ΜΑΚΒΕΛ: Καθαρισμός απορριμμάτων από το δάσος στο Κιλκίς

Στα πλαίσια των κοινωνικών της δράσεων, η εταιρεία ΜΑΚΒΕΛ διοργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, το Δήμο Κιλκίς και το 2ο Πειραματικό Λύκειο της πόλης, μια περιβαλλοντική δράση με ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αποστολή της δράσης ήταν ο καθαρισμός των απορριμμάτων του δάσους στον ιστορικό λόφο του Αγ. Γεωργίου που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Beegin: Νέα πρωτοβουλία της Endless EC

Κατανοώντας πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για το περιβάλλον, η Endless EC αποφάσισε να ξεκινήσει από κάτι μικρό, από τη μέλισσα, για να προσφέρει κάτι σημαντικό στη Βόρεια Εύβοια. Έχοντας ήδη κάνει την αρχή, με την αγορά μελισσιών και εξοπλισμού για τους μελισσοπαραγωγούς της περιοχής, η Endless EC λανσάρει το site του Beegin, «ανοίγοντας» έτσι την ενέργεια προς το κοινό, ώστε να γίνει η στήριξη στις μέλισσες και στους ανθρώπους της περιοχής που τις φροντίζουν, προσωπική υπόθεση όλων. Τελικός στόχος του Beegin είναι, μέσω των μελισσών, να δοθεί η ώθηση στη φύση της Βόρειας Εύβοιας να ανακάμψει σταδιακά, με φυσικές διεργασίες.

ΔΕΣΦΑ: Στην τελική ευθεία για τον Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πιλοτικού Σταθμού Φόρτωσης Φορτηγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, ο ΔΕΣΦΑ διοργανώνει ανοικτό διαδικτυακό workshop, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ώρα 12.00, για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τη νέα προσφερόμενη υπηρεσία και τις επιμέρους προδιαγραφές. Ο Σταθμός Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ (LNG Truck Loading Station) συνιστά την πρώτη ανάλογη εγκατάσταση στη Nοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο ανεφοδιασμού και διανομής για την ευρύτερη περιοχή. Δείτε περισσότερα εδώ.

Navistar: Εγκαινιάζει το πρώτο εργοστάσιο συναρμολόγησης φορτηγών στις ΗΠΑ έπειτα από 3 δεκαετίες

Το νέο της εργοστάσιο κόστους 250 εκατ. δολαρίων στο Σαν Αντόνιο εγκαινίασε στις 25 Μαρτίου η Navistar. Το εργοστάσιο είναι έκτασης 1 εκατ. τετραγωνικών ποδιών και σχεδιασμένο για την κατασκευή συμβατικών και ηλεκτρικών φορτηγών μεσαίας αντοχής στην ίδια γραμμή. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου που διατρέχουν όλο το εργοστάσιο—συμπεριλαμβανομένου ενός στο σασί και ενός στο φανοποιείο—ειδοποιούν τους χειριστές για προβλήματα και δεν επιτρέπουν τη συνέχεια της διαδικασίας έως ότου αυτά να επιλυθούν.

Τα ρομπότ πολλαπλών χρήσεων Fanuc στο φανοποιείο, διαθέτουν πολλαπλές διαμορφώσεις συγκόλλησης και λογισμικό εκμάθησης ρομπότ. Στόχος της Navistar είναι να μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά 20% έως το 2030. Όλος ο φωτισμός LED του εργοστασίου και τα ημιδιαφανή πάνελ τοίχου που αφήνουν το φως να διέλθει μέσω αυτών, βοηθούν επίσης στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Κρίσιμη συνεδρίαση της GEODE για την ενέργεια

Κρίσιμη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το Δ.Σ. της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εταιριών Διανομής Ενέργειας «GEODE» σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή, εκ μέρους της Ελλάδας, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΑ και εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. της GEODE, Μάριου Τσάκα.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. θα βρεθεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, η οποία ανατροφοδοτείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι επιπτώσεις στους πολίτες και τους Διαχειριστές Ενεργειακών Δικτύων. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσδιοριστούν τα γενεσιουργά αίτια της ενεργειακής κρίσης και θα αναλυθεί σε βάθος η κοινή ευρωπαϊκή δράση «REPowerEU», η οποία εξαγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Μαρτίου 2022, για οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια.

Επίσης, στη συνεδρίαση της GEODE θα αξιολογηθούν οι θέσεις και τα μέτρα της Διακήρυξης των Βερσαλλιών που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στις 10-11/03/2022, ενώ θα συζητηθούν οι προτάσεις της Ε.Ε. οι οποίες εστάλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 23/03/2022 για τη λήψη άμεσων μέτρων και τις προετοιμασίες για τον επόμενο χειμώνα προκειμένου να διασφαλιστούν ασφάλεια εφοδιασμού και προσιτές τιμές ενέργειας. Τέλος, θα εξετασθεί το προσχέδιο του ACER, του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη βελτιστοποίηση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Symetal: Πιστοποιεί τις δραστηριότητές της σύμφωνα με το Πρότυπο Απόδοσης ASI

Η Symetal ανακοινώνει την πιστοποίηση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων (εργοστάσια Οινοφύτων και Μάνδρας) σύμφωνα με το Πρότυπο Απόδοσης ASI (Aluminium Stewardship Initiative). Ο έλεγχος πιστοποίησης διενεργήθηκε από την DNV και κάλυψε όλες τις πολιτικές, τις διαδικασίες, τις υποδομές και τις πρακτικές που εφαρμόζονται, σύμφωνα με τα κριτήρια του προτύπου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κοντός, Γενικός Διευθυντής της Symetal δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις φύλλου αλουμινίου, ενστερνιζόμενοι πλήρως τις αρχές ESG και βιωσιμότητας, οι οποίες ήταν πάντα βασικό ζήτημα για τη Symetal. Η πιστοποίηση των λειτουργιών μας στα εργοστάσια των Οινοφύτων και Μάνδρας σύμφωνα με το Πρότυπο Απόδοσης ASI, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για υπεύθυνη παραγωγή. Αντανακλά επίσης την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και των μεθόδων μας για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική ευθύνη και την εταιρική διακυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενούς μας, των επιχειρηματικών μας εταίρων, των πελατών μας, της κοινωνίας και όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας».

Νέα επένδυση από την Hellas Frost

Το πράσινο φως στο επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ» με δ.τ. «HELLASFROST A.E.» άναψε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης λαχανικών με προσθήκη νέων μηχανημάτων. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι 523.300 ευρώ.

Η εταιρεία Hellas Frost, Ελληνική Οικοαγροτική Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 με βασική μελέτη την μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας και της συμβατικής καλλιέργειας λαχανικών προσφέροντας προϊόντα ταχείας και βαθιάς κατάψυξης. Όλη η παραγωγική διαδικασία, από τη σπορά μέχρι την συγκομιδή και την συσκευασία γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες, με τα πιο σύγχρονα μέσα παραγωγής και την επίβλεψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Τα λαχανικά καλλιεργούνται στις εύφορες κοιλάδες του Ερυθροποτάμου, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Έτσι εξασφαλίζεται η γρήγορη μεταφορά των λαχανικών στη μονάδα και διατηρείται αναλλοίωτη η ποιότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά είναι ίση ή μεγαλύτερη από ορισμένα άλλα νωπά λαχανικά.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά συλλέγονται από τον αγρό, καταψύχονται και συσκευάζονται μέσα σε μερικά λεπτά έως και μερικές ώρες, με αποτέλεσμα η απώλεια σε θρεπτική αξία να είναι ελάχιστη σε αντίθεση με τα νωπά τα οποία φτάνουν καθυστερημένα στο πιάτο του καταναλωτή, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες σε θρεπτικά συστατικά και αλλοιώσεις.

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά θεωρούνται ασφαλέστερα για τη δημόσια υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι καλλιεργητικές εργασίες που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς επιβλέπονται από συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους. Η ταχεία κατάψυξη αποτελεί την ιδανικότερη μέθοδο ώστε ένα προϊόν να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη φρεσκάδα, την ποιότητα, την γεύση και φυσικά τον πλούτο των θρεπτικών του ουσιών.

TÜV HELLAS: Νέο Σεμινάριο LAR Procurement

Σεμινάριο «Λιτές, Ευέλικτες και Ανθεκτικές Προμήθειες σε καταστάσεις Kρίσεων» υλοποιεί η TÜV HELLAS. Σκοπός είναι να βοηθήσει τα στελέχη των Προμηθειών να οργανώσουν τον τρόπο εργασίας τους σύμφωνα με τη νέα κανονικότητα. Είναι πλέον απαίτηση οι Επιχειρήσεις να λειτουργούν λιτά (LEAN}, με δομημένη Ευελιξία (AGILITY) και οργανωμένη ανθεκτικότητα (RESILIENCE). Με αυτό τον τρόπο, η επιχείρηση θα διασφαλιστεί από τους κινδύνους διακοπής ή καθυστέρησης στη ροή πρώτων υλών, πτώσης ή εκτίναξης της ζήτησης τελικών προϊόντων.

 

4 στις 10 επιχειρήσεις επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό

Στην αυτοματοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών και την εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων επενδύουν κατά προτεραιότητα οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να μετασχηματιστούν ψηφιακά, με τις 4 στις 10 να επιταχύνουν τον βηματισμό τους εν μέσω πανδημίας και το 55% αυτών να ανταποκρίνονται στους αναγκαίους χρόνους προσαρμογής. Τα ανωτέρω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε, πρόσφατα, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ειδικότερα η Επιτροπή Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Αναλυτικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα, που συνάγονται από την εν λόγω έρευνα έχουν ως εξής:
• Με άριστα το 5, η αγορά βαθμολογεί με 3,42 την ωριμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα ψηφιοποίησης.
• Το 55% των επιχειρήσεων ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης, το 23,96% κινείται με σχετική καθυστέρηση και το 6,25% κινείται ταχύτερα.
• Με άριστα το 5, οι επιχειρήσεις βαθμολογούνται με 3,26 σε ό,τι αφορά την έκταση των εφαρμογών που χρησιμοποιούν σε θέματα ψηφιοποίησης.
• Το 53,13% των επιχειρήσεων άρχισε τις ψηφιακές εφαρμογές από το Top management, το 51,04% από τις λειτουργίες της, το 26,04% από τα τμήματα τεχνολογίας, το 25% από τη διαχείριση του προσωπικού, το 18,75% από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί και το 12,5% από τα προϊόντα.
• Το 11,45% των επιχειρήσεων διαθέτει στρατηγική σε θέματα ψηφιοποίησης, το 30,21% βρίσκεται κοντά στο να ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική, το 36,46% το σκέφτεται και το 21,8% είτε δεν έχει στρατηγική είτε δεν το έχει σκεφθεί ακόμη.
• Με άριστα το 5, οι επιχειρήσεις βαθμολογούν με 3,99 τη σημασία ύπαρξης της κατάλληλης κουλτούρας για την ψηφιακή μετάβαση, με 4,15 τη στρατηγική για το management, με 3,43 για το HR, με 3,97 για την ανταλλαγή γνώσεων, με 3,75 για την ευελιξία της εταιρείας, με 4,20 για την τεχνολογία και με 3,55 για τη χρηματοδότηση.
• Ως εμπόδια στην ψηφιακή μετάβαση αναφέρονται η έλλειψη βούλησης για αλλαγές (βαθμολογία 3,66 στα 5), η απουσία εξειδικευμένης γνώσης (3,62 στα 5), η απουσία του κατάλληλου management (3,47 στα 5), η απουσία υποδομών (3,35 στα 5), η ελλιπής χρηματοδότηση (3,23 στα 5) και το κανονιστικό πλαίσιο (2,90 στα 5).
Το 37,89% των επιχειρήσεων επιτάχυνε σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εν μέσω πανδημίας, το 30,55% τον επιτάχυνε ελαφρώς, για το 23,16% δεν επηρεάστηκε ο ρυθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού, για το 5,26% ο ρυθμός εξέλιξης καθυστέρησε ελαφρώς και για το 3,16% καθυστέρησε σημαντικά.

Για τις επιχειρήσεις το πιο σημαντικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού αποτέλεσε η αναβάθμιση των ΙΤ συστημάτων (36,17%), η αυτοματοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών (34,04%), η εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων (14,89%), η δέσμευση έναντι των καταναλωτών (11,70%) και άλλοι λόγοι (3,19%). Αντίστοιχα, για την τρέχουσα χρονιά το σημαντικότερο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού είναι για τις επιχειρήσεις η αυτοματοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών (30,53%), η εφαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων (24,21%), η δέσμευση έναντι των καταναλωτών (20,00%), η αναβάθμιση των ΙΤ συστημάτων (18,95%) και άλλα έργα (6,32%).

ΣΘΕΒ: Νέος Πρόεδρος ο Γιώργος Ρουπακιάς

Νέα διοίκηση έχει εδώ και λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), μετά από κλειστή Γενική Συνέλευση των μελών του φορέα, με τον κ. Γιώργο Ρουπακιά να αναλαμβάνει χρέη Προέδρου. Η ΕΤΒΑ έδωσε το παρόν στην εκλογική διαδικασία, μέσα από την οποία αναδείχτηκε ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου ο Εμπορικός Διευθυντής της ΕΤΒΑ, κ. Μάριος Μακρανδρέου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΘΕΒ έχουν ως εξής:
Πρόεδρος: Γιώργος Ρουπακιάς (ΠΡΟΚΕΛ Α.Ε. και ΒΕΡΜΙΟΝ ΑΤΕ, «Άγιος Νικήτας»)
Αντιπρόεδροι: Γιώργος Καρκανιάς (Καρκανιάς Α.Ε.), Βάιος Μπρέτας (Bretas Ε.Π.Ε.), Βασίλης Σαγρής (Μεταλλεμπορική Α.Ε.).
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Γιακουβής (ΚΕΚ Δυναμική)
Οικονομικός Επόπτης: Βασίλης Γουγουλιάς (Ευρωγνώση)
Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται ακόμα από τους: Γιώργος Παπαγιάννης (Χαλβαδοποιία «Όλυμπος»), Γιώργος Μπίζιος (Μπίζιος Α.Ε.), Απόστολος Δοντάς (Επίλεκτος), Ευάγγελος Γκάγκος (Hellas Stones) και Δημήτρης Λαμπρούλης (Oporello ΑΕΒΕ).