Στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου πέρασε το επενδυτικό σχέδιο της Δίρφυς, που αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος στα €1.906.565 και αφορά τη δραστηριότητα παραγωγής μεταλλικών και αεριούχων νερών, που δεν έχουν γλυκαθεί ή αρωματιστεί. Η επένδυση, που εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια και περιλαμβάνει ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης ύψους €600.567,97, ήτοι ποσοστό 31,5% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους.
Issue: Industry0288
Σαράντης: Η πώληση της ELCA έχει πραγματοποιηθεί και έχει καταβληθεί μέρος του τιμήματος
Σε διευκρινίσεις σχετικά με την πώληση της συμμετοχής της στην κοινοπραξία με την The Estee Lauder Companies προέβη η εταιρεία Γρ. Σαράντης, σε συνέχεια της 1583/ 27.06.2022 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στις 15.06.2022 υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του 49% της εταιρείας ELCA προς την Estee Lauder Europe, μετά από διαπραγματεύσεις των μερών που κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Η συμφωνία δεν τελεί υπό αιρέσεις. Οι όροι της συμφωνίας είναι συνήθεις όροι πωλήσεως μετοχών. Η πώληση πραγματοποιήθηκε και έχει ήδη καταβληθεί μέρος του τιμήματος. Συγκεκριμένα, έχει καταβληθεί το ποσό των 14 εκ. ευρώ κατά την 16/06/2022, ενώ η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε δυο ισόποσες δόσεις ύψους 20,6 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2028. Ο κ. Γρηγόρης Σαράντης, θα συνεργαστεί και θα βοηθήσει την Estee Lauder κατά τη μεταβατική περίοδο, για χρονική περίοδο ενός έτους».
Barry Callebaut: Γιατί διέκοψε την παραγωγή το μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στον κόσμο
Ο ελβετικός όμιλος Barry Callebaut, παγκόσμιος καλοσσός του κακάο και των προϊόντων σοκολάτας, ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Βίσε στο Βέλγιο, το μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τον εντοπισμό σαλμονέλλας σε παρτίδα προϊόντων. «Οι ειδικοί μας για τον έλεγχο της ποιότητας εντόπισαν την λεκιθίνη ως πηγή της μόλυνσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου. Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «τα περισσότερα μολυσμένα προϊόντα βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο του Βίσε» και ότι ο όμιλος έρχεται σε επαφή με 73 πελάτες (βιομηχανίες και σοκολατοποιούς) για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση στο επίπεδο του καταναλωτή.
Κ. Πιερρακάκης: Εντός Ιουλίου νομοσχέδιο ρύθμισης των αναδυόμενων τεχνολογιών
Το υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει σε κάθε τμήμα άσκησης πολιτικής στην χώρα μας στο επίπεδο της ψηφιοποίησης, σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τη σημασία και τη λειτουργικότητα του. Παράλληλα, μεταβάλλει την δομή και την εν γένει «συνδεσμολογία» του Κράτους προς όφελος των επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο συνέδριο του Moneyreview.gr με τίτλο «Technology Summit: Shaping the digital transition».
«Ως ένα βαθμό το αποτέλεσμα της άσκησης έχει εμφανίσει επιτυχημένα αποτελέσματα, ωστόσο απομένει αρκετή δουλειά που θα διευκολυνθεί με τα νέα συστήματα που απορρέουν από το Ταμείο Ανάπτυξης. Υπό αυτό το πρίσμα, 440 και πλέον έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και διαμορφώνουν την Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καλύπτοντας κενά και εκκρεμότητες των τελευταίων πολλών ετών στην χώρα μας.
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως εντός του Ιουλίου θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σύγχρονες, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως λ.χ. το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το 3D printing, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα κ.ο.κ, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης, χρήσης και εν γένει αξιοποίησής τους σε επιχειρηματικό επίπεδο. «Προσπαθούμε μέσω του σχεδίου νόμου να δώσουμε ορισμούς, π.χ. τι είναι το internet of things, τεχνητή νοημοσύνη. Ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Λέμε ότι για τα drones μπορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία να τα χρησιμοποιούν στα νησιά», ανέφερε ο υπουργός.
