Συνεχίζεται το Mellonabilities από την Mytilineos

Η MYTILINEOS παρεμβαίνει ουσιαστικά και συνεχίζει τη συνεργασία της με την Κοινωνική Επιχείρηση Knowl στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης ατόμων με αναπηρίες, #mellonabilities σχεδιάζοντας την υλοποίηση του 2ου κύκλου. Ο 1ος κύκλος του προγράμματος ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2021, με μεγάλη επιτυχία καθώς το 12% των συμμετεχόντων απασχολείται σε σταθερή εργασία. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, οι 25 συμμετέχοντες παρακολούθησαν 1.418 ώρες δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων σε 24 θεματικές ενότητες, ενώ το 16% των ωφελούμενων έλαβε επαγγελματική πιστοποίηση.

«Αδιαπραγμάτευτο» το πρόγραμμα Βιωσιμότητας της JTI

Στην αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή του Προγράμματος Βιωσιμότητας και στη διαρκή προσπάθεια για την προστασία του Περιβάλλοντος ως έναν από τους βασικούς στόχους της JTI ανεξάρτητα από τις συγκυρίες, αναφέρθηκε η κ. Γεωργία Καρούντζου, Head of Corporate Affairs and Communications της JTI Ελλάδας στο πάνελ με τίτλο «Βιωσιμότητα, συνέργειες και σύμπνοια σε έναν απειλούμενο πλανήτη», που διεξήχθη την πρώτη ημέρα των εργασιών του 7ου Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με την κα Καρούντζου, «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα πρέπει πάντα να υπάρχει μια σταθερή κατεύθυνση ως προς την περιβαλλοντική πρόοδο. Στη JTI δεσμευόμαστε για τη συνεχή βελτίωση της συνολικής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και συνεχίζουμε ακάθεκτοι να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και των αναγκών μας σε ενέργεια και νερό».

Ν. Παπαθανάσης: Κατευθύνουμε τις επιχειρήσεις στην ενίσχυση των ESG κριτηρίων

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ισότητα των φύλων, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο “ESG Athens Symposium 2022”. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των νέων αναπτυξιακών νόμων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση και κατευθύνουν τις επιχειρήσεις στην ενίσχυση των ESG κριτηρίων. Στο συμπόσιο αναδείχθηκε ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τα κριτήρια ESG και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη συμμόρφωση των εταιρειών σε αυτά, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία του Δείκτη Corporate Responsibility Index που αποτελεί τον πρώτο εθνικό Δείκτη για θέματα ESG.

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επενδύει στην ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο 3ο Power & Gas Supply Forum, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, αναφέρθηκε στα ισχυρά αποτελέσματα της εταιρείας κατά το προηγούμενο έτος και τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας για το 2022, όπως πιστοποιούν τα θετικά μεγέθη του α’ τριμήνου σε ευθυγράμμιση με τους στόχους βιωσιμότητας.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «με συνέπεια την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος για την ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών. Υποδομές, οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τη σταδιακή ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο σήμερα και μελλοντικά το υδρογόνο». Στη συνέχεια, ο κ. Μπακούρας ανέδειξε την ανάγκη κοινής δράσης μεταξύ των διαχειριστών δικτύων διανομής ώστε να υλοποιηθούν νέες στοχεύσεις της ενεργειακής πολιτικής, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε εναρμόνιση με το σχέδιο δράσης RepowerEU για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα πρέπει να τεθούν ειδικοί στόχοι για την παραγωγή βιομεθανίου στη χώρα και να ενισχυθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως τόνισε, οι απειλές από την ενεργειακή κρίση αλλά και οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, επιτάσσουν την επιτάχυνση των προσπαθειών για την επίτευξη των Εθνικών και Κοινοτικών στόχων.

Europa και ΑΠΘ φέρνουν εγγύτερα Πανεπιστήμια και Βιομηχανία

Η Europa και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ξεκινούν μια νέα εποχή πολυεπίπεδης συνεργασίας. Η πρώτη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Europa και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, και συγκεκριμένα από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης Καθηγητή κ. Ευστράτιο Στυλιανίδη, έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση επιστημονικής μελέτης για τη βελτιστοποίηση διαχείρισης των αποθεμάτων πρώτων υλών αλουμινίου, πολυαμιδίων, και έτοιμων θερμομονωτικών προφίλ αλλά και την περαιτέρω εκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού που εργάζεται στις αντίστοιχες θέσεις. Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου έχει οριστεί η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κα Σοφία Παναγιωτίδου η οποία θα αναλάβει την επιστασία του έργου με τη συνεργασία του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργου Νενέ.

Η Huawei εγκαινιάζει νέο κέντρο καινοτομίας με εργαστήριο POC

Στις 28 Μαρτίου, η Huawei παρουσίασε το νέο κέντρο καινοτομίας με εργαστήριο POC (Proof of Concept) στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Η Huawei έχει επικεντρωθεί στην προσφορά τεχνολογίας αιχμής στους πελάτες της και στη διαρκή επένδυση στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και λύσεων.

Με το νέο αυτό κέντρο δοκιμών, η Huawei ενισχύει ακόμη περισσότερο την ηγετική της θέση αλλά και τη δέσμευσή της να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των πελατών και συνεργατών της για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. Στο νέο εργαστήριο, η Huawei είναι σε θέση να ελέγξει μεμονωμένα προϊόντα μετατροπέων, πραγματοποιώντας ηλεκτρικές δοκιμές καθώς και δοκιμές αναφορικά με τη λειτουργία και την απόδοση και επίσης να επιδείξει συμβατότητα στις σύνθετες απαιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο σύμφωνα με τα IEC, VDE, FGW και άλλα διεθνή πρότυπα.

Ο κ. Hariram Subramanian, Huawei Smart PV CTO, WEU ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε αξιόπιστα προϊόντα ύψιστης απόδοσης για την εύρυθμη και σταθερή λειτουργία του δικτύου. Το εργαστήριο POC είναι διαθέσιμο για όλους τους συνεργάτες και πελάτες της Huawei ώστε να προσφέρει εξατομικευμένες αναφορές δοκιμών στην Ευρώπη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε στην επιτυχημένη επιχειρηματική τους πορεία».

Σημαντικές οι προκλήσεις για τη μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία

Οι παγκόσμιες προκλήσεις που παρουσιάζονται στο δρόμο της μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία, τέθηκαν στο επίκεντρο από τον κ. Φωκίωνα Καραβιά, CEO της Eurobank, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «New Realities». Ο κ. Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι «σίγουρα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση», ενώ έκανε λόγω για την ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ, με μείωση της εξάρτησης από το Ρωσικό αέριο.

«Η Ευρώπη πρέπει να μεταβεί σταδιακά σε άλλες μορφές ενέργειας και να σκεφθεί και την πυρηνική ενέργεια». Όπως είπε ο κ. Καραβίας, «είναι τεράστια η ευθύνη των τραπεζών στην Πράσινη Οικονομία. Στόχος είναι να έχουμε βιώσιμους πελάτες και να λειτουργούμε σε βιώσιμη οικονομία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η τράπεζα καλείται να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές CO2». Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ήδη δεσμεύονται κεφάλαια για πράσινα έργα, ενώ στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι κάτω από 5% άρα έχουν όφελος αυτές οι χρηματοδοτήσεις».

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη ένταξης της διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, όπως είπε «ως τράπεζα είμαστε έτοιμοι να σκεφθούμε τη χρηματοδότηση πολύ σημαντικών έργων υποδομής όπως οι ηλεκτρικές διακρατικές διασυνδέσεις». Όσον αφορά την στρατιωτική εισβολή ανέφερε πως «ο μόνος δρόμος για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η διπλωματία». Επιπλέον, τόνισε ότι «το ενεργειακό κόστος θα είναι υψηλό στην Ευρώπη. Θα δούμε μία μικρή μείωση, αλλά δε θα επιστρέψουμε στις τιμές που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια». Ενώ, τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει και από αυτή την κρίση.

 

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΝΑ Μεσογείου

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην περιοχή της Κοζάνης, που αποτελεί έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση του Ομίλου ΕΛΠΕ σε νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, εγκαινιάστηκε το μεσημέρι από τη Διοίκηση του Ομίλου και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών.

Η συνολική επένδυση ανήλθε στα €130 εκατ., με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία. Η κατασκευή του πάρκου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Αδ. Γεωργιάδης: Στο χέρι μας είναι να έχει η βιομηχανία πολύ φτηνή ενέργεια

Την ευκαιρία να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά τους γύρω από τον νέο αναπτυξιακό νόμο με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη είχαν τα μέλη του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 6 Απριλίου, στο Avenue Hotel Athens. Το «παρών» έδωσαν θεσμικοί εκπρόσωποι και στελέχη επιχειρήσεων από ευρύ φάσμα κλάδων, από τη βιομηχανία μέχρι το εμπόριο και τον τουρισμό.

Το πάνελ πλαισίωσαν οι κ.κ. (από αριστερά στη φωτογραφία): Παρης Παπαβασιλειου (Συντονιστής Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών), Δημήτρης Φύτρος (Γενικός Διευθυντής POWERFOR), Κων/νος Β. Κόλλιας (Πρόεδρος ΟΕΕ), Άδωνις Γεωργιαδης (Υπουργος Αναπτυξης & Επενδύσεων), Χάρης Θεοχάρης (τ. Υπουργος Τουρισμού, Βουλευτής νοτίου τομέα), Βίκυ Λοΐζου (τ. Γ.Γ. Τουρισμού, Υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων) και Άννα Καραμανλή (Βουλευτής Νοτίου Τομέα).

