ΕΒΕΘ: Στρατηγική Διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού

Στο πλαίσιο διοργάνωσης σειράς εσπερίδων προώθησης εξαγωγών με το γενικότερο τίτλο: Oι Εξαγωγές: από το Α ως το Ω, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην 2η διαδικτυακή εσπερίδα, με θέμα: «Στρατηγική Διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού – μέρος Β (Branding-τυποποίηση-πιστοποίηση-labeling)», στις 11 Μαΐου 2022 και ώρες 18.00-19.30. Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τη δήλωση της δωρεάν συμμετοχής σας πατήστε εδώ.

DB Schenker: Νέος CEO ο Στέφανος Αγιόπουλος

Ο κ. Στέφανος Αγιόπουλος είναι ο νέος CEO της DB Schenker AE, από την 3η Μαΐου 2022. Διαθέτει περισσότερα από 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον χώρο των Logistics & Supply Chain Management. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην American Express και αργότερα στην EFG Eurobank. Το 1998 εντάχθηκε στον Όμιλο DPDHL και για δύο δεκαετίες εργάστηκε σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες του Ομίλου στην Ελλάδα. Τα τελευταία 3 χρόνια, ο κ. Αγιόπουλος ήταν επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ομίλου APM Transport Group. Να σημειωθεί ότι η DB Schenker είναι Παγκόσμιος ηγέτης παροχής υπηρεσιών Logistics & Supply Chain Management.

 

ΕΕ: Δημόσια διαβούλευση για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων

Στις 28 Απριλίου 2022, η ΕΕ ξεκίνησε την δημόσια διαβούλευση για το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων (SFS – Sustainable Food System Framework Initiative), η οποία αναμένεται να λήξει στις 21 Ιουλίου 2022. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός Συστήματος Βιωσιμότητας και θα καθορίσει τις γενικές αρχές, τους στόχους, τις απαιτήσεις και τις ευθύνες των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων του νέου Συστήματος. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία θα θέσει κανόνες για την επισήμανση σε σχέση με την βιωσιμότητα για τα τρόφιμα, τα κριτήρια για την βιώσιμη προμήθεια τροφίμων από τον δημόσιο τομέα και τις προδιαγραφές διακυβέρνησης, παρακολούθησης και ελέγχου του Συστήματος.

Druckfarben: Οι νέες εγκαταστάσεις των 2,75 εκατ. ευρώ των KRAFT Paints & BIOCLIMA

Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης και στις νέες γραμμές παραγωγής έτοιμων σοβάδων και κονιαμάτων, ο Όμιλος Druckfarben, καλωσόρισε τους συνεργάτες του, στις νέες, σύγχρονες, αυτοματοποιημένες μονάδες των προϊόντων της BIOCLIMA και KRAFT Paints στον Ασπρόπυργο Αττικής. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να γνωρίσουν από κοντά τα Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA, τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα με όλους τους σύγχρονους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Κανονισμούς, σχετικά με τη θερμομόνωση και πυροπροστασία των κτιριακών κατασκευών.

Οι καλεσμένοι ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της BIOCLIMA, την καινοτομία που την χαρακτηρίζει, καθώς και του γεγονότος ότι είναι το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με «Πράσινη» Πιστοποίηση EPD. Αυτή η πιστοποίηση εξασφαλίζει την ανώτερη οικολογική ταξινόμηση των κτιριακών κατασκευών σύμφωνα με τα συστήματα βαθμονόμησης διεθνούς κύρους, όπως LEAD, BREEM, WELL, κ.α. Οι συνεργάτες, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις νέες, υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού εγκαταστάσεις, που αποτελούν μια επένδυση 2,75 εκατ. ευρώ του Ομίλου, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη νέα σύγχρονη γραμμή παραγωγής έτοιμων σοβάδων εξωτερικής θερμοπρόσοψης καθώς και τη νέα αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής & συσκευασίας κονιαμάτων, η οποία θα εξυπηρετήσει την υφιστάμενη προϊοντική γκάμα, αλλά και θα διευρύνει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου.

