-->

Η ELPEN Χορηγός στον «Αραφήνειο Αγώνα Δρόμου 2022»

Για ακόμα μία χρονιά η ELPEN συμμετείχε ενεργά ως Χορηγός στον «Αραφήνειο Αγώνα Δρόμου 2022». Η δρομική ομάδα της ELPEN αποτελούμενη από μικρούς και μεγάλους δρομείς δήλωσε δυναμικό «παρών» και στους 3 αγώνες δρόμου της διοργάνωσης, 5 και 10 χλμ. καθώς και στον παιδικό αγώνα δρόμου 1 χλμ. Ο Αραφήνειος Αγώνας Δρόμου πραγματοποιήθηκε για έκτη χρονιά και διοργανώθηκε από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και τον Δ.Ο.Π.Α.Π., σε συνεργασία με την Golden Run.

 

ΒΕΘ: 4 στους 10 ανησυχούν για τις επιχειρήσεις τους

Ικανοποιητική κρίνουν 6 στους 10 Θεσσαλονικείς βιοτέχνες την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, την ώρα που σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό διαβλέπει χειροτέρευση της πορείας της. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. H έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 308 βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του ΒΕΘ.

Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας: Επένδυση €2,7 εκατ.

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας Δράμας σύμφωνα με το Food Reporter, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.703.055 ευρώ. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής φρέσκιας μπύρας της εταιρείας στο Δοξάτο Δράμας. Η ενίσχυση που θα λάβει για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 1.486.680,25 ευρώ (ποσοστό 55% επί του ενισχυόμενου κόστους), με τη μορφή της επιχορήγησης.

Ευκαιρίες για τους κλάδους τροφίμων, φαρμάκων και ενέργειας στην Ιορδανία

H ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ιορδανία και η αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας σε τομείς όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά, η ενέργεια και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης «Discover Jordan» από τον ΣΕΒΕ, τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, και την Enterprise Greece. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιορδανίας είναι πολύ υψηλότερος από τα πρότυπα της περιοχής, που ευνοείται από τη σημαντική παραγωγή φωσφορικών αλάτων και ποτάσας.

Επίσης, λόγω των συνεχών επενδύσεων σε ΑΠΕ, η Ιορδανία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου είναι εφικτή η ίδρυση από Έλληνες επιχειρηματίες, μιας τοπικής εταιρείας, η οποία θα διευκολύνεται αρκετά από τους τοπικούς νόμους. Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με το συνολικό εμπόριο να κυμαίνεται στα 69 εκατ. ευρώ. Το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιορδανία ανήλθαν στα 40 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2020. Οι κύριες εξαγωγές μας στην Ιορδανία αφορούν τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ορυκτά, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα καλλυντικά και τα πλαστικά.

ΔΑΪΟΣ: Αύξηση 31% του κύκλου εργασιών στον κλάδο των πλαστικών

Κατά τη χρήση 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ, η οποία παράγει κυρίως εξειδικευμένα προϊόντα από πλαστική α΄ ύλη για αγροτικές εφαρμογές, ανήλθε σε 46.068.968,09 ευρώ έναντι 28.256.394,45 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 63,04%. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του κλάδου των πλαστικών σημείωσε άνοδο κατά 31% και διαμορφώθηκε σε 24.485.018,47 ευρώ έναντι 18.692.015,57 ευρώ το 2020, ενώ στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών ο τζίρος ανήλθε σε 21.583.962,78 ευρώ έναντι 9.564.378,88 ευρώ την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο των πλαστικών οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών α’ υλών και κατά συνέπεια της αύξησης των τιμών των προϊόντων της εταιρείας, αλλά και στη μεγέθυνση του όγκου των πωλήσεων εσωτερικού και των εξαγωγών.

