Mevaco: Επιστροφή κεφαλαίου €0,07 ανά μετοχή

Τη μη διανομή μερίσματος, αλλά την επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή θα προτείνει η διοίκηση της Mevaco στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη χρηματική διανομή είναι αποτέλεσμα της περυσινής επιστροφής της εισηγμένης εταιρείας σε σημαντικά κερδοφόρο αποτέλεσμα, με αιχμή του δόρατος την ανάληψη εργασιών κατασκευής βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η ELPEN στηρίζει το πρόγραμμα “Green Future”

Στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης της, η φαρμακοβιομηχανία ELPEN, στηρίζει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “Green Future” του μη κερδοσκοπικού οργανισμού We4all. Η νέα αυτή συνεργασία αφορά στη διοργάνωση 6 περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων εντός του 2022 σε μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων των πυρόπληκτων περιοχών των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα.

Η πρώτη εκπαίδευση υλοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου στο Νηπιαγωγείο «Ονειρόσκαλα» στη Νέα Μάκρη και οι υπόλοιπες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Μέσω των εκπαιδεύσεων, οι μαθητές θα ενημερωθούν μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων και παιχνιδιών για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Περιβάλλον και πως μπορεί ο καθένας από εμάς να το προστατεύσει, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία συμβολική δενδροφύτευση στο σχολείο τους.

Motor Oil: Τέλη του 2022 η απόφαση για τον πλωτό σταθμό LNG

Στο τέλος του έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την εγκατάσταση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021. Θα προηγηθεί, όπως είπε, το τελικό market test για το έργο ενώ η πρώτη μη δεσμευτική φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι οι προμήθειες ρωσικού αργού αντιπροσώπευαν πέρυσι ποσοστό 5,8% του συνόλου και αντικαταστάθηκαν πριν την εισβολή από άλλες πηγές.

Στον τομέα των ΑΠΕ συνεχίζεται η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων ισχύος 84 μεγαβάτ που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 ενώ εξετάζονται νέες ευκαιρίες είτε από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αδειών που διαθέτει ο όμιλος είτε σε νέα projects. Ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε εξάλλου ότι προχωρά η ανάπτυξη της μονάδας φυσικού αερίου που κατασκευάζεται από κοινού με την ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή.

 

EDPR: νέο ηλιακό πάρκο στο Τέξας σε συνεργασία με τη Meta

Η EDP Renewables μέσω της πλήρως ελεγχόμενης θυγατρικής της EDP Renewables North America LLC και η Meta, υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για 156 MW από το ηλιακό πάρκο Cattlemen Solar Park συνολικής ισχύος 240 MW, στην κομητεία Milam στο κεντρικό Τέξας. Η EDPR NA έχει αναπτύξει και πρόκειται να κατασκευάσει, να κατέχει και να λειτουργεί το Cattlemen Solar Park, το οποίο έχει εκτιμώμενη κεφαλαιακή επένδυση περίπου 280 εκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Το Cattlemen θα προσφέρει οικονομικά οφέλη μέσω της καταβολής πληρωμών σε τοπικούς γαιοκτήμονες, μέσω των φόρων που καταβάλλονται για τη στήριξη βασικών κοινοτικών υπηρεσιών και μέσω ευκαιριών απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Επιπλέον, το έργο θα τροφοδοτεί ετησίως με ενέργεια το ισοδύναμο περισσότερων από 37.000 μέσων κατοικιών στο Τέξας και θα εξοικονομεί περίπου 304 εκατ. γαλόνια νερού ετησίως.

Σκρέκας: Η ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο ορόσημο για την ενεργειακή μας ασφάλεια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC (Egyptian Electricity Transmission Company), Sabah Mohamed Mashaly και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Dr. Amgad Ahmed Saeed, με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στα Έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος, καθώς θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Θα ενισχύσει την εθνική ενεργειακή ασφάλεια, θωρακίζοντας τη χώρα μας από εισαγόμενες κρίσεις σαν και αυτήν που μαίνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς θα συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το έργο θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας. Η καθαρή ενέργεια που θα μεταφέρεται στη χώρα μας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με την Αίγυπτο και προωθούμε την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Όμιλος Ravago: Νέα General Manager η Χ. Παππά

Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει στην Ravago Chemicals Hellas, μέλος του Ομίλου Ravago Greece, η κ. Χριστίνα Παππά, στη θέση του απελθόντος κ. Ιπποκράτη Ιωαννίδη, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε. Η εταιρεία μέσω ανακοίνωσής της τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του και του εύχεται τα καλύτερα.

ABB: Συνεργασία με την Samsung Electronics

Η ABB και η Samsung Electronics ξεκινούν μία παγκόσμια συνεργασία για την από κοινού παροχή προηγμένων τεχνολογιών για εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας, όπως και παροχή smart σύνδεσης Internet of Things (IoT), τόσο για κατοικίες, όσο και για εμπορικά κτίρια, τα οποία υπολογίζεται ότι παράγουν σχεδόν το 40% των συνολικών εκπομπών1 CO2 παγκοσμίως.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει μία πλατφόρμα για τη θεμελίωση μίας μακροχρόνιας σχέσης για καινοτομία σε smart τεχνολογία, control και συσκευές.
Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στη Samsung και την ABB να επεκτείνουν την πρόσβαση των πελατών τους σε τεχνολογίες οικιακού αυτοματισμού και καλύτερη διαχείριση συσκευών, ενώ θα διευκολύνει και την μετατόπιση του ηλεκτρικού φορτίου.

