SKAG: Aναδασώνει τον Δήμο Διονύσου

H SKAG, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος, αναδασώνει περιοχές του Δήμου Διονύσου που επλήγησαν σημαντικά από τις πυρκαγιές στην περιοχή το καλοκαίρι του 2021. Στο πλαίσιο του δεκαετούς προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς, η εταιρεία πραγματοποίησε δωρεά ύψους 1000€ στην κοινότητα Κρυονερίου, όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται, η οποία περιλάμβανε για τις ανάγκες οργανωμένης δενδροφύτευσης, την αγορά και παράδοση 78 φυλλοβόλων δένδρων.

 

Polygon: Χρήσιμες πληροφορίες για Facility Managers

H Polygon Facility Services, με γνώμονα τη φιλοσοφία της για polyδύναμη εξυπηρέτηση κτιρίου σε όλα τα επίπεδα, προσφέρει στους facility managers και τους διαχειριστές κτιρίων χρήσιμες συμβουλές ασφάλειας και σωστής συντήρησης μέσω πλούσιου περιεχομένου στο website της.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να μπουν στο www.polygon.com.gr και να διαβάσουν tips και χρήσιμα άρθρα για την απολύμανση και την απεντόμωση, τη συντήρηση καυστήρων, τη συνολική διαχείριση κτιρίου, την αναγόμωση πυροσβεστήρων και άλλα πολλά. Στόχος είναι το website της Polygon να γίνει σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες και τις εταιρείες που τους ενδιαφέρουν να μένουν ενημερωμένοι σε σύγχρονα θέματα facility management.

Hengas: Και με τη «βούλα» η άδεια διανομής φυσικού αερίου στη Σπάρτη

Με καθυστέρηση μηνών (από τον περασμένο Φεβρουάριο) έγινε η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης της ΡΑΕ που αφορά τη χορήγηση άδειας διανομής φυσικού αερίου για τον Δήμο Σπάρτης, στην εταιρεία με διακριτικό τίτλο «HENGAS Α.Ε.». Ο κάτοχος της άδειας αποκτά δικαίωμα κατασκευής του Δικτύου Διανομής στο Δήμο Σπάρτης, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που έχει υποβάλει η εταιρεία. Η άδεια διανομής χορηγείται για περίοδο 25 ετών και με λήξη την 31/12/2047. Η διάρκεια ισχύος της δύναται να παραταθεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το συνολικό κόστος της θα ανέλθει στα 3,858 εκατ. ευρώ. Από αυτά, για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στη Σπάρτη, θα διατεθούν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Traton: Επενδύει 3 δισ. δολάρια στην ηλεκτροκίνηση

Ο διεθνής κολοσσός κατασκευαστής φορτηγών Traton, επενδύει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη για χάρη της ηλεκτροκίνησης. Η Traton, με έδρα το Μόναχο, η οποία πέρυσι εξαγόρασε τη Navistar και κατέχει μεταξύ άλλων τις μάρκες Scania και Man, σχεδιάζει να επενδύσει 2,6 δισεκατομμύρια έως το 2026, για την ανάπτυξη και τη βελτίωση εναλλακτικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης. «Αυτά τα συστήματα θα αποτελούν ξεκάθαρα την πιο πράσινη, ταχύτερη και πιο προσιτή λύση για τους πελάτες μας, ακόμη και για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, αν και το υδρογόνο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη προσθήκη σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο CEO Christian Levin. Ο Λέβιν και η ομάδα του επιδιώκουν να έχουν τα μισά από τα φορτηγά που πωλούν μηδενικές εκπομπές έως το 2030.

 

ΙΕΝΕ: Webinar «Στερεά Απορρίμματα και Ενέργεια»

Στις προκλήσεις, τις λύσεις και τις ευκαιρίες ώστε να μετατραπεί η διαχείριση των αστικών αποβλήτων από πρόβλημα σε ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης, εστίασε το διαδικτυακό webinar με τίτλο «Στερεά Απορρίμματα και Ενέργεια» που διοργανώθηκε από το ΙΕΝΕ, την Τρίτη 12 Απριλίου. Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ανέφερε πως «στόχος είναι να γίνουν συμμέτοχοι και οι πολίτες στην ανακύκλωση».

