Το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΕΡ στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από Σεπτέμβριο

Υπεγράφη η σύμβαση της φαρμακευτικής βιομηχανίας ΒΙΟΣΕΡ για τη σύνδεση της στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η ΒΙΟΣΕΡ εδρεύει στα Τρίκαλα, διατηρεί έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες. Η ετήσια κατανάλωση της βιομηχανίας προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2.000.000 κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η έναρξη τροφοδοσίας του εργοστασίου, σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου του 2022.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Διευθύντριας Ανάπτυξης της Αγοράς Φυσικού Αερίου στη Θεσσαλία, κας Ευθυμίας Καλογήρου και του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΒΙΟΣΕΡ κ. Νίκου Κουφόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουφόπουλος ανέφερε ότι: «Η σύνδεση του εργοστασίου μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών μας με μειωμένο κόστος λειτουργίας και την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας η οποία μας επιτρέπει να βελτιώνουμε την ποιότητα των τελικών προϊόντων και να αυξάνουμε παράλληλα την εξαγωγική μας δραστηριότητα».

GE Appliances: Έτοιμο το νέο εργοστάσιο κατασκευής θερμοσιφώνων $70 εκατ.

Η GE Appliances άνοιξε επισήμως στις 12/5 το νέο της εργοστάσιο στο Camden της Νότιας Καρολίνας, το οποίο έχει οριστεί ως το Κέντρο Αριστείας της εταιρείας για την κατασκευή θερμοσιφώνων. Το εργοστάσιο των 70 εκατομμυρίων δολαρίων διαθέτει πολλές προηγμένες τεχνολογίες και εργατικό δυναμικό με πάνω από 50 ηγέτες ομάδων που συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεργασίας στο Central Carolina Technical College (CCTC). Το εργοστάσιο απασχολεί σήμερα 140 εργαζόμενους και έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει πιθανή μελλοντική επέκταση. Η GE Appliances ανακοίνωσε επίσης μια συνεργασία με το Woolard Technology Center του Kershaw County Schools, για την πρόσληψη και εκπαίδευση τοπικών μαθητών γυμνασίου.

Huawei – Όμιλος Pinggao: Διευρύνουν τη συνεργασία τους σε παγκόσμιο επίπεδο

Η Huawei Digital Power και O Όμιλος Pinggao Co. Ltd, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους, αναφορικά με την προμήθεια καινοτόμων και αξιόπιστων μετατροπέων Huawei, για Φ/Β εγκαταστάσεις σε χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.

Η PINGGAO είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικού εξοπλισμού και EPC ανάδοχος, με πολυετή εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δυο εταιρείες υπέγραψαν τη συμφωνία στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης Intersolar Europe 2022 στο Μόναχο. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η Huawei ορίζεται ως ο αποκλειστικός προμηθευτής ηλιακών μετατροπέων για τον Όμιλο Pinggao, είτε απευθείας είτε μέσω του επίσημου διανομέα της, παρέχοντας παράλληλα ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων στις χώρες των Βαλκανίων.

Grid Telecom – Cinturion: Υπογραφή Μνημονίου με σκοπό την ανάπτυξη Data Centers

Μνημόνιο Κατανόησης με την Cinturion Corp Ltd, διεθνή πάροχο καλωδιακής χωρητικότητας, για την προσαιγιάλωση προηγμένων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων TEAS στον ελλαδικό χώρο, υπέγραψε ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom. Το καλωδιακό σύστημα TEAS (Trans Europe Asia System), είναι το πιο εξελιγμένο υποθαλάσσιο και επίγειο δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων, το οποίο προσφέρει υψηλές ταχύτητες, αξιοπιστία και ασφάλεια. Είναι το πρώτο σύστημα διπλής διαδρομής του είδους του, που παρέχει νέες υπηρεσίες για την ανάπτυξη σύγχρονων Data Centers, και επιτρέπει ευρυζωνικές προσβάσεις χαμηλής καθυστέρησης μετάδοσης δεδομένων στις αγορές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ινδίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνεργασία της Grid Telecom με τη Cinturion θα δώσει τη δυνατότητα για διασυνδέσεις ανοιχτής πρόσβασης, εξασφαλίζοντας μετάδοση δεδομένων με τεχνολογία αιχμής διεθνούς εμβέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Sustchem: Εκδόθηκε η 18η τροποποίηση (ATP) του Κανονισμού CLP

