Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υποστηρικτής του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος

Το παρόν έδωσε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος, ως ένθερμος υποστηρικτής μιας διοργάνωσης – γιορτής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αφετηρία του 4ου εταπ ήταν η Καρδίτσα, ενώ το πλήθος των Ελλήνων και Διεθνών αθλητών που μετείχαν στον αγώνα, τερμάτισαν στην πόλη της Λάρισας. Στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στήριξε ένα αθλητικό γεγονός με διττό όφελος, τόσο για την ανάδειξη της Θεσσαλίας στο διεθνές στερέωμα όσο και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει τη Βόρεια Εύβοια

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προχωρά σε σημαντικές δράσεις στη Βόρεια Εύβοια έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή. Οι πυλώνες στους οποίους διαρθρώνεται το πλάνο ενεργειών της εταιρείας είναι η στήριξη της προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμου μέλλοντος, μέσα από τη συμμετοχή της εταιρείας στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας υπό τον Σταύρο Μπένο και την συγχρηματοδότηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Θετική η βιομηχανία απέναντι στα νέα μέτρα για την ενέργεια

Με θετικό μάτι αλλά και αστερίσκους βλέπει η βιομηχανία το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας.
Μια παρέμβαση «γενναία και δίκαιη» χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, τις επιδοτήσεις και το νέο μηχανισμό τιμολόγησης του ρεύματος με τα οποία απορροφάται το 80% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Ωστόσο, όπως τονίζει, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής απεξάρτησης από εισαγόμενες και ακριβές μορφές ενέργειας, προωθώντας ταυτόχρονα επενδύσεις και μέτρα για την ταχύτερη μετάβαση σε πράσινες και φθηνότερες πηγές. «Αναγκαίες και δραστικές είναι οι τέσσερις νέες εθνικές παρεμβάσεις» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη.

Τονίζει ωστόσο πως είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να θεσπιστούν κίνητρα και να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ με όχημα το Net-metering ή την αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων, ενώ επίσης θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική στον τομέα, ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

ΔΕΠΑ Εμπορίας – Bulgargaz: Κοινές αγορές φυσικού αερίου

«Τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μεγιστοποιούμε την διείσδυση των ΑΠΕ», διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από τη Σόφια, σε υπουργική συνάντηση με τους εκπροσώπους οκτώ κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας και την πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgargaz συμφώνησαν να προβούν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύοντας την διαπραγματευτική τους ισχύ και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές φυσικού αερίου. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης και στη σύσταση μιας task force Ελλάδας-Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας.

Η Intellian εγκαινιάζει νέο εργοστάσιο στη Νότια Κορέα

Η Intellian ανακοίνωσε την επικείμενη έναρξη λειτουργίας ενός άλλου εργοστασίου στο Pyeongtaek της Νότιας Κορέας, σηματοδοτώντας την επέκταση της βάσης των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργεία τον Αύγουστο του 2022, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από το υπάρχον εργοστάσιο και προβλέπεται ότι θα εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση πελατών και συνεργατών και θα ενισχύσει περαιτέρω την αναπτυξιακή τροχιά της Intellian.

Το εργοστάσιο αυτό θα είναι και το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής της Intellian στην Κορέα και θα αυξήσει την παραγωγή και την αποθηκευτική ικανότητα της εταιρείας κατά τρεις φορές. Αυτό αναμένεται μελλοντικά να επιτρέψει στην εταιρεία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας δορυφόρων: η παγκόσμια αγορά μικρών δορυφόρων έφτασε τα 4,70 δισεκατ. δολάρια το 2021 και προβλέπεται να αυξηθεί στα 10,75 δισεκατ. δολάρια το 2028.

Volkswagen – Seat: Επενδύουν 10 δισ. ευρώ σε εργοστάσιο μπαταριών

Στον δρόμο προς τον «εξηλεκτρισμό» της Ισπανίας, ο Όμιλος Volkswagen και η Seat επενδύουν από κοινού 10 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών, αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στα εργοστάσια στο Μαρτορέλ και την Παμπλόνα ώστε να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα. Το πρώτο Gigafactory μπαταριών στο έδαφος της Ισπανίας αναμένεται να κατασκευαστεί στο βιομηχανικό πάρκο Sagunt II της Βαλένθια.

Σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, το εργοστάσιο θα έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 40 GWh, παρέχοντας τις απαραίτητες μπαταρίες για τις μονάδες σε Μαρτορέλ και Παμπλόνα. Η απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του εργοστασίου θα προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές. Οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου θα αρχίσουν το 2023 και η παραγωγή μπαταριών θα εκκινήσει το 2026. Το 2030 θα εργάζονται εκεί περισσότερα από 3.000 άτομα. Όπως έχει ανακοινωθεί, στο εργοστάσιο της Seat στο Μαρτορέλ θα κατασκευάζονται από το 2025 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης για τις μάρκες Cupra, Skoda και Volkswagen.

Η παγκόσμια βιομηχανία επιταχύνει τις επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας

Η βιομηχανία παγκοσμίως επιταχύνει τις επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς ενισχύονται οι προσπάθειες για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η Έρευνα Επενδύσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας 2022 έρχεται σε συνέχεια της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που επισημαίνει την σημασία πραγματοποίησης άμεσων ενεργειών από τις χώρες για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το συντομότερο δυνατό.

Η παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Sapio Research και απευθύνθηκε σε 2294 εταιρείες, με 500 έως 5000 εργαζόμενους. Προσφέρει μια συνοπτική εικόνα για τον τρόπο που οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο σκοπεύουν να επενδύσουν σε δράσεις ενεργειακά αποδοτικές για να εξασφαλίσουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Είναι σημαντικό ότι προέκυψε πως περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (54%) επενδύουν ήδη, ενώ το 40% σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης μέσα στη χρονιά.

Τα βιομηχανικά συστήματα κίνησης, συγκεκριμένα, προσφέρουν σημαντική προοπτική για τις πρωτοβουλίες ενεργειακής αποδοτικότητας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων που απάντησαν στην έρευνα αναβαθμίζουν τον εξοπλισμό τους με καλύτερης ενεργειακής κλάσης, όπως ηλεκτροκινητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που οδηγούνται από ρυθμιστές στροφών. Επίσης μέσα από την έρευνα προκύπτουν σημεία προβληματισμού. Μισές από τις εταιρείες που απάντησαν, σημείωσαν το κόστος ως το σημαντικότερο εμπόδιο προς την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ενώ το 37% θεωρεί τον χρόνο παύσης λειτουργίας ως εμπόδιο. Επίσης είναι ανησυχητικό ότι μόνο το 41% θεωρούν ότι έχουν διαθέσιμες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ολοκλήρωση της επένδυσης της ΟΝ ΜΕΤΑΛ ΑΕ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, πιστοποιείται η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της εταιρείας «ΝΤΑΛΙΑ ΟΛΓΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΕ», με διακριτικό τίτλο «ΟΝ ΜΕΤΑΛ ΑΕ». Η επένδυση αφορά την ίδρυση μονάδας επεξεργασίας μετάλλου στο 8ο χλμ. Ε.Ο. ΑΡΤΑΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Δ. Φιλοθέης, Νομού Άρτας, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 1.715.000 ευρώ και συνολικής ενίσχυσης με την μορφή επιχορήγησης 857.500,00 €, με τους εξής όρους:
1. Ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι η 8.10.2021.
2. Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στο ποσό των 857.500 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 50% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης. Η συνολική ισχύς ανήλθε σε 189,44 KW.
3. Οι συνολικές θέσεις εργασίας κατά το χρόνο ολοκλήρωσης ανήλθαν σε 4,28 Ε.Μ.Ε.

Πληρείται ο όρος της παρ. β του άρθρου 6 – μετά από την διόρθωση σφάλματος και ορθής επανάληψης – της απόφασης υπαγωγής ως προς τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να είναι μηδέν και 7 Ε.Μ.Ε. κατά τον 3ο χρόνο λειτουργίας αντίστοιχα. Η δημιουργία του συνολικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας θα ελεγχθεί στο πλαίσιο των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, η έναρξη των οποίων αρχίζει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης, όπως αυτή ορίζεται με την παρούσα απόφαση. Με την ίδια υπό στοιχεία ΙΕ/159938/12831/Π07/4/ 00213/Ε/ν. 3299/2004/18.4.2022 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, εγκρίνεται επιχορήγηση ποσού 428.750 ευρώ στην επιχείρηση «ΝΤΑΛΙΑ ΟΛΓΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΕ». Το ποσό προκύπτει ως διαφορά, μετά από την αφαίρεση του ποσού που έχει καταβληθεί ως 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης (428.750,00 €) από το σύνολο της επιχορήγησης όπως αυτή οριστικοποιείται με την παρούσα απόφαση (857.500,00 €).

