Η Jungheinrich Hellas απέκτησε την Πιστοποίηση του Great Place to Work

Βάσει των αποτελεσμάτων τα οποία αποτύπωναν τη συνολική εμπειρία του προσωπικού αναφορικά με το εργασιακό περιβάλλον αλλά και ανεξάρτητης αξιολόγησης, η Jungheinrich Hellas απέκτησε την πιστοποίηση Great Place to Work® για το 2022 – 2023. «Χωρίς τους ανθρώπους μας δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, και τους ευχαριστούμε πολύ όλους για την εμπιστοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην κουλτούρα εμπιστοσύνης και να τους παρέχουμε ένα Great Place to Work περιβάλλον!» δήλωσε η Έλενα Καλλονά, Γενική Διευθύντρια της Jungheinrich Hellas.

 

ICAP CRIF: Την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση τζίρου είχε η μεταποίηση

Ο τομέας της μεταποίησης εμφάνισε μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 12,2% το 2020, σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας την 4η μεγαλύτερη (ποσοστιαία) μείωση, αναφέρει σε ανάλυσή της για τις επιδόσεις επιλεγμένων κλάδων στην ελληνική οικονομία η ICAP CRIF. Πιο αναλυτικά, τα μεικτά κέρδη του κλάδου συρρικνώθηκαν με ελαφρά χαμηλότερο ρυθμό (-11,4%), ενώ σημαντική πτώση (κατά 45,3%) κατέγραψε το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Κατ’ επέκταση, η συρρίκνωση των παραπάνω μεγεθών οδήγησε στη μείωση των καθαρών κερδών, κατά 43,9% το 2020 έναντι της προηγούμενης χρήσης.

 

Βογιατζόγλου Systems: Τα φωτοβολταϊκα υποστήριξαν τα αποτελέσματα του 2021

Αύξηση 18,1% εμφάνισε ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου Βογιατζόγλου Systems το 2021, καθώς διαμορφώθηκε στα €28,173 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2020 (στα €23,874 εκατ.). Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στις €3,742 εκατ. (€1.667 εκατ. το 2020). Όπως αναφέρει η διοίκηση, τα Οικονομικά Αποτελέσματα του Ομίλου ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, ιδιαίτερα μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης και η συγκεκριμένη συγκαταλέγεται στις πλέον κερδοφόρες για την εταιρεία.

Σημειώνεται επίσης ότι από την σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκα συστήματα ισχύος 996,48 KW στα Οινόφυτα Βοιωτίας υποστηρίχθηκαν τα αποτελέσματα της εταιρείας, παρ’ότι η εν λόγω δραστηριότητας επιβαρύνθηκε με την έκτακτη εισφορά 6,00% που επιβλήθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4759/2020. Πάντως, η διοίκηση της Βογιατζόγλου Systems πιστεύει ότι η επένδυση θα συνεχίσει να προσθέτει θετικά στην κερδοφορία της και μελλοντικά.

Μνημόνιο συνεργασίας EOLY ENERGY – ΚΑΠΕ

Το ΚΑΠΕ και η EOLY Energy, βελγική εταιρεία που δραστηριοποιείται και επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμφώνησαν να συνεργαστούν εντός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, για την ανάπτυξη καινοτόμων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, υπέγραψαν την Τρίτη μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δρ Σπυρίδων Οικονόμου και ο διευθύνων σύμβουλος της EOLY Energy κ. Stephan Windels. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας τους, μέσω κοινών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για την προώθηση της γνώσης σε τεχνολογίες αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών και υδρογόνου.

Μέσω συναντήσεων, επαφών και συζητήσεων μεταξύ εκπροσώπων των δύο οργανισμών συμφωνήθηκε να συνεργαστούν σε:
1. Ανάπτυξη καινοτόμων έργων ανανεώσιμης ενέργειας για θαλάσσια καύσιμα μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, όπως το υδρογόνο.
2. Ευρωπαϊκές προτάσεις έρευνας και καινοτομίας για την υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας και της ενεργειακής μετάβασης.
3. Ενεργειακά αυτόνομες απομονωμένες κοινότητες, που ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και έξυπνων δικτύων.