Ο Barry Callebaut και το εργοστάσιο σοκολάτας των $104 εκατ.

Ο Όμιλος Barry Callebaut, από τους κορυφαίους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας παγκοσμίως, επεκτείνει την παρουσία του στη Βόρεια Αμερική χτίζοντας ένα νέο εργοστάσιο στο Οντάριο του Καναδά. Η νέα μονάδα που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024, θα επικεντρωθεί στην παραγωγή σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και άλλων εξειδικευμένων προϊόντων για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών. Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο σχεδιάζεται να έχει αρχική ετήσια παραγωγική ικανότητα άνω των 50.000 τόνων.

Ο συνολικός όγκος επενδύσεων για μια περίοδο 10 ετών προβλέπεται να ανέλθει σε 104 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία αναμένει να δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας για τη στελέχωση της νέας εγκατάστασης, οι οποίες συμβάλλουν επίσης στην υποστήριξη της στρατηγικής συνεργασίας εφοδιασμού μεταξύ της Barry Callebaut και της Hershey, βάσει της οποίας, ο Όμιλος προμηθεύει την Hershey στη Βόρεια Αμερική με υγρή σοκολάτα και τελικά προϊόντα.

 

Έρχεται στις 20 Μαΐου το BioChem Day

Στις 20 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «BioChem Day» που διοργανώνεται από το Chemecon, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος IFG. Το Chemecon είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός σύλλογος νέων Χημικών Μηχανικών που δραστηριοποιείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το BioChem Day αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά Chem Day και το τρίτο δια ζώσης που διοργανώνει το Chemecon. Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και τη διασύνδεση μεταξύ εταιρειών και ακαδημαϊκού χώρου. Θεματικός άξονας της ημερίδας είναι η βιοτεχνολογία, εστιάζοντας στα βιοτεχνολογικά προϊόντα και την αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας σε βιομηχανικές διεργασίες.

Μία ημερίδα σχεδιασμένη από φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που απευθύνεται σε φοιτητές, απόφοιτους, ερευνητές, μέλη της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας και όλους όσους ενδιαφέρονται για τις βιοτεχνολογικές δραστηριότητες των εγχώριων βιομηχανιών και εταιρειών. Μέσα από ομιλίες εταιρειών και ερευνητών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας με επίκεντρο τα νέα βιοτεχνολογικά προϊόντα και τις βιοτεχνολογικές εφαρμογές που αυτές ακολουθούν. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους της εκάστοτε εταιρείας, ώστε να γνωρίσουν τη δράση της, να μάθουν τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και να πληροφορηθούν για τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν για να απασχοληθούν μελλοντικά στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
Υποστηρικτές της Ημερίδας θα είναι οι εταιρείες DEMO, Elpen, Nestlé, ProtATonce.
Περισσότερα εδώ.

Διεθνής πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα των προϊόντων της ALUMIL

Μετά από σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή «πράσινου» ανακυκλωμένου αλουμινίου, τα EPD (Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων) για ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά συστήματα και την τιμητική διάκριση “Most Sustainable Company in Greece 2022” ως επιχείρηση – πρότυπο του βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, η ALUMIL γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου που λαμβάνει τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® (C2C) Silver για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, επικυρώνοντας τη βιωσιμότητά τους.

Την πιστοποίηση C2C Certified® έλαβαν συνολικά 34 συστήματα (υαλοπετάσματα, ανοιγόμενα & συρόμενα, καθώς και μια φυσούνα). Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η πιστοποίηση αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών και των ενεργειών της ALUMIL για την εδραίωση μιας επιχειρηματικής στρατηγικής συνυφασμένης με τις αξίες της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Η πιστοποίηση C2C Certified® είναι το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα κυκλικά προϊόντα που δημιουργούνται με υπευθυνότητα προς το περιβάλλον. Μέσα από μια ενδελεχή και πολύπλοκη διαδικασία αξιολόγησης, η ALUMIL έλαβε πιστοποίηση επιπέδου Silver βάσει των παρακάτω πέντε κριτηρίων: Υλική υγεία, Κυκλικότητα προϊόντων, Ποιότητα αέρα & Προστασία κλίματος, Διαχείριση νερού & εδάφους, Κοινωνική ευθύνη.