Alumil: Συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις» και το 2022

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της και σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών αποτελεσμάτων της χρήσης 2021, η Alumil συνεχίζει να βαδίζει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, προσαρμοζόμενη με απόλυτη επιτυχία στις πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, τα μη ελεγμένα, βασικά οικονομικά μεγέθη του Α΄ Τριμήνου 2022 του Ομίλου, έχουν ως εξής:
• Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 51,2%, ανερχόμενος στα €97,5 εκατ. έναντι €64,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021.
• Αύξηση λειτουργικών κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 96,5%, ανερχόμενα στα €19,9 εκατ. έναντι €10,1 εκατ. συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
• Αύξηση προ φόρων κερδών κατά 179,4%, ανερχόμενα στα €15,6 εκατ. έναντι €5,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «1st Greece – Cyprus Business Summit»

Οι σημαντικότεροι παράγοντες της Ελληνικής και Κυπριακής Οικονομίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στο «1st Greece – Cyprus Business Summit» της BOUSSIAS, το οποίο έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδος και Κύπρου, του Υπουργείου Τουρισμού Ελλάδος, του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη πρώτη Ελληνική – Κυπριακή Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής, υπογράμμισε ότι υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών και ότι φέτος θα πετύχουμε ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων. Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των επενδύσεων εν μέσω πληθωρισμού, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου, σημείωσε πως η δουλειά των πολιτικών είναι μετρήσιμη, δεν είναι απλά λόγια. «Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερα τα πράγματα από τότε που ξεκινήσαμε την θητεία μας. Δεν φανταζόμουν ότι διεθνείς κολοσσοί όπως η Αmazon, η Cicso και η Microsoft θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θα επένδυαν στην χώρα μας», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνές data center.

«Είμαστε σε μία πολύ γόνιμη περίοδο στην Δ. Μακεδονία, καθώς είμαστε ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε», τόνισε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του πάνελ «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα». Χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία την απολιγνιτοποίηση για την περιοχή, σημειώνοντας ότι «μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θέλουμε να πάμε τις εξελίξεις εκεί που πηγαίνει η πράσινη μετάβαση».

«Στην ενεργειακή μετάβαση υπάρχει ένα τρίπτυχο: περιβάλλον, κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού», σημείωσε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος ΣΕΒ – ΒΙΑΝ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. «Αυτό το τελευταίο το είχαμε ξεχάσει τελευταία και ήρθε βίαια να μας το θυμίσει η εισβολή στην Ουκρανία. Στη στρατηγική μας αν συνεχίζεις να σχεδιάζεις με το παρελθόν δεν μπορείς να έχεις μακροζωία, γι’ αυτό κοιτάμε μπροστά και επενδύουμε σε νέα έργα, όπως σε νέες τεχνολογίες υδρογόνου και το «πρασίνισμα» του πετρελαίου. Η πράσινη ενέργεια είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Θα επενδύσουμε πάνω από το 50% ενός προϋπολογισμού γύρω στα 4 δισ. τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

«Χαμηλού επενδυτικού ρίσκου» χαρακτήρισε την Ελλάδα στο κομμάτι των ΑΠΕ ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της AKUO Energy Greece, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις. Η Ευγενία Ηροδότου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Energy Intel, Κύπρος, τόνισε ότι η ενεργειακή αυτονομία και σε χώρες όπως η Ελλάδα και Κύπρος είναι πιο επιτακτική από ποτέ, όμως η αγορά της ενέργειας πρέπει να έχει ένα μείγμα και να μην είναι μόνο πράσινη για να έχουμε μία ασφαλή πορεία.

Σημειώνεται τέλος ότι πριν την έναρξη του Συνεδρίου υπεγράφη Κοινή Δήλωση για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Άδωνι Γεωργιάδη. Παράλληλα, υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια κατανόησης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε 4 MOUs με φορείς της Κύπρου, ενώ το πέμπτο MOU υπεγράφη από τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Λάρνακας για συνεργασία και σύσφιξη των Διμερών Σχέσεων.