Σεμινάρια Αυτοματισμού από την Siemens

Το τμήμα αυτοματισμών της Siemens προσφέρει διαδικτυακά σεμινάρια για ΤΙΑ Portal βασικός κύκλος, ΤΙΑ Portal κύκλος εμβάθυνσης, WinCC classic και WinCC Advanced TIA Portal, τα οποία αποτελούν επίσημα σεμινάρια του φορέα εκπαίδευσης Sitrain της Siemens AG και με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης. Πληροφορίες για την ύλη, τη διάρκεια, τις προαπαιτούμενες γνώσεις και το κόστος παρακολούθησης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ελληνικός Χρυσός: Υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας, μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και του Diversity Charter Greece, για την προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας στις Ελληνικές επιχειρήσεις. Με την αποδοχή των όρων που υπαγορεύονται από τη Χάρτα Διαφορετικότητας, η Ελληνικός Χρυσός επιβεβαιώνει στην πράξη τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη ενός εργασιακού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς.

Επ’ αυτού, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, δήλωσε ότι «αναπτύσσουμε πολιτικές και σχεδιάζουμε προγράμματα που θωρακίζουν τη μοναδικότητα κάθε συναδέλφου, δίνοντας ίσες ευκαιρίες στον καθένα ώστε να αναπτύσσει τις δεξιότητές του, κομίζοντας στο τραπέζι του διαλόγου νέες και διαφορετικές γνώμες και οπτικές, που είναι τελικά το ζητούμενο».

 

ΕΥ Ελλάδος: Ενισχύει τις Υπηρεσίες Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η EY Ελλάδος ενισχύει το τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τρία νέα στελέχη προστέθηκαν στο δυναμικό του τμήματος από την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, με εκτενή εμπειρία και εξειδίκευση: Η Ναυσικά Ζευγώλη, Director, η οποία διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε θέματα στρατηγικής και προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, η Άντα Κουτσαντώνη, Senior Manager με εκτενή εμπειρία στην αναφορά και εκτίμηση ανθρακικού αποτυπώματος και ο Προκόπης Γαβριήλ, Senior Manager με πολυετή εμπειρία σε θέματα συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Οι γυναίκες και ο ηγετικός ρόλος τους στη βιομηχανία FMCG

Η διασφάλιση ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης στην εργασία κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών και πολιτικών αντιλήψεων, φυλής και λοιπών χαρακτηριστικών που τον ορίζουν ως προσωπικότητα, αλλά και ο ρόλος των γυναικών στην προαγωγή αυτού του στόχου, ειδικότερα σε εποχές μεγάλων αναταραχών και προκλήσεων όπως η σημερινή, αποτελούν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο πάνελ διαλόγου γυναικών-ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων FMCG, που θα λάβει χώρα στις 19 Απριλίου, στο πλαίσιο του Food Retail CEO Forum.

Υπό τον συντονισμό της κ. Μαρίας Αλεξίου, προέδρου του CSR Hellas, οι κυρίες Πόπη Σκαγιά, διευθύνουσα σύμβουλος της Κ. Θ. Σκαγιά, Αλεξάνδρα Πίττα Χαζάπη, αντιπρόεδρος ΔΣ & διευθύνουσα σύμβουλος της Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας και Μαίρη Χατζάκου, πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, θα μιλήσουν για το τι ισχύει στην επιχείρηση που εκπροσωπούν, αλλά και για τις δυσκολίες συναντούν οι ίδιες σε επιχειρηματικό επίπεδο λόγω του φύλου τους, θα αναφέρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιήσει για την προαγωγή της ισότητας και για την υποστήριξη των γυναικών στην ανάληψη αρμοδιοτήτων σε ανώτερο επίπεδο διοίκησης, ενώ θα συζητήσουν και για τους τομείς στους οποίους δίνει προτεραιότητα η επιχείρησή τους, ώστε να προωθηθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων της αγοράς, που αποτελούν και το κεντρικό θέμα του συνεδρίου. Το συνέδριο διοργανώνεται για 12η χρονιά, από το περιοδικό «σελφ σέρβις» και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια συζήτησης της στρατηγικής που υλοποιούν οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές τους.

