-->

TÜV HELLAS: Νέο σεμινάριο για τη διαδικασία αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

H TÜV HELLAS σε συνεργασία με το Μηχανικός Οn line & το Engineering Webinars, διοργανώνει στις 25-26 Μαΐου το νέο, πρωτοποριακό και πλήρες σεμινάριο, στο οποίο αναλύονται τα βήματα μελέτης ενός φωτοβολταϊκού έργου και η συνέχεια των εργασιών υλοποίησης του από το μηδέν έως την ηλέκτριση του από τον ΔΕΔΔΗΕ. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.

 

ΣΕ ΣΔΙΤ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

To χαρτοφυλάκιο των ΣΔΙΤ εμπλουτίζεται με 3 νέα έργα. Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, ενέκρινε υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, τρία νέα έργα συνολικού κόστους επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών, το έργο αξιοποίησης του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό.

 

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Εκπαίδευση Προσωπικού σε θέματα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Εκπαίδευση Προσωπικού σε θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Υγείας & Ασφάλειας στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Βιολογικών Καθαρισμών) της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε συνεργασία με την SAMARAS & ASSOCIATES LTD. Στόχος του προγράμματος ήταν η απόκτηση δεξιοτήτων και κατάρτισης σε θέματα πρόληψης ασφαλείας και υγιεινής των Τοπικών Υπευθύνων και Υπεύθυνων Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων αλλά και των λοιπών στελεχών της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Η ομάδα των εκπαιδευτών αποτελούνταν από εξειδικευμένους εισηγητές με μακρά επαγγελματική εμπειρία σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής.

Η REDEPLAN στο τιμόνι του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασπροπύργου

Οι μέτοχοι της ΒΙΠΑΝΟΤ ΑΕ, του φορέα υλοποίησης του Επιχειρηματικού Πάρκου της βιομηχανικής περιοχής του Ασπροπύργου, κατέγραψαν για άλλη μια φορά την βούλησή τους να προχωρήσουν τάχιστα στην πολεοδομική οργάνωση και την περιβαλλοντική εξυγίανση της πιο πυκνοδομημένης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης της χώρας. Έγινε δυνατή η ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής, με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των απαιτήσεων του νόμου, για εισφορά σε γη 25% και με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες ρυμοτομίας σε υπάρχουσες υποδομές και εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Έτσι, μπαίνει στην τελική ευθεία, ένα τεράστιο έργο που αποσκοπεί στην οργάνωση και πολεοδόμηση της πιο πυκνής σε δόμηση και άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης στη χώρα, με έκταση 2.200 στρ. με 225 επαγγελματικά κτήρια που καλύπτουν το 21% της έκτασης (έναντι 12% των Οινοφύτων και 13% του Καλοχωρίου).

Η παραπάνω ενέργεια συνιστά κομβικό σημείο – αποκορύφωμα της διαδρομής της ΒΙΠΑΝΟΤ ΑΕ που εξελίχθηκε και υποστηρίχτηκε τεχνικά και επιστημονικά από τη Re.De-Plan AE, η οποία, ως Project Manager του έργου, έχει την ευθύνη τόσο του επιστημονικού όσο και του επιχειρησιακού σχεδιασμού της επένδυσης. Σχεδιασμού, που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οδηγεί σε ορατά αποτελέσματα, τα οποία συγκεντρώνουν την πλήρη στήριξη του Φορέα και αποτυπώνονται και στην πρόσφατη απόφαση των μετόχων να χρηματοδοτήσουν την επένδυση μέχρι τέλους, εισφέροντας τεράστια ποσά, συγκρινόμενα με αυτά του ΕΠΕ Οινοφύτων.

Merck: Επενδύει 440 εκατ. σε δύο εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων life-science, ο γερμανικός όμιλος φαρμακευτικών και χημικών, Merck KGaA, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περί τα 440 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της παραγωγής σε μεμβράνες και φίλτρα. Τόνισε μάλιστα πως οι επενδύσεις πρόκειται να αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής μεμβρανών στο Carrigtwohill και να δημιουργήσει ένα νέο σημείο για την παραγωγή φίλτρων στο Blarney Business Park. Και οι δύο εγκαταστάσεις θα είναι στο Κορκ.
«Η Ιρλανδία είναι κεντρική στη στρατηγική μας για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και την επέκταση της παγκόσμιας ηγετικής μας θέσης στο life science», ανέφερε ο Matthias Heinzel, Διευθύνων Σύμβουλος της Merck Life Science, έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της εταιρείας. Η παραγωγή μεμβρανών πρόκειται επίσης να ωφελήσει τις δραστηριότητες Process Solutions της εταιρείας, έναν άλλο βασικό μοχλό ανάπτυξης για τη Merck.

