ALUMIL: Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Η ALUMIL υποστηρίζει τους πληγέντες από τον πόλεμο Ουκρανούς και στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προμήθειες που συγκεντρώθηκαν (παραφαρμακευτικά, ξηρά τροφή, γάλα μακράς διάρκειας) παραδόθηκαν στο περίπτερο Νο10 της Helexpo στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Agnotis στήριξε επίσης με τα προϊόντα βρεφικής φροντίδας της.

BAT: Αναγνώριση ως Climate Leader 2022

Στην ετήσια λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγεται η ΒΑΤ, σύμφωνα με την αναφορά που δημοσίευσαν οι Financial Times. H λίστα «Europe’s Climate Leaders 2022», που καταρτίζεται από τους Financial Times, περιγράφει λεπτομερώς την πρόοδο των εταιρειών στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και αναγνωρίζει τις κορυφαίες 400 από τις 4.000 περίπου εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, για την περίοδο μεταξύ 2015 και 2020. Η ΒΑΤ πέτυχε αξιοσημείωτη μείωση 16,9% στην ένταση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στα βασικά πεδία αναφοράς σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο GHG και όπως αναφέρεται στη λίστα, αυτό την τοποθετεί στο κορυφαίο 3% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Mediterra: Η ενσωμάτωση καινοτομιών στη παραγωγή, προτεραιότητα το 2022

Τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2021 έδωσε στην δημοσιότητα η Mediterra, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, με τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 16% από τα 8,289 στα 9,628 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να πολλαπλασιάζονται από τα 50 στα 226 χιλ. ευρώ. Αναφορικά με τις προοπτικές για τη νέα χρονιά, η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει τα εξής: «Στόχος της διοίκησης το 2022 είναι η χρονιά αυτή να είναι η πρώτη ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου που θα την οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο απόδοσης και λειτουργίας.

Στις ύψιστες προτεραιότητες περιλαμβάνονται η αλλαγή του παραγωγικού και ψηφιακού αποτυπώματος, η ενσωμάτωση καινοτομιών στη παραγωγή, η καθιέρωση της μάρκας παραφαρμακευτικών προϊόντων Art of Nature, η ανανέωση της ΕΛΜΑ, ο εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα στο εταιρικό γίγνεσθαι. H ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος και τα νέα προϊόντα που αναμένονται στο β’ εξάμηνο του 2022, θα δώσουν την ζητούμενη ώθηση στην εταιρεία για να εισέλθει σ’ ένα νέο κύκλο ανάπτυξης από το 2023 και μετά».

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή της Προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα

Την ένταξη του έργου κατασκευής της Νέας Προβλήτας Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας προβλήτας, παράλληλης προς την βορειοανατολική ακτή της Ρεβυθούσας, η οποία θα εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ μικρής χωρητικότητας (μεταξύ 1.000 και 30.000 m³ ΥΦΑ). Το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 18.070.120,00 με την ιδιωτική συμμετοχή να ανέρχεται σε 9.185.060,00 και τη συνολική δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε 8.885.060,00 ευρώ. Η ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 10/06/2021 και λήξης η 31/12/2023, ενώ δικαιούχους είναι ο ΔΕΣΦΑ.

 

Volvo Car: Eπενδύει σε νέα τεχνολογία μπαταριών μέσω της StoreDot

Η Volvo Car ανακοίνωσε ότι ο βραχίονας της venture-capital, Volvo Cars Tech Fund, έχει επενδύσει στην ισραηλινή εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας μπαταριών, StoreDot. Η StoreDot αναπτύσσει τεχνολογία ιδιαίτερα ταχείας φόρτισης της μπαταρίας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εργάζεται σε μια τεχνολογία που ισχυρίζεται ότι προσφέρει κίνηση 160 χλμ από μια φόρτιση πέντε μόλις λεπτών. Η StoreDot στοχεύει σε μαζική παραγωγή από το 2024.
Η Volvo Cars δήλωσε πως η επένδυση της δινει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τη StoreDot για τη νέα τεχνολογία μπαταριών και ότι η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί κυρίως στο πλαίσιο της κοινοπραξίας τεχνολογίας μπαταριών που ίδρυσε πέρυσι με τη σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών Northvolt.

 

Βιομηχανία: «Άλμα» 33,8% για τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών τον Φεβρουάριο

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 33,8% έναντι μείωσης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 14,4%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 32,8%, έναντι μείωσης 13,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Εξέλιξη Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 33,8% τον μήνα Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας, ήτοι αύξηση κατά 34,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, κατασκευής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, ενώ κατά δεύτερον οφείλεται στην αύξηση κατά 20,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων, η οποία προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

 

Η σημασία του ενεργειακού κόστους για τους κλάδους της Ελλάδας

Τα κύρια σημεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία παρουσίασε την Τρίτη ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, με επίκεντρο την έκρηξη του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για το 2022, στο οποίο ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά το δεύτερο τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο Brent +30-35%), δεν θα επανέλθουν γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά, και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, ενώ προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5-3,0%. Στο βιομηχανικό μέτωπο, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι υπάρχουν θετικές τάσεις αλλά παρατηρείται μια κόπωση, ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων.

