TÜV AUSTRIA Hellas: Προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η TÜV AUSTRIA Hellas προσέφερε ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των πολιτών της Ουκρανίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση, η εταιρεία σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έστειλε βρεφικά γάλατα και κρέμες καθώς και είδη υγιεινής. Επιπλέον, σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», απέστειλε φάρμακα για την άμεση φροντίδα του εκτοπισμένου άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας.

 

Βίκος: «Υιοθετεί» 46 τοπικές κοινότητες του Δήμου Ζαγορίου

Στις 16 Απριλίου, η Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, στο πλαίσιο κοινής δράσης της με την Βίκος Α.Ε., πραγματοποίησε την παρουσίαση του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής» στη Δημοτική Ενότητα Ασπραγγέλων του Δήμου Ζαγορίου στην Ήπειρο, με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», οι γυναίκες, μόνιμες κάτοικοι του Δήμου, που είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, υποστηρίζονται δωρεάν μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους.

Στην ΗΛΕΚΤΩΡ το project για τη μονάδα καύσης στα Άνω Λιόσια

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΕΔΣΝΑ για στροφή προς την κυκλική οικονομία, κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ το έργο για τη μονάδα καύσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής. Πρόκειται για project συνολικού ύψους 106 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, με αντικείμενο της σύμβασης τη παραχώρηση της λειτουργίας της Εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικινδύνων

Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων και των προσομοιαζόντων με αυτά, που βρίσκεται στη θέση Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων.
Στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και όποια συντήρηση ή/ και αναβάθμιση απαιτηθεί κατά τον χρόνο της παραχώρησης, καθώς και η αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα με προσθήκη συστήματος ενεργειακής αξιοποίησης. Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι ο ίδιος ο ανάδοχος. Σημειώνεται ότι η Ηλέκτωρ είναι θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ στον τομέα περιβάλλοντος.c

Ηλ. Σπυρτούνιας: Έρχεται μεγάλη επένδυση στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού – Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί μεγάλη επένδυση στον τομέα της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, από τις μεγαλύτερες στην περιοχή. Ο κ. Σπυρτούνιας αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί όχι μόνον να αποτελέσει ένα ενεργειακό κόμβο στον τομέα της ενέργειας αλλά και μια δύναμη παραγωγής ενέργειας, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό ο τομέας της ενέργειας είναι στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών των ΗΠΑ και θα ακολουθήσουν νέες επενδύσεις, σημείωσε. Επιπλέον, μεταφέρει τις ανησυχίες, την επιφυλακτικότητα και την αβεβαιότητα που επικρατούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και της ενεργειακής που προϋπήρχε, διατηρώντας όμως την αισιοδοξία του για την χώρα μας.

Ο κλάδος της διεθνούς βιομηχανίας που «πονοκεφαλιάζει» λόγω Ρωσοουκρανικού

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 9%, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, καθώς η κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έκλεισε τα εργοστάσια στην Αν. Ευρώπη και προκάλεσε «εκρήξεις» στις τιμές των ήδη ακριβών ά υλών για την κατασκευή οχημάτων.

Μεγαλύτερη ανησυχία για τους κατασκευαστές αποτελούν οι ελλείψεις συγκεκριμένων υλικών και ανταλλακτικών, που έπλητταν προ πολέμου τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με το δημοσίευμα να επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να διευρυνθούν και σε άλλες αγορές σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος, με τη μη παραγωγή καλωδίων από την Ουκρανία να αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο «αγκάθι». Επιπλέον, οι δύο χώρες παράγουν νικέλιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ και πιο κοινά ορυκτά και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, επηρεάζονται σημαντικά.

Ημιαγωγοί: Έντονα ανοδική πορεία το 2021

Έντονα ανοδική πορεία ακολούθησαν οι πωλήσεις ημιαγωγών το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ελλείψεων σε μικροτσίπς και αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις ημιαγωγών ανήλθαν, για το σύνολο του 2021, σε 595 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 26,3% από το 2020, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της Gartner, Inc. «Τα γεγονότα πίσω από την τρέχουσα έλλειψη chip συνεχίζουν να επηρεάζουν τους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ανοδική πορεία των πωλήσεων 5G smartphones, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση για chips και τις αυξήσεις των μεταφορικών για τις πρώτες ύλες οδήγησε τη μέση τιμή πώλησης σε υψηλότερα επίπεδα, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση των εσόδων το 2021» αναφέρει η Gartner. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εταιρείας, το 2021 σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών ημιαγωγών στον κόσμο. Για την ακρίβεια, η Samsung Electronics ανέκτησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς από την Intel, για πρώτη φορά από το 2018, αν και η απόσταση ανάμεσα στις δύο εταιρείες ήταν εξαιρετικά μικρή. Συνολικά, το μερίδιο της Κίνας στην αγορά ημιαγωγών μειώθηκε από 6,7% το 2020 σε 6,5% το 2021.

Η Νότια Κορέα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στα μερίδια αγοράς το 2021, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά μνήμης ώθησε τη Νότια Κορέα να συγκεντρώσει 19,3% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών. Η ζήτηση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας για ημιαγωγούς εκτοξεύθηκε το 2021, με την αγορά αυτοκινήτου να ξεπερνά όλες τις άλλες τελικές αγορές. Τα έσοδα από πωλήσεις chips προς την αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκαν αύξηση 34,9% το 2021, ενώ αυτά από τις πωλήσεις προς τον κλάδο των ασύρματων επικοινωνιών, στις οποίες κυριαρχούν τα smartphones, σημείωσαν αύξηση 24,6%.