Ελλάδα και Κύπρος δίνουν τα χέρια στο 1st Greece – Cyprus Business Summit

Περισσότεροι από 45 παράγοντες της Ελληνικής και Κυπριακής Οικονομίας συναντώνται στο 1st Greece – Cyprus Business Summit, λαμβάνει χώρα σήμερα, 6 Μαΐου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδος και Κύπρου, του Υπουργείου Τουρισμού Ελλάδος, του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών Ελλάδος, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κύπριος ομόλογός του Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι Υφυπουργοί Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας και Κυριάκος Κόκκινος, οι Υφυπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Κύπρου, Σοφία Ζαχαράκη και Σάββας Περδίος αντίστοιχα, ο Υπουργός Ναυτιλίας Ελλάδος, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδης. Στους διακεκριμένους ομιλητές, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου, η Πρόεδρος Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Δέσποινα Παναγιώτου – Θεοδοσίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών & Πρόεδρος ΔΣ της Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής κ.ά.

Με στόχο να αναδείξει τις κοινές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα και την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο και να επισημάνει τις νέες επιχειρηματικές – επενδυτικές προοπτικές, το πρόγραμμα του 1st Greece – Cyprus Business Summit θα είναι δομημένο σε 4 θεματικές ενότητες:
• Επενδύσεις-Δημοσιονομική Πολιτική: Ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων | Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια -Νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων | Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Απορροφητικότητα για Βιώσιμη Ανάπτυξη | Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
• Τεχνολογία και Αυτοδιοίκηση: Ψηφιακός μετασχηματισμός, Ανάγκη για επιτάχυνση, ο ρόλος των εταιρειών
• Τουρισμός: Συνεργασία για την ενίσχυση της “βαριάς βιομηχανίας” των δύο χωρών | Αναδυόμενοι τουριστικοί κλάδοι – Αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία του Τουρισμού – Η ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας στην Τουριστική Βιομηχανία
• Ναυτιλία: ο δρόμος για την απανθρακοποίηση και την ανάπτυξη | Αναβάθμιση Υποδομών και βέλτιστες πρακτικές παραγωγικότητας για ένα “πράσινο” μέλλον

Συνέργεια στην πράξη
Στόχος του Συνεδρίου είναι να δημιουργηθούν συνεργασίες, οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες. Οι σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες θα γίνουν πράξη με τη συνυπογραφή MOUs (μνημονίων κατανόησης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών. Το συνέδριο οργανώνεται από την BOUSSIAS, ενώ στρατηγικός εταίρος είναι η εταιρεία επικοινωνίας OneTeam. Δείτε αναλυτικά την ατζέντα του συνεδρίου εδώ.

Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Μάρτιο
Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Μάρτιο, με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,5% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η εργοστασιακή παραγωγή θα μειωνόταν 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,3% στο α΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τέλος, η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε 0,3% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή ενέργειας υποχώρησε 1,5% και η κατασκευαστική παραγωγή σημείωσε πτώση 1,7%.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την ταχύτερη προσαρμογή της Ελλάδας στη Βιομηχανία 4.0

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άμεσα πολύ σαφή βήματα για τη μετάβαση στη Βιομηχανία 4.0, διαμηνύει το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ στο νέο του Special Report, τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οικονομίας και επιχειρήσεων στη χώρα κινείται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά όχι ακόμα αρκετά ώστε να κλείσει η ψαλίδα με την ΕΕ.
Ακολουθεί το πλήρες πλαίσιο των προτάσεων του ΣΕΒ για την ταχύτερη προσαρμογή της Ελλάδας στη Βιομηχανία 4.0:

1. Ολοκλήρωση & συμφωνία εθνικής στρατηγικής. Στην Ε.Ε., 22 χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό και πλέον υλοποιούν σχετικές πρωτοβουλίες. Στην Ελλάδα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ένα πρώτο περίγραμμα του σχεδίου ανάπτυξης της βιομηχανίας, το οποίο όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να εξειδικεύει τα θέματα «έξυπνου εργοστασίου». Η σημαντικότερη πρόκληση του εθνικού σχεδίου παραμένει ο δι-υπουργικός συντονισμός σε θέματα εργαλείων χρηματοδότησης, φορολογικών κινήτρων, μηχανισμών καινοτομίας, αναβάθμισης των δεξιοτήτων, μείωσης της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, κτλ.

2. Οι επιχειρήσεις να εστιάσουν σε τεχνολογίες αιχμής. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εξακολουθεί να μην επενδύει σε σύγχρονες τεχνολογίες και να εστιάζει σε συστήματα ξεπερασμένων δυνατοτήτων. Η αλλαγή επιχειρηματικής φιλοσοφίας στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής είναι πλέον επιβεβλημένη ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η επίδοση αναμένεται να βελτιωθεί μερικώς μόλις οι επενδύσεις των τεχνολογικών κολοσσών στην χώρα ωθήσουν στην αναβάθμιση των τοπικών επιχειρήσεων.

3. Προσαρμογή διοικητικών πρακτικών για να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες αιχμής. Στην προσπάθεια επανεκκίνησης στη μετά-Covid εποχή, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν ταχύτερα τα μοντέλα λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στις ευκολίες που δίνουν οι τεχνολογίες Industry 4.0 (π.χ. IoT, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, επαυξημένη πραγματικότητα, κτλ). Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων μετασχηματίζει τη λειτουργία τους με αργούς ρυθμούς με συνέπεια τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στο δείκτη πραγματικής διείσδυσης των τεχνολογιών αιχμής.

4. Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής συστημάτων αιχμής. Η πρόοδος σε θέματα καινοτομίας είναι ιδιαίτερα εμφανής τα τελευταία χρόνια. Όμως, η 20η θέση στο δείκτη Innovation Scoreboard δείχνει ότι οι δυνατότητες μας να αναπτύσσουμε τεχνολογίες αιχμής μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω ώστε να είναι συγκρίσιμες με την ΕΕ. Τεχνολογίες διττής χρήσης μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων και αποδοχών για τους νέους, να αξιοποιηθούν άμεσα στη βιομηχανία και να ενισχύσουν την ασφάλεια / άμυνα της χώρας.

5. Μεταστροφή της σημαντικής ψηφιακής υστέρησης των ΜμΕ. Ανάλογο εύρημα καταγράφεται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Όμως, τα πολύ μικρά μεγέθη και η χαμηλή παραγωγικότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να λειτουργούν επιταχυντικά ως προς την ενσωμάτωση τεχνολογιών Industry 4.0 για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς. Ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ είναι στη σωστή κατεύθυνση συνδυάζοντας τη ψηφιακή αναβάθμιση με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας διοχετεύοντας πόρους με κριτήρια τόσο τις διαφορετικές ανάγκες των ΜμΕ όσο και την τεχνολογική ένταση της κάθε επένδυσης.

6. Αναδιάταξη των προτεραιοτήτων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ) με κριτήριο τις ανάγκες της Βιομηχανίας 4.0. Παρότι η ΒΨΜ αποτελεί τομή στον τεχνολογικό σχεδιασμό της χώρας, περίπου 20 από τα 450 έργα της εστιάζουν εμφανώς στη Βιομηχανία 4.0, και μόνο λίγα από αυτά είναι σε εξέλιξη (πχ το Digitometer, το Εθνικό Δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, η Εθνική Πλατφόρμα για την Ψηφιακή Βιομηχανία και η εργαλειοθήκη κυβερνοασφάλειας). Η ταχύτητα υλοποίησης των έργων της ΒΨΜ που αφορούν (και) επιχειρήσεις είναι πλέον κρίσιμος παράγοντας.