Σε επίπεδο εταιρείας, μετά την έξαρση της πανδημίας COVID – 19, η παραγωγική μονάδα των πλαστικών συνέχισε κανονικά τη λειτουργία της εξυπηρετώντας απρόσκοπτα τους πελάτες της παρά τις όποιες δυσκολίες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν υφίστανται επιπτώσεις από την πανδημία στον κύκλο εργασιών του παραγωγικού τομέα. Για το 2022, η Διοίκηση της ΔΑΪΟΣ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της διεύρυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας προς τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και τις βαλκανικές χώρες, εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στις υφιστάμενες αλλά και σε νέες αγορές. Σημειώνεται τέλος ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί οδήγησαν τη Διοίκηση στην αναθεώρηση προσωρινά μέρους των αναπτυξιακών σχεδίων μέχρι να ξεκαθαρίσει η διάρκεια της πανδημίας COVID – 19.

Demo: Νέα προσθήκη στον τομέα του Quality Control

Η Demo ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της με την προσθήκη της Μίνας Παπαναστασίου στη θέση Quality Control PC Manager, Plastic Containers. Η κα Παπαναστασίου διαθέτει πολυετή εργασιακή εμπειρία στον τομέα του Quality Control. Τα τελευταία 9 χρόνια εργαζόταν στην εταιρία Famar όπου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως QC Αnalyst και αργότερα ανέλαβε το ρόλο του Supervisor και ήταν υπεύθυνη για μία ομάδα 13 επιστημόνων.

Καρέλιας: Με «έκρηξη» σε κέρδη και πωλήσεις έκλεισε το 2021

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, το 2021 υπήρξε μία ιδιαίτερα θετική χρονιά για την εταιρεία που χαρακτηρίζεται από «έκρηξη» σε κέρδη και πωλήσεις. Ο ενοποιημένος καθαρός κύκλος εργασιών (χωρίς ΦΠΑ και ΕΦΚ) αυξήθηκε κατά 8,15% φθάνοντας το 2021 στα 228,2 εκατ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία προ φόρων του ομίλου αυξήθηκε κατά 57% φτάνοντας τα 114,5 εκατ. ευρώ, χάρις κυρίως την άνοδο στους όγκους πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδος.

Στις διεθνείς αγορές συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων σε σύγκριση με τη χρήση 2020, σημείωσε αύξηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Αφρικής, ενώ καθοδικά κινήθηκε στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς Duty Free της Τουρκίας) με σταδιακή, όμως, βελτίωση κατά τους τελευταίους μήνες του έτους. Τέλος, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, συναλλαγματικών διαφορών και αποσβέσεων ανήλθαν σε 106,973 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,65% σε σύγκριση με το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και φόρους, ανήλθαν σε 87,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 60,4% σε σύγκριση με το 2020.

Αντιμετώπιση ανατιμήσεων
Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας από τους τελευταίους μήνες του 2021, η Καρέλιας έχει έρθει αντιμέτωπη με σημαντικότατες ανατιμήσεις στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, στο ενεργειακό κόστος και στο κόστος μεταφορών, ενώ εκτιμά ότι σε κάποιους τομείς η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
«Στην παρούσα φάση και υπό το πρίσμα των συνθηκών στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, θεωρούμε απαραίτητη την εξασφάλιση της επάρκειας σε πρώτες και βοηθητικές ύλες και λιγότερο την αναζήτηση αμφίβολης αποτελεσματικότητος εναλλακτικών λύσεων με χαμηλότερο κόστος.

Παράλληλα, και όπου αυτό είναι εφικτό και χωρίς να κινδυνέψει η ανταγωνιστικότητά μας, προχωρούμε σε αυξήσεις των εργοστασιακών μας τιμών ώστε να καλύψουμε μέρος των παραπάνω ανατιμήσεων. Είναι πεποίθηση μας, όμως, ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μετά αναμένουμε μία μείωση του μικτού μας περιθωρίου κατά 10 – 20% περίπου, ενώ σε περίπτωση που το αμερικανικό δολάριο διολισθήσει έναντι του ευρώ, η μείωση στην μικτή κερδοφορία θα είναι μεγαλύτερη» σημειώνει η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας.