ΕΛΠΕ: Επένδυση σε νέες πρώτες ύλες για την παραγωγή υγρών καυσίμων

Στην παραγωγή υγρών καυσίμων χωρίς πετρέλαιο στρέφεται ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της πολιτικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Στόχος είναι η παραγωγή καυσίμων που δεν θα προέρχονται από ορυκτούς υδρογονάνθρακες, αλλά από βιομάζα, δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα, απόβλητα κλπ., θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα υφιστάμενα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και θα έχουν χαμηλό ή μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Οι νέες τεχνολογίες των «πράσινων» καυσίμων παρουσιάστηκαν σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Pau της Γαλλίας, όπου έγινε, μεταξύ άλλων, και αγώνας ταχύτητας αυτοκινήτων που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, ενώ παρουσιάστηκε και το πρώτο αστικό λεωφορείο που κινείται με υδρογόνο.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο ευρωπαϊκός οργανισμός διύλισης FuelsEurope, μέλος του οποίου είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αίτημα της FuelsEurope προς τα ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή των νέων καυσίμων τα οποία μπορούν ως το 2050 να εισφέρουν 160 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, από τους 350 εκατ. που είναι σήμερα η κατανάλωση στην Ευρώπη. Το «Διυλιστήριο του μέλλοντος» θα είναι ο κόμβος όπου όλα αυτά τα διαφορετικά καύσιμα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία ώστε να συμμορφώνονται με τις βιομηχανικές προδιαγραφές. Το πρόγραμμα «Vision 2025» των ΕΛΠΕ, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, το διυλιστήριο Ελευσίνας θα αναδειχθεί σε «υπόδειγμα της ενεργειακής μετάβασης και μείωσης των εκπομπών άνθρακα».

Πού οφείλεται το «άλμα» της βιομηχανικής παραγωγής το Μάρτιο

Ισχυρή αύξηση της τάξεως του 7,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Μαρτίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Μαρτίου 2021, η αύξηση του Γενικού Δείκτη προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τομέων βιομηχανίας.

Από την αύξηση:
• Κατά 26,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 4,3% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής επίπλων, κατασκευής ειδών ένδυσης, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Από τη μείωση:
• Κατά 3,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 16,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
Ενισχυμένος κατά 4,2% ήταν και ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021.

Νέος μηχανολογικός εξοπλισμός και δυναμικότητα για τη Ν. ΜΠΑΖΙΓΟΣ ΑΒΕΕ

Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας, αλλά και η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους της επένδυσης της επιχείρησης «Ν. ΜΠΑΖΙΓΟΣ ΑΒΕΕ» πιστοποιήθηκε πρόσφατα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής. Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας της βιομηχανίας στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, με την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 2.480.030 τεμάχια ανά έτος (καλούπια και μεταλλικά – πλαστικά εξαρτήματα) και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 497,81 KW.

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 549.783,50 ευρώ και συνολικής ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής 219.913,40 ευρώ. Το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας ανέρχεται στο ποσό των 549.783,50 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 100% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης. Η Ν. ΜΠΑΖΙΓΟΣ ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1973 από τον Νικόλαο Μπαζίγο και δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής καλουπιών και της παραγωγής εξαρτημάτων.

Η πρώτη έδρα της εταιρείας βρισκόταν στα Καμίνια Πειραιώς, γρήγορα όμως δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέους εργοστασιακούς χώρους με φυσικό επακόλουθο τη μετεγκατάστασή της στον σημερινό ιδιόκτητο χώρο έκτασης 17 στρεμμάτων στην βιομηχανική περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Οι βασικότεροι τομείς δραστηριότητας είναι η κατασκευή καλουπιών – Injection, Κοπτικά & Διαμορφωτικά, SMC, Vacuum, Χυτοπρεσαριστά, η κατασκευή εξαρτημάτων ακριβείας και η παραγωγή εξαρτημάτων.