Τα πιο σημαντικά cases της ελληνικής βιομηχανίας φέτος
Τα Manufacturing Excellence Awards 2022 έρχονται για τέταρτη χρονιά να αναδείξουν τη βιομηχανική αριστεία στην Ελλάδα και να επιβεβαιώσουν ότι στη χώρα μας παράγονται προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τεχνολογία αιχμής, ενώ εφαρμόζονται πρωτοποριακά συστήματα διαχείρισης από βιομηχανικές μονάδες, που αποτελούν πρότυπα και εξαιρετικά παραδείγματα επιχειρηματικής οργάνωσης.
Η υποβολή υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022. Τα βήματα που ακολουθούν οι επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους είναι απλά και ψηφιακά. Αρκεί να επισκεφθούν την πλατφόρμα των https://www.manufacturingawards.gr/ και να ακολουθήσουν τις οδηγίες υποβολής και περιγραφής των δράσεων ή των υπηρεσιών που τους κάνουν υπερήφανους στη δουλειά τους.
Διεκδικώντας ένα βραβείο στα Manufacturing Excellence Awards 2022 οι επιχειρήσεις αποκομίζουν οφέλη όπως: Η αναγνώριση – αξιοπιστία, ενίσχυση πωλήσεων, σημαντική αναγνώριση στις προσπάθειες των ομάδων ενισχύοντας το ηθικό των εργαζομένων, προβολή και δημοσιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μέτρηση της επιτυχίας / benchmarking αφού οι υποψήφιοι διακρίνουν πού τοποθετούνται οι λειτουργίες, υπηρεσίες ή/ και προϊόντα τους σε σχέση με την αγορά, τα διεθνή standards και τις προσδοκίες των αξιολογητών. Δύο ολόκληρες εβδομάδες απομένουν για να διεκδικήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μία θέση ανάμεσα στις κορυφαίες και καινοτόμες.
Α. Σιάμισιης: Βασική προτεραιότητα η επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η ΓΣ του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/6/2022, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη προώθησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, ως τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης της μεταβλητότητας και των ανατροπών που βιώνουμε στο διεθνές περιβάλλον.
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης παραμένει βασική προτεραιότητα, με συνεχώς αυξανόμενη σημασία, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικότερα για όλη τη κοινωνία. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης με βελτιωμένο όμως διαχρονικά περιβαλλοντικό αποτύπωμα και χαρακτηριστικά.
Το συμβούλιο ΣΕΒ ΒΙΑΝ έχει σαν αποστολή την προώθηση των αξιών αυτών με καθορισμό φιλόδοξων στόχων αλλά και ρεαλιστικών πλάνων επίτευξη τους, μέσα από δράσεις που στηρίζονται στη σωστή επιστημονικά ανάλυση, τη δέσμευση των μελών του προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τη αρμονική συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.» Σημειώνεται ότι η ΓΣ ανέδειξε για τα επόμενα δύο έτη ως νέο ΔΣ του ΒΙΑΝ τους: Νικόλαο Εμμανουηλίδη, Άγγελο Καλογεράκο, Aθανάσιο Κεφάλα, Xαράλαμπο Μπρουμίδη, Γεώργιο Μυλωνογιάννη, Δημήτριο Παπαδόπουλο, Αθανάσιο Πoλυχρονόπουλο, Ανδρέα Σιάμισιη, Παναγιώτη Σκιαδά και Αλέξανδρο Χατζόπουλο.
Νέες προοπτικές για τη βιομηχανική ναυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα
«Έπεσαν» οι υπογραφές στις συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και των Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων της, ως μέρος του σχεδίου της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής για τις φρεγάτες FDI και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, υπογράφηκαν 4 συμβάσεις: με την EMMIS για την προμήθεια ηλεκτρικών μετασχηματιστών, με τη MEVACO για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, με τη STELMA για εργασίες βαφής και με τη VIKING HELLAS για την προμήθεια φουσκωτών σκαφών σταθερής γάστρας. Όπως κατέστη σαφές στο πλαίσιο της σχετικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου, στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, παρουσία της Αυτού Εξοχότητας του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, οι εν λόγω συμφωνίες αποτελούν το έναυσμα για την αύξηση της βιομηχανικής ναυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ως μέρος του προγράμματος των φρεγατών FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Naval Group σχεδίασε ένα ισχυρό πλάνο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα. Εκτός του προγράμματος των φρεγατών, η Naval Group δεσμεύεται να οικοδομήσει ισχυρές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες για την υποστήριξη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και της ανάπτυξης των ναυτικών πολεμικών δυνατοτήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας.
