-->

Η OLYMPIA ELECTRONICS στη Διεθνή Έκθεση PROJECT QATAR

Η 18η Διεθνής Έκθεση PROJECT QATAR, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου είναι η κορυφαία επιχειρηματική έκθεση του Κατάρ που ειδικεύεται στις κατασκευές και σε όλους τους σχετικούς κλάδους. Αποτελεί σημείο συνάντησης των μεγαλύτερων εταιρειών από τους κλάδους των κατασκευών και της τεχνολογίας διεθνώς. Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. συμμετείχε σε αυτή και παρουσίασε την πλήρη γκάμα των προϊόντων της, που μπορούν να προμηθεύσουν τα μεγάλα έργα στη ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατασκευαστική αγορά της περιοχής του Κόλπου. Tην εταιρεία εκπροσώπησαν ο Διευθυντής Εξαγωγών, κ. Παντελής Αντάρ και ο Assistant Export Manager, κ. Νικόλαος Αντάρ – Μαυρίδης.

 

Ι. Τσέτη: Αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε η κυρία Ιουλία Τσέτη, φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ. Πρόκειται για την κορυφαία αναγνώριση της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το πρόσωπο της κυρίας Τσέτη, όσον αφορά το πολυετές ερευνητικό της έργο, αλλά και τις διαρκείς ενέργειές της προς την κοινωνία, τη νέα γενιά και το περιβάλλον.

Επιβεβαιώνεται περαιτέρω η σκοπιμότητα του Aγωγού EastMed

Στις 10 Ιουνίου 2022, ο ανεξάρτητος πάροχος διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων DNV, επιβεβαίωσε περαιτέρω τη σκοπιμότητα του Έργου Aγωγού EastMed βάσει της αξιολόγησης που διενεργήθηκε επί των εγγράφων FEED (Βασικός Σχεδιασμός σε Προχωρημένο Στάδιο) και των δεδομένων έρευνας που παρείχε ο Φορέας Υλοποίησης IGI Poseidon S.A. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, αυτή η ανεξάρτητη αξιολόγηση επιβεβαίωσε την τεχνική ωριμότητα του Έργου και τα πλεονεκτήµατα της έγκαιρης συµµετοχής των υπεράκτιων κατασκευαστικών εταιρειών στις δραστηριότητες σχεδιασµού, χάρη στον ανταγωνιστικό διάλογο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της. Καθώς το Έργο ολοκληρώνει τις δραστηριότητες FEED που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, μια πρόσφατη βελτιστοποίηση της όδευσης και γεωφυσικές μελέτες, η DNV αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση του Έργου από τεχνική άποψη και επεσήμανε τα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην επόμενη φάση εκτέλεσης.

Σε εξαγορά εταιρείας ηλεκτροκίνησης προχώρησε η ΔΕΗ

Την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Carge ανακοίνωσε η ΔΕΗ κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την πιο αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών της στους συνεχώς αυξανόμενους χρήστες της ηλεκτροκίνησης στη χώρα. Η εταιρεία Carge μια από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες startup επιχειρήσεις του χώρου της, ειδικεύεται στην ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού για εφαρμογές οι οποίες – μεταξύ άλλων – δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από ένα ψηφιακό χάρτη φτάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή. Η σχετική τεχνολογία μπορεί να δώσει επίσης μια σειρά από άλλες πληροφορίες όπως την υγεία της μπαταρίας του οχήματος κ.λπ.

Με την εξαγορά της εταιρείας Carge, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, και την ενσωμάτωση της ψηφιακής της πλατφόρμας στις υπηρεσίες του δικτύου της, η ΔΕΗ blue ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της μεταξύ των πρωτοπόρων των ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, βελτιώνοντας συνεχώς την αποτελεσματικότητα του μεγαλύτερου και εκτενέστερου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας.

Honda Motor: Ανακοίνωσε την ίδρυση της Striemo Inc.

