρφυς για την ουσιαστική συμβολή της στο έργο μας. Με την εν λόγω χορηγία η εταιρεία αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθητοποίηση στη διαφύλαξη της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος».

ΥΠΕΝ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ένταξη στο ΜΠΑΜΠΕ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος φυσικών και νομικών προσώπων, για την ένταξη στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι αξιολογητές ΜΠΕ ασκούν το έργο τους μετά από πιστοποίηση των προσόντων τους, χορήγηση άδειας και εγγραφή στο Μητρώο, βάσει των διατάξεων του ΠΔ 50/2021 (A΄126). Δικαίωμα ένταξης στο Μητρώο έχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν τα απαραίτητα επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται από τα κριτήρια των άρθρων 3 και 4 του ΠΔ 50/2021. Το Μητρώο λειτουργεί με την υποστήριξη του ΤΕΕ στον ιστότοπο http://mpampe.tee.gr.

ΔΕΛΤΑ: Εισηγήθηκε μέτρα στήριξης της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, Χρήστος Τσόλκας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, με τον ΥπΑΑΤ, Γιώργο Γεωργαντά, σημείωσε την αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, των ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσόλκας αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, εισηγήθηκε σειρά μέτρων προς τον υπουργό στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η τόνωση της ρευστότητας για τους παραγωγούς μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας, καθώς και η εξασφάλιση επιπλέον επιδοτήσεων των ζωοτροφών και αυξημένων συνδεδεμένων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς. Επιπλέον, εισηγήθηκε τη δραστική αύξηση του ποσού ενίσχυσης που αφορά την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με χρήση τους κυρίως για την κτηνοτροφία έναντι της παραγωγής βιοκαυσίμων.

Panasonic: Επενδύει $4 δις. σε νέα μονάδα ηλεκτρικών μπαταριών στο Κάνσας

Η Panasonic Energy Co. ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών EV στο Κάνσας αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το εργοστάσιο θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 4.000 νέες θέσεις εργασίας σε μια νέα τοποθεσία στο De Soto του Κάνσας, στα δυτικά σύνορα του Κάνσας Σίτι. Ο Kazuou Tadanobu, Διευθύνων Σύμβουλος της Panasonic Energy Co., δήλωσε ότι το νέο εργοστάσιο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο επερχόμενο κύμα ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

«Με την αυξανόμενη τάση εξηλεκτρισμού της αγοράς αυτοκινήτων, η επέκταση της παραγωγής μπαταριών στις ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για την κάλυψη της ζήτησης», είπε, αναφέροντας τη μακρόχρονη εμπειρία της Panasonic στον κλάδο της τεχνολογίας. Η ανακοίνωση της Panasonic έρχεται περίπου δύο εβδομάδες αφότου η Forsee Power με έδρα το Παρίσι, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει το δικό της πρώτο εργοστάσιο μπαταριών EV στις ΗΠΑ κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο. Η Forsee είπε τότε ότι αναμένει να επενδύσει 13,6 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο, να προσλάβει 150 υπαλλήλους και να φτάσει τις 3 GWh παραγωγικής ικανότητας έως το 2027.

Sustchem: Νέος Κανονισμός Λιπασμάτων και προϊόντων Λίπανσης

Λιγότερο από μια μέρα απομένει για την τελική εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/1009 – για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διάθεση προϊόντων λίπανσης της ΕΕ στην αγορά και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003. Ο νέος Κανονισμός θέτει αρκετές νέες έννοιες και υποχρεώσεις ενώ αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στον τομέα των Λιπασμάτων. Αναλυτικότερα: Ανοίγει την ενιαία αγορά για τα προϊόντα λίπανσης που δεν καλύπτονται επί του παρόντος από κανόνες εναρμόνισης, όπως είναι τα οργανικά και τα οργανο-ανόργανα λιπάσματα, τα βελτιωτικά εδάφους, οι αναστολείς, οι βιοδιεγέρτες φυτών, τα υποστρώματα καλλιέργειας ή τα σύμμεικτα.

Θεσπίζει κοινούς κανόνες για τις απαιτήσεις ασφάλειας, ποιότητας και επισήμανσης όσον αφορά τα προϊόντα λίπανσης και εισάγει για πρώτη φορά όρια για τους τοξικούς επιμολυντές. Έτσι διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας του εδάφους και μείωση των κινδύνων που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον. Διατηρεί την προαιρετική εναρμόνιση καθώς δεν περιορίζει τη διάθεση μη εναρμονισμένων προϊόντων στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους γενικούς κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία.

Θεσπίζει κανόνες για τα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ που φέρουν τη σήμανση CE, συμπεριλαμβανομένων των εξής: Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα επιμολυντών και παθογόνων παραγόντων (μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες)· Ελάχιστη περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά στοιχεία και άλλα σχετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος· Απαιτήσεις ορθής επισήμανσης. Εισάγει για πλήθος προϊόντων την υποχρέωση αξιολόγησης συμμόρφωσης από κοινοποιημένο οργανισμό αξιολόγησης ενώ για ορισμένες κατηγορίες λειτουργίας προϊόντος δίνει στους παρασκευαστές το δικαίωμα της συμμόρφωσης με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης.

