ΣΕΒ: Γαλλικές Επενδυτικές ευκαιρίες σε ενέργεια, φάρμακα, ψηφιακή τεχνολογία

Με την πεποίθηση ότι ανοίγει ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, ο ΣΕΒ έπειτα από σχετική πρόσκλησή του, υποδέχεται τη Δευτέρα 9 Μαΐου στην Αθήνα, την πολυπληθή και υψηλού επίπεδου επιχειρηματική αντιπροσωπεία του MEDEF, του ομόλογου συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών από την Γαλλία. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης (9–11 Μαΐου 2022), η αντιπροσωπεία του MEDEF εκτός από πολλές διμερείς επιχειρηματικές συζητήσεις, θα έχει συναντήσεις με την Ελληνική κυβέρνηση. Η γαλλική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο κ. Geoffroy Roux de Bézieux και 5 υψηλόβαθμα στελέχη του MEDEF, καθώς και από 27 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, διεθνώς αναγνωρισμένες στον τομέα τους.

Σημειώνεται ότι αρκετές από αυτές είναι σήμερα καλά εδραιωμένες στην Ελλάδα, και διαθέτουν παραγωγική βάση στη χώρα μας, ενώ άλλες έρχονται για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, σε μια σειρά από δυναμικούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η ενέργεια, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, οι έξυπνες πόλεις, οι κατασκευές, η ναυτιλία, και ο τουρισμός. Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, δηλώνει ότι «ο ΣΕΒ με το MEDEF συνεχίζει τη μακροχρόνια, δημιουργική συνεργασία, και στόχος της επίσκεψης είναι να διευρύνουμε περαιτέρω τις άριστες σχέσεις των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αλλά και να εντοπιστούν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

 

Polygreen: Υποδέχτηκε την ΠτΔ στην Τήλο

Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδέχτηκε η Polygreen στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας στην Τήλο. Το Κέντρο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του «Just Go Zero Tilos», ενός καινοτόμου προγράμματος κυκλικής διαχείρισης απορριμμάτων, που χρηματοδοτείται από την Polygreen και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου. Στοχεύει στην εξάλειψη των «απορριμμάτων» και τους δίνει ουσιαστικά μια «δεύτερη ζωή». Παρατηρώντας πως η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το νέο πρόγραμμα και την αλλαγή που φέρνει, η Πρόεδρος τόνισε πώς μια ευρύτερη μετάβαση σε μια εποχή βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας.

Η καινοτομία εναντίον της ρύπανσης από πλαστικά

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού προγράμματος «CLAIM» (Cleaning Litter by developing and Applying Innovative Methods in European seas), χρηματοδοτικά ενταγμένου στον Ορίζοντα 2020. Ο κύριος προσανατολισμός του προγράμματος ήταν τεχνολογικός και βασιζόταν στην καινοτομία, αναγνωρίζοντας μία σειρά από ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και καινούριες συνέργειες στον ευρύτερο τομέα: προστασία/ αντιρρύπανση θαλασσών και ακτών, συλλογή, αποκομιδή, διαχείριση, ανακύκλωση/ αξιοποίηση πλαστικών απορριμμάτων.

Το ΕΛΚΕΘΕ προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας τεχνοβλαστού (spin-off), «MINDS Τεχνολογίες και Επιστήμες Περιβάλλοντος» για την προώθηση των προϊόντων αυτών αλλά και για τη συμμετοχή σε προσπάθειες δικτύωσης επιχειρηματικότητας. Ο Συντονιστής του προγράμματος CLAIM, Δρ. Γεώργιος Τριανταφύλλου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «μέσω της ερευνητικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αριστείας των εταίρων και της διεθνούς συνεργασίας εντός του CLAIM, σήμερα διαθέτουμε εγκαταστάσεις παραγωγής, τεχνολογία, τεχνογνωσία και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό».

