-->

Schneider Electric: Παράδειγμα βιωσιμότητας και το γαλλικό smart factory

Η Schneider Electric ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στο Le Vaudreuil αναγνωρίστηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως Πρότυπο Βιωσιμότητας. Πρόκειται για ένα από τα μόλις έξι εργοστάσια στον κόσμο που έχουν κερδίσει αυτή τη διάκριση και το δεύτερο στη σειρά για την Schneider Electric, με την εγκατάσταση στο Lexington του Kentucky των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει επιτύχει την ίδια διάκριση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το World Economic Forum έχει επίσης αναγνωρίσει το Έξυπνο Εργοστάσιο της Schneider Electric στο Hyderabad της Ινδίας, ως Παράδειγμα Βιωσιμότητας – το πέμπτο εργοστάσιο της εταιρείας που λαμβάνει αυτή τη διάκριση ως τώρα, μαζί με αυτά του Le Vaudreuil στη Γαλλία, του Wuxi στην Κίνα, του Lexington στο Kentucky και του Batam στην Ινδονησία. Τα Πρότυπα Βιωσιμότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποτελούν παραδείγματα εγκαταστάσεων που αναγνωρίζουν και εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές τεχνολογιών 4IR στις κατασκευές παγκοσμίως. Αυτές οι πρακτικές καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να «ξεκλειδώσουν» νέα επίπεδα βιωσιμότητας στις δραστηριότητές τους.

 

Δωρεά της DEMO ABEE στο Ιπποκράτειο Αθηνών και στο νοσοκομείο Λειβαδιάς

Η DEMO πρόσφατα προχώρησε στην δωρεά τριών ηλεκτρικών νοσοκομειακών κρεβατιών στην μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Λιβαδειάς ενώ στο Ιπποκράτειο Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στην μονάδα μεσογειακής αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου, η εταιρεία δώρισε μία συσκευή ανίχνευσης απεικόνισης φλεβών κι έναν μονοκάναλο καρδιογράφο. Στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς διαχρονικά η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προμηθεύοντας δωρεάν με φάρμακα, υλικά και μηχανήματα αποκεντρωμένα ιατρεία νησιών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κοινωνικά φαρμακεία, και πολλούς άλλους φορείς.

Τα «μυστικά» της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η φετινή τεχνολογική έρευνα State of Application Strategy Report από την F5, της οποίας ο μοναδικός Platinum Partner στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η Pylones Hellas, εντόπισε πέντε βασικούς άξονες που περιγράφουν πώς οι εταιρείες εργάζονται για να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο ψηφιακές, ως εξής:
1. Οι οργανισμοί επενδύουν στην περαιτέρω επέκταση και εκσυγχρονισμό των εφαρμογών τους από το front office στο back office.
2. Οι εταιρείες εργάζονται σκληρά για να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα και τον κίνδυνο να έχουν ολοένα και πιο ετερογενή portfolios εφαρμογών.
3. Οι οργανισμοί επιλέγουν ολοένα και πιο βελτιωμένα μοντέλα ανάπτυξης και τοποθεσίας για τα application security και delivery capabilities.
4. Οι εταιρείες αρχίζουν να ενσωματώνουν τις μοναδικές δυνατότητες του Εdge τόσο για workloads των πελατών τους όσο και για τις ίδιες.
5. Οι οργανισμοί ψάχνουν τη χρυσή τομή μεταξύ ασφάλειας, συμμόρφωσης, απόδοσης, εμπειρίας των πελατών αλλά και κόστους.

 

Λαριπλάστ: Επεκτείνει τη δυναμικότητα του εργοστασίου της

Την επέκταση της μονάδας παραγωγής πλαστικών ειδών συσκευασίας τροφίμων μίας αλλά και πολλαπλών χρήσεων που διατηρεί στη Λάρισα δρομολογεί η Λαριπλάστ, μία επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 2.667.500 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Food Reporter, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, και η ενίσχυση που θα λάβει ανέρχεται σε 1.200.375 ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης (2.362.000 ευρώ) αφορά στην απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει μηχανήματα και καλούπια διαφόρων τύπων, ενώ 160.000 ευρώ θα δαπανηθούν για τη διαμόρφωση του υπογείου. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, η δυναμικότητα του εργοστασίου θα αυξηθεί από τα 7.524.000 στα 8.999.971 κιλά ειδών πλαστικών συσκευασίας τροφίμων μίας ή/ και πολλαπλών χρήσεων ανά έτος.

Η Magna International κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στη Σλοβακία

Η Magna International, με έδρα τον Καναδά, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές αυτοκινήτων στον κόσμο, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ανοίξει μια νέα μονάδα παραγωγής 22.000 τ.μ. στο Kechnec της Σλοβακίας. Το εργοστάσιο θα παράγει προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού καθώς και τεχνολογίες ηλεκτρικών οχημάτων για όλη τη γκάμα πελατών της. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας μέχρι την έναρξη των εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και επί του παρόντος προσλαμβάνει διευθυντές, μηχανικούς, χειριστές κ.ά. Αναμένει να απασχολήσει έως και 600 άτομα στο εργοτάξιο μέχρι το 2027. «Αυτή η νέα εγκατάσταση αποτελεί ορόσημο για τη Magna στην υποστήριξη της αυξανόμενης προσπάθειας προς τον εξηλεκτρισμό των οχημάτων και την αυτονομία», δήλωσε ο Sharath Reddy, αντιπρόεδρος της Magna Electronics.

ArcelorMittal: Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο χάλυβα στην Ουκρανία

Το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα που διαθέτει στην πόλη Κριβί Ριχ της κεντρικής Ουκρανίας άρχισε να επαναλειτουργεί σταδιακά η ArcelorMittal σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έθεσε ξανά σε λειτουργία μία υψικάμινο στις 9 Απριλίου, αφού είχε κλείσει και τις τέσσερις που διαθέτει όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Το εργοστάσιο χάλυβα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ουκρανίας, σχεδιάζει μάλιστα τις επόμενες ημέρες να θέσει σε λειτουργία και δεύτερη υψικάμινο, εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, όπως δήλωσε ο CEO, Μάουρο Λονγκομπάρντο.

«Φυσικά αναγνωρίζουμε το ρίσκο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αφού το εργοστάσιο δεν μπορεί να χτυπηθεί μόνο από στρατιώτες αλλά και από πυραύλους. Ελπίζουμε ότι ο ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να απωθήσει τους εισβολείς», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να διακοπούν εξαιτίας μιας μεγάλης καταστροφής στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Το εργοστάσιο και τα κοντινά ορυχεία που διαχειρίζεται η εταιρεία λειτουργούν με περίπου το 94% του προσωπικού τους. Η τελευταία φορά στην 80ετή ιστορία του εργοστασίου που έκλεισαν όλες οι υψικάμινοι ήταν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το εργοστάσιο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Stellantis: Deal 190 εκατ. ευρώ με Σερβία για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis υπέγραψε συμφωνία με τη Σερβία για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στο Kragujevac, ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ. Το σερβικό κράτος θα συμμετάσχει στην επένδυση αυτή με 48 εκατ. ευρώ. Η Fiat Chrysler (FCA), η οποία αποτελεί μέρος της Stellantis, παράγει αυτοκίνητα στο εργοστάσιο του Kragujevac και συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς της Σερβίας.

Η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024 σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο ίδιος μετά την τελετή υπογραφής, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια». Ακόμα σημείωσε ότι η Σερβία, η οποία δεν έχει ακόμη παράξει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει πολλούς σταθμούς φόρτισης για να προσελκύσει τοπικούς αγοραστές

ICAP CRIF: Σε σταθερά ανοδική πορεία οι εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μανέτα, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, σε νέα μελέτη για τη πορεία του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών την τριετία 2018-2020 αλλά και τις εκτιμήσεις για το 2021, η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία έτη. Σημαντικό ρόλο για την άνοδο της εν λόγω αγοράς διαδραμάτισε η διαχρονική αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από το 2016. Συγκεκριμένα, σταθερά ανοδική τάση σημείωσαν την τριετία 2018-2020 οι φαρμακευτικές εταιρείες, παρουσιάζοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 εκτιμάται ότι συνέχισαν την ανοδική τους τροχιά, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 4,0%.

