Ο κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Arkhon Panel AE, μίλησε στο INDUSTRY για την υιοθέτηση της τεχνολογίας ψηφιακών διδύμων, και τα οφέλη της για την παραγωγική διαδικασία.
Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την απόφαση της Arkhon να επενδύσει στα ψηφιακά δίδυμα, και με ποια λύση της αγοράς προχωρήσατε;
Στην Arkhon έχοντας συνειδητοποιήσει ότι διανύουμε την εποχή του Industry 4.0, προσπαθούμε να ευθυγραμμιστούμε με αυτή. Τα ψηφιακά δίδυμα και οι υπολογιστικές προσομοιώσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την μελέτη, ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων μας και έχουμε λάβει την στρατηγική απόφαση να επενδύσουμε σε αυτά.
Εμπιστευθήκαμε την πλατφόρμα CAD/CAE (Computer Aided Design /Engineering) SIMCENTER της SIEMENS. Είναι γνωστός ο πρωταγωνιστικός ρόλος της SIEMENS στη βιομηχανία με τις λύσεις που προσφέρει σε επίπεδο hardware & αυτοματισμού, σε επίπεδο λογισμικών και σε λύσεις που συνδυάζουν τα 2 προηγούμενα. Έτσι λοιπόν και στο κομμάτι του 2D/3D σχεδιασμού με πολύ-φυσικές προσομοιώσεις (multi-physics simulations) για την προετοιμασία ψηφιακών διδύμων (Digital Twins), τα εργαλεία είναι εξαιρετικά. Οι τεχνικές δυνατότητες του λογισμικού, οι καθετοποιημένες λύσεις σε βιομηχανικά προβλήματα, το γραφικό περιβάλλον, η ευχρηστία, η συνεργασιμότητα με άλλα λογισμικά, η τεχνική υποστήριξή και η παρεχόμενη εκπαίδευση ήταν κάποιοι από τους βασικούς λόγους στην επιλογή της πλατφόρμας SIMCENTER έναντι άλλων ανταγωνιστικών.
Σε ποια κομμάτια της παραγωγής εφαρμόζετε την εν λόγω τεχνολογία, και ποια τα οφέλη από τη χρήση της;
Όντας μια εταιρεία με παραγωγή προϊόντων χάλυβα υψηλής ποιότητας για τον κατασκευαστικό τομέα, βασικοί τομείς χρήσης της συγκεκριμένης ψηφιακής τεχνολογίας στην παραγωγή της Arkhon είναι: ο σχεδιασμός καινοτόμων προϊόντων, η βελτιστοποίηση των ήδη παραγόμενων προϊόντων (π.χ. Μετάδοση Θερμότητας και αντοχή υλικών), η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, ο ποιοτικός έλεγχος και η συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη και τέλος η πιστοποίηση των προϊόντων.
Το γεγονός ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τα προϊόντα μας χρησιμοποιώντας το “Simulation-driven product development”, δηλαδή να προσομοιώσουμε στον υπολογιστή το πώς θα συμπεριφερθεί κάποιο υπάρχον προϊόν μας ή κάποιο που είναι υπό ανάπτυξη, υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ επιβαλλόμενο φορτίο, περιβαλλοντικές συνθήκες, κτλ.) χωρίς να κάνουμε πραγματικές δοκιμές, είναι επαναστατικό. Σε συνδυασμό μάλιστα με το πιστοποιημένο εργαστήριο δοκιμών που διαθέτει η εταιρεία, οι μηχανικοί μας καταφέρνουν να γεφυρώσουν 2 κόσμους: Αυτόν των προσομοιώσεων μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον των Η/Υ και τον πραγματικό κόσμο των εργαστηριακών δοκιμών. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι το ότι τα αποτελέσματα των μοντέλων προσομοίωσης επικυρώνονται από τις πραγματικές δοκιμές, δίνοντάς μας την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση για τη περαιτέρω χρήση των Ψηφιακών Διδύμων. Επιπλέον, στο κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης, κάθε προσωποποιημένο αίτημα για την χρήση των προϊόντων της εταιρείας, μπορεί να απαντηθεί εντός λίγων λεπτών με ακρίβεια, μέσα από μοντέλα προσομοίωσης. Τέλος, πολλά από τα προϊόντα της Arkhon έχουν πιστοποιηθεί κατά τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά πρότυπα με τη χρήση αποκλειστικά ψηφιακών διδύμων, αντί για τον παραδοσιακό, χρονοβόρο τρόπο των εργαστηριακών δοκιμών.
Τι προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά την υιοθέτηση των ψηφιακών διδύμων;
Πρόκληση ήταν η υπερπροσπάθεια και ο χρόνος που χρειάστηκε για να θεωρήσουμε αποδεκτά τα αποτελέσματα των ψηφιακών προσομοιώσεων. Χρειάστηκαν πάρα πολλές επαναλαμβανόμενες αντιστοιχίσεις πραγματικών και ψηφιακών δοκιμών. Παρόλα αυτά πιστεύω πως καταφέραμε σε σχετικά γρήγορο διάστημα να εντάξουμε τα ψηφιακά δίδυμα στην καθημερινότητά μας. Χρειάστηκε να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, τους κατάλληλους συνεργάτες και να εκπαιδευτούμε όλοι μας αναπτύσσοντας τις εσωτερικές διαδικασίες.