Όπως ανέφερε, οι εξαγωγές ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων αναμένεται σταδιακά να πληγούν, καθ’ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο εκτεθειμένη από τη μέση ευρωπαϊκή βιομηχανία. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΙΟΒΕ, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επηρεάζει το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, άμεσα ή έμμεσα, με τον πληθωρισμό να αγγίζει ιστορικό υψηλό 25ετίας το α΄ τρίμηνο του 2022 λόγω των ενεργειακών αγαθών. Logistics, βασικά μέταλλα, χημικά έχουν άμεση έκθεση στις ενεργειακές ανατιμήσεις, ωστόσο μεγάλη είναι και η έμμεση έκθεση κλάδων όπως τα μεταλλικά προϊόντα, η ναυτιλία και οι κατασκευές.

Το πρώτο βήμα της Demo προς την αυτοματοποιημένη μεταφορά φορτίων

Η Demo SA κάνει το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στην εποχή της αυτοματοποιημένης μεταφοράς φορτίων – ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των έξυπνων εργοστασίων. Όπως σημειώνει η φαρμακοβιομηχανία, τα δύο πρώτα οχήματα αυτόματης διακίνησης φορτίων παραδόθηκαν ήδη και τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστούν σε συνθήκες παραγωγής, ενώ τα πλεονεκτήματα αναμένονται σε πολλούς τομείς.

Αφενός εκμηδενίζεται σχεδόν ο κίνδυνος ατυχήματος από μεταφορά ή μετατόπιση φορτίου χάρη στους αισθητήρες μεγάλης ακρίβειας (safety rated sensors) και τις κάμερες υψηλής ευκρίνειας και αφετέρου βελτιστοποιείται η γραμμή παραγωγής. Η διαδικασία ενσωμάτωσης των AGV (Automated Guided Vehicles) θα ανοίξει το δρόμο για τη χρήση τους τόσο στο νέο συγκρότημα στην Τρίπολη -το οποίο έχει σχεδιαστεί εξαρχής με αυτό το δεδομένο- όσο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της DEMO. «Επενδύουμε σε τεχνολογίες καινοτομίας που θα εξασφαλίσουν για τους ανθρώπους μας ένα απόλυτα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 

Και με τη βούλα η ολοκλήρωση της επένδυσης της ΠΛΑΣΤΙΜΑΚ

Πιστοποιείται η ολοκλήρωση, τροποποίηση και οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης «ΠΛΑΣΤΙΜΑΚ ΑΒΕΕ», που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εκδόθηκε στις 12 Απριλίου.

Η επένδυση αφορούσε στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εύκαμπτων υλικών συσκευασίας, στη θέση Άγιος Παύλος του Νομού Χαλκιδικής, με τους εξής όρους:
1. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης οριστικοποιείται στο ποσό του €1.576.541,60.
2. Το ύψος της ενισχυόμενης χρηματοδοτικής μίσθωσης επίσης ανέρχεται στο ποσό του €1.576.541,60.
3. Το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της ωφέλειας φορολογικής απαλλαγής χρηματοδοτικής μίσθωσης ανέρχεται στο ποσό των €867.097,88 που αποτελεί ποσοστό 55% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
4. Πληρείται ο όρος της απόφασης υπαγωγής περί διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής χρηματοδοτικής μίσθωσης μέχρι του ποσού των €867.097,88.

Το τρίτο έργο του Ομίλου Καμαρίδη -Globalwire σε Net Metering

Επεκτείνει τις επενδύσεις του σε Net-Metering ο Όμιλος Καμαρίδης-Globalwire, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής διαμορφωμένων χαλυβδοφύλλων & πάνελ πολυουρεθάνης PUR και PIR καθώς και μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες βιομηχανίες παραγωγής μαύρων, γαλβανισμένων συρμάτων, καρφοβελονών, και Δομικών Πλεγμάτων στην Ελλάδα.

Παραμένοντας πιστός στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατασκευάζοντας ακόμη ένα Φωτοβολταϊκό Σταθμό μεγέθους 800 kW αυτή τη φορά, στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής του EUROPAN που εδρεύει στη Βουλγαρία. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έργο του Ομίλου σε Net-Metering (1 ΜW στις κεντρικές εγκαταστάσεις και 240 kW στα γραφεία), πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να καλύψει μέχρι στιγμής το 40% της ενέργειας που καταναλώνει συνολικά μέσω των Φωτοβολταϊκών σταθμών.

Η εκτιμώμενη απόδοση των σταθμών φτάνει τις 3.000.000 kWh/έτος, οι οποίες θα αποσοβήσουν παραπάνω από 3.200 τόνους του διοξειδίου του άνθρακα.
Πέρα από τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, το Net-Metering δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία αφού αποφεύγει το τεράστιο κόστος της Ηλεκτρικής Ενέργειας που ταλανίζει όλες τις Ελληνικές Βιομηχανίες και τη βοηθάει να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Ανάδοχος και σε αυτό το έργο επιλέχθηκε η ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα υλοποιώντας το τρίτο κατά σειρά Net-Metering για τον Όμιλο.