Στις 03 Μαΐου 2022 εκδόθηκε ο Κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός 2022/692, ο οποίος αποτελεί την 18η τροποποίηση (ATP) του Κανονισμού 1272/2008 CLP. O Κανονισμός τίθεται σε ισχύ από τις 23 Μαΐου 2022 και τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν επικαιροποιηθεί από τους προμηθευτές τους μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2023.

Η 18η ATP περιλαμβάνει 56 νέες ουσίες εκ των οποίων: Εισάγει 38 νέες εναρμονισμένες ταξινομήσεις ουσιών, αναθεωρεί 17 εναρμονισμένες ταξινομήσεις ουσιών και καταργεί 1 εναρμονισμένη ταξινόμηση ουσίας.
Μεταξύ αυτών είναι οι ουσίες: 2-butoxyethanol (CAS: 111-76-2), 2-ethylhexanoic acid and its salts (Index Nr: 607-230-00-6), Benzophenone (CAS: 119-61-9), Bisphenol A (CAS: 80-05-7), Melamine (CAS: 108-78-1), Sodium Pyrithione (CAS 3811-73-2; 15922-78-8), Dibutyl tin di(acetate) (CAS: 1067-33-0), Cumene (CAS: 98-82-8).

EDP – Faurecia: Συνεργασία για έργα ηλιακής ενέργειας έως και 100MWp

Η EDP υπέγραψε στις 12/5 μια παγκόσμια συνεργασία για την εγκατάσταση έως και 100MWp ηλιακής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της Faurecia στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Μέχρι το τέλος του 2023, περισσότερα από 60 ηλιακά πάρκα ιδιοκατανάλωσης θα εγκατασταθούν στις βιομηχανικές μονάδες της πολυεθνικής στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα ο όμιλος EDP και το πρώτο που πραγματοποιείται με τον ίδιο εταίρο σε πολλές ηπείρους ταυτόχρονα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο όμιλος EDP να φτάσει τα 2GW σε κατανεμημένη ηλιακή ενέργεια έως το 2025.

Η Faurecia, σημαντικός παίκτης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, θα καταναλώνει πλέον ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται στις δικές της εγκαταστάσεις, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτησή της από το ενεργειακό δίκτυο. Η εν λόγω συνεργασία συνιστά, επίσης, ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Faurecia για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανικές της δραστηριότητες. Η συνεργασία βασίζεται σε ένα μοντέλο As-a-Service, με την EDP να επενδύει, να λειτουργεί και να συντηρεί τους ηλιακούς συλλέκτες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς της Faurecia. Αναμένεται ότι αυτά τα 60 και πλέον έργα μπορεί να έχουν έως και 200.000 ηλιακούς συλλέκτες και ότι θα επιτρέψουν στην εταιρεία να εξοικονομήσει περισσότερους από 60.000 τόνους CO2 κατά την επόμενη δεκαετία.

Καμαρίδης GlobalWire: Προς ολοκλήρωση μέσα στο 2022 επενδύσεις ύψους €8 εκατ.

