ΣΕΒ: Διαδικτυακή εκδήλωση “Discover Jordan”

O ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, η Enterprise Greece και ο ΣΕΒΕ, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 και ώρα 15:00, ψηφιακή ενημερωτική ημερίδα για την αγορά της Ιορδανίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιορδανία και την Πρεσβεία της Ιορδανίας στην Ελλάδα. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρουσιάζει η αγορά της Ιορδανίας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και η συμμετοχή γίνεται κατόπιν εγγραφής.

ΤΙΤΑΝ: Έκτακτη ΓΣ για μείωση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για την επιστροφή μετρητών στους μετόχους και την αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας καλείται να αποφασίσει η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Titan Cement International, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, η Γ.Σ. καλείται να αποφασίσει τη μείωση του κεφαλαίου, σύμφωνα με το άρθρο 7:209 του Βελγικού Κώδικα Εταιρειών και Ενώσεων, κατά ποσό 200.000.000 ευρώ, ήτοι από 1.159.347.807,86 ευρώ σε 959.347.807,86 ευρώ, υπό τη μορφή επιστροφής μετρητών στους μετόχους κατ’ αναλογία του αριθμού των μετοχών που κατέχουν στην εταιρεία κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εν λόγω μείωση κεφαλαίου πραγματοποιείται χωρίς ακύρωση μετοχών.

Ενεργειακά αυτόνομη & με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα η αποθήκη του μέλλοντος

«Οι εφαρμογές της αειφόρου ανάπτυξης στη σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα εκτός από αναγκαιότητα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του κλάδου» σημείωσε ο Λυκούργος Μανωλιάδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DIAKINISIS, στο πλαίσιο του 5th International Logistics Forum & Supply Chain Day, που διοργανώθηκε από το ILME, στις 5 Απριλίου. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DIAKINISIS τόνισε πως σχεδόν το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως προέρχεται από τον κλάδο των logistics.

Αυτή η συνθήκη δημιουργεί στις εταιρείες Third Party Logistics (3PLs) την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση των μοντέλων λειτουργίας τους μέσα από την ευρεία υιοθέτηση πρακτικών βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η αποθήκη του μέλλοντος πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομη, 100% από ανακυκλώσιμα υλικά και με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Μεταξύ των καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν αφορούσαν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, έξυπνων συστημάτων φωτισμού φιλικών προς το περιβάλλον, η χρήση αποτελεσματικών και βελτιστοποιημένων λύσεων συσκευασίας αλλά και η ανακύκλωση.

Φαρμακοβιομηχανία: Να αρθούν τα αντικίνητρα για τις επενδύσεις

«Ή τώρα θα οικοδομήσουμε ανταγωνιστική βιομηχανία στην Ευρώπη ή θα αποφασίσουμε ότι είναι μικρής σημασίας για εμάς και θα βασιζόμαστε σε εφοδιαστικές αλυσίδες άλλων τμημάτων του κόσμου» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε πάνελ για τη βιομηχανία φαρμάκου στο πλαίσιο του 7ου Delphi Economic Forum. Την βεβαιότητά του ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική στη βιομηχανία φαρμάκου θα αλλάξει αργά ή γρήγορα εξέφρασε ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και CEO της DEMO. «Δεν μπορούμε να έχουμε έναν νικητή για κάθε προκήρυξη. Θέλουμε συστήματα διαγωνισμών με περισσότερους του ενός νικητές.

Κάποια στιγμή θα ξαναντιμετωπίσουμε ελλείψεις», σημείωσε. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβημιοχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε: «Εξερχόμαστε από μια κρίση πανδημίας και τώρα έχουμε και τις συνέπειες του πολέμου. Ενόψει όλων αυτών έχουμε ένα σχέδιο συνεχών επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα οδηγήσουν σε ίδρυση 12 παραγωγικών μονάδων. Δεν θέλουμε παρεμβατισμό, θέλουμε να αρθούν κάποια αντικίνητρα».

