Η Huawei αποκαλύπτει νέες λύσεις στην Intersolar Europe 2022

Η Huawei παρουσίασε τις νέες λύσεις έξυπνων φωτοβολταϊκών (Smart PV) και αποθήκευσης ενέργειας στην Intersolar Europe 2022. Οι έξυπνες λύσεις συμβάλλουν σε μια κοινωνία με μειωμένες εκπομπές άνθρακα και με καθαρή ενέργεια, αποδεικνύοντας τη συνεχή δέσμευσή της Huawei στην τεχνολογική καινοτομία και τη βιωσιμότητα. O Chen Guoguang, CEO της Smart PV & ESS Business στην Huawei Digital Power, παρουσίασε τις νέες έξυπνες λύσεις της Huawei για Φ/Β εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές, οικιακά συστήματα και έξυπνα micro-grids.

 

Biosafety: Νέο πρόγραμμα Υγείας & Ευεξίας στην Εργασία

H Biosafety, με 21 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία, σχεδίασε ένα νέο πρόγραμμα Υγείας & Ευεξίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα με στόχο να τις υποστηρίξει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν στο προσωπικό τους. Περιλαμβάνει πάνω από 20 υπηρεσίες και εκπαιδεύσεις. Μεταξύ αυτών, η Biosafety έχει τη δυνατότητα να παρέχει την υπηρεσία του Ιατρού Παθολόγου, Νοσηλευτή, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και προληπτικών εξετάσεων των εργαζομένων, ενώ υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στην οργάνωση και στελέχωση του δικού τους ιατρείου και προσφέρει την κάλυψη από ιδιωτικό ασθενοφόρο για πιο άμεση συλλογή & αντιμετώπιση περιστατικών από το χώρο εργασίας.

Η CHEP Ευρώπης επιτυγχάνει κορυφαία αξιολόγηση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η εταιρεία παροχής λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας CHEP Ευρώπης, κατέκτησε το Πλατινένιο Επίπεδο Αναγνώρισης EcoVadis για δεύτερη συνεχή χρονιά, για τα επιτεύγματά της σε επίπεδο αειφορίας το 2021, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να λάβει ένας πάροχος εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία παρουσιάστηκε από τον πλέον αξιόπιστο οργανισμό αξιολόγησης της επιχειρηματικής αειφορίας στον κόσμο. Η Ecovadis κατατάσσει την CHEP στο κορυφαίο 1% στην κατηγορία «Ενοικίαση και μίσθωση άλλων μηχανημάτων, εξοπλισμού και υλικών αγαθών».

Οι βιομηχανίες απενεργοποιούν την κυβερνοασφάλεια όταν επηρεάζει την παραγωγή

Τη λύση της απενεργοποίησης των προγραμμάτων κυβερνοασφάλειας, σε περίπτωση που επηρεάζονται οι διαδικασίες παραγωγής ή τα συστήματα αυτοματισμού τους, επιλέγει το 30% των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Συνολικά, το 38% των οργανισμών αντιμετωπίζει περιστασιακά τέτοια προβλήματα, ενώ το 43% έχει τύχει να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα τουλάχιστον μία φορά. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Kaspersky «Kaspersky ICS Security Survey 2022: The seven key to improve OT security outcomes», λόγος είναι τα ζητήματα συμβατότητας. «Είναι ζωτικής σημασίας οι οργανισμοί να επιτυγχάνουν ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της συνέχειας της παραγωγής», διαπιστώνει η έκθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, το μη προγραμματισμένο downtime, που προκαλείται από διακοπές της παραγωγής, μπορεί να κοστίσει έως και $260.000 ανά ώρα.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (65%) προτιμούν να αλλάξουν τα συστήματα παραγωγής και αυτοματοποίησης προκειμένου να αποφύγουν τέτοιας μορφής διλήμματα, ενώ το 59% θα προτιμούσε να αλλάξει τις ρυθμίσεις ψηφιακής ασφάλειας της επιχείρησης. Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια πιθανή εξήγηση για τα ζητήματα συμβατότητας εντοπίζεται στις λειτουργικές τεχνολογίες (OT) ή τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου (ICS), τα οποία ενδέχεται να είναι παρωχημένα και να μην μπορούν να αναβαθμιστούν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι αδύνατο για τον μέσο βιομηχανικό οργανισμό να επικαιροποιεί ένα στα έξι (16%) τερματικά σημεία στο ΟΤ δίκτυο του.

