ΔΕΛΤΑ: Καλύπτει τις ανάγκες 5.386 παιδιών

Η ΔΕΛΤΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στη γενική έκκληση που απηύθυνε τον Φεβρουάριο το Ινστιτούτο Prolepsis, καλύπτοντας την ανάγκη για γάλα και γιαούρτι στα σχολεία του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Συγκεκριμένα, εξασφάλισε έως το τέλος της σχολικής χρονιάς το γάλα και το γιαούρτι για 5.386 μαθητές, που φοιτούν σε σχολεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιεί το Ινστιτούτο σε ευπαθείς κοινωνικά περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας και Θράκης. Συνολικά, θα διανεμηθούν 94.788 συσκευασίες φρέσκου γάλακτος και 94.788 συσκευασίες γιαουρτιού.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Δημιουργεί κεντρική πλατεία στο Μηλάκι Ευβοίας

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Εξωραϊστικού & Φιλοδασικού Συλλόγου Μηλακίου – περιοχής δραστηριοποίησής του -, αναλαμβάνοντας την πλήρη ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας της περιοχής. Το έργο παραδόθηκε στους κατοίκους του Μηλακίου σε ειδική τελετή εγκαινίων που έλαβε χώρα, παρουσία τοπικών αρχών και φορέων, εργαζομένων του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και κατοίκων. Ειδικότερα, ακολουθώντας πιστά τις αρχές των σύγχρονων αειφόρων κατασκευών, το δάπεδο της Πλατείας διαστρώθηκε με το Ειδικό Σκυρόδεμα Artevia Stone της Lafarge, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της περιοχής και στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αναγορεύεται σε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Την ύψιστη τιμή που απονέμει το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα, θα λάβει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε τελετή που θα γίνει στις 14 Απριλίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MEGA BROKERS, θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα χορηγείται από το συγκεκριμένο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε Έλληνα ή ξένο που διέπρεψε στην επιστήμη, στην τέχνη ή στα γράμματα, ή προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο ή το Έθνος και μόλις πρόσφατα αναγορεύθηκαν Επίτιμοι Διδάκτορες οι Ευάγγελος Μυτιληναίος και Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΑΒ – ΕΜΠ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΑΒ και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη μιας σειράς καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων που θα συμβάλουν στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, υπογράφηκε στα γραφεία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Αθήνα. «Η ΕΑΒ αγκαλιάζει τη συνέργεια με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άλλη μία συνεργασία εμβληματική, καθώς αφορά ένα ευρύ πεδίο άμεσα υλοποιήσιμων δράσεων που θα αναβαθμίσουν την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτριος Παπακώστας.

Το μνημόνιο έρχεται σε συνέχεια της στενής συνεργασίας της ΕΑΒ με μια σειρά πανεπιστημίων, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το πρόγραμμα «Αρχύτας». Η σχεδίαση του ελληνικού drone θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, ενώ η πρώτη πτήση του υπερσύγχρονου VTOL UAV θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΑΒ.

Imerys: Νέα επένδυση στο εργοστάσιο Sylacauga της Αλαμπάμα

Η Imerys ανακοίνωσε νέα επένδυση για τη βελτιστοποίηση και επέκταση της δυναμικότητάς της στο εργοστάσιο Sylacauga (AL), που αποτελεί και το μεγαλύτερο του Ομίλου στη Βόρεια Αμερική. Αυτή η επένδυση, μέρος ενός τριετούς σχεδίου για την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα ανθρακικού ασβεστίου εδάφους, αποτελεί επίσης μέρος της δέσμευσης της Imerys να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στις κοινότητες και τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Η επένδυση έχει σχεδιαστεί για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και τη βελτίωση της λειτουργικής αξιοπιστίας, διπλασιάζοντας σχεδόν την ικανότητα του τρέχοντος εξοπλισμού. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέου βιομηχανικού εξοπλισμού και την αναβάθμιση συστημάτων αυτοματισμού εγκαταστάσεων για την υποστήριξη της αποσυμφόρησης κρίσιμων περιοχών, για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης της αγοράς.

 

HP και Legor συνεργάζονται για την προώθηση της επιστήμης των μετάλλων

Η HP και ο Όμιλος Legor ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών πολύτιμων μετάλλων για το σύστημα HP Metal Jet. Η Legor, ηγέτης στην επιστήμη των μετάλλων και την παραγωγή των καλύτερων κραμάτων, σκονών και λύσεων επιμετάλλωσης, είναι η πρώτη που παράγει εξειδικευμένα υλικά πολύτιμων μετάλλων για τις αγορές κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας σχεδιασμένα για να ταιριάζουν με την επαναστατική τρισδιάστατη πλατφόρμα HP Metal Jet.

«Το όραμά μας για προσθετική παραγωγή ξεπερνά τις μικρές σειρές και τα πρωτότυπα», δήλωσε ο Massimo Poliero, President & CEO της Legor Group SPA. «Βλέπουμε ένα μέλλον όπου κάθε σύγχρονη επιχείρηση θα έχει έναν ή περισσότερους από τους υπερσύγχρονους binder jetting εκτυπωτές της HP στις εγκαταστάσεις της, με τη δυνατότητα της τεχνολογίας, του σχεδιασμού και της υποστήριξης της Legor ώστε να μειώνεται ο χρόνος από την αγορά εξαρτημάτων τόσο από πολύτιμα όσο και από μη πολύτιμα μέταλλα. Αυτή η στρατηγική συνεργασία με την HP είναι ο θεμέλιος λίθος για την επιτάχυνση αυτού του οράματος και την προώθηση της βιομηχανίας προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή».

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί αρχικά στο να καταστεί δυνατή η παραγωγή λειτουργικών αξεσουάρ από ανοξείδωτο ατσάλι για τις αγορές κοσμημάτων και μόδας. Παράλληλα, οι εταιρείες θα εφαρμόσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα Ερεύνας και Ανάπτυξης για την παραμετροποίηση και τον χαρακτηρισμό σκόνης μπρούτζου και ασημιού και εν τέλει σκόνης χρυσού, του βασικού υλικού στον κλάδο πολυτελείας.

Η HP και η Legor θα εργαστούν για να βελτιστοποιήσουν τις παραμέτρους εκτύπωσης και πυροσυσσωμάτωσης για αυτά τα νέα υλικά και τα αποτελέσματα φινιρίσματος της επιφάνειας. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στο νέο 3DMetalHub της Legor στο Bressanvido της Ιταλίας, ένα κέντρο αριστείας που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της παραγωγής προσθέτων στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας.

ΙΟΒΕ: Στα ύψη οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ και το δελτίο Εξελίξεων στη βιομηχανία που εξέδωσε, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας για τον Μάρτιο σκαρφάλωσαν σε υψηλό πολλών ετών, ήτοι ο Δείκτης έφτασε στις 117,1 μονάδες από 116,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, μια επίδοση αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021 (100,8 μονάδες). Αυτό έγκειται ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και της υποχώρησης των προβλέψεων για τα αποθέματα.

Παρ’όλα αυτά, παρατηρήθηκε ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 113,2 μονάδες, έναντι 114,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 96,6 μονάδων ένα χρόνο πριν. Στους επιμέρους δείκτες καταγράφηκαν τα εξής:
• Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 7,7% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Ηπιότερη άνοδος 4,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
• Νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 18,6% τον Ιανουάριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισ., από €1,8 δισ. ένα έτος πριν.
• Ενίσχυση της απασχόλησης στη Βιομηχανία κατά 5,0% (από τα 382,2 χιλ. στα 401,2 χιλ. άτομα) το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι αύξησης 1,4% στο σύνολο της οικονομίας.
• Εξασθένιση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο, κατά 7,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
«Οι συνθήκες στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία την επόμενη περίοδο αναμένεται να διαμορφωθούν από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εξαιτίας του πολέμου» εκτιμά, μεταξύ άλλων, το ΙΟΒΕ και προσθέτει ότι «οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας θα καθορίσουν τυχόν νέες πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής στο προσεχές διάστημα για την ανάσχεση του υψηλού ενεργειακού κόστους». Από τα στοιχεία που αναδεικνύει ακόμα στην έκθεσή του, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς Ρωσία και Ουκρανία ανήλθαν σε €178,9 εκατ. και €314,1 εκατ. αντίστοιχα το 2021. Μόλις το 0,5% των εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνεται προς τη Ρωσία, ενώ προς την Ουκρανία το 0,9%.

Επιπλέον, κατά την περίοδο 2018-2021, κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα προς τη Ρωσία ήταν τα γούνινα είδη, με μερίδιο 36,1% του συνόλου των εξαγωγών αυτών, ενώ προς την Ουκρανία τα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με μερίδιο μόλις 1,5%. Την ίδια περίοδο, τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (51,8%) ήταν το βασικό εισαγόμενο προϊόν από τη Ρωσία και ο σίδηρος και χάλυβας (5,8%) από την Ουκρανία.

 

Παπαστράτος: Νέος Γενικός Διευθυντής PMI Κύπρου και Μάλτας

Ο Σταύρος Δρακουλαράκος, μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος, αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στη νεοσύστατη Philip Morris Cyprus & Malta. Διαθέτοντας σημαντική διοικητική εμπειρία στον στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη προϊόντων, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ηγεσία ομάδων, ο Σταύρος Δρακουλαράκος εντάχθηκε στην ομάδα της Παπαστράτος το 2019.

Τα τελευταία τρία χρόνια, συνέβαλε καθοριστικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ενιαίας επικοινωνιακής στρατηγικής της εταιρείας, στo πλαίσιo του μετασχηματισμού της για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης σημείωσε: «Ο Σταύρος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς μας και ως επικεφαλής της νεοσύστατης Philip Morris Cyprus & Malta, είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στις καινούργιες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά του».

Σύνδεση της νέας Πρότυπης Επιχειρηματικής Μονάδας της EXALCO στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Παρά την συνεχιζόμενη ενεργειακή, οικονομική αλλά και την υγειονομική κρίση της τελευταίας διετίας, οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στο φυσικό αέριο, πιστοποιώντας το διαχρονικό ενδιαφέρον των παραγωγικών / βιομηχανικών μονάδων για τη μετάβασή τους στη χρήση του.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 11.04.2022 υπεγράφη στα γραφεία της εταιρείας, η Σύμβαση Σύνδεσης της νέας πρότυπης μονάδας ηλεκτροστατικής βαφής της βιομηχανίας Exalco Α.Ε. μεταξύ του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου κ Καντώνια Ιωάννη και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Η νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου, βρίσκεται σε κτίριο συνολικής έκτασης 4.500 m2 με συνολική θερμική ισχύ 1.000.000 kcal/h και συνολική ηλεκτρική ισχύ 720.000 Kcal/h, παρέχοντας την δυνατότητα επεξεργασίας 11.000 τόνων αλουμινίου το χρόνο.

Η Exalco Α.Ε., μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα, επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη και την πρόοδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι στόχοι της επιχείρησης αφορούν στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της, την καινοτομία μέσω της επένδυσης στην έρευνα και την ανάπτυξη, την ισχυροποίηση της εμπορικής επωνυμίας και την επέκταση όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και σε αγορές του εξωτερικού. Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής οι διανεμηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αυξάνονται κατά ~ 2.000.000 κυβικά ετησίως. Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις συνολικές ποσότητες της βιομηχανικής – παραγωγικής χρήσης, ενισχύοντας παράλληλα την αποδοτικότητα του δικτύου διανομής.

Ρούσσας ΑΕ: Χρηματοδότηση για βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των χρηματοδοτήσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα ESG, πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε νέα χρηματοδότηση προς την εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ.

Η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΥΣΣΑΣ βρίσκεται εγκατεστημένη στον Αλμυρό Μαγνησίας, σε ένα τεχνολογικά προηγμένο εργοστάσιο εμβαδού 6.500 τ.μ. Η εταιρεία υπήρξε πρωτοπόρος στην παραγωγή βιολογικής φέτας στην Ελλάδα και παραμένει ο κυριότερος παραγωγός αυτού του προϊόντος, ενώ επιπλέον, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός συσκευασμένης φέτας. Όλες οι συσκευασίες παράγονται από υλικά εξαιρετικής ποιότητας και κατά το δυνατόν ανακυκλώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία, με το πέρασμα του χρόνου, αποδομούνται με φυσικό τρόπο χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον και την πανίδα.

Στο πλαίσιο της νέας χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ, έχει θέσει ως στόχο την βελτιστοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας, για την μείωση των φυσικών πόρων που απαιτούνται για τη παραγωγή των προϊόντων της καθώς και την λήψη πρόνοιας για την διασφάλιση των βέλτιστων περιβαλλοντικών και εργασιακών συνθηκών. Επισημαίνεται ότι η Πειραιώς είναι η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ESG χαρακτηριστικά και ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας σε κλάδους, από την ενέργεια, την ναυτιλία και τη βιομηχανία.