 

Volkswagen: Νέος CEO o Thomas Schaefer

Η Volkswagen AG ανακοίνωσε τον διορισμό του Thomas Schaefer ως τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο brand της Volkswagen, από την 1η Ιουλίου. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τόνισε πως ο Schaefer βρίσκεται στον όμιλο από τον Αύγουστο του 2020 ως πρόεδρος της Skoda, διορίστηκε γενικός διευθυντής της Volkswagen την Παρασκευή και στη συνέχεια θα αναλάβει ως CEO του brand VOlkswagen. Επίσης θα ενταχθεί στο Δ.Σ. του ομίλου Volkswagen. Ο τωρινός επικεφαλής Ralf Brandstaetter θα συνεχίσει μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα αναλάβει την ευθύνη για τις δραστηριότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα από την 1η Αυγούστου, όπως έχει ανακοινωθεί. Ο Klaus Zeller θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου του Δ.Σ. στη Skoda από τον Schaefer, από την 1η Ιουλίου.

 

Toyota: Προειδοποιεί για παύση της παραγωγής αυτοκινήτων της στη Βρετανία

Η Toyota, έχει προειδοποιήσει τον υπουργό Μεταφορών του Ην. Βασιλείου, ότι μπορεί να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία μετά από 30 χρόνια, εκτός εάν η κυβέρνηση αποδυναμώσει τις «πράσινες» πολιτικές της που επιβάλλουν τη γρήγορη μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, αναφέρουν οι «The Times». Η απειλή για το μέλλον των 3.000 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο στο Μπέρναστον και στο εργοστάσιο κινητήρων στο Ντίσαιντ στη βόρεια Ουαλία, έρχεται καθώς το υπουργείο Μεταφορών προετοιμάζεται να επιβάλει στόχους που απαιτούν ένα αυξανόμενο ποσοστό πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και φορτηγών μηδενικών εκπομπών κάθε χρόνο από το 2024.

Οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν το όριο σύμφωνα με την εντολή Zero Emission Vehicle, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ή να αγοράσουν πιστώσεις από ανταγωνιστές, όπως η Tesla, που υπερβαίνουν τον στόχο. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι είναι έτοιμη να πουλήσει μόνο αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών και επανέλαβε την άποψή της ότι τα υβριδικά θα πρέπει να παίξουν ρόλο στη μετάβαση έως το 2035.

GM: Επενδύσει δισ. δολάρια σε δύο εργοστάσια στον Καναδά

Ο Καναδάς αναμένεται να ανακοινώσει την υποστήριξή του σε μία επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της General Motors Co σε δύο εργοστάσια. Σε ένα από αυτά, θα γίνεται παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εμπορικής χρήσης, όπως δήλωσε μία κυβερνητική πηγή. Τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και η τοπική κυβέρνηση στο Οντάριο θα επενδύσουν στα δύο εργοστάσια της GM στο Ίνγκερσολ και στην Οσάβα. Ο Σκοτ Μπέλ, αντιπρόεδρος της GM για την Global Chevrolet, ο ομοσπονδιακός υπουργός Βιομηχανίας του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν, και ο τοπικός πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, αναμένεται να προβούν σε ανακοίνωση σχετικά με «μία σημαντική επένδυση για το μέλλον του τομέα της παραγωγής αυτοκινήτων στον Καναδά».

Η GM είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς ότι θα επενδύσει 705,8 εκατομμύρια ευρώ για τη μετατροπή της εργοστασιακής μονάδας της στο Ίνγκερσολ του Οντάριο, σε μία μονάδα παραγωγής του ηλεκτρικού οχήματος εμπορικής χρήσης BrightDrop EV600. Στα τέλη του 2021, η GM έθεσε και πάλι σε λειτουργία την εργοστασιακή μονάδα της στην Οσάβα που είχε παραμείνει κλειστή για δύο χρόνια, με στόχο την παραγωγή του ημιφορτηγού Chevrolet Silverado. Η GM προγραμματίζει να έχει παραγωγική ικανότητα ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρεια Αμερική από το τέλος του 2025.