Αξιοσημείωτη ενίσχυση μεγεθών είδε ο όμιλος Καμαρίδη GlobalWire το 2021, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα οικονομικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο κύκλος εργασιών τόσο της εταιρείας (51,03%) όσο και του ομίλου (64,57%), ενώ υπήρξε αύξηση κερδών προ φόρων για την εταιρεία 104,55% και για τον όμιλο 141,17%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, κύρια αιτία της ανόδου αυτής είναι η σημαντική άνοδος των τιμών καθ΄ όλο το έτος και το κόστος προμήθειας των πρώτων υλών. Αναφορικά με τη θυγατρική της Βουλγαρίας, η EUROPAN AD παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών της στα 10,34 εκατ. ευρώ έναντι 0,90 εκατ. ευρώ, και αύξηση αποτελεσμάτων προ φόρων σε 2.190 εκατ. ευρώ το 2021 από 455 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται αφενός στην αύξηση του κύκλου εργασιών και αφετέρου στη βελτίωση του ποσοστού μικτού κέρδους σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Σχετικά με τα πεπραγμένα της χρήσης του 2021 μεταξύ άλλων ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων βιομηχανικών – αποθηκευτικών εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού 8.585 m2 και εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεών της, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Τέλος ολοκληρώθηκε η εξαγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού σωληνουργείας για την παραγωγή κοίλων δοκών, σωλήνων κατασκευών και στραντζαριστών (παραγωγική δυναμική 80.000 τόνων/έτος). Το 80% της παραγόμενης ποσότητας προορίζεται για τη Βόρειο Ευρώπη με στόχο τον διπλασιασμό των εξαγωγών του ομίλου την επόμενη διετία.

Η CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. προχωρά τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της

Η CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. εφάρμοσε το Vodafone One Net Business για τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων της μέσω απλής επικοινωνίας.Εύκολο στη χρήση και οικονομικά αποδοτικό, το One Net Business συνδυάζει την ευελιξία της κινητής επικοινωνίας με τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος τηλεφωνίας υψηλής τεχνολογίας. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι σε έναν αριθμό για τους πελάτες μας και τους επιχειρηματικούς μας συνεργάτες – στο γραφείο, στο σπίτι ή στο δρόμο. Αυτό κάνει την επικοινωνία μας πιο ευέλικτη και πιο απλή από ποτέ», σημειώνει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωση. Με αυτήν την υπηρεσία δικτύου που βασίζεται στο cloud, η CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε., κάνει ένα βήμα μπροστά, εκσυγχρονίζει την επιχείρηση και την προετοιμάζει για την ψηφιακή εποχή, συνεχίζοντας την επιτυχημένη της 35ετή πορεία.

 

Πλαστικά Θράκης: Η στρατηγική της επόμενης 5ετίας και οι στόχοι για το 2022

Η εταιρεία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ προέβη στις 11/5 σε ενημέρωση των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών για την στρατηγική του Ομίλου και τις προοπτικές του 2022. Για την επόμενη πενταετία λοιπόν, στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και του καλύτερου προϊοντικού μίγματος ενισχύοντας την παραγωγή προϊόντων με υψηλότερη κερδοφορία, καθώς και στην εκμετάλλευση ευκαιριών για ανάπτυξη τόσο στους υφιστάμενους κλάδους δραστηριοποίησης όσο και σε νέους.

Επίσης, έγινε αναφορά στο επενδυτικό πλάνο των τελευταίων 8 ετών, ύψους €237 εκατ., το οποίο σε συνδυασμό με την εσωτερική αναδιάρθρωση του Ομίλου έχει συνεισφέρει στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας. Αναφορικά με θέματα σχετικά με το ESG, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλάνο περιορισμού του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος του Ομίλου, με την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά παραγόμενο κιλό και την χρήση ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και αναφέρθηκαν οι τρόποι που ο Όμιλος συνεισφέρει στην Κυκλική Οικονομία, με ενέργειες για ανάλωση περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών, την παραγωγή πλήρως ανακυκλώσιμων προϊόντων, και ενέργειες που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τη μείωση του βάρους και τις ιδιότητες των προϊόντων.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στην πλατφόρμα “In-the-Loop”, μια πρωτοπόρο πρωτοβουλία που φέρνει κοντά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της αλυσίδας αξίας και σκοπεύει να αυξήσει την αξία των πλαστικών αποβλήτων, μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης τους. Σε ότι αφορά το τρέχον έτος, η διοίκηση ανέφερε ότι υλοποιείται απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο ύψους €42 εκατ. Αναφορικά με το Β’ τρίμηνο του 2022, ο Όμιλος στοχεύει σε Κέρδη προ Φόρων ύψους €9 εκατ., μειωμένα κατά 72% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2021 λόγω της έλλειψης της ζήτησης των προϊόντων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνολικά για το 2022 και με βάσει τις παρούσες συνθήκες, στοχεύει βάσει του προϋπολογισμού του σε Κέρδη προ Φόρων άνω των €25 εκατ.

ΤΙΤΑΝ: ESG και Ψηφιακός μετασχηματισμός διαμορφώνουν το τοπίο το 2022

Δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 22,6% και να διαμορφώνεται σε €454,6 εκατ., χάρη αφενός στα υψηλότερα επίπεδα τιμών σε όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης και αφετέρου στη σταθερή ζήτηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 17,3% σε €46,4 εκατ., καθώς οι αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν στα προϊόντα του τους πρώτους μήνες του χρόνου αντισταθμίζουν σταδιακά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και άλλων στοιχείων του κόστους. «Στις περισσότερες αγορές έχουμε ήδη ανακοινώσει περαιτέρω αυξήσεις τιμών, οι οποίες εφαρμόζονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022», σημειώνει η διοίκηση.

Εναλλακτικά καύσιμα και ψηφιακός μετασχηματισμός
Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος προορισμός εξαγωγών για την Ελλάδα. Όπως στις περισσότερες αγορές, οι τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρισμού όπως επίσης και άλλων στοιχείων του κόστους διαμορφώνουν αντίξοες συνθήκες τις οποίες ο Όμιλος αντιμετωπίζει με τιμολογιακές αυξήσεις όπως και με αποδοτικότερη διαχείριση του κόστους μέσω της μεγαλύτερης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Συγχρόνως, τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου, οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας.

Εγκατάσταση προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο του Καμαρίου
Αναφορικά με τις επιδόσεις ESG, ο Όμιλος επιτάχυνε τις προσπάθειές του για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι καθαρές ειδικές εκπομπές CO2 ήταν κατά 6,6% χαμηλότερες έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Η εγκατάσταση προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο του Καμαρίου, ο οποίος θα επιτρέψει την αυξημένη υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά, εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα ολοκληρωθεί εντός του 2023. Επιπλέον, εγκαταστάθηκε μια πιλοτική μονάδα για τη δέσμευση και αξιοποίηση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture storage and utilization) στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «RECODE». Το έργο αφορά την παραγωγή χημικών και υλικών προστιθέμενης αξίας μέσω της αξιοποίησης του CO2 που δεσμεύεται από το εργοστάσιο.

Διατηρούνται οι εκτιμήσεις για ισχυρή ζήτηση το 2022
Στις συνεχιζόμενες παγκόσμιες μακροοικονομικές προκλήσεις στέκεται η διοίκηση του Τιτάνα, αναφορικά με τις προοπτικές για το υπόλοιπο του 2022, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία με τη μορφή πληθωριστικών πιέσεων, προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα. «Στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον κλάδο των δομικών υλικών, ο τομέας των κατασκευών διατηρεί την ισχυρή δυναμική του, παρά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες. Η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας εξακολουθεί να ενισχύει τη ζήτηση. Ο κλάδος των έργων υποδομής αναμένεται να ενισχύσει σταθερά τη ζήτηση από το 2023 κι έπειτα, καθώς θα αρχίσει πλέον να γίνεται αισθητή η τόνωση από τις μείζονος κλίμακας επενδύσεις σε υποδομές στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, προς το παρόν, οι προοπτικές στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε παραμένουν θετικές. Στην Ελλάδα, τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές οι πιέσεις από πλευράς κόστους εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν και ο Όμιλος θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τις τιμές των προϊόντων του, προκειμένου να θωρακίσει και να βελτιώσει τις επιδόσεις του», καταλήγει η ανακοίνωση.