Πήρε μπρος το εγχείρημα της Alfa Pastry στις ΗΠΑ

Δύο και κάτι χρόνια µετά την ίδρυσή της, η Kouzina Foods LLC, ένα σηµαντικό εξαγωγικό εγχείρηµα της Alfa Pastry στις Ηνωµένες Πολιτείες, ξεκίνησε στις αρχές του 2022 την εµπορική της δραστηριότητα, σύμφωνα με το FOODReporter. Πρόκειται για µία εταιρεία µε έδρα το Ντέλαγουερ στην οποία συµµετέχει κατά 49% η Alfa Holdings USA, θυγατρική της Alfa Pastry, µε σκοπό την εµπορία κατεψυγµένων τροφίµων, και πιο συγκεκριµένα προϊόντων που παράγει η Alfa Pastry, χρησιµοποιώντας το δικό της σήµα Kouzina, στο εξωτερικό.

Το υπόλοιπο 51% της συγκεκριµένης εταιρείας ανήκει στην εταιρεία Sinbad Foods Holding, µία εταιρεία που συνδέεται µε την Sinbad Foods, που εδώ και πάνω από 40 χρόνια παράγει µπακλαβά και άλλα προϊόντα ζύµης, µε έδρα την Καλιφόρνια. Σύµφωνα µε όσα αναφέρει η Alfa Pastry στις ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις της για το 2021, η καθυστέρηση στην έναρξη της εµπορικής δραστηριότητας της Kouzina Foods (που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019) οφειλόταν στις συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδηµίας.

Στρατηγική συμφωνία Glencore και Li-Cycle

Η Glencore ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας στρατηγικής συνεργασίας με την Li-Cycle Holdings Corp., την κορυφαία εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου στη Βόρεια Αμερική. Η Glencore θα αναλάβει μετατρέψιμο χρέος για τη Li-Cycle και η Li-Cycle θα γίνει προτιμώμενος συνεργάτης της Glencore στον τομέα της ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου. Οι βασικές εμπορικές παράμετροι που στηρίζουν αυτή τη στρατηγική συνεργασία θα περιλαμβάνουν: Προμήθεια πρώτων υλών για εγκαταστάσεις Spoke της Li-Cycle και μαύρης σκόνης για τις εγκαταστάσεις Hub της Li-Cycle, απορρόφηση μαύρης σκόνης από τις εγκαταστάσεις Spoke της Li-Cycle, απορρόφηση τελικών προϊόντων μπαταριών που παράγονται από τη Li-Cycle, απορρόφηση υποπροϊόντων από τις εγκαταστάσεις της και κάλυψη των απαιτήσεών της σε θειικό όξυ για τις εγκαταστάσεις Hub.

EDPR: Σε λειτουργία τον Ιούλιο το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης

Δύο ρυμουλκά μεταφέρουν πλωτές εξέδρες με 12.000 ηλιακά πάνελ, έκτασης που αντιστοιχεί σε τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, στην θέση τους στην Αλκουέβα της Πορτογαλίας όπου θα λειτουργήσει τον Ιούλιο το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης. Έργο του πορτογαλικού ενεργειακού ομίλου EDP, που επενδύει στιςΑΠΕ, ειδικότερα στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, το πλωτό νησί βρίσκεται στην μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της δυτικής Ευρώπης και εντάσσεται στο σχέδιο της Πορτογαλίας για την απαλλαγή από την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ηλιακό πάρκο της Αλκουέβα, το φράγμα της οποίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγει 7,5 gigawatt/h (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Τα 2 GWh θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές λιθίου. Τα ηλιακά πάνελ θα τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα 1.500 οικογένειες, αποδίδοντας το ένα τρίτο των αναγκών των γειτονικών πόλεων Μούρα και Πορτέλ. «Το έργο είναι το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο σε υδροηλεκτρικό φράγμα στην Ευρώπη και αποτελεί ορόσημο» δήλωσε ο Μιγκέλ Πατένα, επικεφαλής του ηλιακού προγράμματος του ομίλου EDP.

Τoyota: Επενδύει $624 εκατ. στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων στην Ινδία

Η Toyota Kirloskar Motor και η Toyota Kirloskar Auto Parts, βάζουν μπρος τη συμφωνία που έχει υπογράψει ο Όμιλος για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2050, μέσω μιας νέας συμφωνίας για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων στην πολιτεία Καρνατάκα της Νότιας Ινδίας. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Toyota θα επενδύσει 624 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου για ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά για την περιοχή της Καρνατάκα και να βοηθήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ολόκληρη την Ινδία. «Από την άποψη της άμεσης απασχόλησης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν περίπου 3.500 νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Vikram Gulati, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Toyota Kirloskar.

ΗΑΕ: Συμφωνία για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Άμπου Ντάμπι, τη Δευτέρα 9/5. Υπό αυτό το πρίσμα, υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογράφηκε στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ (4 δισ. ευρώ), σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και σε έργα υποδομής, αγροτουρισμού, τεχνολογίας υγείας και επιστημών, μεταξύ άλλων. Επιπλέον η επενδυτική εταιρεία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στα 400 εκατ. ευρώ, στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την αυτού εξοχότης Χαλντούν Χαλιφά Αλ Μουμπάρακ, Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρείας Mubadala.

TeamViewer – SAP: Ψηφιοποιούν τις εργασίες αποθήκης με τη βοήθεια του AR

H TeamViewer, παγκόσμιος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης συνδεσιμότητας και ψηφιοποίησης, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση της εταιρικής πλατφόρμας επαυξημένης πραγματικότητας (AR), Frontline, με την εφαρμογή SAP Extended Warehouse Management (SAP EWM). Με το TeamViewer Frontline Augmented Reality, μια εφαρμογή εγκεκριμένη SAP από την TeamViewer και μέρος του χαρτοφυλακίου cloud της βιομηχανίας της SAP, οι πελάτες μπορούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες logistics στο SAP EWM και να ενδυναμώσουν το εργατικό δυναμικό τους με επιλογή AR που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών διαδικασιών σε ολόκληρη την αποθήκη και τα logistics τους στις επιχειρήσεις. Ο Alfredo Patron, Executive Vice President Business Development της TeamViewer, σχολίασε: «Η λύση επιλογής οράματος βελτιώνει σημαντικά τις εισερχόμενες και εξερχόμενες διαδικασίες της αποθήκης, με αποτέλεσμα ταχύτερους ρυθμούς επιλογής, καλύτερη ακρίβεια και, τελικά, υψηλότερη ικανοποίηση πελατών. Επιπλέον, μειώνει τον χρόνο εκπαίδευσης των εργαζομένων σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων».

Α. Καρράς (Aluminco): Πολύ σύντομα θα μιλάμε για το «πράσινο» αλουμίνιο

Η Aluminco A.E. συνεχίζοντας να επενδύει στον πυλώνα της βιωσιμότητας, αναπτύσσει πλέον τα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη αλουμίνιο πιστοποιημένα παραγόμενο από 100% πράσινη ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ύλη των συστημάτων Skyline -της νέας προϊοντικής κατηγορίας της- παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, κυρίως υδροηλεκτρική. Τελευταία απόδειξη της πράσινης φιλοσοφίας της εταιρείας είναι η ένταξή της στην Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EPD). Το EPD της Aluminco αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14025 και ΕΝ 15804 και στηρίχθηκε στη Μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment-LCA) κατά τα πρότυπα ISO 14040 και ISO 14044, για τέσσερα διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν των κύριο όγκο παραγωγής και πωλήσεων της. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήδη το 20% της παραγωγής της πραγματοποιείται με τη χρήση φωτοβολταϊκής ενέργειας. Ο στόχος της εταιρείας για το 2023 είναι να φτάσει στο 30% και το 2030 στο 50%.

Στον ίδιο προσανατολισμό εντάσσεται και η επένδυση της εταιρείας σε μια 3η γραμμή διέλασης στην κεντρική μονάδα στα Οινόφυτα, η οποία ξεχωρίζει λόγω του «πράσινου» συστήματος διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει. Το σύστημα PE.E.S.S. προσφέρει αποδοτική εξοικονόμηση με διψήφια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Αργύρης Καρράς: «Για την Aluminco.A.E. η προστασία του περιβάλλοντος είναι κινητήριος μοχλός. Έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε προϊόντα φιλικά προς αυτό, που αφήνουν ένα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για το “πράσινο αλουμίνιο”. Κατευθυνόμαστε προς αυτό επενδύοντας με αφοσίωση και επιμονή στην έρευνα και την καινοτομία».