Κορυφαία διάκριση για την MVS στα Wood Awards 2022

Η MVS απέσπασε μία σημαντική διάκριση στα Wood Awards 2022, κατακτώντας το Gold βραβείο, για την ολική ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων του Mega Yacht XANA, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2021. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Radisson Blu Park. Το βραβείο της MVS παρέλαβαν ο Νίκος Νίκου, Director Project Management Office και ο Νικόλας Διαπούλης, Project Manager της MVS. Gold βραβεία απέσπασαν μόλις πέντε εταιρείες, μεταξύ των οποίων η MVS.

Ο ΟΒΙ στηρίζει τη Διεξαγωγή Εργαστηρίων S.T.E.A.M.

Με σκοπό τη διάδοση της κουλτούρας Καινοτομίας, ο μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός STEAM Greece, που ειδικεύεται στα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και στη Ρομποτική, ξεκίνησε με επιτυχία τα εργαστήριά του. Τα προγράμματα S.T.E.A.M. (Science-Technology-Engineering-Arts & Mathematics) αποτελούν τον πιο σύγχρονο τρόπο ανάπτυξης δεξιοτήτων για τη νέα γενιά. Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στηρίζει κάθε ανάλογη εκπαιδευτική προσπάθεια, όπως είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για τη διάδοση της Καινοτομίας & η γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο των επιστημών και της ρομποτικής, και έμπρακτα στέκεται αρωγός δίπλα στους μαθητές και τους δασκάλους τους.

«Επιδότηση» στο πετρέλαιο για τους παραγωγούς της Pummaro

Βοήθεια προς τους βιομηχανικούς καλλιεργητές τομάτας της Ηλείας, με σκοπό να ελαφρύνει τα κόστη παραγωγής, δίνει η Pummaro σύμφωνα με το Food Reporter, χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό έμμεσης επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης, στις τιμολογήσεις της. Η χορήγηση του βοηθήματος θα υπολογίζεται με βάση αναφοράς την τιμή του αγροτικού πετρελαίου και τις ποσότητες τομάτας που θα προσκομίζει ο παραγωγός στο εργοστάσιο. Παράλληλα θα λαμβάνεται υπ’ όψη και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων. Το ποσόν που θα προκύπτει ως βοήθημα θα προστίθεται στην τιμή αγοράς της τομάτας που έχει ήδη προταθεί στους παραγωγούς από τα τέλη του 2021. Όπως διευκρινίζεται, το βοήθημα αυτό δεν αφορά τον μηδενισμό του ΕΦΚ για τα αγροτικά καύσιμα που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση και θα λειτουργεί ανεξάρτητα.

Panasonic: Επενδύει 4,9 δισ. δολάρια σε μπαταρίες ηλεκτροκίνησης

Σε μια σημαντική επένδυση προχωράει η Panasonic, καθώς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δαπανήσει το ποσό των 600 δισ. γιεν, δηλαδή συνολικά 4,9 δισ. δολάρια σε μπαταρίες ηλεκτροκίνησης και λογισμικό για την εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ιαπωνική εταιρεία θα διοχετεύσει 400 δισ. γιεν σε κύτταρα για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και 200 επιπλέον δισ. γιεν σε τεχνολογίες όπως η ενέργεια υδρογόνου, μέχρι το οικονομικό έτος του 2024, με την Panasonic να στοχεύει σε συνολικό λειτουργικό κέρδος 1,5 τρισ. γιέν εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών ηλεκτροκίνησης στις ΗΠΑ για την Tesla και πιθανά για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίας. Το αμερικανικό εργοστάσιο της Panasonic αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

ΑΒΑΞ: Σύμβαση με ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Ψυττάλειας

H ΑΒΑΞ AE ανακοινώνει ότι συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία υπέγραψε σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ για τη Λειτουργία & Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ). Η σύμβαση έχει αξία €174,9 εκατομμύρια (με ΦΠΑ) και διάρκεια 5 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για ετήσια παράτασή της (αξίας €34,3 εκατομμυρίων με ΦΠΑ). Η ΑΒΑΞ συμμετέχει με ποσοστό 40% στην κοινοπραξία, η οποία επίσης περιλαμβάνει τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ (40%) και ΕΡΓΟΤΕΜ (20%). Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει συνεχή παρουσία στο ΚΕΛΨ από τη δεκαετία του 1980 μέσω της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ (η οποία απορροφήθηκε πλήρως από τον Όμιλο το 2018), αρχικά με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της πρώτης φάσης των έργων υποδομής και εγκαταστάσεων.