Τι αλλάζει στην επένδυση της ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΑΕ

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εγκρίθηκε η αλλαγή του τόπου εγκατάστασης της επένδυσης της επιχείρησης «ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ LOGISTICS ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ» και η αλλαγή του τρόπου κάλυψης της ίδιας συμμετοχής, από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε χρήση φορολογηθέντων αποθεματικών.Επίσης, τροποποιείται η απόφαση υπαγωγής της επένδυσης που αναφέρεται στην επέκταση εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας αρχείων και εγγρά- φων προς τρίτους (3rd Party Logistics) με δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων στη θέση Πάτημα του Δήμου Τανάγρας, ως προς το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, λόγω της αλλαγής του ονομαστικού ποσοστού ενίσχυσης από την μεταβολή του τόπου εγκατάστασης και πιστοποιείται η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Η επένδυση είναι συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης 1.002.870 ευρώ και ποσού επιχορήγησης ύψους 320.918,40 ευρώ, ήτοι πραγματικού ποσοστού 32% (ονομαστικού ποσοστού 38%) επί της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης, με τους εξής όρους:

• Το συνολικό οριστικοποιούμενο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 993.370 ευρώ.
• Η ίδια συμμετοχή ανέρχεται στο ποσό των 248.342,50 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 25% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
• Το ύψος του τραπεζικού δανείου ανέρχεται στο ποσό των 424.109,10 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 42,694% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
• Η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 1.225.260 τεμάχια.
• Οι συνολικές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 18,85 ΕΜΕ.

Sunlight: Δυναμική ανάπτυξη το 2021 με γνώμονα τις επενδύσεις των €560 εκατ.

Η Sunlight Group συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη το 2021, με αύξηση της τάξης του 54% στον Κύκλο Εργασιών (€272 εκατ. αντί €177 εκατ. την προηγούμενη χρονιά) και βελτίωση 52% στα EBITDA. Συνεχίζει έτσι ακάθεκτη να υλοποιεί το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της πλάνο, συνολικού ύψους €560 εκατ. Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου σε 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023 και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεών της. Για το σκοπό αυτό, επενδύει στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό σε εξοπλισμό, αυτοματοποιημένη παραγωγή, ρομποτικά συστήματα, γραμμές συναρμολόγησης, Έρευνα & Ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και Συγχωνεύσεις & Εξαγορές.

Μεγάλο βάρος δίνει στην Έρευνα & Ανάπτυξη, έχοντας συγκροτήσει μία εξειδικευμένη ομάδα 120 και πλέον καταξιωμένων επιστημόνων και μηχανικών. Σημαντικό μέρος της επένδυσής της στον τομέα αυτόν αφορά στην υλοποίηση του έργου €105 εκατ. «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», το οποίο έχει χαρακτηριστεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο υλοποίησής του,
η Sunlight εγκαθιστά πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη.

Πού προσανατολίζονται οι αγορές ενέργειας & οι νέες επενδυτικές τακτικές

Η επιστροφή της πιο επιδραστικής συνάντησης για τους energy traders, σηματοδοτήθηκε με αφορμή την ενεργειακή επικαιρότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός κλάδος, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι λύσεις, οι ευκαιρίες και οι νέες δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν. Το 6ο Συνέδριο Energy Commodities Trading, έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Μαϊου διαδικτυακά, αποτελώντας σημείο συνάντησης για την ενεργειακή κοινότητα σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το συνέδριο άνοιξε ο κ. Βασίλης Τριαντάφυλλος, Ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε στις στρατηγικές αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και στη διαδικασία αναθεώρησης των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα. Ο κ. Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, Διευθυντή Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, EnExGroup, από την πλευρά του σημείωσε τους τρόπους με τους οποίους το χρηματιστήριο ενέργειας συμβάλλει έτσι ώστε να μετατραπούν οι προκλήσεις σε ευκαιρίες. Ολοκληρώνοντας την πρώτη ενότητα του συνεδρίου, ο κ. Ελευθέριος Βενιζέλος, Chairman’s Office της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μίλησε για τις δράσεις διαμόρφωσης των τιμών αλλά και μετριασμού του κόστους στη Χονδρική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ προτείνει την τυποποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών για τη συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διαδικασιών παρακολούθησης της αγοράς.

Στη δεύτερη ενότητα, ο Stefano Alaimo, Markets Department Director, GME (Italian Power Exchange), αναφέρθηκε στη μείωση των κινδύνων του χρηματιστηρίου ενέργειας σε περιόδους υψηλής αστάθειας, υποστηρίζοντας ότι οι ορισθέντες Διαχειριστές της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την εγγύηση των συστημάτων τους, προκειμένου να παρέχουν ασφάλεια και διαφάνεια στους συμμετέχοντες στην αγορά. Επίσης, τόνισε πως η GME θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μέσω νέων project που έχει αναλάβει.