Τα έξυπνα σπίτια χρησιμοποιούν συνδεδεμένες συσκευές και συσκευές ενσωματωμένες μέσω ενός κεντρικού συστήματος για εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και ενέργειας. Για παράδειγμα, συνδέοντας την εφαρμογή Samsung SmartThings με τις λύσεις οικιακού αυτοματισμού της ABB οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές για να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται όλες τις λευκές συσκευές, καθώς και αισθητήρες αερίου και καπνού, συστήματα ενέργειας, ασφάλειας και άνεσης από μία και μόνο εφαρμογή. Επίσης, η προ-ενεργοποιημένη διαχείριση συσκευών όπως, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων, για λειτουργία εκτός ωρών αιχμής διασφαλίζει τη βελτιστοποίηση του δικτύου και το χαμηλότερο κόστος ενέργειας.

Ο Mike Mustapha, πρόεδρος της ABB Smart Buildings, τόνισε: «Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου οι πελάτες μας θα μπορούν να επωφεληθούν από μία σημαντική εξοικονόμηση άνθρακα και ενέργειας, βελτιώνοντας περαιτέρω την πρόσβαση σε πλήρως ολοκληρωμένη και ολιστική τεχνολογία smart building. Η συνεργασία μας με ένα σημαντικό ηγέτη της τεχνολογικής καινοτομίας, όπως η Samsung Electronics, ενισχύει ακόμα περισσότερο το όραμα της ABB να συνδέει ολόκληρα κτίρια με ανοιχτές και εύκολα προσβάσιμες λύσεις και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, που περιλαμβάνουν και τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Έτσι, όχι μόνο ελαχιστοποιεί το ανθρακικό αποτύπωμα από το περιβάλλον, αλλά προσφέρει επίσης μία απρόσκοπτη και συναρπαστική εμπειρία χρήστη».

Παράλληλα με τις λύσεις οικιακού αυτοματισμού, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να επεκτείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία και στα προϊόντα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) της Samsung Electronics, όπως επίσης στα συστήματα ελέγχου δωματίου ροής ψυκτικού (VRF) και ABB HVAC για εμπορικά κτίρια και πολυκατοικίες.
Ο Chanwoo Park, επικεφαλής του τμήματος IoT Business στη Samsung Electronics, δήλωσε: «Η ύπαρξη δύο μόνο προμηθευτών, που εργάζονται μαζί κατ’ αυτό τον τρόπο, δίνει μία προστιθέμενη ευκολία στα έργα έξυπνων κτιρίων για κατασκευαστικές εταιρείες και κατασκευαστές ακινήτων. Κατά τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων κτιρίων ή νέων χώρων μέσω μίας ενιαίας πηγής λύσεων, μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα προϊόντα θα ενσωματωθούν και θα λειτουργήσουν μαζί άψογα. Ακόμα, ενισχύεται η after sales εμπειρία, αφού υπάρχει μόνο μία πλατφόρμα για ολόκληρο το σύστημα».

Mytilineos: Χρυσό Βραβείο για τις επιδόσεις του στη βιωσιμη αναπτυξη

Αναβαθμίζοντας τη θέση της στον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό για την αξιολόγηση της επίδοσης των εταιρειών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, EcoVadis, η MYTILINEOS απέσπασε το χρυσό βραβείο για τις επιχειρηματικές της πρακτικές, στη βάση του επιχειρηματικού της μοντέλου και της συνολικής της στρατηγικής. Συμμετέχουν και αξιολογούνται από την EcoVadis 90.000 δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες από 60 χώρες Σύμφωνα με τα ευρήματα της αξιολόγησης για τη MYTILINEOS, η εταιρεία βρίσκεται στο κορυφαίο 10% του συνόλου των εταιρειών που αξιολογούνται από αυτήν.

Πιστοποιήθηκε η επένδυση της ΓΑΖΟΡΑΚΗΣ

Πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης με δ.τ. «ΓΑΖΟΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Ε.». Η επένδυση αναφέρεται στη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής και εκτύπωσης πλαστικών ειδών συσκευασίας στον Αυλώνα Αττικής, μέσω της κτήσης και εγκατάστασης υπερσύγχρονου και καινοτόμου μηχανολογικού εξοπλισμού, στον Δήμο Ωρωπού της Περιφέρειας Αττικής. Το συνολικό οριστικοποιούμενο επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 808.640 ευρώ.

Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στο ποσό των 121.296 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 15% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης, ενώ το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας, ανέρχεται στο ποσό των 517.529,60 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 64% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης. Το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 169.814,40 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 21% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης.

Βιομηχανία: «Άλμα» 27,2% για τον Δείκτη Εισαγωγών τον Φεβρουάριο

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 27,2% έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. O μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 25,3% έναντι μείωσης 11,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 27,2%, τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 39,3% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 6,3%, ενώ η αύξηση του ίδιου Δείκτη κατά 2,7% τον ίδιο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 3,5% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 1,1%.