Επεσήμανε πως «οι στόχοι που αναφέρονται για την ανακύκλωση είναι αρκετά φιλόδοξοι και για να κατακτηθούν χρειάζεται μόνιμη συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται στο Αμάρι Ρεθύμνου μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και έχει δημοπρατηθεί άλλη μία μονάδα στο νομό Ηρακλείου και μία στο νομό Λασιθίου. Στο πλαίσιο δε της ενεργειακής αξιοποίησης έχει ανατεθεί μελέτη στο ΕΜΠ».
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η λεπτομερής παρουσίαση του κ. Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη, Investment & Business Development Manager της TEΡΝA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε καταρχάς στην στρατηγική της χώρας για την ταφή και διάθεση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και θα ενισχυθεί η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και θα αναπτυχθούν σχετικές υποδομές σε όλη την επικράτεια. Τα μέσα για να υλοποιηθούν τα ανωτέρω θα είναι η πλήρης κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 ΜΕΑ και 43-46 ΜΕΒΑ, καθώς και η λειτουργία τεσσάρων μονάδων (ΣΔΙΤ) παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ήδη λειτουργεί έργο δυναμικότητας 105.000 τν/ έτος στην Περιφέρεια Ηπείρου και έχει αναλάβει μεταξύ άλλων το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», το οποίο αφορά στην κατασκευή τριών ΜΕΑ μέγιστης δυναμικότητας 200.000 τν/έτος, τριών ΧΥΤΥ και δύο ΣΜΑ. Με αυτό τον τρόπο, όπως υπογράμμισε, λύνεται για τα επόμενα 27 χρόνια το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο.

Το All Things Energy Forum επιστρέφει στις 2-3 Ιουνίου 2022

Το All Things Energy Forum, για άλλη μια φορά, θα είναι εδώ, στις 2-3 Ιουνίου 2022, για να αναλύσει όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.
Όπως και πέρυσι, η αβεβαιότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό, με την προσοχή του κοινού να στρέφεται πλέον στην ενεργειακή κρίση και τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Το 2ο All Things Energy Forum θα επισημάνει όλες τις πρόσφατες ανησυχίες που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα.Πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και πώς η συνεχής άνοδος των τιμών επηρεάζει τις πολιτικές των ενεργειακών φορέων και ιδιαίτερα των επενδυτών, καθώς και πώς οι πράσινες πολιτικές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος στο νέο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, που επίσης δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια.

Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο ομιλητών και συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, όπως οι παρακάτω:
Ο Mark Rachovides, Πρόεδρος της Euromines (Βρυξέλλες) θα μιλήσει για το πώς η ευρωπαϊκή μεταλλευτική βιομηχανία μπορεί να παρέχει προσιτά, βιώσιμα και στρατηγικά προϊόντα στις τιμές ρεκόρ που παρουσιάζει η ενέργεια σήμερα.

Ο Gunnar Holen, Διευθύνων Σύμβουλος της Nordic Blue Crude (Νορβηγία) θα μιλήσει για υψηλής ποιότητας, ανθρακικά ουδέτερα, συνθετικά καύσιμα και άλλα προϊόντα αντικατάστασης ορυκτών, με βάση το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ελλάδα) θα καλύψει όλες τις νέες απαιτήσεις που αντιμετωπίζει η ΡΑΕ στο σημερινό «ακραίο» ενεργειακό περιβάλλον, από την «επαναλιγνιτοποίηση» έως την ταχύτερη αδειοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η κα Maja Maćić, Country Manager της RP Global (Σερβία) θα δώσει την προοπτική ενός διεθνούς ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας που θα επεκτείνεται μεταξύ άλλων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Ο Δρ Johannes Drielsma, της Drielsma Resources Europe (Γερμανία) θα αναλύσει το αποτύπωμα άνθρακα των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Η κα Anika Nicolaas Ponder, από το Ινστιτούτο για την Προστασία του Κλίματος, την Ενέργεια και την Κινητικότητα-IKEM (Γερμανία) θα καλύψει σύγχρονα θέματα μεταφορών και κινητικότητας. Μάθετε περισσότερα για το 2ο All Things Energy Forum στον παρακάτω σύνδεσμο: https://allthingsenergyforum.com/.

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για επενδύσεις με στόχο την Εξοικονόμηση Ενέργειας

Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η εταιρεία Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης, σας προσκαλούν σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση σήμερα Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 και ώρα 15:30. Στο webinar θα παρουσιαστούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με την αξιοποίηση των οποίων θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη επενδύσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους, καθώς μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον, η αύξηση του ενεργειακού κόστους εξελίσσεται ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όσο και στο επιχειρείν.
Για τη δήλωση της δωρεάν συμμετοχής σας πατήστε εδώ.

Ανακατασκευή του εργοστασίου κεραμοποιίας Al-Shimal

Το εργοστάσιο κεραμοποιίας AL-SHIMAL υλοποιεί την πλήρη ανακατασκευή της υπάρχουσας μονάδας του, εγκαθιστώντας νέο φούρνο και ξηραντήριο καθώς και σύγχρονα συστήματα φόρτωσης και εκφόρτωσης. Η επένδυση στον εκσυγχρονισμό της γραμμής υλοποιείται από τον όμιλο KAT και αφορά στο τρίτο έργο της SABO S.A. που λαμβάνει χώρα στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Τα δύο πρώτα έργα ήταν η κατασκευή του εργοστασίου ΙΙ, 800 τόνων του Ομίλου Halabja που παραδόθηκε το 2014 και η σταδιακή αναβάθμιση του εργοστασίου Ι του ίδιου ομίλου. Στο εν λόγω έργο, δόθηκε έμφαση στην εγκατάσταση του νέου ξηραντήριου και του φούρνου, ενώ τα υπάρχοντα μηχανήματα προετοιμασίας θα τεθούν σε λειτουργία αφού πρώτα πραγματοποιηθούν ενέργειες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους. Προς αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την ύπαρξη ανθρακικού ασβεστίου στην πρώτη ύλη, το εργοστάσιο θα προετοιμάζει την πρώτη ύλη σε ξηρή μορφή. Το έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και, τη δεδομένη χρονική στιγμή, λαμβάνουν χώρα εργασίες κατασκευής παραδοσιακού φούρνου Τούνελ.