H κα Yovka Ivanova, Business Development Expert, Independent Bulgarian Energy Exchange EAD, IBEX, αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές που απορρέουν από νέες συνεργασίες, με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής αστάθειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Francois Schmitt, Policy Officer, DG Climate Action, European Commission, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά άνθρακα της ΕΕ. Ολοκληρώνοντας την ενότητα αυτή, ο Καθηγητής Δρ. Αντώνης Μεταξάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, Διευθύνων Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας M&A, παρουσίασε τις νομικές και ρυθμιστικές πτυχές της κρατικής παρέμβασης στις αγορές ενέργειας.

Εγκαινιάζοντας την τρίτη και πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα, ο κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης, Διευθυντής, Στρατηγική, PwC Ελλάδος, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια η κα Kim Scullion, Εμπορικός Διευθυντής της ιρλανδικής Erova, όπου μίλησε για την εμπορία ενέργειας από ΑΠΕ και για τη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης μπαταριών, τονίζοντας ότι η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και να μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού καθώς περιμένει την έγκριση της σχετικής άδειας που έχει καταθέσει. Τέλος, το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κυρίου Ηρόδοτου Αντωνόπουλου, Πρόεδρο του ΕΣΕΠΗΕ, Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος έθεσε την θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας που διέπει τις επενδύσεις στην ενέργεια. Χορηγός του συνεδρίου ήταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πέτρος Πετρόπουλος: Αύξηση πωλήσεων το α΄ τρίμηνο 2022

Ενίσχυση πωλήσεων κατά 10% ανακοίνωσε ο όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος ΑΒΕΕ για το α’ τρίμηνο του 2022, οι οποίες ανήλθαν σε €31,9 εκατ. (€29 εκατ. το 2021). Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν 50% και διαμορφώθηκαν σε €0,9 εκατ. Το ΕΒΙTDA του Ομίλου ανήλθε σε €1,6 εκατ. έναντι €2,8 εκατ. το 2021. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 45,8% και ανήλθαν σε €1,3 εκατ. έναντι €2,4 εκατ. το 2021. Τέλος, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα €12,8 εκατ. από €13,2 το 2021.’

MYTILINEOS, Vodafone και Centrica υπογράφουν 10ετές «πράσινο» PPA

Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και η Centrica υπέγραψαν Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας (PPA) με την Vodafone UK που σχετίζεται με παραγόμενη ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολική δυναμικότητα 110 MW. Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί από την MYTILINEOS. Η Hμερομηνία Eμπορικής Eκμετάλλευσης (COD) αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Aποδίδουν οι εξαγωγικές προσπάθειες στα μεταποιημένα τρόφιμα

Για τους λόγους πίσω από την ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου τροφίμων αλλά και τις προοπτικές του κλάδου μίλησε στο INDUSTRY ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ, και επεξεργάστηκε ο ΣΕΒΕ, αξιοσημείωτη άνοδο της τάξεως του 16,1% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές του κλάδου τροφίμων το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, διαμορφωμένες στα 224,7 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους πίσω από την αύξηση αυτή, ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε ότι: «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών χαρακτηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις, έντονη εξωστρέφεια και ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Η σταθερά αυξητική τάση των εξαγωγών υποδηλώνει ότι οι εξαγωγικές προσπάθειες στον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων, που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, έχουν αποδώσει σημαντικά. Αυτό οφείλεται καταρχήν στην ποιότητα των προϊόντων και οπωσδήποτε στη μεθοδική και συντονισμένη εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΤ, ο κλάδος έχει βρεθεί και πάλι απέναντι σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, με πολυδιάστατο αντίκτυπο, τόσο στην παραγωγή της όσο και στη ζήτηση των προϊόντων της. «Απάντηση στις αλλεπάλληλες αντιξοότητες αποτελούν η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προώθηση των υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, ανεξαρτήτως συνθηκών», τονίζει.

«Συνδετικός κρίκος» με το εξωτερικό τα προϊόντα διατροφής
Αναφορικά με την προβλεπόμενη πορεία του κλάδου, ο κ. Αντωνιάδης σημειώνει: «Οι εξελίξεις στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά (επάρκεια, κόστος πρώτων υλών/ενέργειας), που προκύπτουν για διάφορους λόγους (κλιματική, ενεργειακή, υγειονομική κρίση, κλπ.), αλλά και λόγω της πρόσφατης γεωπολιτικής κρίσης, μας απασχολούν ιδιαίτερα». «Τα προϊόντα διατροφής που παράγουν οι επιχειρήσεις μας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προστιθέμενη αξία που τα διακρίνουν, μπορούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο που θα κρατήσει ζωντανή την επαφή των καταναλωτών του εξωτερικού με τον τόπο μας. Σε μία περίοδο μάλιστα που διαφαίνεται μία σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην εγχώρια Βιομηχανία Τροφίμων όσο και στον Τουρισμό μας», καταλήγει ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ.