Δράση υγείας στις εγκαταστάσεις της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων τους Επιστημονικούς Υπεύθυνους της Μελέτης Υγείας Ηπείρου. Η ομάδα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής εξέτασε 70 εθελοντές εργαζόμενους των επιχειρήσεων δίνοντας τους την ευκαιρία να λάβουν ένα πλήρες προφίλ της κατάστασης υγείας τους. Από τις 3 Μαΐου, οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη Μελέτη, αυτή τη φορά από το χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μάλιστα, η ΕΤΒΑ επιβραβεύει τους πρώτους 50 εθελοντές με δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του ΠΙΟΠ.

Flexopack: Αύξηση παραγωγικής ικανότητας στην πολωνική θυγατρική

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 30 εκατ. ζλότυ (6,5 εκατ. ευρώ περίπου με βάση την τρέχουσα ισοτιμία) αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 100% θυγατρικής εταιρείας της Flexopack στην Πολωνία, Flexopack Polska. Μέσω της αύξησης η Flexopack θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της θυγατρικής της, με σκοπό τη σημαντική αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς της.

Νέα επένδυση από το ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΑΛΕΑ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΑΛΕΑ». Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας του υφιστάμενου ελαιοτριβείου που βρίσκεται στο Δοξάτο Δράμας. Συνοπτικά το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και την βελτίωση του υφιστάμενου κτιρίου συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 217.841,53 ευρώ.

Ενισχυμένα μεγέθη & επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για την ΝΤΟΠΛΕΡ

Ελαφριά ενίσχυση του κύκλου εργασιών της είδε η εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων και ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων, κυλιόμενων σκαλών και parking lifts ΝΤΟΠΛΕΡ Α.Β.Ε.Ε κατά τη χρήση του 2021, ενώ συνέχισαν να «τρέχουν» κανονικά οι επενδύσεις της. Ειδικότερα, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε €16.229 χιλ., αυξημένος κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2020. Εντός του τρέχοντος έτους ολοκληρώνεται η επένδυσή της στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλακέτας η οποία θα συλλέγει και θα επικοινωνεί δεδομένα χρήσης και λειτουργίας των ανελκυστήρων μέσω διαδικτυακού πρωτόκολλου.

Επιπλέον, εντός του 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου στα πλαίσια του προγράμματος «ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» ύψους €400.000. Με το παραπάνω πρόγραμμα ενισχύθηκε η αγορά παραγωγικού εξοπλισμού για τον ορθολογισμό της παραγωγής και την βελτίωση της παραγωγικότητας. Ήδη υποβλήθηκαν οι τελικές καταστάσεις ολοκλήρωσης του προγράμματος και η ΝΤΟΠΛΕΡ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης του τελικού ελέγχου. Η διοίκηση της βιομηχανίας σημειώνει ότι η πορεία της παραγγελιοληψίας κατά την τρέχουσα χρήση είναι αυξημένη σε σχέση με το 2021 και αναμένεται η τρέχουσα χρήση, παρόλες τις προκλήσεις που διαρκώς αναφύονται, να κλείσει με θετικό πρόσημο έναντι της προηγούμενης.

Η TeamViewer φέρνει τo AI στις εγκαταστάσεις παραγωγής

Η TeamViewer ανακοίνωσε την κυκλοφορία του AiStudio, ενός πλήρως ενσωματωμένου πρόσθετου τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην επιχείρηση επαυξημένης πραγματικότητας (AR) του TeamViewer, την πλατφόρμα Frontline. Το AiStudio αποτελείται από έναν αλγόριθμο αυτοεκμάθησης για την εκπαίδευση μοντέλων AI στην αναγνώριση εικόνας και αντικειμένων. Σύμφωνα με την no-code προσέγγιση του TeamViewer για την πλατφόρμα Frontline, η χρήση του AiStudio δεν απαιτεί δεξιότητες προγραμματισμού. Αυτό επιτρέπει σε όλους τους πελάτες να προσθέτουν εύκολα ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης στις καθημερινές τους λειτουργίες και να βελτιώνουν τις διαδικασίες μέσω της αυτοματοποιημένης επαλήθευσης. Επίσης, δύο out-of-the-box δυνατότητες AI θα είναι διαθέσιμες για όλους τους πελάτες με άδεια Frontline: η μία μπορεί να ανιχνεύσει κοινά προειδοποιητικά σημάδια στις εγκαταστάσεις παραγωγής μέσω της κάμερας των έξυπνων γυαλιών, ενώ η άλλη εάν φοριούνται κράνη ασφαλείας.

Ελληνική μεταποίηση: Σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος

Τα δεδομένα της έρευνας PMI® της S&P Global του Απριλίου υπέδειξαν σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Παρότι αυξάνεται, ο κύριος δείκτης PMI υπέδειξε τη δεύτερη βραδύτερη αύξηση σε διάστημα ενός έτους. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν οριακά, καθώς οι αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών πώλησης, λόγω των σημαντικών αυξήσεων της επιβάρυνσης κόστους, μείωσαν τη ζήτηση των πελατών.

Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν ελαφρά, παρέμειναν εντονότερες από ό,τι είχε παρατηρηθεί πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε ελαφρά μόνο αύξηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών και στον ασθενέστερο βαθμό αισιοδοξίας από τον Οκτώβριο του 2020. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 54.8 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 54.6 μονάδες του Μαρτίου. Τα τελευταία δεδομένα υπέδειξαν σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, ωστόσο τη δεύτερη ασθενέστερη σε διάστημα ενός έτους.

Οι ελληνικές βιομηχανίες κατέγραψαν οριακή αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε περαιτέρω από την έντονη ανάπτυξη του Φεβρουαρίου. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο βραδύτερος στο τρέχον διάστημα συνεχούς ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Παρότι οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο της παραγωγής στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών, άλλες ανέφεραν ότι οι ελλείψεις σε υλικά και η εκτίναξη των τιμών πώλησης περιόρισαν τη ζήτηση.

 

Σεμινάριο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Σεμινάριο 40 ωρών με τίτλο «ISO 45001:2018 ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ/ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» υλοποιεί η TÜV HELLAS, 09 – 13 Μαΐου, 06 – 10 Ιουνίου και 04 – 08 Ιουλίου. Το σεμινάριο, παρέχει στους συμμετέχοντες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διεξάγουν επιθεωρήσεις επαγγελματικής υγείας & ασφάλειας πρώτου, δεύτερου και τρίτου μέρους, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 45001:2018 (σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 19011 & ISO 17021). Περισσότερα εδώ.

 

Με θετικό πρόσημο και νέες επενδύσεις κινείται η εγχώρια κλωστοϋφαντουργία

Με θετικό πρόσημο συνεχίζει να κινείται ο κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας, με τις λιανικές πωλήσεις να παρουσιάζουν στο πρώτο δίμηνο του 2022 αύξηση κατά 46% και τις εξαγωγές κατά 33%. Όπως επισημαίνει βέβαια σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), αν και στο πρώτο δίμηνο φέτος οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων ανήλθαν σε 240 εκατ. ευρώ, από 164,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2021, «σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η πορεία του κλάδου κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρεάστηκε αρνητικά από την αύξηση του κόστους της ενέργειας, την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η συνολική αξία τους στο πρώτο δίμηνο φέτος διαμορφώθηκε σε 412 εκατ. ευρώ, έναντι 309 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Κατά τον σύνδεσμο, οι εξαγωγές ενδυμάτων παρουσίασαν αύξηση 26,5%, της κλωστοϋφαντουργίας 35%, ενώ του βαμβακιού «έτρεξαν» με ρυθμό +40%, λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής του.

Το success story της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θετικής πορείας του κλάδου η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η οποία είδε σημαντική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων το 2021. Ειδικότερα, αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 10,5 στα 13,57 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η μονάδα ήταν κλειστή για διάστημα μηνών προκειμένου να υλοποιηθεί το επενδυτικό της σχέδιο. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη οικονομική της έκθεση, το προσεχές διάστημα και μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα τεθεί σε λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής νημάτων compact. Τα νήματα αυτά θα παράγονται καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα εμπλουτίσουν την προϊοντική γκάμα της εταιρείας.

Παράλληλα με την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού για την παραγωγή ενέργειας η οποία θα ιδιοκαταναλώνεται (NET METERING) ισχύος 1,9 MWp προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό της κόστος και να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θέτει σε εφαρμογή ιδιωτικό πρωτόκολλο ιχνηλασιμότητας παραγωγής, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πελατών της για προϊόντα που έχουν ταυτότητα και παράγονται υπεύθυνα, με σεβασμό στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Η πλήρης ιχνηλάτησή τους «από τον σπόρο ως το νήμα» είναι πλέον εφικτή με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα από τους Ευρωπαίους πελάτες, σημειώνει η εταιρεία.
Μαριλένα Καραβασίλογλου

CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ: Συμμετέχει στην έκθεση Ποσειδώνια 2022

Η CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. θα συμμετάσχει στην Έκθεση ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2022 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, στο Metropolitan Expo. Θα βρίσκεται στο περίπτερο 1.159, Αίθουσα Νο 1 στον εκθεσιακό χώρο, παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα προϊόντα και λύσεις για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία. Η CMA έχει συνεργασίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως όπως οι Bosch Rexroth, Emerson Aventics, Danfoss κ.ά, των οποίων το χαρτοφυλάκιο προϊόντων θα παρουσιάσει.

Gastrade: Εξασφάλισε άδεια για δεύτερο FSRU στη Θράκη

Την εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση ενός δεύτερου FSRU στη Θράκη, ανακοίνωσε χθες, από το βήμα της εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου, Κωστής Σιφναίος. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του FSRU όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE τόνισε: «Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος αλλά η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία». Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».