Η ολοκλήρωση των επόμενων δύο φάσεων κατασκευής των εγκαταστάσεων του ΚΕΛΨ, έγινε σε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ με την οποία έκτοτε έχουν από κοινού τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου. Το ΚΕΛΨ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων και μέση παροχή εισερχόμενων λυμάτων της τάξεως των 730.000 κ.μ. ημερησίως.

Κομισιόν: Συμφωνίες 1,1 δισ. ευρώ για 7 έργα μεγάλης κλίμακας

Η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνίες επιχορήγησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ με επτά έργα μεγάλης κλίμακας μέσω του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούνται από έσοδα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Σκοπός των έργων αυτών είναι η μείωση κατά περισσότερο από 76 εκατ. τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας. Τα επτά έργα αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε βιομηχανική κλίμακα, καλύπτοντας βασικούς τομείς όπως το υδρογόνο, ο χάλυβας, τα χημικά προϊόντα, το τσιμέντο, η ηλιακή ενέργεια, τα βιοκαύσιμα και η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθούν μεταξύ άλλων τα πιο σημαντικά έργα:
SHARC: Το έργο «Βιώσιμο υδρογόνο και ανάκτηση άνθρακα» (SHARC), το οποίο αναπτύσσεται στο διυλιστήριο του Porvoo (Φινλανδία).
TANGO: Με έδρα την Κατάνια, το έργο TANGO θα αναπτύξει μια πιλοτική γραμμή βιομηχανικής κλίμακας για την κατασκευή καινοτόμων φωτοβολταϊκών μονάδων υψηλής απόδοσης.
Ecoplanta: Το έργο αυτό, που βρίσκεται στο El Morell (Ισπανία), θα προσφέρει μια πρώτη στο είδος της εμπορική μονάδα για την ευρωπαϊκή αγορά, με τη χρήση αποβλήτων που διαφορετικά θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Πρόγραμμα K6: Με έδρα το Lumbres (Γαλλία), το πρόγραμμα K6 αποσκοπεί στην παραγωγή του πρώτου τσιμέντου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ευρώπη.
[email protected]: Το έργο [email protected], το οποίο βρίσκεται στον λιμένα της Αμβέρσας, αποσκοπεί στη δημιουργία της πρώτης και μεγαλύτερης διασυνοριακής αξιακής αλυσίδας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα για τη δέσμευση, την υγροποίηση, τη θαλάσσια μεταφορά και τη μόνιμη αποθήκευση CO2.

Επίλεκτος: Αύξηση των πωλήσεων στο εξάμηνο με το βλέμμα στην Ουκρανία

Aύξηση των πωλήσεων, επίτευξη λειτουργικών κερδών και μείωση του καθαρού της δανεισμού πέτυχε η Επίλεκτος κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2022.
Ειδικότερα ο Όμιλος: Αύξησε τις πωλήσεις του από τα 12,85 στα 18 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από εκκοκκισμένο βαμβάκι (επηρέασε και η αύξηση της τιμής του προϊόντος), σημείωσε θετικό EBITDA (2,027 εκατ. έναντι 2,274 εκατ.), θετικό EBIT (+547 χιλ.) και κερδοφόρο αποτέλεσμα προ αποσβέσεων, όμως το καθαρό αποτέλεσμα ήταν και πάλι ζημιογόνο (-879 χιλ. έναντι -541 χιλ. ευρώ).

Στο ζημιογόνο αποτέλεσμα συνέβαλε τόσο η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα όσο και η αντίστοιχη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, επιτυγχάνοντας θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, κατάφερε να μειώσει τον καθαρό του δανεισμό από τα 62,4 στα 60,9 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Ομίλου αναφέρθηκε σε κινήσεις που γίνονται για την αύξηση της παραγωγικότητας στη μονάδα του βιοαερίου στα Φάρσαλα, αλλά και στην τάση αναστροφής στην κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, η οποία θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 και οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση του μεταφορικού κόστους αλλά και η στροφή προς Ευρωπαίους παραγωγούς νημάτων. Παρ’όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος καλείται να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα, όπως την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις πιθανές επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Σύμβαση προμήθειας σωλήνων για ορυχείο στη Χιλή

Η Compañía Minera Doña Inés de Collahuasi (CMDIC) ανέθεσε στην CPW America Co, θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, σύμβαση για την προμήθεια 109.000 τόνων σωλήνων, με εξωτερική και εσωτερική επένδυση, καθώς και την προμήθεια των αντίστοιχων εξαρτημάτων (καμπύλες μορφοποιημένες εν θερμώ – induction bends) για το έργο P186 Fuente Hídrica Complementaria (FHC). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συμβόλαιο αφορά περίπου 201 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), με διάμετρο 44 ιντσών, που θα περιλαμβάνει εξωτερική επένδυση τριών στρώσεων πολυαιθυλενίου και εσωτερική επένδυση FBE.

Η κατασκευή των σωλήνων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, στη συνέχεια οι σωλήνες θα μεταφερθούν στη Σαουδική Αραβία για εσωτερική και εξωτερική επένδυση και θα παραδοθούν στη Χιλή το 2022 και το 2023 για την τελική εγκατάσταση. Σημειώνεται ότι ο αγωγός αυτός είναι απαραίτητος για το ορυχείο χαλκού προκειμένου να αναβαθμίσει και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη παραγωγή του.

Energean: Επενδύει 2,5 δισ. δολάρια στην Ανατ. Μεσόγειο

Για επενδύσεις 2,5 δισ. δολαρίων στην Ανατ. Μεσόγειο έκανε λόγο η CEO και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, Κατερίνα Σάρδη, στο πλαίσιο του 3ου Power & Gas Forum.
Συγκεκριμένα, η Energean έχει σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στην Ανατ. Μεσόγειο, με επίκεντρο την ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Βόρειο Καρίς που διαθέτουν περί τα 100 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την παραγωγή από το πρώτο να αναμένεται να ξεκινήσει στο γ΄ τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την μεγαλύτερη γεωτρητική καμπάνια στην Ανατολική Μεσόγειο στην θάλασσα του Ισραήλ στοχεύοντας σε ανακαλύψεις έως 110 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Για την κρίση που εκτός από προκλήσεις προσφέρει και ευκαιρίες για αλλαγή στρατηγικής, έκανε λόγο με τη σειρά του ο Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας των ΕΛΠΕ. Με αφορμή την ενεργειακή μετάβαση, τα ΕΛΠΕ μετεξελίσσονται και έχουν προδιαγράψει μια πορεία με μείωση των ρύπων και του τρόπου λειτουργίας με σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και σε ηλεκτροκίνηση. Παρόλα αυτά, χρειάζεται χρόνος για την ενεργειακή μετάβαση.

Το θετικό είναι ότι συγκεκριμένα στον εξηλεκτρισμό μεταφορών, βιώνουμε μια ασύλληπτη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης που ξεπερνά τις προβλέψεις μας, τόνισε ο κ. Κιαρτζής. Αντίστοιχα, χρειάζεται προσπάθεια και σε άλλους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο και τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Τέλος, ο Βασίλης Νικολόπουλος, επικεφαλής Εφ. Έρευνας και Ανάπτυξης/Καινοτομίας στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos, ανέφερε πως η εταιρεία διαθέτει ισχυρές δεσμεύσεις για το ESG με μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 30% ως το 2030 και πλήρη ουδετερότητα ως το 2050 και ότι η καινοτομία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο όμιλος θα καταφέρει να φτάσει σε εκείνο το σημείο.

Astir Vitogiannis: Αναμένει περαιτέρω ενίσχυση μεγεθών το 2022 με την εξαγορά της Coleus

Βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασε για το 2021 η IDEAL Holdings, με τα έσοδα να έχουν αυξηθεί κατά 43% (στα €67,5 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη κατά 84% (στα € 7,2 εκατ.). Ειδικότερα για την θυγατρική της, Astir Vitogiannis A.E., που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία μεταλλικών πωμάτων, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε το 2021 αύξηση της τάξεως του 39%, με 89% περισσότερα καθαρά κέρδη. Όσον αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της Astir Vitogiannis το 2022, η Διοίκηση εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης για γυάλινη συσκευασία και η ευελιξία παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων.

Η εξαγορά της Coleus αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα μεγέθη της Astir. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 74,99% της Coleus Packaging Proprietary Limited με τίμημα ZAR 210 εκατ. (€ 12,65 εκατ.) θα ολοκληρωθεί μετά την συναίνεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής, θα χρηματοδοτηθεί κατά 57% σε τοπικό νόμισμα και αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της Astir.

Η Coleus, η οποία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους, το 2021 είχε πωλήσεις €31,4 εκατ., EBITDA €3,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό €7,2 εκατ. Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι €1 = 16,6 ZAR. Το 2021 η Astir και η Coleus είχαν συνολικές πωλήσεις 12,5 δισεκατομμυρίων πωμάτων. Η συμφωνία θα επιτρέψει συνέργειες τόσο στα έσοδα και στο κόστος, καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.