Υδρογονάνθρακες: Καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε για κοιτάσματα, όχι εκτιμήσεις

Τη σημασία ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος για τη χώρα μας τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο παρουσίασης της Ειδικής Έκθεσης της Επιτροπής Υδρογονανθράκων (Upstream) του ΙΕΝΕ για τα Οικονομικά και Γεωπολιτικά Oφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής, τονίζοντας ωστόσο ότι, «δεν σημαίνει ότι επειδή θα αναπτύξουμε τους υδρογονάνθρακες, δεν θα αναπτύξουμε τις ΑΠΕ». Όπως υπογραμμίζει η έκθεση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η επικίνδυνα υψηλή σημερινή εξάρτηση θα πρέπει να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας, όχι μόνο από ΑΠΕ, καθώς αυτή διοχετεύεται κυρίως στον ηλεκτρισμό, αλλά από όλες τις εγχώριες πηγές ανεξαρτήτως, συμπεριλαμβανομένων των στερεών καυσίμων και των υδρογονανθράκων.

«Καιρός να πάψουμε να μιλάμε για εκτιμήσεις και να αρχίσουμε επιτέλους να μιλάμε για κοιτάσματα», ήταν το μήνυμα της κας Τερέζας Φωκιανού, πρώην προέδρου της κρατικής εταιρείας έρευνας υδρογονανθράκων (ΔΕΠ-ΕΚΥ), η οποία τάχθηκε υπέρ της εκ νέου προκήρυξης διαγωνισμών για την Κρήτη αλλά και της αναζήτησης επενδυτών για τη δυτική Ελλάδα. Από πλευράς του, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ, ανέφερε ότι οι σεισμικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής παρέχουν ενδείξεις για αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών, ενώ σε αρκετές περιοχές του Ιονίου, οι πιθανότητες να υπάρχουν υδρογονάνθρακες είναι της τάξης του 25%.

Συμφωνία ΣΕΒ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Συμφωνία συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους νέους, φοιτητές και ερευνητές, όσο και για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια, υπέγραψαν οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΣΕΒ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κοζάνης, την Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022. Η συμφωνία συνεργασίας στοχεύει στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για τη στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ αλλά της επιχειρηματικότητας ευρύτερα, την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας, τη διασύνδεση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την αγορά εργασίας και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης.

Εμπεδώνει δε την κοινή βούληση για πιο ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων – όπως, άλλωστε, συνέβη και με τις πρόσφατες συμφωνίες συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το ΕΚ Δημόκριτος, το ΔΠΘ, τα βιομηχανικά διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την πρακτική άσκηση σε μέλη του Συνδέσμου, αλλά και την ακαδημία AIMinds σε συνεργασία με την SAS σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας.

Παπουτσάνης: Διεθνής πιστοποίηση ως ΑΕΟ από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής

Η βιομηχανία Παπουτσάνης, έλαβε την πιστοποίηση ΑΕΟ ως Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας (Authorised Economic Operator–AEO) από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ισχυρή ανάπτυξη εκτός συνόρων. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η πιστοποίηση της Παπουτσάνης με ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας αποδεικνύει την αξιοπιστία της ως επιχειρηματικός εταίρος στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, το σύγχρονο και εξωστρεφές επιχειρηματικό προφίλ, τη συμμόρφωση με διεθνείς κανονισμούς, καθώς και την τήρηση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας σε πληροφοριακά συστήματα και εγκαταστάσεις ακόμα και συνεργαζόμενων εταιριών logistics. Σε αυτό το πλαίσιο, η Παπουτσάνης στο εξής θα απολαμβάνει σημαντικά οφέλη όπως ευκολότερη υπαγωγή σε τελωνειακές απλουστεύσεις, λιγότεροι φυσικοί έλεγχοι και έλεγχοι εγγράφων, αμοιβαία αναγνώριση με τρίτες χώρες και γενικά ταχύτερη διεκπεραίωση των εξαγωγών και εισαγωγών.

LYKOMITROS STEEL: Ίδρυση μονάδας παραγωγής μεταλλικών κατασκευών

Με την απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τροποποιείται παλαιότερη απόφαση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «LYKOMITROS STEEL A.E.». Η τροποποίηση αφορά την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου της που αφορά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής μεταλλικών κατασκευών στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως προς το φυσικό αντικείμενο καθώς και τη συνολική ενισχυόμενη δαπάνη και τις δαπάνες ανά κατηγορία, του επενδυτικού σχεδίου. Ειδικότερα, η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε ύψος 1.600.000 ευρώ.

Το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 45% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης δηλαδή ποσό 720.000 ευρώ. Η LYKOMITROS STEEL ειδικεύεται στην αγορά των μεταλλικών κατασκευών και υλοποιεί έργα υψηλών απαιτήσεων, με πλατφόρμες και εξέδρες γεώτρησης (χερσαίες, θαλάσσιες, ερήμου), έργα πολιτικού μηχανικού όπως κτίρια, εγκαταστάσεις αεροδρομίων, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, κέντρα logistics κ.λπ.

Η επαγγελματική δραστηριοποίηση του Βασίλειου Λυκομήτρου στον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών ξεκίνησε το 1983. Η εμπειρία του στην υλοποίηση έργων που συσσώρευσε με την πάροδο των ετών, έχοντας θητεύσει σε διάφορα διοικητικά και τεχνικά πόστα, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για την ίδρυση της LYKOMITROS STEEL Α.Ε. το 2006. Σήμερα, η μηνιαία παραγωγική της δυναμικότητα ξεπερνά τους 1.000 τόνους προϊόντων. Έχει στο ενεργητικό της εξαγωγές στις χώρες Γερμανία, Βρετανία, Κύπρος, Συρία, Γαλλία και Αυστρία.