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της τροχιά και το 2022. «Καμιά μεγάλη επένδυση δεν έχει σταματήσει λόγω του πολέμου. Επειδή φέτος ένας από τους βασικότερους τομείς επενδύσεων είναι οι ΑΠΕ, όπου στο νέο περιβάλλον είναι ακόμα πιο απαραίτητες από πριν, όχι μόνο δεν σταματάνε αλλά επιταχύνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν πολλά προγράμματα ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις, κυρίως για το net metering. Λόγω των τεχνικών περιορισμών του πεπαλαιωμένου δικτύου θα δούμε περισσότερες ευκαιρίες στην ιδιοκατανάλωση παρά στο net metering, σημείωσε ο υπουργός, ωστόσο συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ συμφωνήθηκε το €1,5 δισ. να αξιοποιηθεί για την αναβάθμισή του, κάτι που χρειάζεται χρόνο.

Η θωράκιση της βιομηχανίας από τις αυξήσεις αποτέλεσε κεντρικό θέμα της συζήτησης του κ. Γεωργιάδη με τους επιχειρηματίες. Ερωτηθείς σχετικά με την επιρροή της εκτόξευσης του κόστους α΄υλών στον προϋπολογισμό των ενταχθέντων στον αναπτυξιακό νόμο έργων, ο υπουργός σημείωσε ότι για τα ήδη υπάρχοντα δεν μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, ωστόσο μπορούν να συζητηθούν παρατάσεις μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Σχετικά με την ανεπάρκεια βιομηχανικών περιοχών για την υλοποίηση επενδύσεων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι σε 20 μέρες θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση και βελτίωση των βιομηχανικών πάρκων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προτείνουν βελτιώσεις. Αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας, ο Υπουργός Ανάπτυξης προέβλεψε ότι δεν αναμένεται να πέσουν σύντομα σε προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο τόνισε ότι η μειονεκτική θέση της Ελλάδας μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν πιστέψουμε στις ΑΠΕ και επενδύσουμε πραγματικά σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας όπως το υδρογόνο.

«Σε λίγα χρόνια η βιομηχανία μπορεί να έχει πολύ φτηνή ενέργεια, είναι στο χέρι μας», τόνισε. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι μετά το Πάσχα θα ανοίξουν οι αιτήσεις για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Τώρα δουλεύουμε πάνω στα πρώτα 4 καθεστώτα, ο πρώτος κύκλος θέλουμε να είναι στον αέρα τέλος Απριλίου, το πολύ τις πρώτες μέρες του Μαϊου», τόνισε. Διευκρίνισε επίσης, επειδή πολλές βιομηχανίες έχουν «παγώσει» τα έργα net metering, με την πιθανότητα να ενταχθούν στον νέο νόμο, ότι η επιλέξιμη δαπάνη θα έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους.

ΒΙΑΝΕΞ: Οι πωλήσεις ρεκόρ και το επενδυτικό πλάνο των €40 εκατ.

Οικονομικές επιδόσεις-ρεκόρ κατέγραψε κατά την περσινή χρήση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκατ. ευρώ, σημείωσε αύξηση της τάξης του 9,4% σε σχέση με το 2020, πετυχαίνοντας τον υψηλότερο τζίρο ανάμεσα σε όλες τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων από τα 12,1 εκατ. ευρώ έφτασαν στα 27,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τη διετία 2021-2022 είναι σε εξέλιξη πολλά μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ, ως κάτωθι:

1. Εξαγορά και αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, η μετέγκατασταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και η επέκταση / αναβάθμιση των αποθηκευτικών χωρών της ΒΙΑΝΕΞ

2. Νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών, επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.

3. Αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

4. Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο project θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

5. Επέκταση στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τη Δημιουργία Δικτύου Πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες, επένδυση 2 εκατ. ευρώ.
«Το 2021 υπήρξε για τη ΒΙΑΝΕΞ πραγματικά μια χρονιά – ρεκόρ, με αυξημένους τους οικονομικούς μας δείκτες σε πολύ μεγάλα ποσοστά σε σύγκριση με τα 5-6 τελευταία χρόνια», σημειώνει ο Δ/νων σύμβουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προσθέτοντας ότι «δε σταματήσαμε να επενδύουμε τόσο στους ανθρώπους μας, αυξάνοντας το δυναμικό μας, όσο και στην κοινωνία εν γένει».