Η Nucor επενδύει σε μικρούς πυρηνικούς αρθρωτούς αντιδραστήρες

Ο κολοσσός χάλυβα Nucor Corp. δεσμεύει 15 εκατ. δολάρια για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της NuScale Power LLC, εταιρείας ανάπτυξης μικρών, πυρηνικών, αρθρωτών αντιδραστήρων. «Αναζητούμε ασφαλείς και αξιόπιστες πηγές παραγωγής ενέργειας που να συνάδουν με τους στόχους μας για τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Leon Topalian, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nucor. «Η συνεχής ανάπτυξη μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων είναι κρίσιμη για να διασφαλίσουμε ότι το έθνος μας θα έχει ενέργεια με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, γι’ αυτό κάνουμε αυτήν την επένδυση».

Η ομάδα της NuScale έχει υπογράψει 20 μνημόνια συμφωνίας με ενεργειακές εταιρείες και άλλους οργανισμούς για την κατασκευή αυτών των μικρών αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τα τέλη αυτής της δεκαετίας. Μέχρι το 2030, αναμένουν από την εταιρεία, η οποία σήμερα απασχολεί περίπου 500 άτομα, να έχει έσοδα άνω των 10 δισεκ. δολαρίων και να δημιουργήσει τουλάχιστον 3 δισεκ. δολάρια σε EBITDA.

 

Στα 10,6 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στη βιομηχανία σιδήρου & χάλυβα

Το σύνολο των απορριμμάτων προς χρήση στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο σύνολο του έτους 2019, παρουσίασε μείωση κατά 4,8%. Μείωση κατά 6,5% είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Το σύνολο των απορριμμάτων που καταναλώθηκε στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο σύνολο του έτους 2019, παρουσίασε μείωση κατά 1,8%. Μείωση κατά 7,3% είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση του έτους 2019 παρουσίασε μείωση κατά 2,0%. Μείωση κατά 5,4% είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018. Το σύνολο των επενδύσεων στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα για το έτος 2020 ανήλθε σε 10,6 εκατ. ευρώ, έναντι 10,7 και 8,7 εκατ. ευρώ τα έτη 2019 και 2018 αντίστοιχα.

Αύξηση 4,8% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,8% έναντι αύξησης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,0%. Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Φεβρουάριο 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022.

WaysTUP: Καθιέρωση νέων αλυσίδων αξίας για την αξιοποίηση των αστικών βιοαποβλήτων

Το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο «WaysTUP!» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 στο πλαίσιο της προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης των βιοαποβλήτων. Το έργο WaysTUP! αποσκοπεί στην ανάδειξη και την καθιέρωση νέων αλυσίδων αξίας για την αξιοποίηση των αστικών βιοαποβλήτων, στοχεύοντας στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, μέσω μιας προσέγγισης που περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, σε συμφωνία με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει στην επέκταση των πιθανών πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων βιολογικής προέλευσης και, κατ’ επέκταση, θα αυξηθούν οι πιθανές επενδύσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων στην Ευρώπη, με άμεσο όφελος για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Από βιοαπόβλητα σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης
Το WaysTUP! σχεδιάστηκε με στόχο να παρουσιάσει ένα χαρτοφυλάκιο νέων διεργασιών μετατροπής των αστικών βιοαποβλήτων σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης, με βάση διαφορετικές πρώτες ύλες π.χ. υπολείμματα κρέατος και ψαριών, ίζημα καφέ, βιοαπόβλητα οικιακής προέλευσης, χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, κλπ. Οι διεργασίες αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή πρόσθετων τροφίμων και ζωοτροφών, γευστικών ουσιών, πρωτεϊνών εντόμων, ελαίου καφέ, βιοαιθανόλης, βιοδιαλυτών, βιοπλαστικών, κλπ. Μέσω του έργου θα αναπτυχθούν νέα, κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα που θα προετοιμάσουν την είσοδο στην αγορά των τεχνολογικών λύσεων που θα προκύψουν καθώς και των τελικών προϊόντων που θα παραχθούν από αυτές.

Πιλοτικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Χανιά
Ήδη, οι πιλοτικές εγκαταστάσεις του έργου βρίσκονται στην Αθήνα, τα Χανιά, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως Βαλένθια, Αλικάντε, λ’Αλκούδια Λονδίνο, Πράγα και Τέρνι. Η Πιλοτική Εγκατάσταση 5 (Αθήνα) εστιάζει στην αξιοποίηση βιοαποβλήτων για παραγωγή βιοδιαλυτών. Τη δράση εποπτεύει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ είναι ο υπεύθυνος φορέας για την παροχή της πρώτης ύλης, δηλαδή τα χωριστά συλλεχθέντα αστικά βιοαπόβλητα, συντονίζοντας τη μεταφορά τους από Δήμους-μέλη της.

Η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων στοχεύει στην παραγωγή βιοαιθανόλης μέσω της διεργασίας της μη-ισοθερμοκρασιακής ταυτόχρονης σακχαροποίησης και ζύμωσης, όπως έχει αναπτυχθεί από το ΕΜΠ, και στη συνέχεια στη μετατροπή τους σε βιοδιαλύτες. Η Πιλοτική Εγκατάσταση 7 (Χανιά) εστιάζει στην αξιοποίηση ιλύος για παραγωγή άνυδρου ξυλάνθρακα και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, υπό την εποπτεία του. Η πρώτη ύλη που αξιοποιείται είναι η μερικώς αφυδατωμένη ιλύς από τον βιολογικό καθαρισμό αστικών λυμάτων της περιοχής. Μέσω της διεργασίας της αργής πυρόλυσης της ιλύος θα παραχθεί βιοεξανθράκωμα (biochar), οι ιδιότητες του οποίου θα εξεταστούν σε καλλιέργειες τομάτας.

FAMAR: Προχωράει στην έκδοση ομολογιακού δανείου 45 εκατ. ευρώ

Η FAMAR Α.Β.Ε., πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης, παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προχωράει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 45 εκατ. ευρώ. Η «Τράπεζα Κύπρου» θα είναι συντονιστής της έκδοσης, αρχικός ομολογιούχος και εκπρόσωπος των ομολογιούχων. Η FAMAR έχει στόχο να αξιοποιήσει την οικονομική ενίσχυση που θα λάβει μέσα από το εν λόγω ομολογιακό δάνειο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του επενδυτικού της πλάνου για τη βελτίωση όλων των τομέων δραστηριοποίησης της, την εστίαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων Research and Development και παραγωγής, καθώς και την ενίσχυση της ESG στρατηγικής της.

«Mytilineos Smart Cities»: Η αρχή από τα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου

Το project «Mytilineos Smart Cities» παρουσίασε στο πλαίσιο του Forum των Δελφών, η γενική διευθύντρια Επικοινωνίας & στρατηγικής marketing της Mytilineos, Βίβιαν Μπουζάλη. Αναλύοντας αυτή τη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία, μίλησε για τις ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνοντας την αρχή από τα Άσπρα Σπίτια στη Παραλία Διστόμου, το «σπίτι» των εργαζομένων του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος του Τομέα Μεταλλουργίας.

Τι περιλαμβάνει
Η κα Μπουζάλη επεσήμανε ότι περιλαμβάνει:
Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο – δηλαδή από τα πιο απλά, όπως σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5 G / wi fi, έως εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού.

Επίσης θα περιλαμβάνει διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών και αξιοποίηση δυνατοτήτων για 5G.
Αυτά για την κοινότητα, αλλά τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας; Όπως ανέφερε: Εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών σε οικίες όπως μετρητών, μπαταρίας, inverter, φ/β πάνελ, αλλά και εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Κι όλη αυτή την πληροφορία, θα μπορούμε να την ελέγχουμε και να τη διαχειριζόμαστε ακόμα και απομακρυσμένα, από το κινητό μας. «Όλα αυτά μέσω ευέλικτων εφαρμογών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που η Mytilineos έχει ήδη δημιουργήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει. Έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, Citizen/Tourist services, μπαίνουν στη ζωή μας για να την κάνουμε πιο εύκολη.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Mytilineos είναι ότι οι Τομείς Δραστηριότητάς της δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών ανάπτυξης υπηρεσιών, προϊόντων ή εφαρμογών που πρώτα έχουμε αξιοποιήσει για εμάς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου CCGT παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ήδη σε λειτουργία στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και δημιουργήθηκε από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και πια χτίζουμε σε όλο τον κόσμο, όπως αναλάβαμε πρόσφατα στην Αγγλία».

Η βιομηχανία στρέφει το βλέμμα προς το πράσινο υδρογόνο

«Καύσιμο του μέλλοντος» χαρακτήρισε το πράσινο υδρογόνο η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Με φόντο και το γεγονός ότι η ΕΕ θέτει ως στόχο την παραγωγή 20 εκατ. τόνων του βιώσιμου καυσίμου για το 2030, κατά την ίδια, το πράσινο υδρογόνο θα αποτελέσει μια βιώσιμη λύση στο μέλλον, καθώς σταδιακά θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο. Σημείωσε δε ότι το πράσινο υδρογόνο είναι πιο ελκυστικό οικονομικά από το γκρι και στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο ελκυστικό προς τις εταιρείες, καθώς το κόστος των ηλεκτρολυτών διαρκώς θα μειώνεται.

Όπως υποστήριξε, στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί, ήδη, η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο, την οποία χαρακτηρίζουν τρία χρονικά ορόσημα: Πρώτον, το διάστημα 2022-2027, με ελάχιστες κατάλληλες υποδομές και στο οποίο θα χρειαστεί η ενίσχυση του κράτους στις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δεύτερον, η χρονική περίοδος 2027-2030, με την υλοποίηση πιλοτικών έργων και με το κράτος να διατηρεί κομβικό ρόλο και τρίτον, από το 2030 και μετά, σταδιακή απόσυρση της πολιτείας και των οικονομικών κινήτρων που δίνει και ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Χωρίς να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα για την έναρξη των πρώτων έργων για το πράσινο υδρογόνο, ανέφερε ότι στο Υπουργείο Ενέργειας υπάρχει ενδιαφέρον, εντείνονται οι συζητήσεις για το θεσμικό του πλαίσιο, αλλά και με τις εταιρείες και τους ερευνητές και το Δημόκριτο, ενώ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν τη διάθεση να χρηματοδοτήσουν τα σχετικά έργα. «Φαραωνικό» χαρακτήρισε η κα Σδούκου το έργο White Dragon, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν οι πόροι και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων από την Κομισιόν.

Στις ΑΠΕ ως ηγετικό τομέα της απανθρακοποίησης αναφέρθηκε ακολούθως η CEO του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται να διερευνηθεί πλέον πως θα γίνει διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού ενέργειας, με στόχο την εναρμόνιση των στόχων για το περιβάλλον τα επόμενα χρόνια. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει κινητικότητα με υποβολή πρότασης από ελληνικής πλευράς για την ανάπτυξη ελληνικής υποδομής για το υδρογόνο τα επόμενα χρόνια, μια πρόθεση που υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ έκανε λόγο, επίσης, για την ταχύτητα που κινούνται οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα σε σχέση με το πράσινο υδρογόνο, αναφερόμενη σε σημαντικές συνεργασίες με ισχυρές εταιρείες, αλλά και με τη Βουλγαρία που ως όμορη χώρα θα πρέπει να έχει τις διασυνδέσεις για τα ελληνικά δίκτυα.

Από τη δική του πλευρά, ο Nίκος Τσάφος, Πρόεδρος CSIS, Τομέας Ενέργειας, Γεωπολιτικής, Ενεργειακής Ασφάλειας και Προγράμματος Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτημα στην Ευρώπη σε σχέση με το βιομηχανικό σχήμα χρήσης της ενέργειας, τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, καθώς σε αυτή τη φάση, η βιομηχανική οργάνωση δεν είναι αρκετή. Πρόσθεσε ότι ναι μεν η αποθήκευση είναι ο καλύτερος μηχανισμός για εποχιακή εξισορρόπηση ενέργειας, όμως τίθεται το ερώτημα του πως θα γίνει αυτό.

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος & CEO, Advent Technologies. Ο ίδιος, ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία επιτάχυναν την ανάγκη χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ότι η χώρα μας είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη χρήσης του πράσινου υδρογόνου, καθώς η δημιουργία του συνδέεται με τα φωτοβολταϊκά και τον ήλιο. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, είναι πολύ πιο συμφέρον να παράγεται το καύσιμο σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, παρά σε βόρειες χώρες όπως η Δανία, χαρακτηρίζοντάς την μια «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα μας. Πρόσθεσε τέλος ότι μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο αρχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές.