Δυναμική αναμένεται η διεθνής παρουσία της Palaplast για τον μήνα Ιούνιο, ξεκινώντας πρώτα με τη συμμετοχή της στην GreenTech (14-16 Ιουνίου), τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στο Άμστερνταμ, όπου θα παρουσιάσει νέες τεχνολογίες άρδευσης ειδικά σχεδιασμένες για θερμοκήπια και θα συζητήσει όλες τις σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις της εταιρείας για συστήματα ακριβείας άρδευσης.
Issue: Industry0262
Europa: Στηρίζει την διαστημική έρευνα
Συνεχίζοντας τη στήριξή της στην εκπαίδευση και την καινοτομία, η Europa ανταποκρίθηκε στο αίτημα για δωρεά υλικών της φοιτητικής ομάδας SpaceDot του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εθελοντική ομάδα SpaceDot αποτελείται από περισσότερους από 40 φοιτητές του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Ευρώπης και ασχολείται με τη διαστημική έρευνα, μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή του νανοδορυφόρου AcubeSAT, δράση η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα “Fly your Satellite! 3” του Εκπαιδευτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Στόχος της ομάδας είναι να κάνει το διάστημα πιο προσιτό, πάντα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η εκτόξευση του νανοδορυφόρου AcubeSAT είναι προγραμματισμένη μέσα στο 2024.
Intersolar Europe: Οι αναδυόμενες επενδυτικές ευκαιρίες σε ΑΠΕ στην Ελλάδα
Στο διεθνές συνέδριο και έκθεση, Intersolar Europe 2022, η οποία διεξήχθη στο Μόναχο στις 10-13 Μαΐου 2022, συμμετείχε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της. H Intersolar Europe μετά από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψε δυναμικά, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων που κατασκευάζουν συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης με χρήση ηλιακής ενέργειας, συστήματα συσσωρευτών ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα και ευφυή συστήματα ελέγχου και χρήσης ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Μεταξύ των εκθετών ήταν και 9 εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες, οι οποίες προώθησαν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Η Intersolar Europe είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο με θέμα την ηλιακή τεχνολογία και τις ΑΠΕ. Η αποστολή της Enterprise Greece στην έκθεση πραγματοποίησε 23 επιχειρηματικές συναντήσεις για να παράσχει πληροφόρηση αναφορικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τις πρόσφατες ρυθμιστικές και κλαδικές εξελίξεις, τις διαθέσιμες και αναδυόμενες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα, αλλά και για να αναδείξει τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας, η οποία σταθερά αναδεικνύεται σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που συγκεντρώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις ΑΠΕ.
Σουρωτή: Επενδυτικό σχέδιο για μια νέα σειρά προϊόντων
«Νήρον Ύδωρ» είναι η ονομασία του επενδυτικού σχεδίου για μία νέα σειρά προϊόντων με βάση το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό των πηγών Σουρωτής σύμφωνα με το Food Reporter, την οποία αναπτύσσει η Σουρωτή ΑΕ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την εταιρεία QLAB ΙΚΕ, που συμβάλλει στην παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα της καινοτομίας.
Σκοπός του προγράμματος Νήρον Ύδωρ είναι η ανάπτυξη μίας σειράς νέων προϊόντων, καινοτόμων για την ελληνική αγορά, τα οποία θα βασίζονται στον εμπλουτισμό του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού της πηγής της Σουρωτής με υδατικά εκχυλίσματα αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών της Μακεδονίας, όπως είναι για παράδειγμα το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, ο κρόκος και άλλα.
Hyundai: Επενδύει 5,5 δις δολάρια για εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων & μπαταριών
Η Hyundai Motor Group ανακοίνωσε την Παρασκευή 20 Μαΐου, ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Πολιτεία της Τζόρτζια για την ανέγερση εγκαταστάσεων κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στην κομητεία Bryan, με στόχο να γίνει ηγέτης στην ηλεκτροκίνηση στις ΗΠΑ. Η επένδυση στο εργοστάσιο αυτό έρχεται ως μέρος της ανακοίνωσης του ομίλου το 2021 για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις ΗΠΑ, επενδύοντας 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Οι εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν μια επένδυση περίπου 5,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τα σχέδια οι εργασίες να ξεκινήσουν στις αρχές του 2023, η νέα εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει εμπορική παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2025, με ετήσια δυναμικότητα 300.000 μονάδων. Η νέα μονάδα θα βασίζεται κυρίως σε ΑΠΕ και θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών.
Επενδύσεις $1,8 τρισ. στον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2022
Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού θα συνεχίσει να κινείται ο πλανήτης, με τη συνεχιζόμενη πανδημία και την ψηφιακή εγρήγορση να διατηρούν τις σχετικές επενδύσεις στα ύψη. Το 2022 οι παγκόσμιες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα φτάσουν το $1,8 τρισ., αυξημένες κατά 17,6% σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με το Worldwide Digital Transformation Spending Guide της IDC, οι δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό θα διατηρήσουν τον ανοδικό τους ρυθμό τουλάχιστον μέχρι το 2026. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση θα τρέξουν με σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 16,6% το διάστημα 2022-2026. Συνολικά, οι αναλυτές προβλέπουν “επιθετική” ανάπτυξη των επενδύσεων στην τεχνολογία, που σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μετά από μια μικρή επιβράδυνση κατά την περίοδο της πανδημίας.
Η υψηλότερη ανάπτυξη στις επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην περιοχή της Ευρώπης θα προέλθει από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τη μεταποίηση. Οι περιπτώσεις χρήσης, που σχετίζονται με Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη, θα κυριαρχούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι περιπτώσεις χρήσης IoT και ρομποτικής θα αυξάνονται πολύ δυναμικά μεταξύ μεταποιητικών και κατασκευαστικών εταιρειών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο πόλεμος θα καθυστερήσει τις επενδύσεις για το τρέχον έτος, επηρεάζοντας πολλούς τομείς, ιδιαίτερα τη βιομηχανία πόρων. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσουν, επίσης, ορισμένα τμήματα παραγωγής και διανομής, ενώ η διακοπή της δικτύωσης και των αλυσίδων εφοδιασμού πληροφορικής θα συμβάλει στην αναβολή ορισμένων έργων DX στην βιομηχανία τηλεπικοινωνιών.
Energean: Προτεραιότητες η μείωση εκπομπών άνθρακα και η ασφάλεια στην εργασία
Στην δημοσίευση της 4ης Ετήσιας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για τις δραστηριότητές της το 2021 προχώρησε η Energean. H Έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία εφάρμοσε και διαχειρίστηκε την πολιτική της βιωσιμότητας, τόσο σε επίπεδο Ομίλου καθώς και στο επιχειρησιακό πεδίο. Σχετικά με τη μείωση εκπομπών, το 2021 ήταν χρονιά μετασχηματισμού για την Energean, καθώς η εταιρεία εστίασε στο φυσικό αέριο, μια επιλογή η ορθότητα της οποίας αφορά τόσο τον πλανήτη όσο και τις κοινωνίες που υποδέχονται τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στη διάρκεια του έτους, η Energean πέτυχε περαιτέρω μείωση κατά 8% στις εκπομπές άνθρακα (συνολικά 73% από το 2019, με στόχο να υποχωρήσουν κατά 85% ως το 2025), οι οποίες μειώθηκαν στα 18,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου.
Παράλληλα, εφάρμοσε και πολιτική μηδενικής καύσης αερίων, πέραν από έκτακτες καταστάσεις, σε όλες τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις της. Επιπλέον, το 2021 η Energean εξασφάλισε την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών της στην Ιταλία με ενέργεια παραγόμενη κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές, επιτυγχάνοντας τον μηδενισμό των εκπομπών στο πλαίσιο του Scope 2 σε όλες, πλέον, τις επιχειρησιακές εγκαταστάσεις της. Στον τομέα «Υγεία, Ασφάλεια και Περιβάλλον», η Energean δηλώνει υπερήφανη για τις «εξαιρετικές» της επιδόσεις το 2021. Στη διάρκεια τη χρονιάς, συμπλήρωσε πάνω από 11 εκατ. ανθρωποώρες χωρίς ατύχημα (Lost Time Injury) στην κατασκευή του FPSO «Energean Power» στην Σιγκαπούρη και σχεδόν 1 εκατ. ανθρωποώρες στις εγκαταστάσεις που λειτουργεί.
Σε διαπραγματεύσεις ΕΛΠΕ – Total για τους κρητικούς υδρογονάνθρακες
Σε διαπραγματεύσεις με την Total Energies σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:
Δυνάμει των από 27 Ιουνίου 2019 Συμβάσεων Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των «Total E&P Greece B.V.», «ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.» και της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (η «Εταιρεία») για την παραχώρηση
– του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», Ελλάδα (η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4631/2019),
– του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα (η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4628/2019),
η Εταιρεία απέκτησε ποσοστό 20% επί εκάστης εκ των ανωτέρω συμβάσεων.
Εντολοδόχος και στις δύο περιοχές ορίστηκε η «Total E&P Greece B.V.» η οποία διατηρεί ποσοστό 40% σε κάθε μία από αυτές. Τα ποσοστά της Εταιρείας σε καθεμιά από τις παραπάνω συμβάσεις μεταβιβάστηκαν στις θυγατρικές της «ΕΛΠΕ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» και «ΕΛΠΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» αντιστοίχως, με σχετικές Αποφάσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.
Μετά την πρόσφατη ενημέρωση της απόφασης της ΤotalEnergies να αποσυρθεί από τις ανωτέρω περιοχές, η «Total E&P Greece B.V». και οι «ΕΛΠΕ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» και «ΕΛΠΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.», βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση. Οι ανωτέρω διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, θα ακολουθήσει δε προσήκουσα ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
Πιστοποίησε την ΚΡΕΜΕΛ η TÜV Hellas
Τη βιομηχανία τροφίμων ΚΡΕΜΕΛ Α.Ε. πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD), με βάση το τεχνικό πρωτόκολλο BRCGS Gluten-Free Certification Program, που εκδίδεται από τον BRCGS (αρχικά Σύνδεσμος Λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας, πλέον μέλος του οργανισμού LGC Assure). Έτσι, η ΚΡΕΜΕΛ Α.Ε. επιβεβαιώνει τη δέσμευση της για την παραγωγή προϊόντων τροφίμων πλήρως απαλλαγμένων από γλουτένη, αποκτώντας εχέγγυο για τη διάθεση των προϊόντων της τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΡΕΜΕΛ προχώρησε στην πιστοποίηση και των 2 εργοστασίων της σύμφωνα με το Gluten Free Certification Program, κατέχοντας πλέον τα 2 από τα 3 πιστοποιητικά GFCP που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Η εταιρία διαθέτει δύο ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης. Η πρώτη αφορά σε χώρο 3.870 τ.μ., ενώ το 2019 έγινε προσθήκη δεύτερης εγκατάστασης 3.491 τ.μ., στην οποία παράγονται αποκλειστικά φυτικά/ vegan προϊόντα.
Εξορυκτικός κλάδος: Εξισορροπεί τον περιβαλλοντικό κίνδυνο με την αυξανόμενη ζήτηση
Η παγκόσμια μετάβαση προς την απαλλαγή από τον άνθρακα οδηγεί σε ανάπτυξη και αισιοδοξία στον εξορυκτικό κλάδο παγκοσμίως, σύμφωνα με το “Global Mining Outlook 2022” της KPMG International. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται ελληνικές εταιρείες στο δείγμα της έρευνας. Στην έκθεση, το 62% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους το επόμενο έτος. Αν και το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο από πέρσι (66%) και επιβεβαιώνει την αστάθεια των τιμών των βασικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την ευρύτερη αβεβαιότητα, η αισιοδοξία στην αγορά δεν φαίνεται να περιορίζεται.
Παρά τις σημαντικές διακυμάνσεις, οι τιμές των βασικών προϊόντων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στην τεράστια αύξηση της ζήτησης για ορυκτά, μεταξύ τους το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και ο γραφίτης – όλα τους βασικά συστατικά για την απαλλαγή του κόσμου από τον άνθρακα. Ο Trevor Hart, Global Head of Corporate Affairs της KPMG International αναφέρει «Καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση, ο εξορυκτικός κλάδος έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς επιδιώκει να παραδίδει γρήγορα τα υλικά που χρειάζεται ο κόσμος με τρόπο που είναι αποδεκτός από όλο και περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη.
Κατά την άποψή μου, η διαφάνεια και η συμμετοχή υψηλής ποιότητας θα είναι κρίσιμη. Για όσους τα καταφέρουν, πιστεύω ότι η επιβράβευση θα είναι σημαντική». Περισσότεροι από 6 στους 10 που ερωτήθηκαν συμφωνούν ότι οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να υιοθετήσουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως είναι οι στρατηγικές συμμαχίες, τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων αναμένουν disruption στον εξορυκτικό κλάδο λόγω των παραγόντων περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση (ESG) τα επόμενα 3 χρόνια. Τέλος, το 46% από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες θα διαταράξουν τον εξορυκτικό κλάδο τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ το 84% πιστεύουν ότι το τεχνολογικό disruption θα αποτελέσει ευκαιρία και όχι απειλή.