-->

Παρουσία Κ. Σκρέκα η Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ

Με επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, η Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παρουσία του Υπουργού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην παρούσα χρονική συγκυρία, υπό τις καταιγιστικές διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων και κλυδωνισμών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας καθώς και οι πρωτοβουλίες άμβλυνσης των δυσμενών και εξαιρετικά πιεστικών συνεπειών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αποτελούν κρίσιμες και σημαντικές προτεραιότητες και αποκτούν κεφαλαιώδη σημασία για την ελληνική οικονομία.

Εξορυκτική Βιομηχανία 4.0: Απλούστευση στις διαδικασίες εκπαίδευσης

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ευθυγράμμιση με τις νέες συνθήκες που προτάσσει η Εξορυκτική Βιομηχανία 4.0 αποτέλεσαν το βασικό θέμα που συζητήθηκε σε στρογγυλή τράπεζα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, στην Αθήνα.

Στο κρίσιμο θέμα των ασαφειών στις περιγραφές και τις κατατάξεις των επαγγελματικών αδειών των εξειδικεύσεων του κλάδου, που εμπεριέχει η Yπουργική Aπόφαση 113/2012, αναφέρθηκε εκτενώς η κα Θ. Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ. Τόνισε την ανάγκη απλοποίησης του ευρύτερου πλαισίου και των διαδικασιών που απαιτούνται για να ονομαστεί ένας επαγγελματίας του κλάδου χειριστής μηχανημάτων έργων, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, ήδη αναλύεται στο Υπουργείο.

«Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας μίας υπουργικής απόφασης, η οποία θα ορίζει τη μερική πρόσβαση στα μηχανήματα. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξεταστούν σε ένα μηχάνημα, ώστε να μπορούν να λάβουν μερική πρόσβαση σε συγκεκριμένο μηχάνημα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχύτητα και η απλούστευση στις διαδικασίες προς όφελος της βιομηχανίας. Στόχος της δημόσιας διοίκησης είναι να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εναρμονισμένες με τις νέες συνθήκες και τεχνολογίες και να απλουστεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχοντας όμως πάντα ως βασικό σκοπό την προστασία των εργαζομένων που χειρίζονται τα μηχανήματα έργου και τα οποία απαιτούν γνώσεις και δικλείδες ασφαλείας», υπογράμμισε. Επιπλέον, το υπουργείο μελετάει το συγκερασμό των προγραμμάτων κατάρτισης και των πιστοποιήσεων, σε σχέση με την προϋπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μία εναλλακτική λύση απόκτησης άδειας για όσους δε διαθέτουν προϋπηρεσία, αλλά έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

«Σε αντίθεση με τις εγχώριες πρακτικές, στο εξωτερικό οι μεγάλες εξορυκτικές βιομηχανίες ήδη εφαρμόζουν διαδικασίες ρομποτοποίησης, λειτουργίες αυτοματοποιημένων φάσεων, εξ’ αποστάσεων λειτουργία υπόγειων μεταλλείων και έχουν εισάγει νέες τεχνολογίες», δήλωσε από πλευράς του ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΜΕ. Επιπλέον, ο κ. Καβαλόπουλος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη εκπαίδευσης σε ειδικότητες που αυτή τη στιγμή φαντάζουν αδιανόητες, αλλά επιβάλλονται από την τεχνολογική ανάπτυξη, όπως η γνώση συνδυασμού εξ’ αποστάσεως εργασίας με IoT, προγραμματισμός συνεργασίας μηχανών και ουσιαστικής παρέμβασης μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων (data) που παρέχονται.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία των συμμετεχόντων ότι επιβάλλεται να δοθεί άμεση προσοχή στις επενδύσεις που χρειάζονται για να εναρμονιστούν οι εταιρείες με το Industry 4.0 και η εκπαίδευση που απαιτείται για την πλήρη ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων. Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΑΝ ενημέρωσε ότι ολοκληρώνονται η εθνική στρατηγική και το πλαίσιο δράσης για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη βιομηχανία. Σε αυτήν προτάσσονται τα θέματα εκπαίδευσης και ειδικά η ενδο-επιχειρησιακή εκπαίδευση, που θα χρηματοδοτηθεί από τη δημόσια διοίκηση δημόσιους πόρους. Στόχος όλων είναι να γίνει πιο ελκυστική η εξορυκτική βιομηχανία και να προσελκύσει νέους εργαζομένους με τεχνογνωσία και εξειδικευμένη κατάρτιση στα νέα επαγγέλματα.

 

Το 15,3% των εταιρειων προγραμματίζει κάποια επένδυση μέσα στο 2022

Περιορισμένο είναι το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επενδύει σε νέες τεχνολογίες με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις με ίδια κεφάλαια αξιοποιώντας σε χαμηλό βαθμό ακόμη και τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους εργαλείων (π.χ. ΕΣΠΑ). Αυτό προκύπτει από την επικείμενη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την περίοδο του δευτέρου εξαμήνου του 2021, σε ό,τι αφορά στις τάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε επίπεδο πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, το 21,8% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε επενδύσεις κατά το προηγούμενο εξάμηνο σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές επενδύσεις (π.χ. λογισμικό, ψηφιακές συσκευές και εφαρμογές). Μάλιστα, στην κατηγορία επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ πραγματοποίησε επενδύσεις το 17,9%, στην κατηγορία έως 50.000-100.000 ευρώ το 23,2%, στην κατηγορία έως 100.000-300.000 ευρώ το 25,8%, ενώ στην κατηγορία άνω των 300.000 ευρώ πραγματοποίησε επενδύσεις το 32,2%.

Το 15,6% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε επενδύσεις κατά το προηγούμενο εξάμηνο σε Μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα (π.χ. οχήματα). Σε επίπεδο υιοθέτησης νέων ψηφιακών τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες στα εξής ποσοστά: 14,1% επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων παραγωγικής/εμπορικής δραστηριότητας, 6% εφαρμογές αυτοματοποίησης στην παραγωγική διαδικασία. Όσον αφορά στις μελλοντικές επενδύσεις, καταγράφεται ότι το 15,3% των επιχειρήσεων απαντάει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει κάποια είδους επένδυση μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Τον Ιούλιο παίρνουν μπρος οι μηχανές στο εργοστάσιο κάνναβης της Tikun Europe

Άδεια για την έναρξη λειτουργίας του πρώτου εργοστασίου της σε ελληνικό έδαφος έλαβε η TIKUN Europe, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κλάδο της Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ευρώπη. Άμεσα αναμένεται η διαδικασία παραγωγής των τελικών σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.

Το εργοστάσιο της TIKUN Europe βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στην Κόρινθο και αποτελεί μια επένδυση που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Τη νέα μονάδα παραγωγής επισκέφτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η δέσμευση της Κυβέρνησης για επενδύσεις έχει υλοποιηθεί, με το εργοστάσιο να δρομολογεί τη διαδικασία παραγωγής από τον Ιούλιο.
Ο Νίκος Μπέης, CEO της TIKUN Europe δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την άδεια λειτουργίας της παραγωγικής μας μονάδας, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει πολύ άμεσα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας: να ανταποκριθούμε στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της Ελλάδας και της Ευρώπης για σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης υψηλής ποιότητας. Το εργοστάσιό μας είναι η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη και αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης».