-->

Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για ρομποτικό σύστημα της ΤΙΤΑΝ

Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έλαβε ο ΤΙΤΑΝ για το σύστημα αυτόματου ρομποτικού απομακρυσμένου καθαρισμού του προθερμαντή. Μία σημαντική επιβράβευση για μία καινοτόμο εφεύρεση που ανέπτυξε και εφάρμοσε ομάδα εργαζομένων στο εργοστάσιο Καμαρίου το 2019, με στόχο τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στην εργασία και τη βελτίωση της διαδικασίας έψησης. Η ιδέα ξεχώρισε στον διαγωνισμό «Πρόσθεσε Αξία», που υλοποιεί η εταιρεία εδώ και 15 χρόνια.

 

SOL Group Hellas: One two three… let’s plant a tree!

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, οι εργαζόμενοι του Ομίλου SOL στην Ελλάδα κατάφεραν να φυτέψουν περισσότερα από 200 δέντρα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Όπως σημειώνει η εταιρεία, εκτός από αυτήν την εξαιρετική ομαδική δουλειά και το εταιρικό πνεύμα, εξίσου σημαντική είναι και η απορρόφηση CO2 μέσω αυτών των δέντρων.

Υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου στους 2 τόνους ετησίως (μέσος όρος για 20 χρόνια ζωής ενός δέντρου). «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εταιρικός μας στόλος εκπέμπει 12 τόνους CO2 ετησίως, καταφέραμε να μειώσουμε το αποτύπωμα αυτό στην εταιρεία μας κατά περίπου 17%. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτή τη δραστηριότητα για την πλήρη απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από τα εταιρικά μας οχήματα τα επόμενα χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Στρατηγική συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας, που θα διευκολύνουν την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, έγινε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB). Αντικείμενο του μνημονίου, που υπεγράφη από τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννη Παπαδόπουλο και την πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, είναι ο από κοινού σχεδιασμός και ανάπτυξη συνεργειών, στο πλαίσιο της προώθησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Με αιχμή του δόρατος, την εθνική πρόταση «White Dragon» με συντονιστή τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα διερευνηθούν προοπτικές συνεργασίας και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν για τη στήριξη του ελληνικού επιχειρηματικού σχεδιασμού στον τομέα του υδρογόνου και τη συνδυασμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από τις επιχειρήσεις.

ΑΓΝΟ: Απαιτούνται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία του εργοστασίου

O Δημήτρης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ», που απέκτησε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και το εμπορικό σήμα της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως η πορεία των προϊόντων στην αγορά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη ως προς την «αφύπνιση» του εργοστασίου της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά, το οποίο απαιτεί, όπως λέει, επένδυση της τάξης των 50 εκατ. – 100 εκατ. ευρώ, για να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, μετά την εγκατάλειψή του επί σειρά ετών. Αναφορικά με τα προϊόντα της ΑΓΝΟ, ο ίδιος διευκρινίζει ότι η επανεμφάνισή τους στα ψυγεία της Βόρειας Ελλάδας μετά από απουσία ετών, αναμένεται στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Νέοι κανόνες για τα ενεργειακά έργα στο πλαίσιο του Green Deal

Νέους κανόνες ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιλογή ενεργειακών έργων κατάλληλων για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για περαιτέρω ευθυγράμμιση της τρέχουσας οδηγίας με την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την συμπερίληψη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου και τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Τα επιλέξιμα έργα θα πρέπει επίσης να προωθούν την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς και να ενισχύουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, τα έργα που θα επιλεγούν πρέπει να συμβάλουν στην αποδέσμευση των κρατών μελών από τη χρήση στερεών ορυκτών καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας, ο λιγνίτης, η τύρφη και ο πετρελαιούχος σχιστόλιθος. Επίσης, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν την χρηματοδότηση έργων αναπροσαρμογής υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου για τη μεταφορά ή την αποθήκευση υδρογόνου κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Τα έργα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα είναι επιλέξιμα για την λήψη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Υπέγραψε συμφωνία με την Subsea 7

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβά της, υπέγραψε συμφωνία με τη Subsea 7 για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για την πρώτη υποθαλάσσια σύνδεση του νέου κοιτάσματος αερίου OKEA Hasselmus με την πλατφόρμα παραγωγής Draugen στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα. Το έργο Hasselmus βρίσκεται 7 χλμ. βορειοδυτικά της πλατφόρμας Draugen και η εκτέλεση του θα ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2023.

Πρόκειται για τη νέα ανάθεση από τη Subsea 7 στη Σωληνουργεία Κορίνθου που βασίζεται στην επιτυχία προηγούμενων συνεργασιών για την υλοποίηση παρόμοιων έργων. Οι σωλήνες HFW μήκους 10 χλμ. και διαμέτρου 12” θα κατασκευαστούν και θα επενδυθούν εξωτερικά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θίσβη Βοιωτίας, ενώ θα παραδοθούν απευθείας στη Subsea 7 στη Βίγκρα Νορβηγίας όπου θα γίνει η προετοιμασία και επακόλουθη πόντιση με τη μέθοδο reel-lay.

Η κατασκευή της υποθαλάσσιας εγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί το 2022 και 2023.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει συνεργαστεί στενά με την Subsea 7 όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη μιας λύσης σωλήνων μεγάλου μήκους που επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό τόσο στην απόφαση του έργου όσο και στην παράδοσή του, περιορίζοντας έτσι το κόστος και βελτιώνοντας το χρονοδιάγραμμα.

Ορυκτά χωρίς εξόρυξη;

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανακοινωθεί κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την δραστική μείωση της χρήσης άνθρακα και την υποκατάστασή του από άλλες τεχνολογίες παραγωγής, σημειώνει σε άρθρο του για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κατά τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ και Β’ Αντιπρόεδρος ΣΜΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαζιτζόγλου, μια τέτοιας κλίμακας αλλαγή παραγωγικού μοντέλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα απαιτήσει σημαντικότατες επενδύσεις, ιδιαίτερα αν, όπως όλοι εύχονται, την μιμηθούν και άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Σε πρόσφατη μελέτη, η McKinsey ξεκινάει με την παρατήρηση ότι η μετάβαση σε οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος θα εκτοξεύσει την κατανάλωση ορυκτών, καθότι όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες «πράσινης» ενέργειας απαιτούν για την κατασκευή των υποδομών τους σημαντικότατες ποσότητες πρώτων υλών. Η ζήτηση για τα μεταλλικά – κυρίως – ορυκτά που απαιτούνται για τις νέες αυτές τεχνολογίες αναμένεται να εκτοξευθεί σε επίπεδα, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από τις τρέχουσες παραγωγικές δυναμικότητες.

Η συγκέντρωση των κοιτασμάτων σε μικρό αριθμό χωρών, αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα σε ότι αφορά τόσο τις τιμές όσο και την γεωστρατηγική ισορροπία. Επίσης, η ανάγκη νέων υποδομών για την παραγωγή ενέργειας σε τέτοια κλίμακα, θα προκαλέσει εκτόξευση της δραστηριότητας και στον κατασκευαστικό τομέα, δημιουργώντας σημαντική αύξηση της ζήτησης για μη μεταλλικά ορυκτά καθώς και αδρανή. Συνεπώς, σημειώνει ο κ. Γιαζιτζόγλου, για ορισμένα ορυκτά θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και ένα διαφορετικό μοντέλο εκμετάλλευσης. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξημένες ανάγκες δεν μπορεί να καλυφθούν από τα μέχρι σήμερα θεωρούμενα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, με αποτέλεσμα να πρέπει να αξιοποιηθούν και κοιτάσματα φτωχότερα σε περιεκτικότητες. Αυτό αλλάζει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης, ενώ καθιστά απαραίτητη την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, τόσο για την εξόρυξη όσο και για την επεξεργασία των συγκεκριμένων ορυκτών.

Για την επίτευξη του στόχου της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1.5 βαθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, η αύξηση της ζήτησης έως το 2030 για ορισμένα ορυκτά θα φθάσει μέχρι και το 700%. Αυτό σημαίνει ότι η εξορυκτική βιομηχανία θα πρέπει να αναπτυχθεί με πρωτοφανείς ρυθμούς. Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε υποδομές εξόρυξης θα πρέπει να αυξηθούν στην ΕΕ περίπου κατά 500%, προκειμένου να καλυφθεί μόνο μέρος της πρόσθετης ζήτησης. Η επίτευξη του “fit for 554” είναι αδύνατον να συμβεί εάν οι χώρες της ΕΕ δεν αξιοποιήσουν στο έπακρο το σύνολο των ορυκτών πόρων που διαθέτουν. Προϋπόθεση για μια τέτοια στροφή είναι η αλλαγή τόσο στην «Νομοθετική νοοτροπία», όσο και στον τρόπο με το οποίο θα πρέπει να στηρίζει η δημόσια διοίκηση την ανάπτυξη της εξόρυξης, καταλήγει ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΣΜΕ.