7. Ταχύτερη διάθεση πόρων της ΕΕ σε έργα για τη Βιομηχανία 4.0. Ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ) ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο. Περιλαμβάνει επιχορηγήσεις άνω των €500εκ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Μνημόνιο συνεργασίας της ΕΥ με ΕΚΕΤΑ

Η ΕΥ Ελλάδος και το ΕΚΕΤΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ευκαιριών, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥ και το ΕΚΕΤΑ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την αξιοποίηση της νέας γνώσης και τη διασύνδεση της έρευνας με το επιχειρείν, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δημόσια διαβούλευση «EuPC» – «PlasticsEurope»

Σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της διαρροής πλαστικών κόκκων στις θάλασσες αποτελεί η ανάπτυξη πιστοποίησης για το εμβληματικό πρόγραμμα «Operation Clean Sweep®» (OCS). Η ανάπτυξη του προτύπου πιστοποίησης θα γίνει από κοινού από την «PlasticsEurope», η οποία πιστώνεται τη δημιουργία του προγράμματος, αλλά και την «EuPC», μετατρέποντας το «OCS» σε πρόγραμμα-σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία των πλαστικών στην Ευρώπη. Στόχος της πιστοποίησης είναι ο έλεγχος και η τεκμηρίωση από τους συμμετέχοντες της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του «OCS», με σκοπό την ελαχιστοποίηση της απώλειας πλαστικών κόκκων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού πλαστικών. Επίσης, η πιστοποίηση θα συμβάλλει στην αποτελεσματική και εναρμονισμένη λειτουργία του προγράμματος σε όλη την Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που αποδεικνύεται ότι συμμορφώνονται με το σύστημα πιστοποίησης θα εγγράφονται σε ένα διαδικτυακό δημόσιο μητρώο, που θα είναι προσβάσιμο από τους ενδιαφερόμενους. Η διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος πιστοποίησης θα διενεργηθεί υπό την επίβλεψη επιτροπής, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής, ΜΚΟ, φορείς πιστοποίησης και την βιομηχανία πλαστικών.
Οι «PlasticsEurope» και «EuPC» δεσμεύονται οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς. Για τον λόγο αυτό τα σχόλια από τους ενδιαφερόμενους είναι ευπρόσδεκτα από τους δύο οργανισμούς.

Στον Αναπτυξιακό επένδυση της PVG FOOD HELLAS

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τροποποιείται η απόφαση για την υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «PVG HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» με δ.τ. «PVG FOOD HELLAS». Η τροποποίηση αφορά στην ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου της που αφορά στην επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας ελαιών στη θέση Κιλελέρ, ως προς το οικονομικό αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε ύψος 1.082.938,69 ευρώ. Το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 45% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης, δηλαδή ποσό 487.822,41 ευρώ.

Το 2020 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η εταιρεία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 11.985.160,65 ευρώ έναντι 10.590.566,71 ευρώ το 2019 και μικτά κέρδη 1.723.398,93 ευρώ έναντι 1.370.421,34́. Η στρατηγική της εταιρείας προβλέπει την περαιτέρω και διαρκή ανάπτυξη των εξαγωγών προς κοινοτικές και τρίτες χώρες με το είδος προϊόντος με το οποίο ξεκίνησε την δραστηριότητά της, δηλαδή την ελιά σε άλμη. Ήδη έχει σχεδιασθεί και υλοποιείται επένδυση για επέκταση σε άλλα εξαγώγιμα είδη με έμφαση στη τυποποίηση και μικροσυσκευασία ελιών.

Το 2018 αποφασίσθηκε και υλοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες με ίδια κεφάλαια, η οποία προς το παρόν κρίνεται ικανή να χρηματοδοτήσει τις επιχειρηματικές μας δράσεις. Η εταιρεία διαθέτει ακίνητη περιουσία αγρών που αποκτήθηκαν εντός του 2017 αξίας κτήσης 171.488,49 ευρώ και κτιριακές εγκαταστάσεις (βιομηχανικό κτίσμα στην περιοχή δήμου Πλατυκάμπου) που ανεγέρθησαν τη τρετία 2018-2020, αξίας κτήσης 1.952.528,16 ευρώ στις 31/12/2020.