Τι ετοιμάζει η BRETAS στο Κιλελέρ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «BRETAS ΕΠΕ».  Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιων ελαιών στον Δήμο «ΚΙΛΕΛΕΡ» της Περιφέρειας «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.209.100 ευρώ. Η εταιρεία ΒRETAS ΕΠΕ επεξεργάζεται, τυποποιεί και εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα (ελιές, πιπεριές, λιαστή ντομάτα, μανιτάρια) βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας και δραστηριοποιείται κυρίως στη διεθνή αγορά (ΗΠΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, κ.τ.λ.) μέσω συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες τροφίμων.  Ο κύκλος εργασιών των προϊόντων της διαμορφώθηκε στο ποσό 28.400.789,13 ευρώ το 2020 έναντι 31.172.198,75 ευρώ, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν από 3.859.482 ευρώ σε 5.725.893,72 ευρώ το 2020 και μετά την αφαίρεση των εξόδων Διάθεσης, Διοίκησης, Χρηματοπιστωτικών, αποσβέσεων και λοιπών εσόδων – εξόδων, λοιπών κερδών – ζημιών , παρέμειναν καθαρά κέρδη προ φόρων 4.962.133,34 ευρώ, έναντι των 3.304.402,21 ευρώ.

Ο Νικόλαος Μπρέτας ίδρυσε το 1995 την εταιρία «Μπρέτας Β. Νικόλαος» η οποία το 2001 μετατράπηκε σε «ΒRETAS ΕΠΕ» με ευρύτερο αντικείμενο και δυναμικότερους στόχους. Κύριος στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξή της στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων και η δημιουργία ενός ονόματος που θα είναι συνυφασμένο με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την απόλυτη ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η «ΒRETAS ΕΠΕ» επενδύει συνεχώς σε συστήματα διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και στην δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και συσκευασιών.

«Άλμα» 46,2% για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 46,2% έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 48,7% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 45,4%.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 10,6% έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021, χάρις την αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 16,3% και την αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 8,9% Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 23,3% έναντι μείωσης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Εβροφάρμα: Στοχεύει σε επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για το 2022

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εβροφάρμα για την χρήση του 2021, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε σε σχέση με το 2020. Πιο συγκεκριμένα, ανήλθε σε €36.699 χιλ. έναντι €33.909 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,2%. Σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, το μεικτό κέρδος ανήλθε σε €5.371 χιλ. έναντι €6.593 χιλ., ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε €1.601 χιλ. για τον Όμιλο έναντι €2.799 χιλ. της προηγούμενης χρήσης.

Η αύξηση των πωλήσεων, προήλθε κυρίως από τις εξαγωγές που ανήλθαν σε €3.192 χιλ. έναντι €1.377 χιλ. την προηγούμενη χρήση και αφορούν εξαγωγές στραγγιστού γιαουρτιού και φέτας. Το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου εξελίχθηκε ομαλά και ανήλθε στα €3.347 χιλ. και αφορούσε κυρίως σε μηχανολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό, για την επέκταση του στραγγιστού γιαουρτιού. Η εταιρεία κατέβαλε προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους και ταυτόχρονα μετακύλησης του υπερβάλλοντος κόστους παραγωγής στην τιμή του τελικού προϊόντος, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2022 πέρασαν αξιόλογες ανατιμήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα.

Προοπτικές
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, για το υπόλοιπο της χρήσης του 2022, η Διοίκηση είναι επιφυλακτική λόγω των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, των υλικών συσκευασίας και των α’ υλών. Στο βαθμό που θα επιτευχθούν ανατιμήσεις των τιμών πώλησης, αναμένεται σταδιακή εξομάλυνση των αποτελεσμάτων της. Η Διοίκηση θα επιδιώξει την αύξηση της παραγωγής γάλακτος, την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς του, την ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό και την συνέχιση των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με σκοπό την επιπλέον βελτίωση των πωλήσεων και των αποτελεσμάτων της.