Πλήρης αυτοματοποίηση στη λειτουργία της ΑΦΗΣ

Ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΦΗΣ Α.Ε., παραχώρησε live συνέντευξη στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» και το OPEN TV, με αφορμή τη βράβευση της εταιρείας στα Circular Economy Awards 2022 από την BOUSSIAS. Η ΑΦΗΣ, που δραστηριοποιείται στη συλλογή και ανακύκλωση φορητών μπαταριών, απέσπασε δύο χρυσά βραβεία, αλλά και την κορυφαία διάκριση Circular Economy Collective System of the Year.

Επεξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι η ΑΦΗΣ διαχειρίζεται με ορθό τρόπο τις μπαταρίες και τις ανακυκλώνει σε εγκεκριμένα εργοστάσια του εσωτερικού και εξωτερικού, παράγοντας α΄ ύλες και ταυτόχρονα εξοικονομώντας ενέργεια που ειδάλλως θα χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη από τα ορυκτά.
«Έχουμε αυτοματοποιήσει και ψηφιοποιήσει πλήρως τη λειτουργία μας.

Οι εντολές μεταβιβάζονται online σε πραγματικό χρόνο από τα σημεία διαλογής στους αντίστοιχους συνεργάτες μας, μαζεύονται οι μπαταρίες, ανασυσκευάζονται και φεύγουν είτε για το εργοστάσιο στην Αττική είτε για το εξωτερικό», διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΦΗΣ.
Ερωτηθείς για τη επίδοση των Ελλήνων με την ανακύκλωση μπαταριών, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι έχει πασιφανώς αυξηθεί, ωστόσο βρισκόμαστε πολύ πίσω σε σχέση με χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τέλος, αναφορικά με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΑΦΗΣ, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι η τοποθέτησή της σε 70.000 σημεία πανελλαδικά εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο, μεγαλύτερη ιχνηλασιμότητα δεδομένων, ικανοποίηση των πελατών και των συνεργατών της. «Ταυτόχρονα απελευθερώνουμε χρόνο εργασίας και εξοικονομούμε οικονομικούς πόρους, τους οποίους επανεπενδύουμε στην στοχευμένη και συστηματική επικοινωνία με το κοινό. Αυτό είναι ένας κρίκος ο οποίος μεγαλώνει την ευαισθητοποίηση του κόσμου», κατέληξε.

Ελ. Χρυσός και Mytilineos στο Webinar του GRawMat

Στις 13/04 πραγματοποιήθηκε το webinar του GRawMat Webinar Series, με την παρουσία εκπροσώπων των Mytilineos και Ελληνικός Χρυσός. Το ενδιαφέρον κέντρισαν τα όσα ειπώθηκαν για το Sustainability και τις επικείμενες επενδύσεις εκ μέρους των δυο εταιρειών, από τους κ.κ. Γεράσιμο Μονοκρούσο, Corporate Communications Manager της Ελληνικός Χρυσός και Φιλιώ Λαναρά, Director, Communication & Marketing Strategy της Mytilineos.

Ο κ. Μονοκρούσος συγκεκριμένα, είπε ότι «για να περάσουμε σε μια εποχή net zero, είναι επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης όχι μόνο των εθνικών αλλά γενικότερα των υπαρχόντων κοιτασμάτων για τη μετάβαση αυτή, προκειμένου να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε αλλά και να αναπτύξουμε νέα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Όσον αφορά το εργοστάσιο Μεταλλουργίας στην Ολυμπιάδα, η κατασκευή του είναι ακόμα υπό συζήτηση, καθώς αναζητείται η βέλτιστη μέθοδος από τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να είναι οικονομικά βιώσιμη η επένδυση αυτή, καθώς και περιβαλλοντικά φιλική, προκειμένου να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις».

Από τη μεριά της, η κα. Λαναρά, εστίασε στον στόχο της εταιρείας για αλουμίνιο με μηδενικό αποτύπωμα το 2050: «Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κατεύθυνση της εταιρείας μας έγκειται στη μείωση του αποτυπώματός μας. Στόχος μας είναι το αλουμίνιο μέχρι το 2050 να έχει μηδενικό αποτύπωμα. Για να γίνει αυτό, πρέπει όλες μας οι δραστηριότητες και όχι μόνο το εργοστάσιο, να οδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο επενδύοντας αλλά αλλάζοντας ριζοσπαστικά τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε, από το να χρησιμοποιούμε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μέχρι και το σκέλος της ανακύκλωσης».