«Πίνδος»: Έτοιμο στο τέλος του έτους το νέο πτηνοσφαγείο των 8 εκατ. ευρώ

Στο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί o Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» για την περίοδο 2020-2024, ύψους 40 εκατ. ευρώ, τοποθετείται το νέο πτηνοσφαγείο το οποίο κατασκευάζεται στο χώρο του υπάρχοντος πτηνοσφαγείου και θα είναι έτοιμο για λειτουργία στο τέλος του έτους, προϋπολογισμού €8 εκατ. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Industry ο κ. Πατούνας Ιωάννης, Διευθυντής Έρευνας – Ανάπτυξης και Λειτουργίας Εργοστασίων, η συνολική δυναμικότητα θα ανέλθει σε 12.000 πουλιά την ώρα, με δυναμικότητα σφαγής και δυνατότητας επεξεργασίας της τάξεως των 200.000 πουλιών ημερησίως. «Η νέα γραμμή σφαγής θα είναι ότι πιο σύγχρονο θα υπάρχει σε όλα τα Βαλκάνια, και πέραν της αύξησης της δυναμικότητας θα έχουμε πιο ασφαλές προϊόν και ταυτόχρονα θα έχουμε ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας», τονίζει ο κύριος Πατούνας.

Παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ
Η ΠΙΝΔΟΣ το 2021 ίδρυσε 2 ενεργειακές κοινότητες, μία στην Περιφέρεια Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα και μία στη περιφέρεια Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα. Στις ενεργειακές κοινότητες συμμετέχουν πτηνοτρόφοι μέλη της ΠΙΝΔΟΥ καθώς και εργαζόμενοι στην ΠΙΝΔΟ. Στόχος των ενεργειακών κοινοτήτων η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 36 Μwh με συνολικό προϋπολογισμό κόστους κατασκευής που ανέρχεται στα €30 εκατ. «Ήδη έχουν κατατεθεί οι άδειες στον ΑΔΜΗΕ και περιμένουμε έγκρισή τους αφού ξεπεραστούν προβλήματα που υπάρχουν με την κάλυψη της αγροτικής γης και των δικτύων σύνδεσης. Επίσης, μέχρι σήμερα η ΠΙΝΔΟΣ έχει καταθέσει αιτήσεις για παραγωγή ενέργειας από ΦΒ συστήματα (ΝΕΤ METERING) για κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια των εργοστασίων της». Τέλος, στο στάδιο σχεδιασμού και μελετών βρίσκεται και η δημιουργία μίας μονάδας παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα των πτηνοτροφείων και του πτηνοσφαγείου, δυναμικότητας 2 MWh.

Δυναμικό «μπάσιμο» στο Ντουμπάι
Ένας σημαντικός στόχος τον οποίο είχε θέσει η εταιρεία για το άμεσο μέλλον, ήταν η διείσδυση στην αγορά του Κόλπου και των Αραβικών Χωρών, κάτι που φαίνεται ότι στέφεται με επιτυχία σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Πατούνα:
«Η ΠΙΝΔΟΣ υλοποιεί Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης των κοτόπουλων ειδικών εκτροφών στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο ΚΑΤΑΡ. Τον Φεβρουάριο συμμετείχαμε για δεύτερη φορά σε έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι (GULFOOD) και το ενδιαφέρον που υπήρξε για τα προϊόντα από κρέας κοτόπουλου Ελευθέρας βοσκής ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Ήδη έχουν αποσταλεί δύο παρτίδες κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής και πολύ σύντομα τα προϊόντα αυτά θα είναι τοποθετημένα στην αγορά του Ντουμπάι».

Το πλήγμα από ανατιμήσεις και ενέργεια
Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών ξεκίνησαν από τις αρχές του 2021 και συνεχίστηκαν και το 2022. Το τελευταίο διάστημα, με την Ουκρανική κρίση το πρόβλημα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και οι τιμές όλων των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την διατροφή των κοτόπουλων, «έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. Η ενέργεια άρχισε να αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο είχε τετραπλασιαστεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κύριο μέλημα μας είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων δημητριακών για την διατροφή του κοτόπουλου για να εξασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση της παραγωγής. Στη συνέχεια αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές πώλησης των προϊόντων μας για να καλύψουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής», σημειώνει ο κύριος Πατούνας.
Δημουλής Αντώνιος Ιάσων