ΕΑΤΕ: Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας

Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων υλοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE – πρ.TANEO), μέσω πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Μέσω του προγράμματος «Q-Equity» θα επενδυθούν €400 εκατ. σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω επενδύσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον ισόποσα ιδιωτικά κεφάλαια. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Στόχος του «Q-Equity» είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την ενεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ως ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του ελληνικού επιχειρείν.

Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, σε νέο-ιδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital funds/ private equity funds) που θα επενδύουν μέσω equity / quasi equity εργαλείων σε επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην Ελληνική επικράτεια τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης.

Σημαντικές αναμορφώσεις στην παραγωγική μονάδα της JTI

Εύσημα στη συνολική επένδυση της JTI στην Ελλάδα για τον πλήρη μετασχηματισμό του εργοστασίου της πρώην ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, παραγωγική μονάδα, απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στη διευθύνουσα σύμβουλο της JTI Ελλάδας κ. Lili Zigoslu η οποία συμμετείχε στο ίδιο panel με τον υπουργό, στο 5ο InvestGR Forum 2022.

O κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόσφατη επενδυτική δράση στη Βόρεια Ελλάδα» ενώ σημείωσε ότι «είχε πέρυσι την ευκαιρία να παραστεί στο εργοστάσιο της Ξάνθης στο πλαίσιο της επετείου των 40 χρόνων συνεχούς επενδυτικής παρουσίας της JTI στην Ελλάδα και να αντιληφθεί προσωπικά» – όπως τόνισε – ότι «όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αναμορφώσεις στην παραγωγική μονάδα αλλά και ότι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα εργοστάσια του εξωτερικού».

Κατά την ομιλία της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της JTI Ελλάδας, κ. Lili Zigoslu αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και στα σημεία βελτίωσης της χώρας ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για το εργοστάσιο της JTI στην Ξάνθη, τόνισε ότι «μετά την εξαγορά το 2018 η επένδυση ξεπέρασε τα 30 εκατ. δολάρια με στόχο τον πλήρη μετασχηματισμό της ΣΕΚΑΠ σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκών προδιαγραφών παραγωγική μονάδα». Τέλος, κ. Zigoslu επεσήμανε ότι «η JTI είναι συνεπής και σταθερός επενδυτής στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να μείνουμε και βλέπουμε την επένδυσή μας στην αγορά και στο εργοστάσιο συνολικά ως τη δική μας συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Νέο εργαλείο για την αξιολόγηση κριτηρίων ESG παρουσίασε η Global Sustain

Την ολοκληρωμένη εφαρμογή συλλογής, ανάλυσης και αξιολόγησης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων που δίνει τη δυνατότητα καταχώρησης και αξιολόγησης στοιχείων σχετικά με θέματα περιβαλλοντικά ESG παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Global Sustain. Η εφαρμογή – το Global Sustain Rating – όπως ανέφερε ο Μιχάλης Σπανός, Managing Director της Global Sustain, έχει αναπτυχθεί για να χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις και οργανισμούς ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, τράπεζες και παρόχους κεφαλαίων (επενδυτικές εταιρείες και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων) για την υποστήριξη επιχειρηματικών, πιστοδοτικών και επενδυτικών αποφάσεων. Το νέο εργαλείο παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Into the Green: Sustainability for Prosperity» την οποία διοργάνωσε η Global Sustain σε συνεργασία με τον στρατηγικό της συνεργάτη, Generation Y.

Ενίσχυση €800 εκατ. για έργα υδρογόνου των Β&Τ Composites και Advent

Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε το Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI»), με τίτλο «IPCEI Hy2Tech» με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην αλυσίδα αξίας του Υδρογόνου. Το έργο, προετοιμάστηκε από κοινού από 15 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, τα οποία δύναται να ενισχυθούν συνολικά έως και με 5,4 δισ. ευρώ από δημόσια χρηματοδότηση. Αναμένεται να κινητοποιηθούν επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Συνολικά ενισχύονται 35 εταιρείες για την υλοποίηση 41 έργων, δημιουργώντας πανευρωπαϊκά πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. Το IPCEI θα καλύψει ένα ευρύ μέρος της αλυσίδας αξίας της τεχνολογίας υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής καθώς και της ανάπτυξης εφαρμογών τελικών χρηστών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σημαντικών τεχνολογικών ανακαλύψεων. Η Ελλάδα συμμετέχει στη σημαντική αυτή προσπάθεια με 2 έργα από την Β&Τ Composites (έργο H2CAT) και την Advent (έργο Green HiPo). Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Κομισιόν ενέκρινε ενίσχυση έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, συνυπολογίζοντας και την διαθεσιμότητα πόρων.