Πέρα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φρεγατών, όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια ναυτική αγορά. Έως σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 80 έργα και ο Όμιλος έχει αρχίσει να συνεργάζεται με περισσότερες από 50 προεπιλεγμένες ελληνικές εταιρείες.
ΣΕΒ: Προτεραιότητα σε παρεμβάσεις ψηφιοποίησης που ωφελούν τις επιχειρήσεις
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των δραστηριοτήτων της χώρας έχει πλέον μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και την οικονομία. Οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη νέων ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας και εξυπηρέτησης, αλλά και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Με τα παραπάνω λόγια ξεκινά το Special Report με τίτλο: «Από το Κράτος 0.2 στο Κράτος 2.0: Οφέλη και επόμενα βήματα». Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, με την σύμπραξη της Deloitte, αφότου αναλύσει σε βάθος την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εστιάζοντας στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, προτείνει πέντε άξονες που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιταχύνει τη σύγκλιση με τις επιδόσεις της υπόλοιπης ΕΕ και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη.
Μεταξύ αυτών, αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε παρεμβάσεις ψηφιοποίησης που επιδρούν θετικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την προσέλκυση επενδύσεων, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, η υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής, η χρήση ψηφιακών ταυτοτήτων, κ.α.
Επίσης, προτείνεται μεγαλύτερη εστίαση της Δημόσιας Διοίκησης στις ψηφιακές διεπαφές με επιχειρήσεις, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών πριν την ψηφιοποίησή τους, ώστε να απαλλαγούν από αγκυλώσεις που δεν συνάδουν με την ψηφιακή οικονομία.
Την έκδοση πράσινου ομολόγου ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ
Οι τρέχουσες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρaίου με τίτλο «The Future of Sustainable Finance», που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε την έκδοση κρατικού πράσινου ομολόγου εντός του 2022, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών συνθηκών.
Η έκδοση πράσινου ομολόγου εντάσσεται στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμης χρηματοδότησης και πράσινης ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως έχει δρομολογηθεί έργο ψηφιακής μεταρρύθμισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2025, με χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έργο που θα συντελέσει ενεργά στην αποτελεσματική λειτουργία της Εποπτικής Αρχής. Μονόδρομο χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα. Βασιλική Λαζαράκου, και ειδικότερα την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG. «Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για το green washing, περιμένουμε δε την ολοκλήρωση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο. Είναι σημαντικό να υπάρξει συντονισμός σε διεθνές επίπεδο, να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες» προσέθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Polipak: Εξετάζεται η ενεργειακή βελτίωση του εργοστασίου
Ο Όμιλος Σαράντη, διακρίθηκε στα Bravo Sustainability Awards 2022, στον Πυλώνα «Διαχείριση Πόρων, Πρώτων Υλών και Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα» για την επένδυσή του στην Polipak, θυγατρική του Ομίλου στην Πολωνία. Η επένδυση αφορά στην κατασκευή της νέας εξελιγμένης τεχνολογικά παραγωγικής μονάδας και τη δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου εργαστηρίου R&D, έχοντας ως γνώμονα την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων μέσω πιο ενεργειακά αποδοτικών διαδικασιών παραγωγής. To έργο πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που ολοκληρώθηκε εντός 2022.
Στο πλαίσιο της επένδυσης η Polipak, με χρόνια εξειδίκευσης στον χώρο παραγωγής σάκων απορριμμάτων, επανδρώθηκε με μηχανήματα αυτοματοποιημένης και ρομποτικής τεχνολογίας υψηλής απόδοσης, για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ενεργειακή βελτίωση του εργοστασίου μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η επένδυση έρχεται να αναβαθμίσει τα προϊόντα του Ομίλου, καθώς θα γίνεται χρήση αυξημένου ποσοστού ανακυκλωμένου πλαστικού, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας καινοτόμου σε ευρωπαϊκή κλίμακα ρομποτικής τεχνολογίας υψηλής απόδοσης διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα και αντοχή των προϊόντων. Ο Όμιλος Σαράντη μέσω της πρωτοβουλίας της Polipak θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστική αξία σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μετριάζοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.