Η Honda Motor Co., Ltd. ανακοίνωσε την ίδρυση της Striemo Inc., του δεύτερου επιχειρηματικού εγχειρήματος που προέρχεται από το IGNITION, το πρόγραμμα δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων της Honda. Η Striemo Inc. έχει αναπτύξει ένα τρίτροχο, ηλεκτρικό προϊόν μικροκινητικότητας για ένα άτομο, με την ονομασία “Striemo”. Αυτό διαθέτει έναν πρωτότυπο μηχανισμό υποβοήθησης ισορροπίας ο οποίος επιτρέπει σταθερή οδήγηση με λιγότερες πιθανότητες πτώσης σε όλο το εύρος ταχυτήτων, από αργό βάδην μέχρι ποδηλασία. Το Striemo προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία πριν από τα τέλη της φετινής χρονιάς και στην Ευρώπη το 2023. Αυτή η μοναδική δομή είναι αποτέλεσμα αφενός του ακριβούς σχεδιασμού όπου το κέντρο βάρους υπολογίζεται με ακρίβεια ενός δεκάτου του χιλιοστού, αφετέρου ενός πρωτοποριακού μηχανισμού υποβοήθησης ισορροπίας που έχει αναπτυχθεί για το Striemo.

ΣΒΕ: Η Ελλάδα υποχωρεί στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας παρουσιάζει εφέτος οριακή υποχώρηση κατά μία μόλις θέση σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Η χώρα πλέον βρίσκεται στην 47η θέση της σχετικής κατάταξης, μεταξύ 63 χωρών. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται σε θέσεις χαμηλής ανταγωνιστικότητας, έχοντας όμως βελτιώσει τη θέση της από το 2018 έως σήμερα κατά 10 θέσεις. Παρά τη σφοδρή υγειονομική κρίση όμως, η συνολική βαθμολογία της χώρας έχει βελτιωθεί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται σε χαμηλές θέσεις στη Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας.

Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας προέρχεται από την υποχώρηση στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες δεικτών της μεθοδολογίας της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD. Ειδικότερα, η χώρα παρουσιάζει υποχώρηση στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» κατά τρεις θέσεις, στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», κατά δύο θέσεις και στην κατηγορία των «Υποδομών» όπου επίσης σημειώνεται υποχώρηση κατά δύο θέσεις.

Μόνον στην κατηγορία δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βελτιώνει τη κατάταξή της κατά μία θέση, κυρίως χάρη στη βελτίωση των επιδόσεων στους επιμέρους δείκτες που αφορούν στο «Διεθνές Εμπόριο». Η ισχυρή διαφοροποίηση που εμφανίζει η χώρα τόσο σε όρους αγορών, όσο και σε όρους προϊόντων, καθώς και η σημαντική αύξηση που σημείωσαν οι εξαγωγές προϊόντων, τροφοδοτούν κατά μεγάλο βαθμό την άνοδο της χώρας κατά 22 θέσεις (από την 39η το 2021, στην 17η το 2022) στην υποκατηγορία δεικτών «Διεθνές Εμπόριο».

Ενεργειακή αποδοτικότητα στη Βιομηχανία: Μέτρα, τεχνολογικές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές

Το συνέδριο – θεσμός για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, την Τρίτη 28 Ιουνίου στο Domotel Kastri Hotel. Σε μία κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο της μεταποίησης, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα καινοτόμες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές που μετριάζουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας και προάγουν την κλιματική ουδετερότητα.
Tην 1η Ενότητα θα ανοίξουν με χαιρετισμό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Σε ένα πλέον επίκαιρο πάνελ συζήτησης, με τη συμμετοχή Κυβερνητικών και Θεσμικών Εκπροσώπων, θα συζητηθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με τον νέο Κλιματικό Νόμο και την ενεργειακή εξοικονόμηση, οι δυνατότητες μείωσης των εκπομπών μέσω τεχνικών μέτρων και πράσινων πιστοποιητικών, καθώς και τα αποτελέσματα των ενεργειακών ελέγχων και ενεργειακών αξιολογήσεων για την περίοδο 2018 – 2022.

Στη 2η Ενότητα, μεταξύ ηγέτιδων εταιρειών του κλάδου, ο Keynote Ομιλητής κ. Stefan Buettner, Επικεφαλής της Task Force του UNECE για τη Βιομηχανική Ενεργειακή Αποδοτικότητα θα προτείνει μία εντυπωσιακή λίστα καινοτόμων λύσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Περισσότερο από το 1/3 της βιομηχανικής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να εξοικονομηθεί με καινοτόμες τεχνολογίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι τεχνολογίες των ΑΠΕ θα πάρουν χρόνια για να εφαρμοστούν, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να είναι φθηνή και γρήγορη. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος ενεργειακής αποδοτικότητας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν».

Στην 3η Ενότητα, διακεκριμένα στελέχη από: ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ • ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ • ΧΑΛΚΟΡ • TITAN CEMENT COMPANY • ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ • ELBISCO • ELVAL COLOUR • EUROPA PROFIL • KLEEMANN HELLAS • UNI-PHARMA & INTERMED, θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων πώς ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και ποιες είναι οι καινοτόμες λύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που επενδύουν, πώς επιτυγχάνουν την ισορροπία μεταξύ της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, και πώς αξιοποιούν τις Πιστοποιήσεις και τα Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης ώστε να είναι σύμφωνες με τα κριτήρια ESG.

Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και με την Τιμητική Υποστήριξη του ΙΕΝΕ και του Hellenic Facility Management Association (HFMA). Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΑΒΒ, ASPEC, ΔΕΠΑ Εμπορίας, EcoMechanica, EY, Schneider Electric και SenseOne. Περισσότερες πληροφορίες ως προς την agenda, τους ομιλητές και την κράτηση θέσεων θα βρείτε στο Link: https://www.energyefficiencyconference.gr/manufacturing

«Άλμα» 11% τον Απρίλιο σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Εισαγωγών στη Βιομηχανία

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 39,1% έναντι αύξησης 28,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5% έναντι αύξησης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 27,3% έναντι μείωσης 4,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

 

Η «επανάσταση» της πράσινης ενέργειας με την Enel Green Power

Η 15η Ιουνίου, καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη από τη χρήση της Αιολικής Ενέργειας αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του αέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Enel Green Power δημοσιεύει έναν απολογισμό του αιολικού τομέα με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η εταιρεία, ηγείται της παραγωγής αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ στη χώρα η οποία φτάνει συνολικά τα 368.20 MW. Κορωνίδα της παραγωγής αποτελεί το πρότυπο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα στη Νότια Εύβοια, το μεγαλύτερο στη χώρα με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει 7 αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους το χρόνο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας:
• Η ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική εγκατεστημένη σε όλο τον κόσμο ξεπερνάει τα 840 GW,
• Η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου ισχύος 10 MW μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 7.000 νοικοκυριά και να εξοικονομήσει την κατανάλωση περίπου 7.000 τόνων πετρελαίου.

Ο δρόμος προς την αιολική ενέργεια
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με στόχο την ενεργειακή μετάβαση:
• Τα σχεδόν 60 GW που εγκαταστάθηκαν το τελευταίο έτος, μπορούν να καλύψουν περισσότερο από το 6% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.
• Για πάνω από το 60% του πληθυσμού, ο άνεμος είναι η πιο προσιτή επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, ο δρόμος για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία από πράσινη ενέργεια είναι μεγάλος και η εταιρεία εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Δ. Παπαλεξόπουλος και Ε. Βιδάλης ξανά στο τιμόνι του ΣΕΒ

Με το βασικό μήνυμα «Μαζί ανοίγουμε δρόμους» πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με φυσική παρουσία, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε η κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, της ομώνυμης, ιστορικής επιχείρησης. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και στον Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, τους οποίους επανεξέλεξαν ως Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, αντίστοιχα, για την προσεχή διετία (2022-2024). Εξελέγησαν, επίσης, νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και νέο Γενικό Συμβούλιο, με εκπροσώπηση από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, και από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εισέρχονται ως νέα μέλη: η κα. Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η κα. Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC) και η κα. Ασημίνα Τζίκα, της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ. Αλλαγές επέρχονται και στη σύνθεση του 90μελούς Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, το οποίο ανανεώνεται σημαντικά, με αρκετά νέα πρόσωπα, αφού συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από 7 εταιρίες τεχνολογίας/start-ups, ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών, ενώ με 15 εκπροσώπους ενδυναμώνεται η συμμετοχή επιχειρήσεων από την περιφέρεια. (Οι συνθέσεις του νέου ΔΣ και ΓΣ του ΣΕΒ θα σταλούν ξεχωριστά).