Με εναλλακτικές μορφές ενέργειας η πρεμιέρα του 7oυ Φόρουμ των Δελφών

Την ανάγκη της γρήγορης κλιματικής προσαρμογής και μεγαλύτερης εγρήγορσης σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας, με φόντο και την ουκρανική κρίση, τόνισαν η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια Kadri Simson και η Exec. Secretary, Secretariat, UN Framework Convention on Climate Change στα Ηνωμένα Έθνη Patricia Espinosa, στο στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κα. Simson επεσήμανε στη συνομιλία της με τον Nik Gowing, Ιδρυτή της οργάνωσης Thinking the Unthinkable, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει μέσα στο 2022 τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία, ήδη, στο 1/3 αυτών που παρέχει η χώρα στα κράτη – μέλη της Ένωσης. Σημαντικό, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας είναι να ενισχυθούν άμεσα οι δράσεις πρωτοπόρων στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και για αυτό, ήδη, υπάρχει απόφαση από την Κομισιόν να μειώνονται οι χρόνοι αδειοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν να παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις στον τομέα της ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι αν γίνει σύντομα αυτό, στην πορεία οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειάζονται πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Τι αλλάζει στην επένδυση της ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. ΑΒΕΕ

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας Βορείου Αιγαίου τροποποιείται παλαιότερη απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου της «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΕΠ.ΥΠ.ΕΛ. ΑΒΕΕ)».

Η επένδυση αφορά στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας για παραγωγή πυρηνέλαιου και κατεργασία ελαιοπυρήνα, στη Λέσβο, ως προς το φυσικό αντικείμενο και τη συνολική ενισχυόμενη δαπάνη και τις δαπάνες ανά κατηγορία, του επενδυτικού σχεδίου. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται στα 1.693.397,74 ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 54,858% επί του κόστους της επένδυσης δηλαδή 928.807,88 ευρώ.

Η Jungheinrich δημιουργεί βιώσιμη αξία και κέρδη ρεκόρ για το 2021

Παρά την πανδημία του κορονοϊού και τις βεβαρημένες αλυσίδες εφοδιασμού, ο Όμιλος Jungheinrich σημείωσε ρεκόρ εισερχόμενων παραγγελιών, εσόδων και κερδών το 2021. Επίσης, παρά τους αυξημένους κινδύνους, η εταιρεία αναμένει συνεχιζόμενη κερδοφόρα ανάπτυξη το τρέχον έτος, αν και με μικρότερη δυναμική από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία μας για το οικονομικό έτος 2021», σχολιάζει ο Dr. Lars Brzoska, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Jungheinrich AG.
Πιο αναλυτικά, οι εισερχόμενες παραγγελίες έφτασαν το ρεκόρ των €4,87 δισ.

Τα έσοδα του Ομίλου σημείωσαν επίσης ιστορικό υψηλό στα €4,24 δισ. Το EBIT βελτιώθηκε σημαντικά στα €360 εκατ., υπερβαίνοντας την αξία του προηγούμενου έτους κατά €142 εκατ., το οποίο ισοδυναμεί με αύξηση 65%. Το 2021, η εταιρεία κατάφερε να αποφεύγει την ακινητοποίηση της παραγωγής στα εργοστάσιά της, μέσω της στοχευμένης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ήταν επίσης σε θέση να αντισταθμίσει τις αυξήσεις κόστους χάρη στην επιτυχή διαχείριση της αποδοτικότητας και τις κατάλληλες προσαρμογές τιμών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Jungheinrich AG θα προτείνει την πληρωμή μερίσματος 0,66 € ανά κοινή μετοχή και 0,68 € ανά προνομιούχο μετοχή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 10 Μαΐου του 2022.

Παρά την αβεβαιότητα με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το ΔΣ της Jungheinrich AG γενικά αναμένει να δει καλή ζήτηση στην αγορά και επομένως υποθέτει ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κερδοφόρα το 2022. Τα έσοδα του Ομίλου για το 2022 αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερα από την αξία του προηγούμενου έτους με συνεχιζόμενα εμπόδια στις αλυσίδες εφοδιασμού. Όσον αφορά τις εξελίξεις στο κόστος των υλικών, η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αξιοσημείωτες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2022.

Με στόχο τη δημιουργία βιώσιμης αξίας, η εταιρεία σχεδιάζει αύξηση του προσωπικού το 2022, ιδίως στους στρατηγικούς τομείς της αυτοματοποίησης, της ψηφιοποίησης, των ενεργειακών συστημάτων, της απόδοσης, του παγκόσμιου αποτυπώματος και της βιωσιμότητας. Η Jungheinrich επανεξέτασε και προσάρμοσε τους στόχους της στρατηγικής το 2021. Ως αποτέλεσμα, τα οργανικά έσοδα του Ομίλου αναμένεται να αυξηθούν σε 5,5 δισ. έως το 2025 και το EBIT (EBIT ROS) να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10%. Στόχος είναι το μερίδιο εσόδων 20% από χώρες εκτός Ευρώπης.