Από το συνολικό μέγεθος αγοράς το 2020, το 44% περίπου αφορά την αξία πωλήσεων των φαρμάκων που διατέθηκαν απευθείας σε νοσοκομεία και στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπόλοιπο 56% αφορά πωλήσεις φαρμάκων προς φαρμακεία. Παράλληλα, νέα ώθηση στον κλάδο έφερε ο συμψηφισμός των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το επιβαλλόμενο clawback, δίνοντας νέο κίνητρο στις επιχειρήσεις να προβούν σε περαιτέρω επενδύσεις. Με βάση τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αναμένεται να ακολουθήσει σταθερή ανοδική πορεία τα προσεχή έτη. H Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, αναφέρει ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στον κλάδο κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι πέντε και δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κάλυψαν αντίστοιχα το 32% και το 47% των συνολικών πωλήσεων των φαρμάκων.

Εξέλιξη κερδοφορίας παραγωγικών επιχειρήσεων
Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 26 αντιπροσωπευτικών παραγωγικών εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη περίοδο 2016-2020, προκύπτουν τα εξής: Το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος παρουσίασε σωρευτική αύξηση 57,7% την εξεταζόμενη περίοδο, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία. Σημαντική αύξηση 62,6% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις το 2020 σε σχέση με το 2016, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία την εξεταζόμενη πενταετία, ενώ από τις 26 εταιρείες του δείγματος 24 ήταν κερδοφόρες το 2020, έναντι 23 κερδοφόρων εταιρειών το 2019.

Συνεχίζεται και το 2022 το «ράλι» ανάπτυξης του ΙΦΕΤ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2022, το Ινστιτούτο συνεχίζει την θετική, αναπτυξιακή τροχιά του, γεγονός που έρχεται ως συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας του 2021. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μεσοσταθμική αύξηση εσόδων κατά 3%, εισήχθησαν 129 νέοι κωδικοί, οι ημερήσιες παραγγελίες που διαβιβάζονται από το ΙΦΕΤ αυξήθηκαν κατά 24%, ενώ ο συνολικός αριθμός παραγγελιών αυξήθηκε κατά 5%.

Επίσης, η μέση τιμή πώλησης των φαρμάκων που διακινούνται από το ΙΦΕΤ μειώθηκε κατά 15%, με το όφελος που προκύπτει για τον ΕΟΠΠΥ και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ να υπερβαίνει τα €7 εκατ. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί, ότι έχει ήδη ξεκινήσει το κρίσιμης σημασίας έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχετικού πλάνου που επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, με στόχο της ενίσχυση της ταχύτητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας.

 

Ικτίνος: Τι σχεδιάζει στον τομέα Μαρμάρου για το 2022

Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2021 ανακοίνωσε η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 33.014.672 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2020 ανερχόταν σε 32.592.393 ευρώ, ήτοι σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 1,30%. Τα EBITDA ανήλθαν σε 3.069.231 ευρώ σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 152,13% σε σύγκριση με το 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2.095.516 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 281,46%, καθώς το 2020 ανέρχονταν σε 549.337 ευρώ.

Η εταιρεία, λόγω του ολοκληρωτικού κλεισίματος της αγοράς της Κίνας λόγω Covid, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς δραστηριοποιείται σε αυτή με ποσοστό άνω του 50%. Προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εξάρτησής της από τη συγκεκριμένη αγορά, έχει επικεντρώσει τη στρατηγική της στην αύξηση της διασποράς, αλλά και των πωλήσεων ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων, αλλάζοντας το μίγμα πωλήσεων με αύξηση κατά 40% των εν λόγω προϊόντων στο πρώτο εννεάμηνο του 2021, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με ταυτόχρονη σταθεροποίηση, στα περσινά επίπεδα, στις πωλήσεις ακατέργαστου υλικού.

Η εταιρεία είναι σε διαρκή έρευνα για την εύρεση νέων κοιτασμάτων, σε περισσότερες από 10 περιοχές στην Β. Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, στον τομέα των μισθώσεων, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω μισθώσεις: Μίσθωση λατομείου στην περιοχή Μαντριά του δήμου Προσοτσάνης 50 στρ., μίσθωση Λατομείων Μποσκοψίου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, μισθώσεις δύο Λατομείων στην περιοχή Αγ. Πέτρος Βώλακα του δήμου Κ. Νευροκοπίου 195 στρ. και μίσθωση στην περιοχή Βώλακα Λεπτοκαρυές, με επέκταση υπόγεια 100 στρ. του υφιστάμενου λατομείου της κατόπιν της τροποποίησης του προστατευτικού δάσους.