ΕΨΑ: Ολοκλήρωση και έναρξη της επένδυσης των €2,1 εκατ.

Πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της βιομηχανίας ΕΨΑ, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Η επένδυση, που αναφέρεται στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας μονάδας παραγωγής αναψυκτικών, είχε υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» των άρθρων 37 έως 41 (Β’ Κύκλος) στις 13-07-2020.

Η επένδυση σε αριθμούς:
Α) Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 2.105.557,96 €.
Β) Το ύψος της ενισχυόμενης χρηματοδοτικής μίσθωσης ανέρχεται στο ποσό των 2.105.557,96 €.
Γ) Το ύψος της ενίσχυσης με τη μορφή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ανέρχεται στο ποσό των 947.501,08 €, που αποτελεί ποσοστό 45% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Δ) Οι συνολικές θέσεις εργασίας κατά το χρόνο ολοκλήρωσης ανήλθαν σε 87,82 ΕΜΕ, (25,84 αφορούν θέσεις πτυχιούχων).
Ε) Επιβάλλεται κύρωση: ποσού 12.600 €, λόγω μη τήρησης του όρου της παρ. 2 του άρθρου 6 της απόφασης υπαγωγής, περί διατήρησης των 90,82 υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.
ΣΤ) Ορίζεται ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης η 24/11/2021.
Ζ) Εγκρίνεται η καταβολή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης μέχρι του ποσού των 934.901,08 €. Το ποσό προκύπτει ως διαφορά, του συνολικού ποσού της κύρωσης παρακράτησης επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ποσού 12.600 € από το σύνολο της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως αυτή οριστικοποιείται με την παρούσα απόφαση (947.501,08 €).

Προϋπόθεση για την καταβολή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι η προσκόμιση από τον φορέα της επένδυσης βεβαίωσης της ALPHA LEASING S.A. περί καταβολής των αντίστοιχων μισθωμάτων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μιχάλη Τσαούτου, γενικού διευθυντή της επιχείρησης, η ΕΨΑ με βάση τα τωρινά δεδομένα αναμένει επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων της με επιπλέον 1 εκατ. € φέτος, με φόντο την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των α’ υλών, όπως το αλουμίνιο.

ISOMAT: Δωρεά υλικών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Ο Όμιλος ISOMAT βρίσκεται δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων δημιουργήθηκε σε ανεξάρτητη πτέρυγα του Νοσοκομείου, το οποίο ανακαινίστηκε χάρη σε δωρεές φορέων, οργανισμών και εταιρειών. Η ΙSOMAT ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και Υπεύθυνου του Κέντρου Αναφοράς COVID-19, κ. Μεταλλίδη Συμεών, σχετικά με την προσφορά δομικών υλικών για την ανέγερση μιας νέας, αυτόνομης μονάδας λοιμώξεων, για την υλοποίηση της οποίας προσέφερε μια πληθώρα υλικών, όπως χρώματα, κόλλες και επισκευαστικά.

 

ΕΛΠΕ: 20 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές

Για 10η συνεχή χρονιά ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιβραβεύει, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Ευθύνης “Proud of Youth”, 20 αριστούχους τελειόφοιτους και απόφοιτους Πανεπιστημίου, που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ελληνικά και Διεθνή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κύρους, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις γνώσεις τους με την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 11 Απριλίου, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 31 Μαΐου 2022. Οι επιστημονικοί τομείς για τους οποίους θα προσφέρει υποτροφίες, είναι οι εξής: Μηχανική και Ενέργεια, Οικονομία και Διοίκηση και Θετικές Επιστήμες.

Τα σχέδια της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για το δάνειο των 75 εκατ. ευρώ

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 75 εκατ. ευρώ με διάρκεια έως δέκα έτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κεφάλαια του δανείου θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος του τομέα έλασης αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα.

Η IIoT πλατφόρμα της Oliveex έρχεται στη βιομηχανία τροφίμων

Η Oliveex, μια ελληνική Startup εταιρεία που παρέχει λύσεις Industrial-Internet-of-Things στοχευμένες στη βιομηχανία τροφίμων, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης pre-seed με επικεφαλής επενδυτή το TECS Capital. Μέσω της επένδυσης του TECS Capital, η εταιρεία θα κάνει εμπορικά διαθέσιμη την IIoT πλατφόρμα της, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων.Η πλατφόρμα της Oliveex προσφέρει τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό και εισάγει τον απομακρυσμένο έλεγχο ποιότητας, χρησιμοποιώντας IoT συσκευές που είναι μόνιμα συνδεδεμένες και συλλέγουν δεδομένα.

Η Oliveex έχει πραγματοποιήσει αρκετές πιλοτικές δοκιμές και Proof-of-Concepts στην Ελλάδα, μερικές από τις οποίες με σημαντικές εταιρείες της βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη παραγωγός μπύρας στην Ελλάδα και εταιρεία του Ομίλου HEINEKEN η οποία επενδύει σημαντικά σε καινοτόμο εξοπλισμό και διαδικασίες. Σε αυτό το διάστημα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανιών τροφίμων, πανεπιστημίων που σχετίζονται με τη βιομηχανία και κατασκευαστών βιομηχανικού εξοπλισμού τροφίμων που θα ενισχύσουν τα κανάλια διανομής του προϊόντος

Οι 5 τάσεις Στο εργασιακό τοπίο της βιομηχανίας εωσ το 2025

Το 45% των βιομηχανιών είναι υποστελεχωμένες στις θέσεις υψηλής ειδίκευσης, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα Industrial Talent Management της IDC για το 2020. Η IDC βλέπει πέντε σημαντικές τάσεις στο εργατικό δυναμικό, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο η μεταποιητική βιομηχανία θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια: 1. Η αυξανόμενη σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι βιομηχανίες προσελκύουν, διατηρούν και εκπαιδεύουν υπαλλήλους. 2. Τα υβριδικά και ευέλικτα μοντέλα εργασίας θα παραμείνουν στον κλάδο, επηρεάζοντας την πρόσληψη εργατικού δυναμικού και τους τρόπους συνεργασίας. 3. Οι βιομηχανίες θα επιταχύνουν τις επενδύσεις τους σε εργαλεία αυτοματοποίησης και διαχείρισης γνώσης για να μειώσουν τον αντίκτυπο της αποχώρησης έμπειρων υπαλλήλων. 4. Θα αλλάξουν επίσης στρατηγική, κοιτάζοντας πέρα από το οικονομικό κομμάτι και εξετάζοντας τρόπους να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους υπαλλήλους τους. 5. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θα συνεχιστεί, «ξεκλειδώνοντας» νέους τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας και της απόδοσης του προσωπικού, καθώς και ενίσχυσης της λειτουργικής ευελιξίας.

Εντός του 2025 η πλωτή μονάδα FSRU της ELPEDISON

Η ELPEDISON κατέθεσε χθες, Δευτέρα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Το νέο έργο, «Thessaloniki FSRU», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), θα αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοικτά της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να λειτουργεί εντός του 2025.

Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέει το FSRU με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON στη Θεσσαλονίκη (μία υφιστάμενη και μία υπό σχεδιασμό), καθώς και με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς του ΕΣΦΑ στην περιοχή. Η κατασκευή του «Thessaloniki FSRU» θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, θα επιτρέψει διευρυμένη πρόσβαση στις αγορές φυσικού αερίου και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Παράλληλα, θα αποτελέσει σημείο εφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η λειτουργία του FSRU θα προσδώσει στην ELPEDISON μεγαλύτερη ευελιξία στη δραστηριότητα εισαγωγής και διαχείρισης φυσικού αερίου, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής. Αποτελεί μέσο για αύξηση των δυνατοτήτων εμπορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και για βελτιστοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει την αποδοτικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω αξιοποίησης ευκαιριών στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας στη διαχείριση φορτίων και στη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης LNG, συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση των διακινούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου και, εν τέλει, στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

 

Webinar ΙΕΝΕ: «Στερεά Απορρίμματα και Ενέργεια»

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), επιδιώκοντας να αναδείξει βέλτιστες πρακτικές για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία, οργανώνει διαδικτυακό webinar με τίτλο «Στερεά Απορρίμματα και Ενέργεια» την Τρίτη 12 Απριλίου 2022, 14:00 – 18:00. Με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διαφορετικούς κλάδους και περιοχές, το Webinar θα εστιάσει στις προκλήσεις, τις λύσεις και τις ευκαιρίες να μετατραπεί η διαχείριση των αστικών αποβλήτων από πρόβλημα σε ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.

 

Siemens: Ανάπτυξη μηχανής μέσω Digital Twin σε εκτυπωτική βιομηχανία

Στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης αξιοποιούνται, μεταξύ άλλων, οι λύσεις δημιουργίας και χρήσης του «Ψηφιακού Διδύμου» (Digital Twin) που παρέχει πολλαπλά οφέλη π.χ. εξοικονόμηση χρόνου, ακρίβεια εφαρμογής, αποφυγή σφαλμάτων κ.ά. σε όλες τις φάσεις υλοποίησης ενός έργου. Ακολουθεί η περιγραφή μιας τέτοιας λύσης από την εκτυπωτική βιομηχανία και συγκεκριμένα από την εταιρεία manroland Goss με έδρα το Augsburg, στη Γερμανία.

Αφορά σύστημα μεταφοράς κυλίνδρων χαρτιού, αποτελούμενου από πολλές μεταφορικές ταινίες, περιστρεφόμενους δίσκους και τρόλεϋ για την τροφοδοσία μίας ή περισσότερων εκτυπωτικών μονάδων. Το πρώτο βήμα ήταν η εισαγωγή του τρισδιάστατου μοντέλου της εγκατάστασης στο λογισμικό NX Mechatronics Concept Designer της Siemens μέσω του οποίου έγινε και η μελέτη κίνησης των εμπλεκόμενων στοιχείων, η διαστασιολόγηση των drives, ο καθορισμός δυναμικών προτεραιοτήτων, τυχόν σημείων σύγκρουσης και η εξομοίωση των ακολουθιών κίνησης.

Με το λογισμικό PLCSIM Advanced δημιουργούνται εικονικοί ελεγκτές και τα προγράμματα PLC δοκιμάζονται και βελτιστοποιούνται και έτσι η λύση αυτοματισμού τίθεται -εικονικά- σε λειτουργία εκ των προτέρων. Με το λογισμικό-πλατφόρμα εξομοίωσης SIMIT ενσωματώνονται και πραγματικοί ελεγκτές Simatic αλλά και συσκευές HMI – Human Machine Interface. Η πλατφόρμα λογισμικού ΤΙΑ Portal ήταν η μόνη που χρειάστηκε για την παραμετροποίηση όλων των επιμέρους αυτών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των safety λειτουργιών.

Ακόμα και στην πρώτη εφαρμογή φάνηκε ότι εξαλείφονται λάθη σε πρώιμο στάδιο, ο χρόνος θέσης σε λειτουργία μειώνεται σημαντικά (περίπου στο μισό στην περίπτωση της μεταφοράς των κυλίνδρων), μπορούν να συγκριθούν -μέσω εξομοίωσης- διάφορες προσεγγίσεις λύσεων ώστε να επιλεχθεί η βέλτιστη ενώ και η εκπαίδευση χειριστών και συντηρητών είναι δυνατή μέσω του ψηφιακού διδύμου, μακριά από το χώρο της καθημερινής παραγωγής.

Επέκταση δυναμικότητας στη μονάδα της CAMPER GAZ

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «CAMPER GAZ A.E. – ΒΡΥΣΑΝΑΚΗΣ». Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής κενών μεταλλικών φιαλών υγραερίου, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Μάντρα Ντούνη» στον Δήμο Κρωπίας, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 2.228.000 ευρώ. Η CAMPER GAZ είναι μία οικογενειακή Ελληνική εταιρεία με εξειδίκευση στην κατασκευή μικροσυσκευών και φιαλιδίων υγραερίου.

Η καθετοποιημένη παραγωγή ξεκινάει από την αγορά και την επεξεργασία των πρώτων υλών όπου το μέταλλο και το πολυπροπυλένιο καταλήγουν σε τελικό προϊόν προς διάθεση στην αγορά. Από το 2017 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πλήρες εξοπλισμένο τμήμα λιθογραφίας προκειμένου να ελέγχει την ποιότητα των εκτυπώσεων στα μέταλλα που χρησιμοποιεί για την κατασκευή των φιαλιδίων.