Α. Πότσης (ΕΒΙΔΙΤΕ): Γιατί επενδύουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες διαστημικής

Ο κ. Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, μιλώντας στο έκτο κατά σειρά webinar του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τεχνολογία, με αντικείμενο την ελληνική τεχνολογική και επιστημονική παρουσία στο Διάστημα, διατύπωσε την άποψη ότι η ελληνική διαστημική βιομηχανία θα μπορούσε σε μια πενταετία να απασχολεί πάνω από 4000 εξειδικευμένους εργαζόμενους, καθώς εν μέσω των δύσκολων ετών της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και του brain drain, κατόρθωσε να «κρατήσει» στη χώρα 2000 μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, εργαζόμενους σε έργα για το Διάστημα.

«Το γεγονός ότι οι primes (μεγάλες ξένες εταιρείες του χώρου του Διαστήματος) ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα και ψάχνουν εργαζόμενους, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων κι άλλα προγράμματα σε εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει στον διπλασιασμό των ανθρώπων που απασχολούνται στη διαστημική βιομηχανία σε βάθος πενταετίας» εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι ξένες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα για τρεις λόγους: «πρώτον, επειδή βλέπουν ότι υπάρχει πλέον δομημένο σύστημα και πλαίσιο, για να δραστηριοποιηθεί κάποιος στη χώρα στον τομέα του Διαστήματος, κάτι για το οποίο έχουν φροντίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η αρμόδια γενική γραμματεία. Δεύτερον, επειδή βρίσκουν εξαιρετικό επιστημονικά δυναμικό από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αγγλικά, συνήθως έχουν δουλέψει και στο εξωτερικό και έχουν όρεξη για δουλειά. Τρίτον, διότι βλέπουν πως η χώρα έχει στρατηγική και πρόγραμμα για το Διάστημα».

 

Ολοκληρωμένο ψηφιακό δίδυμο για την ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα

Η προσομοίωση που προκύπτει από ένα ψηφιακό δίδυμο καθιστά δυνατό τον σχεδιασμό εφαρμογών και διαδικασιών στην ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό, ευέλικτο και έξυπνο τρόπο.
Καθώς οι αγορές και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια, η βιομηχανία της ενδο-εφοδιαστικής αλυσίδας καλείται να διαχειριστεί το ταχέως αναπτυσσόμενο ηλεκτρονικό εμπόριο, γεγονός το οποίο αναδεικνύει την ανάγκη για βελτιστοποίηση της ενδο-εφοδιαστικής αλυσίδας και υπογραμμίζει τη συμβολή της στη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα. Η αύξηση των ποσοστών κύκλου εργασιών αποθεμάτων με μικρότερες περιόδους αποθήκευσης, οι μικρές ποσότητες παραγγελιών με υψηλές ταχύτητες παράδοσης, τα αυξανόμενα ποσοστά επιστροφών και οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των ποσοτήτων παράδοσης απαιτούν ευέλικτες και κλιμακούμενες διαδικασίες στην ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα. Η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των νέων απαιτήσεων.

Στη φετινή εμπορική έκθεση Logimat, η Siemens θα επιδείξει μέσω της εφαρμογής Dynamic Gapper πώς ένα ψηφιακό δίδυμο βοηθά στη διαχείριση νέων απαιτήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ενδο-εφοδιαστική αλυσίδα. Σε αυτήν την τυπική εφαρμογή, δύο ιμάντες μεταφοράς φέρνουν σε μια κοινή ροή δέματα διαφορετικών μεγεθών τα οποία δεν είναι ομοιόμορφα διαχωρισμένα, ωστόσο διαχωρίζονται και τοποθετούνται στη σωστή καθορισμένη απόσταση μεταξύ τους. Η Siemens θα δείξει τόσο την πραγματική εφαρμογή όσο και την προσομοίωση της (ψηφιακό δίδυμο). Η Siemens υποστηρίζει κατασκευαστές μηχανημάτων και χειριστές κέντρων logistics στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Digital Enterprise προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που βασίζονται σε λογισμικό και τεχνολογίες αυτοματισμού, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται το ψηφιακό δίδυμο.

Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Ανάγκη να ενταχθούν όλοι οι κλάδοι

Το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, με την αφορμή της κατάθεσης στο Κοινοβούλιο του νέου Κλιματικού Νόμου, καταθέτει θέσεις και προτάσεις σε σχέση με το τι περιεχόμενο θα έπρεπε να έχει. Μεταξύ άλλων, όσον αφορά τις μειώσεις των εκπομπών, το Ινστιτούτο τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ελλάδα να διαθέτει ένα πρόγραμμα δράσης σε περίπτωση υπέρβασης των ετήσιων προϋπολογισμών εκπομπών, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή της Γερμανίας. Για να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα πρέπει να ενταχθούν στον κλιματικό νόμο όλοι οι κλάδοι της οικονομίας εφόσον μιλάμε για μεγάλες ή/και μεσαίες επιχειρήσεις σε κρίσιμους τομείς. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη βιομηχανία τροφίμων, στον κλάδο του τουρισμού, της αλιείας ή στον κλάδο παραγωγής και διανομής ορυκτών καυσίμων πέραν της αναφοράς «επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Η ένταξη κλάδων της οικονομίας θα πρέπει να γίνεται με βάση την ανάλυση τρωτότητας και τον προσδιορισμό των τομέων προτεραιότητας που χρήζουν μέτρων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, όπως περιγράφονται και στην «Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή». Σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αέριων από επιχειρήσεις (Άρθρο 17), οι απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο υστερούν σημαντικά σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις των κλιματικών νόμων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, καταλήγει το Ινστιτούτο.

Τι ετοιμάζει η Ω3 PASSION στη Λαμία

Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Ω3 PASSION Ι.Κ.Ε.», με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Η επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας επεξεργασίας ξηρών καρπών στη Λαμία και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.616.786,50 ευρώ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019 από τους κ.κ. Πασιονίκο Κωνσταντίνο και Σαΐτη Αλέξανδρο, με σκοπό την:
• Αποφλοίωση, θραύση και επεξεργασία ξηρών καρπών και εμπορία αυτών.
• Αγορά αγροτικών προϊόντων με κέλυφος, επεξεργασία και εμπορία αυτών.
• Αποφλοίωση, θραυση, επεξεργασία ξηρών καρπών για λογαριασμό τρίτων.
• Συσκευασία, τυποποίηση, διαλογή, ψύξη, συντήρηση, αποθήκευση, μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων και παρεμφερών ειδών.
• Πρωτογενή παραγωγή ξηρών καρπών σε αγροτεμάχιο ή άλλο ακίνητο που θα αποκτήσει ή ενοικιάσει η εταιρεία.

ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ: Αποδίδει η συστηματική επένδυση σε μείωση εκπομπών και ενέργειας

Η ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, η πρότυπη φάρμα αιγοπροβάτων της ΗΠΕΙΡΟΣ στην Καμπή Άρτας, από την έναρξη της λειτουργίας της το 2019, επενδύει συστηματικά στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου και της χρήσης ενέργειας, αποσκοπώντας να γίνει, στο μέλλον, μια ουδέτερη κλιματικά μονάδα παραγωγής. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος του γάλακτος που παράγει, σύμφωνα με τη μέθοδο της ICPP (2006), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Όπως προέκυψε από την ανάλυση, η τιμή του ανθρακικού αποτυπώματος (CF) του πρόβειου γάλακτος της ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ είναι 30% μικρότερη συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ευρώπη, κάτι που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως:

• η βελτιωμένη διαχείριση της υγείας και της αναπαραγωγής του κοπαδιού, μέσα από την εφαρμογή προληπτικών μέτρων υγιεινής και του συνεχούς ελέγχου της σωματικής κατάστασης
• η διατροφή ακριβείας με εξαιρετικής ποιότητας ζωοτροφές υψηλής πεπτικότητας
• η συστηματική παρακολούθηση των ζώων, μέσω συστήματος αυτόματης γαλακτομέτρησης κατά το άρμεγμα, χωρίς καμία επιβάρυνση για τα ζώα

Από την παραπάνω μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαμορφώθηκε από την ΗΠΕΙΡΟΣ ένα πρότυπο πιστοποίησης, το οποίο δυνητικά θα αποτελέσει Οδηγό για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, συμβάλλοντας στη συνολική μείωση του αποτυπώματος του κλάδου. Ο Διευθυντής της ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, κ. Νίκος Σκανιάς δήλωσε: «Η ΗΠΕΙΡΟΣ, ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική “από τον στάβλο στο πιάτο” της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και το πλάνο της για Βιώσιμη Ανάπτυξη, θα συνεχίσει να επενδύει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του γάλακτος και των τυριών που παράγει, καθώς και στην ανάπτυξη πρότυπων πρακτικών για τον κλάδο».