ΙΕΝΕ: Πώς επηρεάζει η ενεργειακή κρίση λόγω Ουκρανίας τη διείσδυση των ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής, Κωστής Σταμπολής, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), παραχώρησαν διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 4 Απριλίου, κατά την διάρκεια της οποίας παρουσίασαν τα σημαντικά συμπεράσματα της μεγάλης μελέτης αναφοράς South East Europe Energy Outlook 2021/2022, αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της υψηλής εξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και την αργή διείσδυση των ΑΠΕ, μεταξύ άλλων, δίνοντας έμφαση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και δη των Βαλκανίων. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν με εισηγήσεις τους πέραν του κυρίου Σταμπολή, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Μηχ-Μηχ, Msc – Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας, ΙΕΝΕ, και Νίκος Σοφιανός, Ενεργειακός Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιστ. Επιτροπής ΑΠΕ, ΙΕΝΕ.

Ενεργειακή κρίση λόγω Ουκρανίας – Ευκαιρία για τις ΑΠΕ
Λόγω της ευαισθητοποίησης της ευρύτερης περιοχής στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αναμένεται να υπάρξουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις που θα επιταχύνουν την διείσδυση των ΑΠΕ ιδιαίτερα στην Βαλκανική, και κυρίως θα επιτρέψουν να υπάρξει μια επιτάχυνση ιδίως στα θέματα αποθήκευσης φυσικού αερίου και της διασύνδεσης των δικτύων. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, «αυτή τη στιγμή, υπάρχει το σχέδιο κατασκευής αγωγού αερίου Θεσ/νίκης – Σκοπίων που αναμένεται να γίνει σύντομα πράξη και μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να προβεί η επέκτασή του προς Κόσοβο και Σερβία, με σκοπό να διασυνδεθούμε με το δίκτυο της Σερβίας (μέσω Κοσόβου-Βόρειας Μακεδονίας). Επίσης, θα δούμε την δημιουργία υπόγειας δεξαμενής αερίου στην Αλβανία, μελέτη η οποία δεν έχει προωθηθεί ακόμα, όπως και επέκταση της υπόγειας δεξαμενής στην Βουλγαρία (Σίρεν) και πως αυτή θα μπορούσε να φιλοξενήσει και ποσότητες από την Ελλάδα. Όσον αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα, χρειάζονται οπωσδήποτε ενίσχυση αν είναι να επιτευχθεί περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Άρα Θα δούμε επιτάχυνση συγκροτημένων σχεδίων που θα επιτύχουν διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή».

Ευκαιρία για τους Έλληνες επενδυτές
Όπως ανέφερε ο κ. Σοφιανός, είναι δύσκολο για τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν άμεσα στις χώρες αυτές σε ΑΠΕ και ουσιαστικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ωστόσο, θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την τεχνογνωσία που διαθέτουν σε τομείς όπως οι ηλιακοί θερμοσυσσωρευτές, το βιοαέριο και η βιομάζα, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση που παρουσιάζεται στις χώρες των Βαλκανίων.

Κτίρια Θερμικής Άνεσης και ΑΠΕ
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, η απάντηση σύμφωνα με τον κ. Θεοφύλακτο, έγκειται στην εξοικονόμηση ενέργειας, δίνοντας έμφαση στα κτίρια. «Μόνο οι ΑΠΕ δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί τα πιο πολλά κτίρια δεν προσφέρουν θερμική άνεση, την οποία για παράδειγμα δεν μπορεί να λύσει ένα φωτοβολταϊκό. Πρέπει δηλαδή να πάμε σε κτίρια θερμικής άνεσης που να είναι σωστά θερμομονωμένα, με τα σωστά παράθυρα, με αυτοματισμούς, ώστε να λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού πιο αποδοτικά. Η λύση λοιπόν έγκειται σε προγράμματα όπως το Εξοικονομώ 3 κ.ά., που θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση».

ΣΕΒ: Βελτίωση έως 60% του χρόνου παραγωγής προσφέρουν οι ευφυείς τεχνολογίες

Οι ευφυείς τεχνολογίες διασύνδεσης μηχανών και συσκευών (ΙοΤ) προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από όλη την επιχείρηση, προσφέρουν βελτίωση έως 60% του χρόνου παραγωγής, έως 10% μείωση των δαπανών συντήρησης, καθώς και βελτίωση έως 20% του ρυθμού παραγωγής. Αυτά ήταν ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα που ανέδειξε το εργαστήριο: «Επιχειρηματική ευφυία και διαδίκτυο των μηχανών», που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές εάν εφαρμοστούν σε ακόμα περισσότερες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι σύγχρονες IoT πρακτικές θα οδηγήσουν σε 25% αποδοτικότερη αξιοποίηση του παραγωγικού εξοπλισμού με υψηλότερα επίπεδα παραγωγής και μείωση του χρόνου αδράνειας των μηχανημάτων και έως 99% διασφάλιση των ποιοτικών προδιαγραφών των προϊόντων. Τα οφέλη του ΙοΤ κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επιβίωσή τους στη μετά-Covid εποχή. Στη συζήτηση, υπογραμμίστηκε ότι οι τεχνολογίες IoT, με τη συνδρομή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, επιτρέπουν τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο διοίκησης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Machhour Jeryess, Business Development, SCM Strategy Leader της Oracle, υπογράμμισε: «Η επενδυτική κινητοποίηση στον τομέα του IoT τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το μειούμενο κόστος των αισθητήρων, οι οποίοι πλέον μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο (μηχάνημα ή υπηρεσία), από όπου οι επιχειρήσεις επιθυμούν να αντλήσουν δεδομένα. Στη γραμμή παραγωγής, μπορούμε -σε κάθε μηχανή- να επιτύχουμε διαρκή παρακολούθηση της λειτουργίας της, να προβλέψουμε σφάλματα και να διορθώσουμε τεχνικές αστοχίες, αποκαθιστώντας την ομαλή ροή».

Siamidis SA: Το deal που αλλάζει τον χάρτη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας

Πρωτόγνωρη επιτυχία για την ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA, που δραστηριοποιείται στον τομέα των technical textiles, αλλά και για τον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας της χώρας μας, αποτελεί η σύμβαση με τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία), στo πλαίσιo της αμυντικής συνεργασίας NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation).

Η σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη και παραγωγή ολοκληρωμένου συστήματος ένδυσης του στρατιωτικού προσωπικού συνολικού προϋπολογισμού €425 εκατ. για την περίοδο 2022-28. To σύστημα ένδυσης περιλαμβάνει από εσώρουχα μέχρι και ενδύματα που απαιτούνται ακόμα για περιοχές με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, από τον αρκτικό κύκλο, την τροπική ζώνη έως και την έρημο.

Οι τέσσερις χώρες καθόρισαν από κοινού τα ελάχιστα επίπεδα προστασίας, τις συνθήκες χρήσης, τις απαιτήσεις άνεσης και την απαιτούμενη λειτουργικότητα των προϊόντων. Η εταιρεία SIAMIDIS SA παράγει όλα τα ενδύματα του συστήματος πέραν των εσωρούχων και η εκτιμώμενη αξία εξαγωγών στο πλαίσιο της σύμβασης ξεπερνά τα €340 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη και η πιστοποίηση του συστήματος που πρότεινε η SIAMIDIS SA και το οποίο τελικά επιλέχθηκε, διήρκησε τέσσερα χρόνια και απαίτησε επενδύσεις περί του 1 εκατ. € για εργαστηριακούς ελέγχους και πρωτότυπα ενδυμάτων. Η SIAMIDIS SA είναι εγκατεστημένη στα Οινόφυτα Βοιωτίας και δραστηριοποιείται παραγωγικά στην κλωστοϋφαντουργία από το 1961, με εξαγωγές σε ποσοστό άνω του 75% του ετησίου κύκλου εργασιών της.