Η ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, η πρότυπη φάρμα αιγοπροβάτων της ΗΠΕΙΡΟΣ στην Καμπή Άρτας, από την έναρξη της λειτουργίας της το 2019, επενδύει συστηματικά στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου και της χρήσης ενέργειας, αποσκοπώντας να γίνει, στο μέλλον, μια ουδέτερη κλιματικά μονάδα παραγωγής. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος του γάλακτος που παράγει, σύμφωνα με τη μέθοδο της ICPP (2006), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Όπως προέκυψε από την ανάλυση, η τιμή του ανθρακικού αποτυπώματος (CF) του πρόβειου γάλακτος της ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ είναι 30% μικρότερη συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ευρώπη, κάτι που οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως:
• η βελτιωμένη διαχείριση της υγείας και της αναπαραγωγής του κοπαδιού, μέσα από την εφαρμογή προληπτικών μέτρων υγιεινής και του συνεχούς ελέγχου της σωματικής κατάστασης
• η διατροφή ακριβείας με εξαιρετικής ποιότητας ζωοτροφές υψηλής πεπτικότητας
• η συστηματική παρακολούθηση των ζώων, μέσω συστήματος αυτόματης γαλακτομέτρησης κατά το άρμεγμα, χωρίς καμία επιβάρυνση για τα ζώα
Από την παραπάνω μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαμορφώθηκε από την ΗΠΕΙΡΟΣ ένα πρότυπο πιστοποίησης, το οποίο δυνητικά θα αποτελέσει Οδηγό για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, συμβάλλοντας στη συνολική μείωση του αποτυπώματος του κλάδου. Ο Διευθυντής της ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, κ. Νίκος Σκανιάς δήλωσε: «Η ΗΠΕΙΡΟΣ, ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική “από τον στάβλο στο πιάτο” της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και το πλάνο της για Βιώσιμη Ανάπτυξη, θα συνεχίσει να επενδύει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του γάλακτος και των τυριών που παράγει, καθώς και στην ανάπτυξη πρότυπων πρακτικών για τον κλάδο».